Tantuni Restoran Bayiliği Veren Firmalar
Tantuni bayiliği veren şirketler, Tantuni markalarının franchise şartları
Bir dönem yalnızca büfe köşelerinde kendine yer bulabilen tantuni, sınıf atladı. Artık caddelerde gösterişli tantuni restoranları açılıyor. Hijyen, kalite ve lezzet konusunda kendini ispatlayan markalar franchising sistemiyle Türkiye geneline yayılıyor…
TÜRK işi fast-food trendi sınır tanımaksızın yoluna devam ediyor. Lahmacun, döner, çiğköfte, köfte, çöp şiş derken şimdi de tantuni furyası sardı büyük şehirleri. Özellikle de İstanbul’u… İstanbul genelinde restoran şeklinde açılan 500 civarında tantunici var. Restoran ya da büfesinin bir köşesinde bu işi yapanların sayısını bilmekse mümkün değil.
Evet, tantuniciler hızlı bir değişim yaşıyor. Son birkaç yılda adeta sınıf atladılar. Sosyetenin, iş dünyasının uğrak yeri haline gelen tantuni restoranları, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde peş peşe şubeler açıyor. Bu değişim doğal olarak “tantunici” tipine de yansıyor. Tezgahın başından ayrılmayan, babadan ya da ustadan gördüğü işi yapan işletme sahiplerinin yerini, yenilikçi ve eğitimli gençler aldı. Standart bir kaliteyi modem, şık ve konforlu mekanlarda sunan, bu alanda yeni bir tarz yaratan tantuniciler, sadece Türkiye’de değilyurtdışında da şubeler açmaya başladı.
İşte bu hızlı büyüme süreci girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratıyor. Şube sayısını artırıp, markalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen tantuni restoranları, cazip koşullarda franchise veriyorlar. Aylık ciro potansiyeli restoranın bulunduğu lokasyona göre değişiyor. Aralarında kendini bir yılda amorti edebilen restoranlar bile var. Ancak hemen belirtelim, et fiyatları yüksek ve tantuni yapımında etin özel bir bölümü kullanılıyor. Bu da maliyeti yükseltiyor. Öyle ya da böyle tantuni restoranları şu sıralar çok gözde.
Büyüyen bu pazar gıda yatırımcılarını da cezbediyor. Örneğin Mr. Kumpir, yeni markası Mr. Tantuni ile Türkiye genelinde şubeler açmaya hazırlanıyor. Tantuni pazarının deneyimli oyuncuları ise şube sayılarını artırarak rekabete hazırlanıyor. Tantuni pazardaki birçok marka şimdi franchise ya da bayilik sistemiyle birbiri ardına şubeler açmaya başladı. Tüm bunların yanı sıra şimdiye kadar tek bir şubeyle hizmet veren ünlü tantuni markaları franchise altyapısını kuruyor.
Mehmet Ali EGE / Polen Tantuni Genel Müdürü
Rekabet daha yeni başlad
Seyyar tezgah görünümlü çok sayıda tantunici var. Ancak müşterilerine belirli bir kalitede ve konforlu ortamlarda hizmet veren restoranların sayısı son dönemlerde artmaya başladı, işi tantuni olan, müşterilerine sadece bu tarz ürünler sunan restoranların sayısı özellikle son iki yıldır hızla artıyor. Bu alanda faaliyet gösteren firmaların hızlı bir şekilde büyüdüklerini görüyoruz. Artık bu gelişen pazarda rekabet dönemine giriyoruz. Bu geçiş döneminde yüksek kalitede malzeme kullanan, doğru lokasyonları seçmiş, eğitimli personellere sahip, myfikirler.com gıda güvenliği ve hijyen konularına önem veren firmaların ayakta kalabileceğini düşünüyorum.
Kökeni Mısır ve Suriye
Tantuni aslında bir Arap yemeği. Türkiye’ye gelişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Tantuniyi Türkiye’ye Mısır ve Suriye’den gelerek Mersin’e yerleşenler getirmiş. Tantuni küçük parçalara bölünmüş özel bifteklerden yapılıyor. Hazırlanırken önce etin sinirleri alınıyor. Ardından da küçük parçalar halinde doğranan etler yağsız bir şekilde pişiriliyor. Son aşamada ise ortası çukur tepsi ya da saç içerisinde, etrafına su dökülerek yağda kavruluyor. Kavrulan etler maydanoz, nane, ince dilimlenmiş domates ve bol soğan karışımıyla lavaş ekmeğe dürüm yapılıyor. Sıcak dürümler limon ve biber eşliğinde servis ediliyor.
İşte Türkiye’nin ünlü tantunicilerinin franchising şartları…
İçeriğe Ait Başlıklar