İş Fikirleri ve İş Kurmak

Spor Salonu Açmak Çok Para Kazandırıyor

Spor Merkezi Bayilikleri

Türkiye’de irili ufaklı bin 500 civarında spor salonu var. Bunların pek çoğu tek şubeli ama aralarında zincir işletmeler de bulunuyor. Bu zincirler özellikle holdinglerin atağıyla hızla büyüyor. Özellikle kadın ve çocuklara hitap eden salonlarda hızlı bir büyüme gözleniyor. Sektör oyuncuları, üç büyük kent dışında genç nüfusun fazla olduğu Anadolu kentlerinde de büyüme planları yapıyor.

Sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla birlikte spor yapan insanların sayısı da her geçen gün artıyor. Özellikle iş hayatının yoğun temposu nedeniyle dışanda spor yapmaya vakit bulamayanlar ve alanında uzman eğitmenlerle doğru şekilde form tutmak isteyenler soluğu spor kulüplerinde almaya başladı. Bu da salon sayısının hızla artmasını beraberinde getirdi.

Uluslararası Sağlık, Raket ve Spor Kulübü Birliği’nin (IHRSA) verilerine göre, bugün Türkiyede bin 500 spor tesisi bulunuyor. Bu tesislerin üye sayısının 400 binlere yaklaştığı yönünde tahminler yapılıyor. Sektörün büyüklüğünün ise 400 milyon dolara yaklaştığı söyleniyor. Sadece tesis sayısı da artmıyor, sektörde bir çeşitlilik de söz konusu. Özellikle de kadınlara ve çocuklara yönelik spor tesisi sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Spor Salonu Acmak

Bundan 15 yıl önce sektör bile denemeyecek kadar az sayıda fitness kulübü varken, son yıllarda bu sayı hızla arttı. Özellikle yeni açılan AVM’ler ve tamamlanan konut projelerinde pek çok spor kulübü inşa edilirken, sektördeki hareketliliği gören yabancı markaların da Türkiye’ye girdiğini gördük. Eskiden sadece bir yerde salon açmayı tercih eden kulüpler de artık zincir haline gelmeye başladı.

HOLDİNGLER İŞİN İÇİNDE

Spor salonları içinde zincirleşme hamlesini ilk başlatanlar, büyük holdinglerin bünyesindeki şirketler oldu.

Örneğin 1990 yılında spor kulübü Hillside City Club’ı açan Alarko Holding’in bugün İstanbul da üç tesisi bulunuyor.

Bilkent Holding bünyesinde kurulan Sports International, ilk kurumsal zincir spor merkezlerinden biri. 1993 yılında kurulan şirketin bünyesinde şu anda toplam sekiz salon var. 50 binin üzerinde üyesi bulunan Sports Inter-national’ın genel müdür yardımcısı Haluk Çetin, önümüzdeki yıllarda 15 tesise ulaşmayı planladıklarından bahsediyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde araştırmalarını devam ettirdiklerim söyleyen Çetin, “Önceliği Anadolu illerine vermeyi planlıyonız. Spor yapma alışkanlığını, sağlıklı yaşam bilincini oralara da taşımayı istiyoruz” diye konuşuyor.

Esas Holding ise Mars Sportifi bünyesine katarak 2010 yılında bu alana girdi. MAC ve MACFİt markalarıyla hizmet veren Mars Sportifin bugün 33 salonu ve 90 binden fazla üyesi bulunuyor. Bu yıl toplam 15 adet salon açma hedefleri olduğunu söyleyen Mars Sportif CFO’su Zeynep Sirel Fırat, “Salonlarımızı çoğunlukla kendimiz açıyoruz. Şu anda açık olan, yatırımını bizim yapmadığımız ve işletme kontratı ile yönetim hizmeti verdiğimiz sadece iki salonumuz bulunuyor” diye konuşuyor.

Doğuş Holding de bu alana en son giren gruplardan biri oldu. D-Gym markasıyla yayılan holdingin spor kulübü ikinci şubesini açmaya hazırlanıyor.

Scan0003

PROJELER SEKTÖRÜ BÜYÜTTÜ

İnşaat şirketlerinin yaptığı konut projelerinin içinde artık spor salonları olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Bu salonları önceleri farklı şirketler işletirken, proje sayısının artmasıyla birlikte spor salonlarını inşaat şirketleri işletir oldu.

Örneğin Ağaoğlu Turizm Grubu’nun bünyesinde MyClub isimli bir spor kulübü yer alıyor. Ağaoğlu projelerinin içinde yer alan bu kulüplerin sayısı bugün dörde ulaşmış durumda. Yeni projelerle birlikte kulüp sayısının da artması bekleniyor.

Avrupa Konutlan’nın da Club House Sports markasıyla dört spor salonu bulunuyor.

İlk olarak geçen yıl Royal Towers’ta Fitness City adıyla 20 milyon TL’lik bir yatırımla cafe, restaurant ve spor salonundan oluşan bir konsept yaratan Dap Yapı, bu konsept tutunca ikinci şubeyi açtı. Şirketin hedefi önümüzdeki dönemde franchise verip bu markayı yaygın bir hale getirmek.

Spor salonu işletmeciliğine soyunan son inşaat şirketi ise Mar Yapı oldu. Boots Fitness Çenter markasıyla bu alana giriş yapan şirketin bugün bir şubesi var. Ancak şirketin devam eden iki inşaat projesinin bitiminin ardından buralarda da spor salonu açma niyeti bulunuyor.

ZİNCİR KURAN GİRİŞİMCİLER

Sektörde holdingler dışında başarılı girişimcilerin kurduğu zincirler de var. Öyle ki bazı girişimciler tek spor salonu markasıyla değil, birden çok markayla yayılmayı tercih ediyor. 2004 yılında sektöre Essporto Health and Fitness Club markasıyla giren Edip Aytek de bu girişimcilerden biri. Aytek, aynı zamanda New Age Fitness & Spa olarak Türkiye’nin ilk aletli pilates stüdyosunun da sahibi.

Şu anda iki şubeleri olduğunu ve üçüncüsünü Florya’da açmak üzere olduklarını söyleyen Aytek, bu yeni salonda bir ilke imza atarak, kadın, erkek ve karma olarak kulübü üç bölüme ayırdıklarını anlatıyor. Bugün toplam 6 bin üyeleri olduğunu belirten Aytek, Florya’daki kulüpte ise 2 bin üye hedeflediklerinin üzerinde duruyor.

YABANCILAR DA GELDİ

Türkiye henüz fitness ve bireysel spor dallarında doyum noktasına ulaşmış değil. Sektör çok yeni büyümeye başladı. Bu nedenle Türkiye’nin tüm yabancı spor salonu zincirlerinin gözdesi olduğunu söyleyebiliriz. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Romanya, Endonezya ve Malezya’da hizmet veren Jatomi Fitness, Türkiye’ye giriş yapan şirketlerden biri. Türkiye’deki ilk merkezini 2012 yılında Trump AVM’de açan şirket, bugün 11 merkezli bir yapıya kavuştu.

42 bin aktif üyeye sahip olduklarını belirten Jatomi Fitness Türkiye Pazarlama Müdürü Levent Dokuzer, 2016 sonuna kadar altı salon daha açmayı planladıklarını söylüyor. Şu ana kadar Türkiyede 35 milyon Euro yatırım yaptıklarının altını çizen Dokuzer, gelecek iki yılda da 40 ile 50 milyon Euro arasında yeni yatırım yapmayı planladıklarını ifade ediyor.

ÖNE ÇIKAN 3 KONSEPT

KADINA ÖZEL SALONLAR:

Son yıllarda özellikle kadınlara özel spor merkezi sayısında ciddi bir artış var. Üstelik bu merkezler girişimcilere iş fırsatı sunarken hızla Türkiye geneline yayılıyor. B-fit,Shapes For VVomen, Portakal bu merkezlerden bir kaçı.

ÇOCUK SPOR MERKEZLERİ:

Yeni trendlerden biri de çocuk spor merkezleri. Gymboree, My Gym Muzipo Kids, Çilek Spor, PG Sports, bu alanda faaliyet gösteren markalar arasında.

KİŞİYE ÖZEL ANTRENMAN:

Öne çıkan bir başka konsept ise kişiye özel butik antrenman stüdyoları. Franchising yoluyla büyüyen bu salonlara ise Fit İn Time ve Go.Max’i örnek verebiliriz.

Kadın Girişimcilere İş İmkanı Portakal Spor Bayilik (Franchise)

B-fit Kadın Girişimcileri Arıyor

35 bin TL’ye spor salonu kurun

Letsfit Spor Merkezi Açmak

Kısa Sürede Kazandıracak İş Fikirleri

 

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu