Tasarım Tişört Trendi Girişimcilere Yeni İş Modeli Oldu
Acun Ilıcalı’nın popülerleştirdiği tasarım tişört trendi girişimcilere yeni bir iş kapısı yarattı. Özgün tişört tasarımları genç yaşlı, kadın erkek herkese kendini özgürce ifade etme imkanı verirken, girişimcilerin ilginç iş modelleri dikkat Çekiyor…
GÜNÜMÜZDE giyinmek, kendini ifade etmenin bir yolu olarak da kabul görüyor. Bunun en güzel örneklerinden biri ise son dönemde trend olan baskılı özel tasarım tişörtler. Üzerinde renkli resimlerin, yazıların olduğu tişörtleri her yaşın her cinsiyetin tercihi haline geldi. Özgün olma-, ları da bir başka tercih sebebi. Başta gençler olmak üzere insanların bu yöndeki taleplerinin giderek arttığını gören ve bu furyadan yararlanmak isteyen girişimciler, tasarımlarıyla fark yaratan ürünleri ile piyasaya P çıktılar. Bu girişimciler arasında çok tanınmış isimler de var…
ACUN’UN E-TİCARET GİRİŞİMİ
Bu trendin öncülerinden biri televizyon dünyasının en popüler isimlerinden biri olan Acun Ilıcalı. Ilıcalı’nın geçtiğimiz yıllarda yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı programlarda giydiği tişörtler sosyal medya aracılığıyla viral niteliği kazanmıştı. Ardından Ilıcalı’nın e-ticaret girişimi olan Sekiz.com, geçtiğimiz yıl mayıs ayında hizmete girdi. Ağırlıklı olarak tişörtleriyle ön plana çıkan sitede telefon kapak ve kılıfları, duvar süsleri, bardakaltları gibi farklı ürünler de bulunuyor.
Sekiz.com’u benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise genç tasarımcılara sunduğu fırsatlar. İsteyen tasarımcılar kendi çalışmalarını siteye yükleyebiliyor. Ardından bu çalışmalar oylamaya sunuluyor. Tasarımlar arasından en çok oyu alanların üretimi ve satışı gerçekleştiriliyor. Sosyal bir ticaret platformu olan Sekiz.com’da ürünleri satılan tasarımcılar, bu satışlardan kazanç da elde edebiliyor. Sekiz.com ürünleri halihazırda sadece internet üzerinden satılıyor.
GÜNDEMİNDE MAĞAZALAŞMAK VAR
Özellikle sosyal medya üzerinde gerçekleştirdiği yoğun reklam ve tanıtımlarıyla dikkat çeken Kaft, birbirinden özgün tasarımlara sahip bir diğer marka. Üç genç girişimci tarafından hayata geçirilen markanın asıl faaliyeti tişört satışı. Ayrıca çanta, telefon kapağı, poster gibi ürünler de satıyor.
Markanın kurucularından Onur Dokuz kardeşler, “Farklı hissettirecek tasarımlar bulmakta zorlandığımız için kendi tasarım görüşümüzü ürünler üzerinde uygulayalım istedik. Ve bu basit fikir ile Kaft’a hayat verdik” diyor.
Kaft’ın, estetik ve aynı zamanda kaliteli bir tasarım gördüğünde heyecanlanan, bir ekibe sahip olduğunu anlatan Dokuzkardeşler, “Giyinirken de özgün olmaya çalışıyoruz” diyor.
Kaft ürünleri büyük oranda internet üzerinden satılıyor. Öte yandan itinayla seçilen az sayıda butikte de Kaft ürünlerini bulmak mümkün. Yurtdışma da satış yaptıklarını belirten, şimdiye kadar 41 farklı ülkeye ulaştıklarının bilgisini veren Dokuzkardeşler, markanm tanıtım ve satışında internet kanalını yoğun şekilde kullandıklarını anlatıyor: “Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanallarını da oldukça aktif bir şekilde kullanıyoruz. Markamızı takip eden tüketicilerle internet üzerinde devamlı iletişim halinde oluyoruz.”
Kaft’ın önümüzdeki dönem mağazalaşabileceğini de belirten Dokuzkardeşler, “Seçtiğimiz belirli lokasyonlarda Kaft tarzına uygun mağazalar açmayı da planlıyoruz. Hem Kaft severlerin keyifli zaman geçirebileceği hem de ürünlerimizi yakından görüp deneyebileceği mağazaları ilerleyen yıllarda açmak istiyoruz” diyor.
İSTER Al, İSTER SAT
“Tişörtünü kendin tasarla” sloganı ile 2007 yılında kurulan Tisho, kullanıcılara tasarım konusunda sınırsız esneklik sağlıyor. Tasarımcılar site üzerinden mağaza açıp kendi ürünlerini de satabiliyor. Ürünlerin tamamının üretim ve kargolama işlemlerini ise site yapıyor. Tasarımcılar satışlar üzerinden komisyon alıyor.
Tisho Yönetici Ortağı Fatih Demir, halihazırda sadece internet üzerinden satış yaptıklarını, ancak orta vadede farklı satış kanalları geliştirmeyi de planladıklarını belirtiyor. Tasarımın son dönemde her alanda önem kazandığını anlatan Demir, bu etkinin artarak devam edeceği görüşünde. Demir, Tisho üzerinden en çok kısa kollu standart erkek tişörtlerinin satıldığını belirtiyor.
3 BOYUTLU TASARIM
Tekstil sektöründe 10 yıllık deneyimi bulunan Fatih Korkmaz tarafından kurulan Lafy de başta tişört olmak üzere, pek çok farklı ürünü internet üzerinden tüketiciyle buluşturuyor. Hazır ürünlerin yanı sıra tüketiciye ürün tasarlama imkanı da sunduklarını belirten Kork-maz’a göre, son dönemde özgün tasarımlara olan yüksek ilgi, günümüz tüketicisinin kendini ifade etme gayretinden kaynaklanıyor. En çok satılan ürünlerin, mizah içerikli olduğunu belirten Korkmaz, bu günlerde kişisel oyuncak ve tasarım biblolar üzerinde çalıştıklarını söylüyor.
HER MEVSİM TERCİH EDİLİYOR
Farklı ürün arayışındaki tüketicilere özgün tasarımlar sunmak amacıyla hayata geçirilen Shopthedesign.com markası, çok geniş tişört koleksiyonuyla dikkat çekiyor. Lokal tasarımcılarla çalışan markanın genç kurucusu Melodi Türkili, “Amacımız insanların görünce heyecan duyacağı özel ve limitli parçaları seçerek bir araya getirmek” diyor. Halihazırda sadece internet üzerinden satış yapan şirketin bir shovvroom açma planı da bulunuyor. Türkili site üzerinden en çok satılan ürünlerden birinin tişört olduğunu anlatıyor ve şöyle devam ediyor:
“Tasarım tişörtler her mevsim kullanabileceğiniz, sizi hem rahat hem de tarz gösterebilecek parçalar olduğu için gardıropların joker parçaları olarak kabul ediliyor. Aynı tişörtü yazın spor ayakkabı, jean pantolon üzerine, kışın ise bol kazaklarla hatta parıltılı şık eteklerle giymek moda olabiliyor. Biz de bu talebin farkındayız.”
50 tasarımcı, 200’ün üzerinde tasarım
Mavi’nin imzası haline gelen “İstanbul” tişörtleri geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülüşünün 10’uncu yılını kutladı.
Mavi, 2004 yılında İstanbul’a özel tişört tasarlayan ilk marka olarak dikkat çekmişti. Koleksiyonda farklı disiplinlerden sanatçılar grafik ve çizimleriyle İstanbullu olmayı tişörtlere yansıtıyor. İstanbul tişörtleri, bugün 50’nin üzerinde tasarımcı ve 200’ün üzerinde tasarımla, milyonlarca kişinin giydiği bir koleksiyona dönüşmüş durumda.
Koleksiyonun parçalarından ‘İstanbul Hatırası’ özellikle turistler tarafından tercih ediliyor.
İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adaylığını ilk destekleyen, Grand Palais’te düzenlenen Türk Mevsimi’nde sergilenen, pek çok pazarlama iletişimi ödülü kazanan proje, 2014’te de yoluna yeni tasarımlarla devam ediyor. Mavi’nin tişört tasarımcıları arasında İzzeddin Çalışlar, Esen Karol, Ulaş Eryavuz, Tuğhan Öncü Garip, Ali Güleç, Leo Lunatic ve Zeynep Pak gibi sanatçı ve grafik tasarımcıları yer alıyor.
Enis KARSLIOĞLU / BiggShop icra Kurulu Başkanı
Franchise ile mağazalaşacak
Tişörtten aksesuara altı bini aşkın ürünü iş birliği yaptığı 10 farklı tasarımcının dizaynlarıyla buluşturan BiggShop, ürünlerini tüketiciye hem internet üzerinden hem de mağazaları vasıtasıyla sunuyor.
BiggShop İcra Kurulu Başkanı Enis Karslıoğlu, tasarımların ürün formuna dönüştürülerek kalıcı hale geldiğini söylüyor. Türkiye’nin başarılı tasarımcılarının kendini ifade etmesinden mutluluk duyduklarını söyleyen Karslıoğlu, her ürünün bir hikayesi olduğunu ve bunun tüketici tarafından çok anlamlı olduğunu sözlerine ekliyor. Halihazırda üç mağazası bulunan firma, önümüzdeki dönem her yıl 15 mağaza açarak hızla büyümeyi planlıyor.
Mustafa YURTOĞLU / Defacto Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve icra Kurulu ÜyesiHedefimiz 7 milyon tişört satmak
Koleksiyon tasarımları erkekte İstanbul’daki, bayan ve çocukta ise Barcelona’daki tasarım ofislerimizde yapılıyor. Farklı tasarım koleksiyonumuz her bölümden genç arkadaşlarımızın bir araya gelmesiyle oluşan inovasyon ekibimizin ön ayak olması ile ortaya çıktı. Bu ekip sadece farklı tasarımlar değil aynı zamanda gün ışığında renk değiştiren baskı gibi farklı özelliklere sahip ürünler konusunda da çalışmalar yapıyor.
Trend artık klasik giyimden daha casual’a doğru kayıyor. Bu durum dikkate alındığında farklılaşmanın en kolay yolu, hem de en uygun fiyata, tişörtlerle mümkün hale geliyor.
Tüketici, herhangi bir sloganı veya resmi paylaşabiliyor; favori kahramanlan, dinlediği müzik gibi kendisi ile ilgili mesajı farklı tasarımlarla verebiliyor.
2015 yaz sezonu için satmayı planladığımız toplam tişört adedi 7 milyon civarında. Bunun içerisinde renk değiştiren baskılı tişört adedi ise 1 milyonun üzerinde.
CEYHAN KONUK