Başarılı Girişimcilik

Tarımsal İş Kurmak İsteyen Girişimcilere Hibe Destekleri

Tarımsal yatırım yapacak girişimcilere hibe destekleri

Avrupa Birliği, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında yeni bir hibe programı başlattı. Programın bütçesi 512 milyon euro. Tarımsal işletmeler, KOBİ’ler, girişimciler başvurabiliyor. Yatırımların yüzde 65’ine kadar karşılıksız destek veriliyor…

YATIRIM yapmayı mı planlıyorsunuz? Aklınızda tarımsal bir yatırım projesi varsa, bu haberi çok dikkatli okuyun. Tarımsal yatırım konusunda Türkiye’de pek çok imkan var. Bunları mutlaka değerlendirmelisiniz. Yeni bir süt, et ya da meyve-sebze işleme tesisi kurabilir ya da mevcut tesisinizi yenileyebilirsiniz. İster traktör alın, ister kültür balıkçılığı yapın.

tarimsal yatirim projeleri

Otel, pansiyon ya da restoran da açabilirsiniz. Dilerseniz doğa ya da tarih gezileri düzenleyebilirsiniz. Yerel el sanatlarıyla ilgili çalışmalar da yapabilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün… İşte bu ve benzeri iş fikirleriniz varsa elinizi çabuk tutun. Zira Avrupa Birliği, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bu tür projelere hibe (geri ödemesiz kredi) yoluyla destek verecek. Program. TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), tarafından yürütülecek.

En son açıklanan bu 11’inci başvuru çağrısı ile 42 ildeki girişimci ve yatırımcılar desteklenecek. Başvurular 30 Eylül-31 Ekim 2013 tarihleri arasında, yatırımın yapılacağı ilde bulunan TKDK il koordinatörlüklerine yapılacak. Yatırımın yapılacağı il dışında başka bir ile yapılan başvurular ise geçersiz sayılacak.

Ayrıca TKDK merkezine yapılacak başvurular da kabul edilmiyor. Posta, faks, elektronik posta ya da diğer yöntemlerle gönderilen veya başka adreslere teslim edilen başvurular da geçersiz sayılıyor. Başvuru çağrı rehberlerine kurumun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) ulaşabiliyorsunuz.

10 ALAN DESTEK KAPSAMINDA

Dileyen herkes projesini hazırlayıp Kırsal Kalkınma Programı’na başvuru yapabiliyor. Ancak, ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK’nin istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapmak zorunda.

Programın toplam bütçesi 512 milyon euro. Program kapsamında 10 farklı alan desteklenecek. Bu alanlar şu şekilde sıralanıyor: Süt üreten tarımsal işletmeler. Et üreten tarımsal işletmeler. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması. Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması. Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi. Kırsal turizm. Kültür balıkçılığı.

UCUZ KREDİ DESTEĞİ

Projelere verilecek destek miktarları yüzde 50 ile 65 arasında değişiyor. Diyelim ki 500 bin TL’lik bir yatırımla süt işleme tesisi kuracaksınız. Bunun 325 bin TL’sini kurum size hibe ediyor. Arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesi ve paketlenmesi, yerel ürünler, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımların ise yarısını karşılıyor.

Özetle, yapılacak yatırımın en az yarısını karşılayabiliyorsamz kalan kısmı kurum size geri ödemesiz veriyor. IPARD Programından destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek zorunda. Ancak, öz kaynak sıkıntınız varsa ve kredi kullanmayı düşünüyorsanız, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile 15 bankanın protokol imzaladığını hatırlatalım.

Söz konusu protokol ile her banka IPARD Programı’ndan faydalanacaklar için faiz ve komisyon indirimleri, yatırım süresince geri ödeme yapılmaması gibi kolaylıklar sağlıyor.

ÜÇ AY İÇİNDE ÖDENİYOR

Ödemeler, proje sahibinin ödeme talep paketini sunduğu tarihten itibaren azami üç ay içinde yapılıyor. Ödemeler, projedeki uvgun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılacak. Yatırım bütçesi 250 bin euro’ya kadar olan projelere tek seferde ödeme yapılıyor. 250 bin – 1 milyon euro aralığında olan projelerde bir veya iki taksit. 1-3 milyon euro aralığında olan projelerde ise bir. iki veya üç taksit halinde ödeme yapılıyor.

Projelerinizle ilgili yapım işleri, makine-ekipman alımı, hizmet alımı ve proje görünürlük olmak üzere dört tür harcama kurum tarafından karşılanıyor. Destek kapsamında olmayan harcamalar ise şu şekilde sıralanıyor: Arazi ve mevcut binaların satın alınması. İkinci el makine ve ekipman alımı. Canlı hayvan satın alınması. Zirai ürün haklarının, yıllık bitkilerin ve onların ekimlerinin satın alınması. KDV ve ÖTV dahil olmak üzere vergi ve harçlar. Gümrük resmi ve ithalat vergileri.

SÜT ÜRETEN İŞLETMELER

Süt üreten küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin modernize edilmesi, ilgili Avrupa Birliği (AB) standartlarına yükseltilmesi ve iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesiyle ilgili projeler hibe desteği kapsamında yer alıyor. Bu destek kapsamında, mevcut tarımsal işletmelerin modernizasyonu ve genişletilmesinin ya da yeni tarımsal işletme kurulmasıyla ilgili tüm projelere destek veriliyor.

Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım projelerinin bütçesi en az 15 bin en fazla 1 milyon euro olacak. Mevcut tarımsal işletmelerin desteklerden yararlanabilmesi için en az 10, en fazla 120 süt ineği, 50-500 süt veren koyun ya da 50-500 süt veren keçi kapasitesine sahip olmak zorunda. Yedi, sekiz ya da dokuz baş süt ineği kapasitesine sahip mikro tarımsal işletmeler, yatırımın sonunda en az 10 baş süt ineği kapasitesine ulaşacağına ilişkin taahhütname sunarak başvuruda bulunabiliyor. Süt üreten tarımsal işletmelerin yatırım projelerinin yüzde 50’sine hibe veriliyor. Dağlık alanlardaki projelere ise destek miktarı yüzde 60’a çıkıyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu