Başarılı Girişimcilik

Teknoparkların 2017-2018 Start Up Destekleri

Kuluçka firmalarının, start up’ların ihtiyaçlarını yakından izleyerek onlara uygun çözümler üreten teknoparklar birçok destek sunuyor. Network etkinlikleri, inovatif fikirlerin geliştirilmesi için düzenlenen hackathonlar, yatırımcı ve potansiyel müşteri görüşmeleri, potansiyel iş birliği fırsatları için düzenlenen fuarlar, sınai mülkiyet hakları, patent işlem süreçleri gibi birçok alanda destekler sunan teknoparkların 2017 – 2018 dönemi start up ajandalarını araştırdık.

Intel, Google, Apple, Oracle gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin hepsinin ayrı bir hikayesi var ancak önemli ortak noktaları da… Bu şirketlerin büyüyüp geliştikleri yer, dünyanın ilk teknoparkı olarak kabul edilen Silikon Vadisi… 1950’li yıllarda Stanford Üniversitesi’nde yaptıkları araştırmaları ticarileştirmek isteyen bir grup araştırmacının çabalarıyla Amerika’da ortaya çıkan Silikon Vadisi başarısı nedeniyle teknopark kavramının dünyaya yayılmasını sağladı. Bugün ABD, İngiltere, Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, İsrail gibi birçok üike teknoloji konusundaki gelişimini teknoparklar bünyesinde yürütülen AR-GE çalışmalarına borçlu.

Türkiye’de de pek çok start up uygun kriterleri sağlayıp teknoloji geliştirme merkezlerine girmek için uygun fırsatı kolluyor. Zira teknoparklarda girişimciler için hem yerel hem de dünya çapında programlar düzenleniyor, start up’lara global vizyonun kapıları aralanıyor. Bu programların genel hedefi girişimcilere ihtiyaçlarına özel destekler sağlayarak iş planları sonucu oluşan prototiplerini ticari ürünlere çevirmek ve ürünlerine sadece yerel pazarda değil global pazarda da yer bulmalarını sağlamak.

startup

Özellikle kuluçka firmalarının ihtiyaçlarını yakından izleyerek onlara uygun çözümler üreten teknoparklar, bu kapsamda bünyelerinde bulunan firmaların birbirleriyle tanışmaları için netvvork etkinlikleri düzenliyor. İnovatif fikirlerin geliştirilmesi için düzenlenen hackathonlar, yatırımcı ve potansiyel müşteri görüşmeleri, potansiyel iş birliği fırsatları için düzenlenen fuarlar, sınai mülkiyet hakları, patent işlem süreçleri, AR-GE ve Teknokent mevzuatları, satış-pazarlama gibi konularda düzenlenen eğitim ve seminerleri yine sayabileceğimiz etkinlikler arasında yer alıyor. Biz de kapak haberimizde Türkiye’nin önde gelen teknoparklarının yeni dönem girişimcilik programlarını ve start up’lara yaratacakları fırsatları araştırdık.

TEKNOPARKLARIN YENİ PROGRAMLARI

  • Teknopark Adı: Arel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi (ARTIAREL)
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: Girişimcilik Söyleşileri’ etkinliklerine devam edecek. Bu senenin teması olarak bitirme projelerinin faydalı modele dönüştürülmesi çağrısı kapsamında proje yarışması düzenleyecek.
  • Başvuru Koşulları: arti.arel.edu.tr adresi üzerinden başvuru yapılabiliyor.
  • Teknopark Adı: Bilkent CYBERPARK
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: CYBERPARK Hızlandırıcı Programı (CAP), Hızlandırıcı Program Yöneticisi ve Kuluçka Yöneticisi yetiştirme programı UTTP, Ankara Startup Zirvesi ve Get in the Ring Ankara CYBERPARK yarışması düzenlenecek.
  • Başvuru Koşulları: Ankara Startup Zirvesi için girişimcinin web ve mobil tabanlı bir projeye sahip olması gerekiyor. CAP ve Get in the Ring ise belli bir olgunluğa ulaşmış, prototipi olan ve mümkünse yerelde bir pazara sahip olup globale açılmak isteyen firmalar için uygun programlar.
  • Teknopark Adı: Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: Ekim’de gerçekleşecek TECHAnkara proje pazarında dereceye giren başarılı bir girişime kuluçka merkezinde 1 yıl ücretsiz ofis tahsis edecek.
  • Başvuru Koşulları: Girişimci tüm adayları kabul ediyor.
  • Teknopark Adı: Hacettepe Teknokent A.Ş.
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: Kuluçka programı kapsamında yeni iş fikirlerine bu yıl da yer verilecek. Eğitimler, eşleştirme programları ve melek yatırımcı programları düzenlenecek.
  • Başvuru Koşulları: Üniversite öğretim elemanları ve son sınıf öğrencileri başvuru yapabilir. Teknoloji tabanlı iş fikrine sahip olmak, yeniliklere açık olmak, işbirlikçi olmak, merkeze başvuru yapacak şirketler için 3 yıldan eski olmamak. Şirketini henüz kurmamış girişimciler de başvurabilir.
  • Teknopark Adı: iNEO Kuluçka Merkezi
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: Girişimcilik eğitimleri, seminerler, vvorkshop’lar düzenleyecek.
  • Başvuru Koşulları: Teknoloji odaklı bir iş fikri olması, danışmanlık ya da hizmet firması gibi adam/saat satmak yerine hızlı büyüme potansiyeli olan tekrarlanabilir ve ölçeklenebilir teknolojik altyapılar ile değer yaratması.
  • Teknopark Adı: İTÜ ARI Teknokent
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: İTÜ Çekirdek sürecinde Big Bang adı verilen ve girişimcilerin aldıkları eğitimler sonucunda ortaya çıkardıkları projelerin değerlendirildiği ödül etkinliği düzenlenecek. INNOGATE Programı’yla eğitimlerden proje geliştirmeye kadar kapsamlı program sunuluyor.
  • Başvuru Koşulları: www.innogate.org
  • Teknopark Adı: KWORKS
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: “Ön Hızlandırma Programı” ve “Hızlandırma Programı” ile fikir aşamasından müşteriye erişim aşamasına birçok farklı seviyede girişimlere destek oluyor.
  • Başvuru Koşulları: KWORKS’e teknoloji tabanlı girişim fikri, ölçeklenebilir bir iş modeli, sürdürülebilir gelir modeli ve yüksek pazar potansiyeline sahip tüm girişimler başvurabiliyorr. Başvuruda bulunabilmek için Koç Üniversitesi öğrencisi ya da mezunu olma koşulu aranmıyor.
  • Teknopark Adı: ODTÜ TEKNOKENT
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: Yeni Fikirler Yeni İşler’ hızlandırma programı devam edecek. Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (ATOM) aracılığıyla bu alanda kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimciler ön-kuluçka programına dahil edilecek.
  • Başvuru Koşulları: ‘Yeni Fikirler Yeni işler’ hızlandırma programı için: yfyi.com, ‘Bireysel Genç Girşimci’ için: tbigg.com, ATOM için: atom.org.tr adresine bakılabilir.
  • Teknopark Adı: ŞEHİR Teknoloji Transfer Ofisi
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: Yurtiçi yatırımlar için Teknoloji Türkiye Hızlandırıcı Programı (TTHP), yurtdışı yatırımına hazır olanlar için ise INVEST İSTANBUL Hızlandırma Programı düzenlenecek.
  • Başvuru Koşulları: www.incuba.city üzerinden başvurulabilir. INVEST ISTANBUL’a ise 2018 yılındaki çağrıya yoluyla başvuru yapılabilir.
  • Teknopark Adı: Yıldız Teknopark
  • Düzenleyeceği Etkinlikler/ Programlar: İlk İşim Girişim” projesi, iş fikrine sahip genç girişimcilerin başvurusuna açık bir program.
  • Başvuru Koşulları: www.starbigg.com,www.starcampsv.com, www.ilkisimgirisim.com ve bilgi@yildiztto.com

GARANTİ BANKASI KOBİ BANKACILIĞINDAN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL ONARAN
“Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini dünyaya duyurmayı hedefliyoruz”

GarantiPartners Girişim Hızlandırma Programı kapsamında çeşitli elemelerden geçmiş, yenilikçi yaklaşımlarla bulunduğu sektörde fark yaratmayı amaçlayan, birbirinden farklı iş modellerine ihtiyaçları doğrultusunda destek oluyoruz. Bununla birlikte girişimcilerin her türlü teknik altyapıya sahip fiziki ofis imkânlarından yararlanabildiği ve girişimcilik ekosistemine katkı sağlayan etkinlik ve eğitimlere ev sahipliği yapan “GarantiPartners Girişim Üssü”nü hayata geçirdik. Bir diğeri ise ana hissedarımız BBVA, faaliyet gösterdiği ülkelerde hayata geçirdiği BBVA Momentum programıyla, sosyal girişimlerin işlerini büyütmelerine katkı sağlayacak 7 aylık bir programla destek sunuyor. Program, online eğitimler, kurum içi mentorlarla sağlanan mentorluk ve networking faaliyetleriyle destekleniyor. Biz de sosyal girişimlere ivme kazandırmak amacıyla oluşturulan ‘BBVA Momentum’ programım bu yıl ilk kez Türkiye’de de hayata geçirdik. Program kapsamında, ana hedefi sosyal fayda yaratmak olan girişimlere, ekonomik açıdan da güçlü, kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya salıip olabilmeleri için strateji, finans, iletişim, teknoloji ve iş modelleri gibi konularda eğitim veriliyor. Şu anda programda 6 çok değerli sosyal girişime destek olmaya çalışıyoruz. Üçüncüsü ise ülkemizden dünyaya açılmayı hedefleyen girişimlerin, projelerini küresel arenada tanıtma fırsatım bulacağı BBVA Open Talent yarışmasını 2 yıldır Türkiye’de de gerçekleştiriyoruz. BBVA Open Talent gibi alanında dünyanın en büyüğü olan bu yarışmayla, bir yandan yenilikçi projeleri cesaretlendirirken, diğer yandan Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin ulaştığı seviyeyi dünyaya duyurabilmeyi amaçladık. GarantiPartners bünyesinde İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz yarışmaya, fınansal dünyanın dönüşümüne doğrudan ya da dolaylı katkı sağlayacak yaratıcı projesi olan tüm girişimler katılabildi. Bu yıl 10 finalistin mücadele ettiği BBVA Open Talent İstanbul’u, online kredi skorlama platformu Kredico kazandı. Kredico, 19-30 Eylül tarihlerinde Meksika’da gerçekleştirilecek bölgesel finallerde ülkemizi temsil edecek.”

“Yatırım ağı kuracağız”
BiLKENT CYBERPARK GENEL MÜDÜRÜ FARUK İNALTEKİN

“Ön kuluçka programlarımızdan BİGG MARKA, TÜBİTAK’ın yeni dönem takvimi açıklaması ile tekrar iş.fikirlerini kaliteli iş planlarına çevirmek için tekrar başlayacak. Dünya 2’nciliği ödülü alan CYBERPARK Hızlandırıcı Programımız (CAP) kapsamında 4’üncü yıl hazırlıklarına başladık bile. Türkiye ekosisteminde kalifiye TTO, Hızlandırıcı Program Yöneticisi ve Kuluçka Yöneticisi yetiştirmeyi hedefleyen ve girişimcilerin ticarileşmesine odaklanan programımız UTTP’nin ise 5’inci yıl hazırlıkları başladı. Yine dolu dolu ve ekosisteme faydalı bir dönem planlıyoruz. Kasımda Amerika’ya B2B Ticaret Heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. Aralıkta bu yıl ll’incisi gerçekleşecek olan ve her yıl daha çok büyüyen Ankara Startup Zirvesi’ni düzenleyeceğiz. 2018 Şubat ayına ise bu yıl İkincisini düzenleyeceğimiz girişimcilerin gerçek bir ringde iş fikirleri ile mücadele ettiği Get in the Ring Ankara CYBERPARK yarışmamız damga vuracak. CYBERPARK önümüzdeki zaman diliminde Ankara başta olmak üzere tüm Türkiye’de aktif olacak bir yatırım ağı ve girişimcilerin prototiplerini teknokent içinde üretebileceği ve tasarımcılara çeşitli alt yapılar sağlayacağı bir cazibe merkezi kurmayı planlıyor. Şimdi buradan bu gelişmeleri duyurabiliriz.”

“Girişimcileri bir sonraki aşamaya taşımaşı hedefliyoruz”
İTÜ ARI TEKNOKENT İŞ GELİŞTİRME DİREKTÖRÜ ARZU ERYILMAZ

İçeriğinde sunduğu eğitimlerle aynı zamanda bir hızlandırma programı özelliği de taşıyan Erken Aşama Kuluçka Merkezimiz İTÜ Çekirdekle girişimcileri destekleyerek firmalaşma süreçlerini tamamlamalarına yardımcı oluyoruz. İTÜ Çekirdek sürecimiz Big Bang adı verilen ve girişimcilerin aldıkları eğitimler sonucunda ortaya çıkardıkları projelerin değerlendirildiği ödül etkinliği ile son buluyor. Başarılı ekipler İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne dahil edilerek 1 yıl boyunca ücretsiz olarak Kuluçka Merkezi’nin sunduğu tüm olanaklardan yararlanabiliyorlar.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın verdiği destekle projelendirilen INNOGATE Programı’mızda ise ulusal firmaların küresel bir markaya dönüşme sürecinde karşılaştıkları zorluklara karşı çözüm sunmak hedefiyle eğitimlerden proje geliştirmeye, pazar stratejileri oluşturmaktan ürün üretmeye çok kapsamlı bir program sunuyoruz. Bu yıl başında hayata geçirdiğimiz ileri aşama girişimcilik merkezi İTÜ MAGNET ise girişimcileri bir sonraki aşamaya taşımayı hedefliyor. INNOGATE programımızdan iki yılda toplam 170 firmanın faydalanmasını, iki yıl içerisinde de 100 firmayı ABD pazarına götürmeyi amaçlıyoruz. INNOGATE’in 1. Dönemi, 23 Eylül -16 Ekim arasında gerçekleşecek. Hemen ardından 2.dönem çalışmaları Aralık – Şubat (2018), 3.dönem çalışmaları ise Mart – Nisan (2018) aylarında gerçekleştirilecek. INNOGATE hakkında daha fazla bilgi almak isteyen firmalar www.innogate.org adresini ziyaret edebiliyor. İTÜ MAGNET ile de 2000 m2 kapalı alan içinde 280 girişimcinin aynı anda çalışma yapabileceği ortak bir platform sunuyoruz. Girişimciler minimum 6 ay maksimum 2 yıl İTÜ MAGNET’ten yararlanabiliyor. Türkiye’nin ilk “ileri Aşama Girişimcilik Merkezi” olma özelliğine sahip ITÜ MAGNET’in ülkemizden dünyaya açılacak yeni teknolojilerin gelişimine katkıda bulunan “girişimcilik ekosisteminin çekim merkezi” olmasını amaçlıyoruz.”

“Uluslararası başarı hikayesi çıkarmak en önemli hedefimiz”
ODTÜ TEKNOKENT KURUMSAL İLETİŞİM DİREKTÖRÜ SELİN DOĞU

“Teknoloji geliştirme bölgeleri arasında ilkleri gerçekleştiren bir yapıya sahibiz. Bu kapsamda, 2016 yılında San Francisco’da yer alan uluslararası kuluçka ve hızlandırma merkezimiz T-Jump iş birliği ile global bir hızlandırma programı haline getirdiğimiz amiral gemimiz olan ‘Yeni Fikirler Yeni işler’ hızlandırma programımızı bu yıl da küresel bir program olarak yürütmeyi planlıyoruz. ABD ve Avrupa’daki iş ortaklarımız vasıtası ile girişimci ekiplerimizi küresel rekabete hazır halde yetiştiriyor olacağız. TÜBİTAK desteği ile yürüttüğümüz ve daha çok bilimsel derinliği olan fikirleri desteklediğimiz Bireysel Genç Girişimci (BİGG) kapsamında da 40 adet firma şirketleşmesine destek olmayı planlıyoruz. Türkiye’de oyun geliştirme alanında ilk defa ODTÜ TEKNOKENT tarafından kurulan ve faaliyetlerine aralıksız devam eden Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi (ATOM) vasıtası ile de bu alanda kendi işinin sahibi olmak isteyen girişimcileri ön-kuluçka programımıza dahil edeceğiz. Bu programlarımız kapsamında, 2018 yılında 70’in üzerinde ekibin ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde şirketleşmesini sağlamak ve aralarından uluslararası başarı hikayesi çıkarmak en önemli hedefimiz.”

“Girişimci sayısını iki katına çıkaracağız”
YILDIZ TEKNOPARK GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. MESUT GÜNER

Yıldız Kuluçka’nın yürüttüğü Tübitak 1512 Bireysel Genç Girişim Programı olan STARBİGG, 2. çağrı dönemini tamamlayıp, 3. çağrı dönemi çalışmalarına da başladı. Bunların yanı sıra, Silikon Vadisi’nin merkezindeki STAR-CAMP Uluslararası Kuluçka Merkezimiz ile başta Yıldız Teknopark ve Yıldız Kuluçka firmaları olmak üzere bütün start-up ve orta-büyük ölçekli firmalara mentor ağı, hızlandırma programları, soft-landing programları, sanal ofis ve aktif ofis hizmetleri sunuyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı ile yürüttüğümüz girişimci ihtiyaçlarına cevap vermeyi amaçlayan “Mentorluk Programı” ile Türkiye’nin girişimcilik sektöründe en zorlandığı konu olan doğru ürün, doğru pazar, doğru müşteri konularında girişimcilere danışmanlık veriyoruz, “ilk İşim Girişim” projesi, iş fikrine sahip genç girişimcilerin başvurusuna açık bir program. Dereceye giren girişimcilere para desteği ve Uluslararası Kuluçka Merkezi’miz STARCAMP’te Hızlandırma Programı eğitimi sunuyoruz. Başvuruları adresinden alıyoruz. Son başvuru tarihi 13 Ekim. Tübitak 1512 Bireysel Genç Girişim STARBİGG Programımızın eğitimlerinden şimdiye kadar 300’e yakın girişimci faydalandı. Bundan sonra da bu rakamların artarak devam etmesini arzu ediyoruz. Tüm başvuru sahiplerine yönelik düzenlediğimiz “Girişimciliğin Temelleri Genel Eğitimler” derslerimiz, girişimcilik bilincinin oluşturulması için bir sosyal sorumluluk projesi olarak yerini aldı. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde ulaştığımız katılımcı sayısının her yıl 2 katına çıkmasını hedefliyoruz.”

“Girişimcilerin ürünleri müşteriye en az maliyetle ulaştırılıyor”
KWQRKS YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ ENİS ERKEL

“KWORKS, “Ön Hızlandırma Programı” ve “Hızlandırma Programı” ile fikir aşamasından müşteriye erişim aşamasına birçok farklı seviyede girişimlere destek oluyor. Fikir aşamasında Ön Hızlandırma Programı’nda iş modeli doğrulama süreciyle başlayan süreç, Hızlandırma Programı ile çözüm ve müşteri geliştirme aşamalarıyla devam ediyor. Hızlandırma Programı’nda girişimler KVVORKS program yöneticileri, mentor ve danışmanlarla birebir çalışma imkanı buluyor. Bununla beraber, erken aşama donanım odaklı girişimlerin ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirilmiş Yaratım Atölyesi ile KVVORKS, tasarımdan prototipe ve hatta ilk ürüne uzanan tüm geliştirme süreçlerinde girişimlere yakından destek olarak ürünlerini müşteriyle en az maliyetle en hızlı biçimde ulaştırmalarını sağlıyor. KVVORKS, Şişli’deki merkezinde haftanın her günü girişimciliğin bir çok farklı alanına hitap eden etkinlikler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yaklaşık 150 etkinlik gerçekleştirirken 5 binden fazla katılımcıya ev sahipliği yapıldı. Gelecekte dönemlerde de girişimcilik ekosistemine yönelik özel etkinliklere devam edilmesi planlanıyor. Buna ek olarak, Hızlandırma Programı’nın 4’üncü dönem girişimcilerinin program sonunda yatırımcılar, mentorlar ve girişimcilik ekosistemi takipçilerinin karşısına çıktığı sunum günü Demoday’in geçmiş yıllardan daha da yüksek etki bırakacak şekilde düzenlenmesi hedefleniyor.”

“Uluslararası bir hızlandırma programı gerçekleştireceğiz”
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ ŞİRKETLEŞME VE GİRİŞİMCİLİK HİZMETLERİ KOORDİNATÖRÜ ARŞ. GÖR. BEGÜM ŞAHİN

“Girişimci adaylarımızı TÜBİTAK BİGG (Bireysel Genç Girişimci) desteği başvurusuna yönlendiriyoruz ve bu süreçte talep edilen her türlü desteği sağlıyoruz. Ankara Kalkınma Ajansı (AKA) tarafından AB Finansman desteği ile yürütülen “Genç istihdamının Artırılması için Ankara Girişimcilik Ekosisteminin Geliştirilmesi” projesi kapsamında, Genç Girişimciliği Geliştirme Programı’na (YEDP) ortak olduk. Program kapsamında KOSGEB ile gerçekleştirilen protokol ile 49 öğrencimizi KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimden faydalandırdık ve girişimcilik sertifikası almalarını sağladık. Bu program sayesinde özellikle sosyal girişimcilerimize de destek olma şansı yakaladık. Bu yıl da öğrencilerimizden gelen yoğun talep üzerine programı yeniden açmayı planlıyoruz. Ayrıca Ekim ayında gerçekleşecek TECHAnkara proje pazarında dereceye giren bir başarılı girişime kuluçka merkezimizde 1 yıl ücretsiz ofis tahsis ediyoruz. Bu yılki en önemli yeniliğimiz girişimcilerimiz için uluslararası bir hızlandırma programı gerçekleştirmek. Programın ilkini bu yıl bitmeden gerçekleştirip, 2018 ve takip eden yıllarda da programa başarı ile sürdürmeyi hedefliyoruz. Programın sonunda dereceye giren girişimcileri yatırımcılar ile buluşturma fırsatı sunacağız.”

“Daha dinamik bir organizasyon kuracağız”
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ İNEO TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ MÜDÜRÜ DOÇ. DR. MEHMET N. AYDIN

“Kuruluşundan bu yana İNEO Kuluçka Merkezi’nde düzenli olarak girişimcilik eğitimleri, seminerler, vvorkshop’lar düzenleniyor. Sektörden temsilcilerin ve mentorlarımızın katıldığı bu etkinlikler üniversite içinden ve dışından katılıma açık olup girişimcilerin vizyonuna katkıda bulunmak hedefleniyor. Aynı zamanda Startups.vvatch online girişim veritabanına erişim ile girişimcilerin pazar araştırması, rakip analizi ve stratejik konumlama yapmalarında destek olunuyor. İNEO Kuluçka Merkezi’nde, firma kuran girişimcilere haftalık bire bir görüşmeler ile destek olarak firmaların hızlanması sağlanıyor. Bu yıl kuluçka merkezimizde akademi ve sektörün entegrasyonunu artırarak çok daha dinamik ve geniş alana hitap eden bir organizasyona gidiyoruz. Amacımız odaklandığımız alanlarda gerek yurtiçi gerek yurtdışı girişimciler için fark yaratan yepyeni modelimizi 2017 -2018 akademik yılı başında faaliyete geçirmek ve ekosistemde daha fazla değer yaratmak.”

“Bitirme projelerini faydalı modele dönüştüreceğiz”
AREL KULUÇKA VE GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ (ARTIAREL) MÜDÜRÜ YRD. DOÇ. DR. DİLEK GÖKSEL DURU

“Bu yılki programımızda özellikle üniversitelerinden mezuniyet aşamasındaki girişimci adaylarına yönelik proje çağrısı yer alıyor. Pek çok üniversitede bitirme durumundaki öğrenciler hali hazırda bitirme projeleri gerçekleştirmeseler ve son yıllarda farklı alanlarda girişimci ruh içeren, inovatif bitirme tezleri hazırlanıyor. Bu yıl sektörden uzmanların, girişimcilerin, hibe programları yürütücüleri gibi farklı konukların ağırlanacağı ve girişimci adaylarımız ile bir araya gelebileceği ‘Girişimcilik Söyleşileri’ etkinliklerimize devam edeceğiz. Bu senenin teması olarak bitirme projelerinin faydalı modele dönüştürülmesi çağrısı kapsamında proje yarışması düzenlenmesi planlanıyor. Aslında amaçladığımız, Tübitak BİGG için henüz yetkin olamayan proje ve iş fikirleri için girişimci adaylarımıza küçük ölçekli bu ortamı ve iş fikrinin hayata geçiriliş sürecini danışman ve eğitmenler eşliğinde ArtıArel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezimiz himayesinde hayata geçirmelerine yardımcı olmak.”

“Firmalara yönelik eğitimler düzenleyeceğiz’
HACETTEPE TEKNOKENT A.Ş. GNL. MD. İLYAS YILMAZYILDIZ

“Kuluçka programı kapsamında yeni iş fikirlerine bu yıl da yer verilecek. Eğitimler düzenleyeceğiz. Eşleştirme programları yapacağız. Melek yatırımcı programı düzenleyeceğiz. Bu yıl itibari ile kuluçka programımızdan 16 firma yararlanıyor. Alan kapasitemiz 28.12 firmayı daha yararlandırmayı planlıyoruz. Bu yıl ilk kez firmalara yönelik eğitimler düzenleyeceğiz. Üniversite öğretim elemanları ve son sınıf öğrencileri başvuru yapabilir. Alan sınırlaması olmaksızın teknolojik ve yenilikçi özelliğe sahip iş fikirleri değerlendirilecek, iş fikrinin ticarileştirilmesi için kaynak arayan, network oluşturma imkanı arayışı içinde olan, Ar-Ge partneri arayan, şirketini henüz kurmamış girişimciler başvurabilir. Ön Lisans, Lisans, yüksek lisans ve doktora programı öğrencileri veya ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarından mezun olmuş kişiler başvuru yapabiliyor.”

“Kadın girişimcilere öncelik vereceğiz”
ŞEHİR no DİREKTÖRÜ ÖNDER MUTLU YILMAZ

Ana programlarımız-, yurtiçi yatırımlar için Teknoloji Türkiye Hızlandırıcı Programı (TTHP), yurtdışı yatırımına hazır olanlar için ise INVEST İSTANBUL Hızlandırma Programı. Yan programlarımız ise Öğrenciler için girişimcilik sertifika programı ile yine öğrenciler için sosyal girişimcilik programı. INVEST İSTANBUL bu yıl ilk kez binin üzerinde girişimci adayı arasından seçtiği 20 daha önce yatırım almış ve globalleşmek isteyen girişimci adayını 23 Ekim’de Londra’da risk sermayesi grupları ve melek yatırımcılarla buluşturacaktır.

Bu programa başvurularda daha önce yatırım almış olmak, girişimini yurtdışına taşıma niyetinde olup ölçeklenebilir bir iş modeli olmak, fikri haklarını korunan teknoloji sahibi olmak gibi temel konuları içermek, gibi kriterler aranıyor. Bu programda Kadın Girişimciliğe pozitif ayrımcılık yapılıyor. INVEST İSTANBUL programına yenilikçi teknoloji hizmet modeline sahip girişimciler, teknoloji sahibi akademik girişimciler, teknoloji sahibi girişimci KOBİler ve kadın girişimciler başvurabilir. Kadın girişimciler öncelikle desteklenerek kendilerine Londra kontenjanından yer verilecek.”

Burcu Tuvay

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu