Son işinizden neden ayrıldınız?
Bir hata yaptınız ve işinize son verildi. Sonraki iş görüşmelerinde mutlaka son işinizden neden ayrıldığınız sorulacak. Yalan söylerseniz ortaya çıkma ihtimali çok fazla. İşten kovulduğunuzu da söylemek istemiyorsunuz. Kim, hata yapan ve başka bir şirketin kovduğu kişiyi işe almak istesin ki? Ama bir yandan da iş bulmanız gerekiyor. CV’nizi hazırlayın ve mülakat için kendinizi toparlamaya çalışın. Karşınızdaki insan kaynakları uzmanının “Son işinizden neden ayrıldınız?” sorusuna cevap verirken aşağıdaki maddeleri göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Olan biteni kabul edin ve sorumluluk alın: İşverenler çalışanların mükemmel olmasını beklemez. Fakat bir hata yapıldığında da sorumluluk alınmasını ister. Daha da önemlisi, olayın nasıl böyle olduğunu, bu durumdan ne dersler çıkardığınızı ve tekrarlanmaması için ne yapmayı planladığınızı da bilmek isterler. Gerçeği çarpıtmayın, olan olmuş, hata yaptığınızı kabullenin ve onlar için çalışmaya başlarsanız bu hatayı yapmayacağınıza dair onlara güvence verin.
Bahane üretmeyin, başkasını suçlamayın: Suçu başkasına atmaya veya tek suçlunun kendiniz olmadığını ispatlamaya çalıştığınız an işveren size eksi puanı verir. Neyi yanlış yaptığınızı anlamadığınızı, bu yüzden suçu başkasına attığınızı düşünür. Bu da hatanın tekrarlanabileceği anlamına gelir. Kendi payınıza düşen kısmı anlatın ve nasıl üstesinden gelebileceğinizden bahsedin.
Sizi işe almakla neler kazanacaklarını açıklayın: İşinize son verilmesinin profesyonel hayatınızı, itibarınızı nasıl zedelediğini anlatın. Ve bunu geride bırakmak istediğinizi vurgulayın. Böylece sizi işe alacak şirket aynı zamanda hem kendi itibarınızı kazanmak hem de şirkete değer katmak için çok daha fazla çalışacağınızı ve üstün performans göstermek için çabalayacağınızı görecektir.
Hürriyet İK