Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Telekomünikasyon ve Yapay Zekaya

Yapay zeka telekom sektörünü nasıl dönüştürecek

ABD’DE yapılan bir araştırma, telekomünikasyon endüstrisinin 2018’de en düşük net promosyoncu puanına sahip olduğunu gösteriyor. Bu puan, şirketin tüketiciler tarafından nasıl görüldüğünü anlatan puanlama kriteri. Telekom sektörünün geldiği bu nokta, piyasaların mobil hizmetlerin fiyat kırmalarına ve kullanıcı başına aldıkları gelirleri düşürmelerine neden oluyor.

Diğer yandan teknoloji altyapılarındaki gelişmeler ve ilerlemeler, telekomünikasyon şirketlerini pek çok alanda birbirinden farklılaştırıyor.

Bu farklılıklar başta kapsama, bağlanma hızı, hizmet fiyatlandırması alanlarında kendisini gösteriyor. Bu durum, telekomünikasyon şirketlerinin rekabet etmek için kendilerini dönüştürmeleri gerekliliğini ortaya koyuyor.

Pek çok küresel telekomünikasyon şirketi, değişen bu pazarda yer almak için geleceğe ve öncelikli olarak da yapay zekaya yatırım yapmak zorunda. Teknoloji ve insan etkileşimine odaklanan, bu alanda pazar araştırmaları yapan Tractica’ya göre telekomünikasyon endüstrisi 2025 yılına kadar her yıl yapay zeka yazılımı, donanımı ve hizmetlerine 36,7 milyon dolar yatırım yapacak. Çünkü yapay zekanın büyük veriyi dizinlerini anlamlandırması istenilen bilgi ve analizi sağlıyor, fiyatları düşürüyor veya operasyonları daha da etkili hale getiriyor.

telekom sektorunde yapay zeka
Yapay zeka telokom

Diğer yandan yapay zeka destekli ileri teknoloji analitik sistemleri kullanan şirketlerin, şirketin imajını artırmakla kalmadığını, aynı zamanda tüketici deneyimine de çok olumlu bir etki sağladığını gösteriyor. Bu durum gelirde artışa neden olurken, yapay zekanın operasyonlara dahil edilmesini takip eden birkaç yıl içinde fiyat indirimlerine neden oluyor.

Deloitte’ün telekomünikasyon sektörüne ilişkin araştırmasına göreyse, yöneticilerin yüzde 57’si yapay zekanın üç yıl içinde şirketlerini dönüştüreceğine inanıyor.

Öte yandan online haber sitesi Business Insider’a göre yapay zeka uygulamalarının pilot olarak belirli operasyonlarda kullanılmasındaysa organizasyonun her aşamasına yayılması, telekomünikasyon şirketlerinin güçlerini büyük ölçüde artırıyor.

2020 YILINDAKİ VERİMİ DEĞİŞTİRECEK

İngiliz teknoloji yazarı Bernard Marr da telekomünikasyon sektörünün 2020 yılında sıçrama yapması için gereken temel teknolojilerin başında 5G ve yapay zekanın geldiğini söylüyor. Telekom şirketlerinin müşteri hizmetlerini daha iyi hale getirmek için yapay zeka ve makine öğrenmesinden yardım aldığını hatırlatan Marr; kurulum, tesisat, bakım, sorun giderme konularında her gün yığınla destek talebi aldığını ve bu taleplerle ancak sanal asistanlar ve chatbot’larm başa çıkabileceğini belirtiyor.

Sanal asistanların bu talepleri otomatize ederek sınıflandırdığını ve bunun doğrudan maliyetleri düşürüp müşteri memnuniyetini artırdığını belirten Marr, chatbot’larmsa müşterilerin sorunlarım hızlıca gidermeye çalışmakla kalmadığını, aynı zamanda müşteriye yeni satış fırsatları da sunabildiğini ifade ediyor. İnsanın devreden çıkmasıyla, müşterilerin taleplerini hızlıca yerine getirdiğini belirten Marr, chatbotların yazılı olduğu kadar sesli mesajlara da yanıt vermesinin büyük bir avantaj sağladığını söylüyor. Öte yandan müşteriyle olan bu ilişkinin bir geçmişinin bulunması ve müşterinin kişisel hizmet tablosunun bulunmasının önemi de yadsınamaz. Marr, telekomünikasyon şirketlerinin müşterilerin geçmişinin tutulmasının daha iyi ürünler çıkarmalarına yardımcı olacağını da vurguluyor.

BAKIMI ÖRGÖRÜYOR

Yapay zeka ve makine öğrenmesinin şirketlerin bakım hizmetlerini öngörme kabiliyeti, telekomünikasyon şirketleri için de geçerli. Veriye dayalı çalışan malzemelerin geçmişini inceleyen makine öğrenmesi, malzemenin ne zaman bozulabileceğini, arıza çıkarabileceğini ve ne zaman tamir edilmesi gerektiğini gösteriyor. Yapay zekanın öngörü kabiliyetini kullandığı başka bir alansa, ağ optimizasyonu. Yapay zekayla desteklenen kendi kendine organize eden ağlar (self-organizing network), ağların kendilerini uyumlandırması ve yeniden yapılandırması için sürekli olarak veriyle donatılıyor. Bu süreç, bir ağın baştan nasıl kurulacağına karar vermek bakımından da aynı derecede faydalı.

DOLANDIRICILIĞI TESPİT EDİYOR

Müşteri hacmi geniş telekomünikasyon şirketlerinin her gün milyonlarca müşteriyle iletişime geçmesi, insan hatasını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle iş süreçlerini robotik süreç otomasyonuyla yerine getirmek, tekrarlanan ve kurallara dayanan operasyonlardan daha çok verim alınacağı anlamına geliyor.

Üstelik otomasyon sonrasında ortaya çıkan sonuç, çok daha sağlam oluyor. Deloitte tarafından gerçekleştirilen telekomünikasyon araştırmasında; telekomünikasyon, teknoloji ve medya yöneticileri bilişsel teknolojilerin önemine dikkat çekiliyor. Yöneticilerin yüzde 40’ı bu otomasyonun büyük faydalar sağladığını, dörtte üçüyse bilişsel teknolojilerin şirketlerini önemli ölçüde dönüştürdüğünü söylüyor.

Yapay zekanın en büyük sosyo-ekonomik faydalarından biri de dolandırıcılık eylemlerini bir an önce tespit ediyor olması. Hırsızlık, sahte profil, yaşadışı giriş başta olmak üzere pek çok dolandırıcılık yöntemlerini tespit eden yapay zeka algoritmaları, sistemdeki anomalileri insandan çok daha hızlı bir şekilde tespit edebiliyor. Hatta bunu öyle bir beceriyle yerine getiriyor ki, dolandırıcılığı neredeyse eş zamanlı olarak tanımlayabiliyor.

VERİYİ ANLAMLANDIRMAK

Telekomünikasyon şirketlerinin elinde çok büyük ölçekte müşteriden gelen veri bulunuyor. Yapay zeka ve makine öğrenmesi sayesinde bu veriler çok faydalı şekillerde anlamlandırılabilir. Bu veriler yeni ürünlerin çıkmasını sağlayabileceği gibi, daha hızlı, kesin ve doğru kararların alınmasına neden oluyor. Herşeyin ötesinde yapay zeka müşteri segmentinin oluşmasını sağlıyor ve müşteri kaybının önüne geçiyor. Böylece müşterinin önemi daha çok artıyor. Müşteri profili üzerine kurulu telekomünikasyon şirketleri sürekli ürün geliştirme, marj hesaplama, fiyat optimizasyonu yapma gibi kendilerini sürekli dinamik ve canlı tutacak faaliyetlerde bulunmuş oluyor.

Yapay zekanın telekomünikasyon endüstrisine kattığı bu değer, rakipleriyle daha iyi mücadele etmelerinin birincil faktörü olarak ortaya çıkarken; daha hızlı, verimli ve kesin operasyonlarla faaliyetlerin gerçekleşmesini, böylece hayatta kalmasını sağlıyor.

Araç kullanırken mobil kullanımına ceza

Mobil teknolojiler, sadece kullanıcıların yerini tespit etmek, onlara zamanında ve doğru yerde doğru tekliflerde bulunmak veya alışkanlıklarını öğrenmeye yardımcı olmuyor. Teknoloji, aynı zamanda insan hayatını korumak için de devrede. Buna en iyi örneklerden biri Avustralya’da gerçekleştiriliyor.

Avustralya’nın New South Wales eyaleti dünyada ilk kez denenen bir pilot uygulamayla yapay zeka mobil teknolojiye entegre edilerek araç kullanırken mobil cihazlarıyla meşgul olanlar tespit edildi ve binlerce insanın hayatı kurtarıldı. Eyalette cep telefonu kullanırken kaza yapan veya hayatını kaybedenlerin sayısının artması nedeniyle bu yönteme gidilmiş. Araç kullanırken cep telefonu kullanmanın alkollü kullanmak kadar tehlikeli olabileceğini belirten AvustralyalI yetkililer, aralık ayı itibarıyla eyaletin 45 noktasına kameralar yerleştirileceğini belirtiyorlar. Kameralara yerleştirilen yapay zeka algoritmaları, sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullandığı zamanları tespit edebiliyor. Bu görüntüler sürücünün adresine gönderilerek 344 Avustralya doları ceza kesilecek. Şimdiye kadar yapılan 6 aylık pilot uygulamalarda çok başarılı sonuçlar alındığını belirten yetkililer, bugüne kadar 8.5 milyon aracın kontrol edildiğini ve 100 binden fazla sürücünün araç kullanırken cep telefonu veya tabletleriyle meşgul olduğunu bildirdi.

İşte Türkiye’nin Yapay Zeka Merkezi

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu