Şirketlerde Kurumsal Moda Dönemi
Şirketlerde Kurumsal Moda Dönemi
‘Kurumsal moda’ kavramı şirketlerin ruhunu yansıtan faktörlerden olsa da hala yeterince ilgi görmüyor. Ancak restoran ve kafelerde tercih edilen üniformalar yakın zamanda diğer sektör şirketlerine de yansıyacağa benziyor.
“Hareket eden ve yaşayan her canlı için, görünüşümüzün etkileri çalışma tarzımıza kadar uzanan geniş kapsamlı bir kavram. Kişisel imajınız ve giysileriniz sizin resminizdir. İnsanlar gördüklerine inanır ve üzerinizde durduk yere bir imaja sahip olamazlar! İster sevin ister sevmeyin, başkalarının gördüğü şey, sizin onlara göstermeyi yeğlediğiniz şeylerdir. Bu anlamda çok başarılı bir işletmeye veya kuruma sahip olmanız veya yıllık cironuzun ne kadar yüksek olduğu muhasebecinizden başka kimsenin etkisi alanında değildir ama fiziksel görünümünüz, üzerinizdeki giysileriniz her gün yüzlerce göz tarafından izlenir… Ve belli bir ölçüye kadar değişmez nitelikte sizin adınıza yorumlar, mesajlar verir.” 2005 yılından beri ‘kurumsal moda’ kavramı üzerine çalışmalar yapan, 2007′de Washa Tasarım’ı kuran Selda Eruzun’un sözleri bunlar… Şu sıralar tek amacı kurumsal moda kavramını yaygınlaştırmak. “Bizim sözcüklerimiz kumaştır, renktir” diyen Selda Eruzun, kurumlara bambaşka bir imaj yaratmayı amaçlıyor. Washa markasıyla Reina’dan Cafe Crown’a, Les Ottomans’dan Sushico’ya, Ülker Grup’tan, Kosifler Grup’a kadar Türkiye’nin önde gelen birçok firmasının çalışanlarını giydiren Selda Eruzun, her kurumun kimliğine uygun tasarımlar yapıyor.
İşletmenin Ruhunu Yansıtıyor
Kişilerle birlikte işletmeler için de çalışanların kıyafeti büyük önem taşıyor kurumsal kimlik açısından. Selda Eruzun bu durumu “Firmanıza ait bir kurumsal giysi yaptırmaya karar verdiğinizde, sadece bir giysi seçmekle kalmaz, işletmenizin ruhunu ifade etme şeklinizi de ortaya koyarsınız” diyerek açıklıyor. Kurumsal moda sektörünün uzun yıllar önce doğmuş olması gerektiğini savunan Eruzun, kurumsal giysi söz konusu olunca hayalinizdeki herhangi bir ürünü hayata geçirmenin ötesinde hiç tanımadığınız insanların ruhunu silip yerine belli bir işletmenin vizyonunu eklediğinizi söylüyor. Daha sonra bu vizyonu ürüne dönüştürerek satışa sunmanın oldukça güç olduğunu ifade ediyor. “Ama her zorunlu ihtiyaç, zamanı gelince şartları ne kadar güç de olsa karşılanmak zorunda olduğu gibi “kurumsal giysi” de bir işletmenin olmazsa olmazıdır” diyen Eruzun’a göre Türkiye’de yavaş da olsa sektör tanınmaya başladı. ‘Kurumsal giysi’ kavramını henüz sadece köklü firmaların bildiğini ve tercih ettiğini söylüyor Eruzun.
En Çok Kafeler Giydiriyor
Peki, kurumsal giysiyi kimler tercih ediyor? Şu an en çok ‘birinci kalite’ adlandırılan kafe ve restoranların kurumsal giyimi tercih ettiği bilgisini veren Selda Eruzun, “Bunu dev içecek ve tütün markaları takip ediyor. Bilişim ve teknoloji marketleri bu işe meraklı olsa da yaratılıcılığa biraz kapalı. Oysa en çok ilgi bence bu sektörden olmalıydı” diye de ekliyor. KlimaPlus gibi dayanıklı tüketim şirketlerinin bu işe oldukça ilgi gösterip, bütün gün pasın, kirin içinde hizmet veren elemanlarına tasarım yaptırıp vakit harcayan firmalar için olduğunu söyleyen Eruzun, yakın bir zamanda şirketlerin çoğunun ‘kurumsal moda’ kavramının önemini fark edeceğine inanıyor.
Firmanın Tarzını İfade Eden Kıyafetler Seçiliyor
Şirkete yönelik kıyafetler çok ciddi bir çalışma sonrası belirleniyor. “Firmaya ait ne kadar çok bilgi ve işleyişe sahip olabilirsek önce onu almaya çalıyoruz. Kimlerle iletişim halindeler, kimlere hizmet veriyorlar, hangi ürünü ne şekilde satıyorlar ve elemanları neyi vurguluyor? Bunu öğrenmeye çalışıyoruz. Yoksa bir mekânı çıplak gözle gezip, logoya bakıp logoda bulunan mevcut renklerden bir kostüm oluşturmak, kuşkusuz bizi sokaktan geçen diğer insandan farklı kılmayacaktır” diyen Selda Eruzun, firmanın logosunda yer alan renklerden oluşan bir giysi üretiminin ötesinde bir iş yaptıklarını, firmanın yaklaşımını, tarzını ifade eden kurumsal giysiler tasarlayıp ürettiklerini vurguluyor.
Kaynak: İşte İnsan