Başarılı Girişimcilik

Tarım ve Hayvancılık Yapan Kadın Girişimci

Türkiye’nin ilk kadın hakimlerinden Nefise Yücekök’ün Izmir-Urla’da 60’ların sonunda kurduğu ‘Hakime Hanım Çiftliği’, üçüncü kuşağın yönetiminde büyüdü. Torunu Emine Yücekök, mandalina üretimi dışında da alanlara el attı. Yücekök, “Son bir yıldır kendi ürettiğimiz zeytinyağından kişisel bakım ürünleri de üretiyoruz. En önemli müşterilerimiz ise butik oteller. Turizm tedariğinde büyüyeceğiz” diyor.

Son yıllarda özellikle kadın girişimcilerin çiftlik alanında yatırımlarına şahit oluyoruz. Pınar Kaftancıoğlu’nun ipek Hanım’ın Çiftliği, Funda Özer Balatalının keçi çiftliği bunlara sadece birer örnek… Bu örneklerdren de yola çıkarak adın girişimcilerin tarım ve hayvancılık sektöründe fark yarattığını söyleyebiliriz, işte bu kadın girişimcilerden biri olan Emine Yücekök, profesyonel yaşamı bırakıp, ailesinin kurmuş olduğu çiftliğe dönen kadın girişimcilerden… Hatta bu çiftliği bir üst seviyeye taşıyarak, yurtdışına da açmaya hazırlanıyor. Yücekök’ün öyküsü şöyle başlıyor:

gi-16

Emine Yücekök, İzmir, Urla’da çiftçilik ile uğraşan bir ailenin 3’üncü kuşak temsilcilerinden. Türkiye’nin ilk kadın hakimlerinden biri olan babaannesi Nefise Yücekök, yargıtay tetkik hakimliğinden 1968 yılında emekli olduktan sonra, aynı yıl çiftlik kuruyor. Önce mandalina üretimi ile başlıyor işe. Ardında da zeytin ağaçları dikiyor. Bu çiftlikte yaşamının son on sekiz yılını geçiren Nefise Yücekök, Urla’da tanındığı ve anıldığı lakabını çiftliğine isim olarak kazandırıyor. Kurup geliştirdiği, ‘Hakime Hanımı Çiftliği’ ondan sonra da torununun girişimleriyle farklı üretim alanlarıyla da faaliyetlerini sürdürüyor.

Uzun yıllar sadece mandalina üretimi ile ilgilenirken 15 yıl önce enginar, kekik ve zeytinyağı üretimlerine de başladıklarını belirten torun Emine Yücekök, “Ayrıca çok değerli olan ve ülkemizde üretimi neredeyse yok olmuş olan sakız üretimini yapmak için de çabalamaktayız. Son bir yıldır, toprak İle olan üretim maceramıza yeni ürünler ekledik; zeytinyağlı kişisel bakım ürünleri” diyor.

Yeni ürünler geliştiriyor

AiledekUıerkes gibi o da farklı bir eğitim alıyor ama çiftliklerinden hiç vazgeçemiyor Emine Yücekök. İtalyan Llsesi’nden sonra, Yeditepe Üniversite’sinde aldığı işletme eğitimi üzerine, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MİAM Müzik işletmesi ve Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlıyor. Eğlence sektöründe aktif olarak çalışan Yücekök, uzun zamandır sadece çiftlik işleriyle uğraşıyor. Yeni ürünler geliştirmeye odaklanan Yücekök, son olarak zeytinyağından kişisel bakım ürünleri alanına giriş yapmış bulunuyor.

Hakime Hanım Çiftliği, 240 dönüm arazide yaşları 3 ile üç yüz yıl arası değişen zeytinlerden soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen zeytinyağından kalıp sabunlar, sıvı sabunlar, vücut kremleri, şampuanlar, duş jelleri üretiliyor.

Bu işe 100 bin TL’iik yatırım yaptıklarını belirten Yücekök, kendi üretimleri olan zeytinyağlarından üretilen kişisel bakım ürünlerinin, iki kozmetik firmasına tarafından ürüne dönüştürüldüğünü söylüyor.

Sofralık zeytinyağından iyi kalite kişisel bakım ürünleri üretmek hedefi ile yola çıktıklarını belirten Yücekök, şöyle devam ediyor: “Üretilen ürünün olabildiğince doğal olmasını, raf ömrünü uzatmak veya maliyetleri düşürmek için kullanılan sağlıksız hammaddelerden uzak olmasını istedik. 0 yüzden içeriğinde paraben, sles ve başka petrol türevleri gibi zararlı katkı maddeleri konmadan üretilmesi önceliğimiz oldu. Kimyasal ve mikrobiyolojik testleri, yeterliliği uluslararası arenada kabul görmüş laboratuvarlara yaptırıldı.”

Otellerle çalışıyor

Üretimi yapılan mahsullerde doğal tarıma dikkat edilen, ata tohum ve fidelersin kullanıldığı çiftlikte, yetişen zeytinlerden elde edilen sofralık zeytinyağı doğallık ve güzellik için hayat buluyor. 750 mİ zeytinyağı koyu renk şişelerde, 2 ile 5 litrelik ürünler teneke ambalajlarda meraklılarına sunuluyor. Ürün fiyatları 7 TL ile 80 TL arasında değişiyor.

Hem oteller için üretirken hem de perakende sektöründe de var olmayı amaçladıklarını dile getiren Yücekök, “Özellikle butik oteller için daha kolay bir marka olduğumuzu düşünüyorum, çünkü minimum alış miktarlarımız düşük olduğundan stoklamak zorunda kalmıyorlar. Ayrıca ürünleri odalarında kullanmayı tercih eden işletmelere satış hakkı da sunuyoruz. Böylece otel müşterisi için daha ulaşılabilir bir ürün haline geliyor.”

Şu anda Alaçatı’daki Taş Otel, Morro Alaçatı ve Tur 58 Otel ile Selçuk’ta bulunan Yedi Bilgeler Oteli gibi otellerde Hakime Hanım çiftliği ürünleri odalarda yer alırken, otelde satışa da sunuluyor. Önümüzdeki iki yıl içinde müşteri portföyüne on otelin daha eklenmesi planlanıyor.

Yurtdışına açılacak

Ürünlere yurtdışmdan da talepler var. İtalya ve Almanya ile görüşmelerinin uzun zamandır sürdüğünü düe getiren Yücekök, “Yurtdışı açılımımızın yakın zamanda sonuçlanacağını inanıyoruz” diyor. Hakime Hanım Çiftliği ürünlerinin internet sitesinden de satışı olduğunu söyleyen Yücekök, “Ürünün ambalajına çok önem verdik. Ambalajlarımızı tasarlarken büyük olmalarım, uzun vadede kullanılmalarım amaçladık. Hem ürünler hemen bitmesin, kargo ile geldiği yola değsin istedik hem de dalıa az ambalaj tüketimi ile doğaya destek olmayı amaçladık. Zamanla zeytinyağının besleyici özelliğini başka ürünlerde de kullanmayı hedefliyoruz. Îin uzmanı laboratuvarlarla yeni formüller üzerinde çalışıyoruz” diye anlatıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu