Tax Free Uygulaması Girişimciler İçin Ciddi Fırsatlar Sunuyor
Turizm sektöründe tax free uygulaması
KORONAVlRÜS olumsuz etkilesede turizmdeki hareket devam edecek. Bu sektör büyürken tax free pazarının da birlikte büyümesini sağlıyor. Yeni yatırımlarla pazara giren firmalar sundukları hizmet kolaylıkları ile dikkat çekiyor. Daha da önemlisi bu iş girişimciler için ciddi fırsatlar sunuyor. Bu firmalardan birisi Türkiye’ye dijital tax free uygulamasını getiren İrlanda merkezli Planet Tax Free. Firmanın Türkiye Genel Müdürü Mehmet Baykam, dünyada tax free’nin deniz, kum, güneş, kültür kom-binine eklendiğini belirterek, “Dünyada ilk beşe girme potansiyelimiz var. Bu potansiyeli harekete geçirmek için 10 milyon dolarlık yatırımla dijital altyapı kurduk” dedi.
Dünya çapında mağaza satışlarına uygulanan tax free işlemlerinin miktarı yaklaşık olarak 70 milyar euro. Türkiye’nin yıllık tax free potansiyeli 3.1 milyar euro olmasına karşın 2019’da bu işlemlere tabi olan satış rakamı yalnızca 400 milyon TL düzeyinde kaldı. Yine geçen yıl 1.5 milyon işlem gerçekleştirildi. Türkiye dünyanın en çok tercih edilen altıncı destinasyonu olmasına rağmen bu avantaj mağazalar tarafından yeterli ilgiyi görmüyor.
“BU FIRSAT DEĞERLENDİRİLMELİ”
Türkiye yıllık 41 milyon turist sayısı ve 3.5 milyar dolarlık turist harcama tutarı ile turizm, perakende ve tax free sektörleri açısından büyük bir potansiyel taşıdığını söyleyen Baykam, Türkiye’nin bir turizm merkezi olarak büyümesini devam ettireceğini ve yeni İstanbul Havalimam’nın gelen yolcu sayısını olumlu yönde etkileyeceğini savunuyor. “Bu durum ülkemizi tax free için önemli bir potansiyel sağlayan perakende pazarı haline getiriyor. Bu alanda dünyada ilk beşe girebiliriz. Günümüzde tax free iadesi, turistler için alışverişi daha cezbedici kılıyor, seyahat tercih sebebi olarak turizme katkı sağlıyor. Türkiye’de tax free, değerlendirilmesi gereken bir fırsat” diyen Baykam, hedeflerini tax free’nin faydaları hakkmdaki bilinci artırarak, perakendeciler, turistler ve devlete sağladığı faydayı en üst düzeye taşımak olarak özetliyor.
2019’da dünya çapında tax free işlerini yüzde 7 büyüttüklerini bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 5.2’lik bir büyüme beklediklerini söyleyen Baykam, koronavirüs nedeniyle Çinli turist sayısında yaşanacak azalmanın Türkiye tarafından Rus ve Araplarla kapatüacağına inanıyor.
“40 SANİYEDE İŞLEM TAMAM”
Planet Tax Free Türkiye’nin en önemli özelliğinin kullandığı dijital altyapı olduğunu söyleyen Baykan, 10 milyon dolar yatırımla inşa edilen bu altyapının şu an tax free için dünyada kullanılan en ileri teknolojik altyapı olduğunu iddia ediyor.
Baykam, “Bu dijital platform, tüm verilerin paydaşlarla anlık olarak paylaşılmasını sağlıyor. Tax free işlemleri 40 saniyede tamamlanıyor” diyor.
Tax free nedir?
Tax Free, 1980’li yıllarda ilk defa İsveç’te uygulanmaya başlayan KDV iade sisteminin genel adı. Seyahat edilen ülkede ikâmetiniz olmaması şartıyla, yolcu beraberinde götürülen mallara ilişkin alışverişlerde KDV’lerinin belirli bir kısmını bu sistem sayesinde geri alabiliyorsunuz. Alışveriş yapılan işletmeden alınacak formlar ile para iadesi gerçekleşebiliyor. Satın alınan ürünün ve tax free belgenizin ülkeden çıkış yapıldığı gün, çıkış yapılan sınır kapısında (havalimanı, deniz limanı, kara sınır kapısı) ilgili gümrük idaresine giderek onaylatılması gerekiyor.
Tax-free şirketi nasıl kurulur?
Türkiye’de ikamet etmeyen yolculara KDV iadesi yapmak üzere tax free firması kurmak için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi tarafından yetki belgesi almak gerekiyor. Bunun için şu şartlar aranıyor:
■ Bilanço esasına göre defter tutulması,
■ Asgari özkaynak tutarının 1 milyon TL olması
■ Ücretli statüsünde en az beş eleman istihdam edilmesi,
■ Haklarında sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma fiili nedeniyle ‘olumsuz rapor’ bulunmaması,
■ Sadece bu bölüm kapsamında aracılık faaliyetinde bulunulması gerekiyor.
E-faturanın cazibesi
Planet, 1985’te İrlanda Ulusal Üniversitesinin üç profesörü tarafından Galway, İrlanda’da kurulmuş. Bugün 60’dan fazla ülkede 400 binden fazla üye işyeri ile çalışan firma, 2018’de Dubai’de açılan ihaleyi kazanarak “Dijital Tax Free” çözümünü sağlayan ilk sağlayıcı oldu. Firma, aynı altyapıyı Türkiye’de de kurarak Mayıs 2019’da resmi aracı kurum kimliği ile faaliyet göstermeye başladı. Türkiye’nin 2017 sonunda e-faturaya geçmesi, tax free’nin Türkiye’de dijitalleşme sürecinden önemli bir adım olmuş ve Planet bu dijitalleşme fırsatını görmüş.