TCMB, ‘2020 Para ve Kur Politikası Raporu’nu açıkladı
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2020 Yılı Para ve Kur Politikası Raporu 5/12/2019 tarihinde bankanın internet sitesinde yayımlandı. Raporda, dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasının devam edeceği vurgulanarak, uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz kurunun bir politika aracı olarak kullanılmadığına ve TCMB’nin temel amacının fiyat istikrarım sağlayarak eldeki bütün araçlarını kullanmak olduğuna dikkat çekiliyor.
Enflasyon hedefinin, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu ,-bfr şekilde yüzde 5 olarak korunduğu hatırlatılan raporda,
•.para politikasının, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak {yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı ifade ediliyor. Ancak, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi veya finansal istikrara dair risk oluşturması halinde TCMB’nin bu duruma kayıtsız kalmayacağı ve sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi vereceği belirtiliyor.
Raporda, Enflasyon Raporu’nun yılda dört defa yayımlanmasına ve para politikası uygulamalarının kamuoyu ile iletişiminin etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla bilgilendirme toplantılarıyla tanıtılmasına devam edileceği belirtiliyor. Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimine ilişkin alman kararların kamuoyu ile paylaşılmaya devam edileceği ifade edilen raporda, yatırımcılar, analistler ve ekonomistlerle belli bir takvim çerçevesinde yapılan teknik içerikli toplantıların sürdürüleceği ifade ediliyor.
2020 YILI TL VE DÖVİZ LİKİDİTE POLİTİKASI
Raporda, 2020 yılında bir hafta vadeli repo ihaleleri temel politika aracı olarak kullanılmaya devam edileceği, zorunlu karşılık uygulamasının temel para politikası aracı olan kısa vadeli faiz politikasını destekleyici ve ince ayar bir araç olarak etkin ve esnek bir şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtiliyor.
TCMB nezdindeki Döviz Depo Piyasasında, bankalara toplam yaklaşık 50 milyar dolar limit ile bir hafta ve bir ay vadeli döviz likiditesi imkanı sağlanmaya devam edileceği vurgulanırken, Merkez Bankası’nın 2020 yılında da piyasa koşullarının uygun olması durumunda rezervlerini artırmaya devam edeceği kaydediliyor. Bu kapsamda, 2020 yılında reeskont kredisi kullanımının 28 milyar dolar civarında gerçekleşeceği, reeskont kredilerinin TCMB döviz rezervlerine katkısının, 26 milyar dolar civarında olacağı öngörülüyor.
GENEL DEĞERLENDİRME
Raporun genel değerlendirmesi yapıldığında aşağıdaki dört ana başlık öne çıkıyor. Rapordaki ifadeler şöyle…
• Fiyat istikrarını sağlamak: TCMB, fiyat istikrarı açısından tamamlayıcı bir unsur olan finansal istikrarı gözetmeye devam ederken, başta enflasyon ve iktisadi faaliyet olmak üzere makroekonomik göstergelerin tamamını dikkate alan veri odaklı bir yaklaşım ile hareket edecektir.
• Enflasyon hedefi: Hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu yüzde 5 olarak korunacaktır. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır. Dolayısıyla enflasyonun gelecek dönemdeki seyri konusunda iktisadi birimlere rehberlik etmesi öngörülen değerler, kısa vadede enflasyon tahminleri, orta vadede ise enflasyon hedefleri olacaktır.
• Enflasyon hedefine ilişkin belirsizlik aralığı: Önceki yıllarda olduğu gibi hedef etrafında her iki yönde yüzde 2 puan olarak korunmuştur. Yıl içinde enflasyon gelişmelerine ilişkin kapsamlı değerlendirmeler Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılacaktır. Yılsonunda gerçekleşen enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda ise hesap verebilirlik ilkesi gereği Hükümet’e “Açık Mektup” yazılacaktır.
• Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması: Uygulanmakta olan kur rejiminde, döviz kuru bir politika aracı olarak kullanılmamaktadır. İktisadi temeller, uygulanmakta olan para ve maliye politikaları, uluslararası gelişmeler ve beklentiler döviz arz ve talebinin temel belirleyicileridir. TCMB’nin nominal ya da reel olarak herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. Ancak, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi veya finansal istikrara dair risk oluşturması halinde TCMB, bu duruma kayıtsız kalmayacak ve sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi verecektir.
2020 yılı Merkez Bankası para ve kur politikasının açıklandığı rapor olumlu karşılandı. Raporun ve raporda belirtilen toplantı takviminin finans piyasası tarafından yakından izlenmesinde fayda var.
TALHA APAK