Teknoloji Sektöründe En Büyük Satın Almalar
Teknoloji sektöründe artık satın almalara ve şirket birleşmelerine alıştık. Çok büyük markalar bile milyar dolarlar karşılığında farklı şirketler tarafından satın alınabiliyor. Bunun en güzel örneğini yakın zamanda tam 19 milyar dolar gibi astronomik bir rakamla Facebook’un satın aldığı WhatsApp oldu. Ayrıca yine çok yakın bir zamanda Nokia’nın mobil bölümünü satın alan ve şirketin ismini akıllı telefonlardan silerek Microsoft Lumia’ya dönüştüren Microsoft da çok büyük ses getirmişti. Hazır satın alımlar bu kadar gündemdeyken, biz de teknoloji sektörünün gördüğü en büyük satın alımları derleyelim dedik.
Yıl: 2002
Tutar: 25 milyar dolar Satın alan: HP Satılan: Compaq
DONANIM sektörünün gördüğü en büyük satın alma 2002 yılında tamamlanan HP ile Compaq’ın birleşmesiydi. Tamamlanması aylar süren bu anlaşma, iki şirketin de değer kaybetmesine neden olmuştu. Anlaşmanın ardından HP’nin hisse senetleri % 3, Compaq’ınkiler ise % 6 değer kaybetmişti. Ayrıca birleşme sonrası hedeflenen performans gösterilemeyince HP CEO’su Carly Fiorina, 2005 yılı başında hissedarların talebi doğrultusunda istifa etmişti.
Yıl: 2012
Tutar: 12.5 milyar dolar Satın alan: Google Satılan: Motorola
GOOGLE yazılımın ardından bir donanım şirketi de olma gayretiyle 2012 yılında 12.5 milyar dolar ödeyerek Motorola’yı satın almıştı. Bugüne kadar Google’ın yaptığı en büyük satın alım olan Motorola, hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde yine el değiştirdi ve Lenovo’nun oldu. Satın aldığı fiyattan çok daha azına, 2.9 milyar dolara Lenovo’ya geçen Motorola bugünlerde ürettiği akıllı telefonlarla eski günlerine dönme konusunda oldukça başarılı işler yapıyor.
Yıl: 2014
Tutar: 19 milyar dolar Satın alan: Facebook Satılan: WhatsApp
FACEBOOK, başka bir mesajlaşma uygulaması olan Snapchat’e götürdüğü teklif reddedilince VVhatsApp’ı 19 milyar dolara satın aldı. Anlaşma sonrası WhatsApp’ın CEO’su Jan Konum, Facebook’un yönetim kuruluna girdi ve WhatsApp’ın değişmeyeceği, reklam gösterimi konusundaki politikaların aynen devam edeceğini söyledi.
Geçen 10 ay sonrası WhatsApp’ın “mavi tık” değişikliği haricinde aynı kaldığını düşünürsek, sözler tutulmuş gorunuyor.
Yıl: 2011
Tutar: 8.5 milyar dolar Satın alan: Microsoft Satılan: Skype
BÜYÜK bir kitle tarafından kullanılan hem sesli hem de video görüşmeler yapabildiğimiz Skype, 2011 yılında 8.5 milyar dolar karşılığında Microsoft tarafından satın alındı. Ayrıca Skype’ın geçmişine baktığımızda 2005 yılında eBay tarafından satın alındığını ve şirketin Microsoft’tan önce Silver Lake Partners’a ait olduğunu görüyoruz. Hâlâ Microsoft’un sahibi olduğu Skype, Windows platformununun yanında neredeyse tüm platformlarda yaygın bir şekilde kullanılmaya devam ediyor.
Yıl: 2008
Tutar: 13.9 milyar dolar Satın alan: HP Satılan: EDS
İŞ çözümleri sunan bir teknoloji şirketi olan EDS, HP’nin yeni bir iş kolu kurma gayreti nedeniyle satın alınmıştı. Yapılan açıklamada veri merkezi, iletişim ağı ve yönetilen güvenlik hizmetlerini kapsayan BT dış kaynak kullanımı; sağlık tazminatlarını, finansal işlemleri kapsayan iş süreçleri dış kaynak kullanımı; geliştirme, modernizasyon ve yönetimi kapsayan uygulamalar; danışmanlık ve entegrasyon ile teknoloji hizmetleri konusunda çözümler üretileceğinin altı çizilmişti.
Yıl: 2014
Tutar: 7.1 milyar dolar Satın alan: Microsoft Satılan: Nokia
MİCROSOFT’UN diğer önemli satın alımı ise telefon üreticisi Nokia’nın mobil bölümüydü. Nokia’nın cihazlar ve hizmetler bölümüyle birlikte sahip olduğu patentlere ve harita hizmetlerinin lisanslarına sahip olan şirket, yoluna Nokia yerine Microsoft Lumia markasıyla devam ediyor. Nokia ise bu satış sonrası yok olmadı. Android ekosistemine göz kırpan Nokia, Android için geliştirdiği Z Launcher uygulamasının yanı sıra bu uygulamaya sahip N1 tabletini de geçtiğimiz günlerde tanıttı.