Temizliğin yardımcılarına 650 milyon lira harcıyoruz
Bulaşık süngerleri, mikrofıber bezler, yer temizlik sistemleri gibi ürünler kadınların hayatım kolaylaştırıyor. Çöp torbaları, streç film, alüminyum folyo gibi ürünleri kapsayan sektör, yılda yüzde 20’lik büyüme performansı gösteriyor. Bütün bu ürünleri kapsayan yardımcı ev ürünleri pazarının büyüklüğüde 650 milyon liraya ulaştı.
Türkiye’deki kadınlar evine özen gösteren, evinde vakit geçirmeyi seven bir profile sahip. Araştırma sonuçları ev kadınlarının her gün 5 saat 17 dakika evleriyle ilgilendiklerini gösteriyor. Çalışan kadınlar bile her gün 4 saat 3 dakikalarını evleriyle ilgilenerek geçiriyor. Bu kadar zamanı evlerine ayıran kadınlar, temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşamayı istiyor ve bu ortamı yaratmayı da kendi görevleri olarak görüyor. Bu konuda da yardımlarına pratik kullanımları ve hijyenik olma özellikleriyle öne çıkan yardımcı ev ürünleri koşuyor. Çöp torbaları, buzdolabı poşetleri, yüzey temizleyicileri ve temizlik gereçleri evde hayatı kolaylaştıran ürünler olarak sıralanıyor.
Bulaşık süngerleri, mikrofiber bezler, yer temizlik sistemleri ve eldiven gibi ürünleri kapsayan kimyasal olmayan ev temizlik ürünleri pazarı 230 milyon liralık bir pazar. Çöp torbalan ve streç film, alüminyum folyo, fırın torbası gibi mutfak yardımcıları kategorileri de eklendiğinde sektörün büyüklüğünün 650 milyon lirayı bulduğu tahmin ediliyor. Toplam paza-nn her yıl ortalama yüzde 20 civann-da büyüme eğiliminde olduğu gözleniyor.
REKABET BÜYÜK
Ekonomik krizin güçlü etkiler yaptığı 2009 yılında bile pazarın yüzde 4-5 oranında büyüdüğünü hatırlatan sektör temsilcileri, “Pazarın gösterdiği gelişme yeni firmaların sektöre girmesini sağlıyor. Dolayısıyla rekabet artarken kazanan tüketici oluyor” diyor.
Büyüklü küçüklü birçok firmanın faaliyet gösterdiği ve merdiven altı üretimin de yaygın olduğu bu sektörde başı çeken firma sayısı ise oldukça kısıtlı. Vileda, Scotch-Brite, Cook, Freesen gibi yabancı markalar kadar Koroplast ve Parex gibi yerli markalar da sektörü yönlendiriyor.
Türkiye genelinde çöp torbası kullanımının son yıllarda artış gösterse de özellikle Avrupa ile karşılaştırdığında yeterli seviyeye ulaşmadığı görülüyor.
Öyle ki Türkiye’deki evlerin sadece yüzde 22’si çöp torbası kullanıyor. Bu da her 5 aileden sadece birinin çöp torbası kullandığı anlamına geliyor. Ama bir Fransa örneğine bakılacak olu nursa; hane sayısının yüzde 72’sinin çöp torbası kullandığı dikkat çekiyor. Yani her 5 aileden 4’ü çöp torbası kullanıyor.
Türkiye’de ise çöp torbası ve mutfak yardımcı ürünleri sektörünün 10 yıl içinde kullanım alışkanlıkları ve hane penetrasyonunun da artmasıyla hızla büyüyeceğine inanılıyor. Örneğin çöp torbasında yüzde 22.7 olan hane penetrasyonunun 10 yıl içinde yüzde 50’ye çıkacağı öngörülüyor.
ÇÖPÜN EN BÜYÜĞÜ
Çöp torbası alanında sektörün en büyük oyuncusu Türkiye’nin ilk çöp torbası üreticisi olan Koroplast. 30 yıllık bir geçmişe sahip olan firma, İstanbul ve İzmir’deki yedi fabrikası ve İngiltere, Almanya ve Fransa’daki bölge ofisleri ile toplam bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Ortadoğu ve Avrupa’nın en büyük tesisleri arasında yer alan Korozo’nun yıllık üretim hacmi ise 80 bin tonun üzerinde. Çöp torbasının yanı sıra buzdolabı poşeti, streç film, alüminyum folyo, kilitli poşet, fırın torbası gibi geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Koroplast, geçen yılki 82 milyon liralık cirosunu bu yıl yüzde 15 artırmayı planlıyor.
Vanilya, çilek, lavanta kokulu çöp poşeti gibi inovatif ürünleri tüketicilerle buluşturduklarını söyleyen Koroplast Satış ve Pazarlama Direktörü Bekir Türkoğlu, ” Çöp poşetinde yüzde 37, buzdolabı poşetinde yüzde 42’lik bir paya sahibiz. Pazarı büyütmeye devam edeceğiz ve 2023 sonunda 200 milyon lira ciroya ulaşacağız” diyor.
ROBOT PASPAS ÜRETTİ
Mekanik temizleme ürünleri sektörünün öncüsü Alman Vileda da yenilikçi ürün yelpazesiyle 1992 yılından bu yana Türk kadınlarına temizlikte yardımcı oluyor. 2006 yılında Türkiye’de kendi satış ekibini kuran şirket, temizlik bezlerinden temizlik sistemlerine kadar bünyesinde toplam 140 ürün bulunduruyor.
Toplam mekanik ürünler pazarının üçte birine hakim konumda olduklarını ve her yeni ürünle liderliklerini pekiştirdiklerini söyleyen Vileda Ülke Müdürü Selçuk Yağlıkçı, mekanik ürünler pazan, temizliği grubu, bezler ve eldivenlerde pazar lideri olduklarını vurguluyor. Yeni ürünler için yoğun Ar -Ge çalışmaları yürüttüklerini belirten Yağlıkçı şöyle diyor:
“Yeni ürünümüz ViRobi Şarjlı Robot Paspas ile geleceğin teknolojisini evlere getiriyoruz. Yapmanız gereken tek şey ViRobi’yi temizlemek istediğiniz odanın zeminine koymak ve çalıştırmak. Bu yıl sarı temizlik tezlerinin içine temizlik performanslarını artıracak olan yüzde 30 mikrofiber ekledik.”
YENİ TESİS YATIRIMI
3M bünyesindeki Scotch-Brite ise 1988 yılında Türk tüketicisini ilk defa yeşil fiberli süngerlerle tanıştırdı. Bulaşık süngerlerinde 20 puan farkla açık ara pazar lideri olan Scotch-Bri-te, yer bakım grubunda ise ikinci sırada. 2000 yılında faaliyete başlayan Çerkezköy fabrikasında filtrasyon ürünlerine kadar birçok üretim gerçekleştiren Scotch-Brite, öncelikle Türk pazarının ihtiyacına sunduğu bu ürünleri, başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere 40’a yakın ülkeye de ihraç ediyor. Toplamda 200’den fazla ürünle tükecilere ulaşan firma, yakın dönemde yeni ürünler geliştirmeye yönelik ‘müşteri teknik merkezini’ tamamlamayı planlıyor. Bunun açmayı planladıkları Ar -Ge merkezinin çekirdeğini oluşturacağını söyleyen 3M Türkiye Tüketici Ürünleri Grubu Ülke Direktörü Burcu Keskiner, şu bilgileri veriyor:
“3M Türkiye olarak, faaliyet gösterdiğimiz Orta ve Doğu Avrupa’da en yüksek pazar payına ve satışlara sahip ülke biziz. Bu yıl sonunda Türkiye’de açacağımız ‘Süper Hub’ adlı tesisimiz, Türkiye’yi Ortadoğu ve Avrupa’da hem üretim hem de ihracat merkezi haline getirecek.Yeni tesis mevcut Çerkezköy tesisinin 10 katı kadar büyük olacağı için üretim ve ihracat da artarak hem 3M Türkiye’nin globldeki önemini artıracak hem de ülke ekonomisine ve bölgesel işgücüne büyük katkı sağlayacak.”
ÖZLEM BAY YILMAZ