Teknokentlerin firma sayıları, ihracat potansiyelleri ve başarı hikayeleri
Türkiye’nin önde gelen teknoparkları ve çalışma alanları
PANDEMİ süreci, bilim ve teknolojide Ar-Ge çalışmalarına yapılan yatırımların ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu hepimize gösterdi. Manevra kabiliyeti yüksek teknopark ekosistemimiz, içinden geçmekte olduğumuz bu zorlu süreçte en büyük destekçilerimizden biri oldu. Tıbbi cihazlardan biyoteknoloji çalışmalarına, yazılımdan sağlık teknolojilerine kadar Koronavirüs ile mücadele edecek her alanda teknoparklar son altı ayda öne çıktı. Peki, en iddialı teknoparklar hangileri? Hangi teknopark ne üzerine çalışıyor? Yüksek teknoloji ihracatı yapanlar ne üretiyor? Savunma, havacılık, yazılım, sağlık, enerji, robotik, kimya, biyoteknoloji, gıda ve tarım gibi onlarca başlıkta Ar-Ge faaliyetlerini sürdüren teknopark ekosistemini mercek altına aldık. Teknokent veya teknopark olarak bilinen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin (TGB) toplam ihracat rakamı hali hazırda 4.5 milyar doları aştı. Bu rakam 2017 sonunda 2.4 milyar dolardı. 2019 sonu itibariyle, yani totalde iki yılda neredeyse iki katı bir artış olmuş. Bu rakamlara, Ar-Ge’si yapıldıktan sonra teknokent dışında seri üretime geçen ürünlerin satışı dahil değil. Teknokentlerden yapılan ihracatın Ar-Ge’ye dayalı kalemlerden oluştuğu göz önüne alınırsa, iki yıldaki artış Türkiye’deki bilim-teknoloji araştırmaları adına sevinç verici. Toplam satış rakamı ise 87.5 milyar TL’ye ulaştı. Ülkemizde 2001 yılında 4691 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile kurulmaya başlanan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin sayısı bugün 84’e ulaştı. Bunların 63’ü faal, 21’si geliştirme aşamasında.
TGB’ler gayri safi yurtiçi milli hasılaya, teknoloji girişimciliğine, üniversite-sanayi iş birliğine ve istihdama çok ciddi katkılar sağlıyor.
Performans Endeksi’ne göre ilk 10
- ODTÜ Teknokent
- İTÜ Arı Teknokent
- Bilkent Cyberpark
- Mersin Teknokent
- Erciyes Teknokent
- Teknopark İzmir
- Yıldız Teknopark
- Teknopark İstanbul
- İstanbul Teknokent
- Ankara Üniversitesi Teknokent
58 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Teknokentlerdeki firmaların yüzde 45’i yazılım, bilgisayar ve iletişim teknolojileri sektörlerinde, yüzde 7’si mühendislik alanlarında faaliyet gösteriyor. Ayrıca medikal, enerji, kimya, gıda, savunma, otomotiv, tarım, hayvancılık gibi birçok sektörden firmalar da mevcut. Bu firmalarda yüzde 83’ü Ar-Ge personeli olmak üzere 58 bin 241 kişi çalışıyor. Teknokentlerde yürütülen tamamlanmış veya devam eden Ar-Ge proje sayısı ise 2019 sonu itibariyle 40 bin 617 idi. Teknokentlerde bulunan şirketler, ABD başta olmak üzere, Japonya, İsrail, İngiltere ve Almanya gibi ülkelere ihracat yapıyor. Teknokentlerde üretilen ya da patenti alınan ürün ve hizmetlerin sayısına bakacak olursak, ürünlerin sayısı şu anda 32 bin 769. Faydalı modellerde ise patent sayısı 2 bin 347, marka tescil sayısı 1102. Yabancı sermaye açısından bakıldığında, teknokentlerde 302 yabancı veya yabancı ortaklı firma yer almakta. Teknokent firmalarından 1042’si ise akademisyen ortaklı firmalar. İşte, çeşitli alanlarda uzmanlaşmış teknokentlerin çalışma alanları, firma sayıları, ihracat potansiyelleri ve başarı hikayesi yazan firma örnekleri…
En yeniler
2019’da Cumhurbaşkanı kararı ile dört yeni teknoloji geliştirme bölgesi ilan edildi. Bunlar; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi TGB, Giresun TGB, İskenderun Teknik Üniversitesi TGB, ASBÜ Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik TGB. Ayrıca buna ilave olarak Yıldız Teknik Üniversitesi TGB’nin ek alanı olarak yeni bir alan daha TGB ilan edildi. 2019’da bünyesine teknoloji tabanlı işletmeleri alarak faaliyete geçen teknoparklar ise şunlar; A50 TGB, Balıkesir Üniversitesi TGB, Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi TGB, Gebze Teknik Üniversitesi TGB, Hatay TGB, Sağlık Bilimleri Üniversitesi TGB Sağlık Teknokenti.
ODTÜ TEKNOKENT
Liderlikte o var
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mn belirli kriterler doğrultusunda hazırladığı teknokent performans endeksine göre sıralamanın ilk 10’unda İstanbul ve Ankara’dan yedi teknokent bulunuyor, ilk sırada ODTÜ Teknokent yer alıyor. Uçak, helikopter kontrol sistemleri, uydu geliştirme projeleri, alternatif enerji ve alternatif yakıt projeleri, rüzgar ve su türbini tasarımı, araç takip sistemi, test ve ölçüm sistemlerinin tasarlanması, güç kaynakları ve enerji besleme sistemleri, lazer uygulamaları gibi farklı alanlarda Ar-Ge çalışmaları yürüten ODTÜ Teknokent’te bugüne kadar elde edilen ihracat geliri 1.3 milyar doları aşarken, ülke ekonomisine katkısı da 13 milyar TL olmuş. ODTÜ Teknokent şirketlerinin almış oldukları Ar-Ge tescillerinin de (patent, faydalı model, marka) 400’ü bulduğu ifade edilirken, yürütülen toplam Ar-Ge projesi sayısının 1500’ün üzerinde olduğu belirtiliyor. ODTÜ Teknokent’te 400’e yakın firma Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. Türkiye’nin ilk teknokenti olan ODTÜ Teknokent bugüne dek içinden birçok global marka çıkardı. Bunlardan en bilineni, merkezi şu an Silikon Vadisi’nde yer alan ve dünyanın en büyük online eğitim platformu olan Udemy.
MARMARA TEKNOPARK
İmplattan nanoteknolojiye
Teknoparkta 170 firma ve 1527’si araştırmacı olmak üzere 2220 personel bulunuyor. Çalışmaları bilişim ve iletişim teknolojileri, yazılım, sağlık, elektronik, makina ve teçhizat imalatı olan sektörler üzerinde yoğunlaşıyor. Firmaların şu ana dek yaptığı ihracat rakamı 286 milyon dolar. Teknoparktan dünyaya açılmış ve başarı hikayesi olarak görebileceğimiz firmalar da var. Bunlardan biri DTİ İmplant; doğal diş köküne en yakın formu ile implant üretiyor. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası tarafından da destek gören DTI, içlerinde İsviçre, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 14 Avrupa ülkesine ihracat yapıyor. Firma, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından da onaylanmış. Nanoteknoloji firması Artekya Teknoloji ise, 140 ülkeye ihracat yapıyor. Nanoteknolojik yüzey kaplama alanında dünya çapında bilinirlik yakalayan Artekya, ABD’deki pazar raporlarında dünyadaki 13 yüzey kaplama üreticisinden biri olarak gösteriliyor. Bilişim firması Mikrodev ise Rusya, İngiltere, İsrail başta olmak üzere 14 ülkeye yazılım ihraç ediyor. T Hub Robot Teknolojileri firması, akıllı dış cephe temizleme robotları üretiyor. Marka adı Towercraft olan robotların piyasaya sürülecek modeli için CE belgesi, 18 adet patent ve 12 adet de tasarım tescili alındı. Pak Arge firması ise ağır yük kaldırma ve taşıma ekipmanları tasarım ve analizleri konusunda çalışmalar yürütüyor. CAD yazılımları, elektronik otomasyon, görüntü işleme sistemleri, insansız hava araçları ve sanal gerçeklik gibi çok farklı alanda proje ve ürünler geliştiriyor. Sanayinin kullanımına sunulan vinçleri, American Bureau of Shipping, Bureau Veritas, Germanischer Lloyd gibi Amerikan, Fransız ve Alman menşeili akredite denetim kuruluşları tarafından da onaylanmış bulunuyor.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT
Yaşam bilimlerinde öncü
Cumhuriyet tarihinin ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyan Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan Ankara Üniversitesi Teknokent, 2009 yılından bu yana Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor. 15 bin metrekarelik bir alanda 140 firmanın faaliyet gösterdiği merkezde ağırlık yazılım firmalarında. Onu sağlık, biyoteknoloji, kök hücre, ziraat alanında çalışan firmalar takip ediyor. Ankara’da sadece Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan Ziraat ve Veterinerlik Fakülteleri ile Biyoteknoloji, Kök Hücre, Adli Bilimler Enstitüleri ile işbirliği yapma olanağı olduğu için Ankara Üniversitesi Teknokent’i yaşam bilimleri konusunda, Türkiye’nin öncü teknokenti olmayı hedefliyor.
TEKNOPARK ANKARA
İki yılda 340 proje
Teknopark Ankara, yüzde 95’i İvedik OSB Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, yüzde 5’i Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ortaklığına ait olmak üzere 75 bin metrekare alan üzerinde kurularak 2017’de faaliyete geçti. Sanayi içine kurulan ilk uygulamalı teknoloji geliştirme bölgesi (TGB) olarak diğer teknoparklardan ayrılan kurumda 150 firma 340 proje yürütüyor. Üç boyutlu tarayıcı ve yazıcı, üç eksenli CNC’ler, CNC router, lazer kesici, talaşlı imalat istasyonları sayesinde firmaların da endüstri 4.0, mobil uygulamalar, yenilenebilir enerji, gıda, batarya teknolojisi, insansız sistemler, sanal gerçeklik, siber güvenlik, medikal ve savunma sanayi gibi yeni nesil teknoloji projelerine destek veriyor. Projelerden yüzde 48’i savunma ve havacılık, yüzde 14’ü medikal, yüzde 12’si makine ve teçhizat, yüzde 12’si yazılım üzerine çalışıyor. Şimdiye dek 5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Teknopark Ankara, 2023’te bu rakamı 50 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyor.
GAZİANTEP TEKNOPARK
45 ülkeye akıllı saat satıyor
îki ayrı bloktan oluşan Gaziantep Teknopark, Gaziantep Üniversitesi kampüs alanı içerisinde bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda teknopark ve Gaziantep OSB yönetiminin, üniversite ile sanayi arasında kurulacak işbirliklerini birlikte ele alınması, sanayicilerin yapacağı Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarında ekonomisini geliştirecek işbirliklerinin sağlanması için bir protokol imzalandı. Yazılım, biyotek-noloji, elektronik, yapay zeka, yapay görme gibi alanlarda faaliyet gösteren Gaziantep Teknopark’taki firmalar, ürettiği yenilikçi teknolojilerle dünyaya açılıyor. Teknopark’ta geliştirilen akıllı saat watchX, şu an 45 ülkeye ihraç ediliyor. Saat, endüstri 4.0 kapsamında fabrika içi iletişimi artırmaya yönelik kullanılıyor. watch-X Ingiltere’de geçtiğimiz yıl ‘eğitim teknoloji startup’ı seçildi.
GAZİ TEKNOPARK
41 ülkeye biyoteknolojik kit
Bünyesindeki 106 firma ve yaklaşık bin personelin bilişimden biyoteknolojiye kadar çeşitli yelpazede Ar-Ge projesini yürüttüğü Gazi Teknopark, Gazi Üniversitesinin desteği ve ortaklığıyla 2008’de kuruldu. 106 firmanın yaklaşık bin personeli 200’e yakın Ar-Ge projesi yürütüyor. Gazi Teknoparkın “BlGGAnahtar” programıyla 2017’den bu yana 42 girişimci toplam 7 milyon 100 bin TL Tübitak hibesi ile şirketleşirken, Gazi Teknopark 2013’ten bu yana yürütülen programlarla 1200’ün üzerinde girişimciye eğitim ve danışmanlık hizmeti sağladı. Teknopark bünyesinde yer alan MI A Teknoloji A.Ş., günümüzde önemi artan biyometrik tanımlama konusunda geliştirdikleri yerli yüz tanıma sistemleriyle dikkati çekiyor. Matriks Biyo teknoloji de Ar-Ge’ye ayırdığı pay ile sürekli yeni ürünler çıkartarak biyo-teknoloji pazarındaki yerini güçlendiriyor. Biyolojik araştırmalarda kullanılan 49 kiti bulunan şirket, ürünlerinin yüzde 95’ini 41 ülkeye ihraç ederken, 30’dan fazla ilaç şirketiyle çalışıyor.
TEKNOPARK İZMİR
Cirosu 600 milyon TL
Türkiye’nin dördüncü, Ege Bölgesi’nin ise ilk teknoparkı olarak 2004 yılında faaliyete geçen Teknopark İzmir’de 154 Ar-Ge firması bulunuyor. Firmalar yazılım geliştirme, biyotekno-loji, elektronik, makina imalatı, savunma, enerji, tıp, tasarım, kimya, telekomünikasyon, ileri malzemeler, gıda, madencilik, nano malzemeler, otomotiv, robotik sistemler, turizm ve çevre gibi farklı sektörlere yönelik çalışmalar yapıyor. Yakın dönemde Avrupa Birliği’nden aldığı 3 milyon euro değerinde projeyle İzmir bölgesindeki yüksek teknoloji firmalarının markalaşması, uluslararasılaşması üzerine birtakım eğitimler verme projesini sürdürüyor. Teknopark İzmir toplam 600 milyon TL ciro, 60 milyon doları aşan ihracata ulaştı.
ULUTEK TEKNOPARK
20 milyon dolar ihracat
Bünyesinde 127 firmanın yer aldığı Ulutek Teknopark’ta şirketler, başta yazılım olmak üzere otomotiv, makine, optik, elektrik ve elektronik alanlarında faaliyet gösteriyor. 2006’da faaliyete geçen teknoparkta şimdiye dek 2 bin proje geliştirildi ve 20 milyon dolarlık ihracat, 970 milyon TL’lik satış gerçekleştirildi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü merkezi olarak Ulutek’i seçti.
SAKARYA TEKNOKENT
Bir yılda 128 proje
Yüksek teknolojiyle üretilen ürünlerin sanayiye kazandırılması amacıyla Ar-Ge firmalarına hizmet sunan Sakarya Teknokent, Türkiye’nin savunma sanayi üssü olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. 2010 yılında faaliyete geçen teknokentte 88 firma savunma sanayi, raylı sistem, elektrikli otomotiv sektörü, siber güvenlik ve teknolojik tarım alanlarında faaliyet gösteriyor. Milli piyade tüfeğinin kaplaması konusunda çalışma yapan, Bangladeş ordusuna 1.5 milyon dolarlık drone ihraç eden ve siber güvenlik alanında çalışma yürüten firmalara da ev sahipliği yapan teknokent, Türkiye’nin savunma sanayi üssü olmayı hedefliyor. 2018-2019 yıllarında 128 proje geliştiren teknokent, Sakarya Üniversitesi ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan siber güvenlik projesinin ikinci aşamasında bu çalışmaya da ortak olacak.
ERCİYES TEKNOPARK
Ziraat ve sağlıkta iddialı
2017’de faaliyete başlayan Erciyes Teknopark, şimdiye dek 30 milyon dolarlık ihracat yaptı. Bünyesinde 230 firma bulunuyor. Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren ve ihracat yapan firmalar arasında akıllı gübre gibi zirai çalışmalar yapan ve sağlık sektörü için kir üreten firmalar dikkat çekiyor. Kurulduğu günden itibaren bin 244 Ar-Ge projesi yürüten teknopark bu yıl, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında “100 Talep 100 Çözüm Projesi”ni hayata geçirdi. Proje kapsamında şu ana kadar 45 proje başvurusu talebi aldı.
HACETTEPE TEKNOKENT
2 milyar TL’lik satış
Bugüne kadar Hacettepe Teknokent’te 2 milyar TL’lik satış ve 65 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı. Hacettepe Teknokent bünyesindeki “Ön Kuluçka ve Prototipleme Merkezi”nde de, iş fikri olan adaylar üç boyutlu yazıcı, makine ve ekipmanlarla ürünlerinin prototiplerini çıkarabiliyor. Burada 244 firma yer alıyor. Dikkat çeken firmalar arasında havacılık programları için milli motor tasarım ve geliştirme şirketi olarak kurulan TRMotor Güç Sistemleri yer alıyor. Diğer dikkat çekici firmalara örnek verilecek olursa MS Spektral, yakın gözlem uydularına ve askeri sistemlere yönelik kamera tasarımı projelerinde çalışıyor. BMT Grup ise yenilikçi tıp yaklaşımlarıyla farklı tıbbi alanlardaki klinik ihtiyaçları karşılamak üzere yeni ürün stratejilerine odaklanıyor. Biyomedikal çözümler üreten şirketin geliştirdiği biyokompozit vida sayesinde kırık, kıkırdak lezyonları ve çapraz bağ rahatsızlıklarının tedavisinde etkili sonuç alınıyor.
İSTANBULTEKNOKENT
Akademiden iş dünyasına
İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan İstanbul Teknokent’te 130 firma yer alıyor. Köklü geçmişiyle akademik birikimini firmalara aktaran İstanbul Üniversitesi, bunun sonuçlarını girişimcilere ve ülkemize ekonomik birer değer olarak kazandırıyor. İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2009 yılında kurulan İstanbul Teknokent, ağırlıklı olarak sağlık, bilişim, kimya, elektronik ve makine sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TEKNOKENT
Kraliyet muhafızlarına yazılım
Sivas Anadolu’nun yazılım üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sivas’taki yazılım firmaları, Cumhuriyet Üniversitesi Teknokent işbirliğinde İstanbul Havalimanı, ASELSAN, Merkez Bankası, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı ve kraliyet muhafızlığı için yazılım programları üretiyor. Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisinde faaliyet gösteren teknokent, yazılım ağırlıklı olmak üzere çeşitli firmalarla işbirliği yapıyor. Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan’a da yazılım üreten Sivas, Anadolu’nun yazılım üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
BOĞAZİÇİ TEKNOPARK
Yeni teknopark Dudullu’da
2010 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Üniversitesi Teknopark, deprem mühendisliği, medikal, iletişim teknolojileri, yazılım, tasarım, kimya gibi alanlardan faaliyet gösteriyor. Boğaziçi Üniversitesi 2018 yılında da, İstanbul’un en önemli organize sanayi alanlarından biri olan Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) farklı sanayi kollarında Ar-Ge ve üretim odaklı bir Teknopark kurdu.
DÜZCE TEKNOPARK
Bölgenin teknoloji üssü
Düzce Teknopark, üç farklı yerleşkede farklı sektörlerden girişimcilere destek sunuyor. Düzce Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi ve TEM otoyolu güzergahında bulunan bu üç yerleşkede hizmet veren Düzce Teknopark, bölgenin teknoloji üssü olarak değerlendiriliyor. 2010 yılında faaliyete başlayan teknopark bünyesinde makine, uzay, havacılık, yapı malzemeleri, tekstil, orman ürünleri, lastik ve yazılım alanında Ar-Ge yapan 24 firma faaliyet gösteriyor.
ANADOLU TEKNOLOJİ ARAŞTIRMA PARKI
Kuluçkadan itibaren tam destek
ATAP, Anadolu Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi Güçlendirme Vakfı, Anadolu Üniversitesi Eğitim Sağlık ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı, Eskişehir Sanayi Odası ve odaya bağlı 15 şirketin katılımı sonucu kuruldu. 1996 yılında ilk hizmete başlayan ATAP, 2008’den bu yana şirketlerin kuluçkadan itibaren gelişimlerini destekliyor. Teknopark’ta 130’dan fazla firma faaliyet gösteriyor. Bu firmaların faaliyet alanları yazılım, uzay ve havacılık, savunma sanayii, tasarım, ileri malzeme, biyoteknoloji ve medikal şeklinde dağılıyor.
FIRAT TEKNOKENT
60 firma 1970 proje
2007 yılında kurulan Fırat Teknokent, girişimleri geliştiren teknolojik çözümlerin üretildiği önemli projeleriyle dikkati çekiyor, özellikle FIRASET adlı projesiyle Elazığ’da bulunan KOBÎ’leri destekleyerek, rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen Fırat Teknokent, onlara yeni stratejiler üretme konusunda alan tanıyor. Fırat Üniversitesi bünyesindeki teknopark, 14 bin metrekare kapalı alanda, 60 firma ve 1970 proje ile çalışmalarım sürdürüyor. Teknokentteki firmaların faaliyet alanları ağırlıklı olarak yazılım, bilişim, elektronik, mekatronik, biyomalzeme ve enformasyondan oluşuyor.
TRABZON TEKNOKENT
Doğu Karadeniz girişimciliğini geliştiriyor
2004 yılında faaliyetlerine başlayan Trabzon Teknokent, Doğu Karadeniz Kalkınma Planı içerisinde bulunan illerden girişimcilere destek veriyor. Bu plan kapsamında, Trabzon Teknokent daha fazla girişimin geliştirilmesi ve Doğu Karadeniz’de girişimciliğin artması için çalışmalarını sürdürüyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde hizmet veren Teknokent’te 42 firma yer alıyor.
MALATYA TEKNOKENT
İleri teknoloji geliştiriyor
İnönü Üniversitesi kampüs sınırları içerisinde bulunan Malatya Teknokent, 2009 yılında kuruldu. Üniversite ve sektörler arasında etkin iş birlikleri için çalışmalar yapan teknokent, geliştirdiği teknoloji ve stratejilerin yanı sıra verdiği eğitim ve seminerlerle de girişimcilere ışık tutuyor. 28 firmanın yer aldığı teknokentte ileri teknoloji ağırlıklı çalışmalar dikkat çekiyor.
ANTALYA TEKNOKENT
İleri tarım teknolojileri ihraç ediyor
Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki Antalya Teknokent, 2004 yılından bu yana hizmet veriyor. 104 şirketin faaliyet gösterdiği Antalya Teknokent’in öncelikli alanları, ileri tarım teknolojileri, tohum ıslahı, ileri gıda teknolojileri, medikal teknoloji, biyoteknoloji, ileri malzeme teknolojileri, enerji teknolojileri, yeni üretim yöntemleri, bölgesel-sektörel gelişme planları, kalite geliştirme sistemleri, bilişim ve yazılım teknolojileri ile uzay teknolojileri şeklinde belirlenmiş. Antalya Teknokent’in toplam ihracat rakamı 45 milyon TL, toplam cirosu ise 114 milyon TL’ye ulaşmış.
KONYA TEKNOKENT
400 proje tamamladı
Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. yönetiminde, Selçuk Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Konya Tek nokent, Uluslararası Bilim Parkları Birliği’ne (IASP) üye olan ülkemizdeki üçüncü teknokent olma özelliğini taşıyor. 95 firma 138 proje yürütüyor. Şimdiye dek 400 proje tamamlanmış.
ŞANLIURFA TEKNOKENT
GAP bölgesi için çalışıyor
Şanlıurfa’da GAP bölgesindeki tarımsal faaliyetlerinin artmasına ve potansiyelinin gelişmesine destek vermek amacıyla Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan Şanlıurfa Teknokent, girişimlere KOSGEB, TÜBİTAK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi kurumlardan aldıkları teşviklerle büyüme potansiyeli sağlıyor.