Şirketlerde geçici yönetici dönemi başladı
Şirketlerde geçici yönetici dönemi başladı
Kalite sisteminizi kurmak için geçici bir yöneticiye mi ihtiyacınız var? İçinde bulunduğunuz yerden yapılanma sürecini yönetecek dönemsel bir CEO mu istiyorsunuz? Sadece belirli bir dönem için bu yöneticileri size kısa sürede bulacak şirketlerin sayısı artmaya başladı. Henüz birkaç taneler ancak gelen talepler karşısında sayılarının hızla artacağı kaydediliyor.
Geçici iş ilişkisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın. Ancak bu iş ilişkisini üst düzey yönetici bazında kurmaya pek alışık olduğumuz söylenemez. Halbuki dünyada özellikle de Avrupa’da, üretim, lojistik, kalite, AR-GE, IT gibi departmanlara yöneticileri ve CEO pozisyonu için çok sayıda saygın gelip geçici yönetici kullanıyor.
Örneğin bir şirket fabrikasını taşırken bu konuyu yönetecek bir yöneticiyi geçici olarak istihdam edebiliyor. Ya da kalite sistemini kurarken bu konuda uzman bir kişiyi geçici olarak bu göreve alıp, belirlenen süre içinde çalıştırabiliyor.
Dünyada dönemsel mesai yürütecek yönetici çözümleri sunan pek çok şirket var. Türkiye’de ise bu şirketlerin sayısı henüz bir elin parmaklarını geçmiyor. Türkiye’de bu hizmeti genellikle yabancı şirketler tercih ediyor. Ancak Türk şirketlerinden gelen talebin de artmasıyla yurtdışında bu konuda uzman şirketlerin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.
YENİLERİ KURULUYOR
Türkiye’de bugün geçici ya da proje bazlı yönetici talebini, genellikle yönetici seçme ve yerleştirme hizmeti veren şirketler ya da danışmanlık şirketleri karşılamaya çalışıyor. Ancak bu konuya odaklı çalışan şirketler de kurulmaya başladı.
1992 yılından bu yana organizas-yonel gelişim ve yönetim danışmanlığı hizmeti veren ve 2012 yılında halka açılan MCT Danışmanlık bünyesinde EIM Global işbirliğiyle kurulan MCT Interim bu şirketlerden biri. EIM’in dünyanın herhangi bir yerinde proje bazında müşterilerine 20 bin üst düzey ve uzman yöneticiden oluşan mevcut yönetici bilgi bankasıyla destek sağladığını söyleyen MCT Danışmanlık CEO’su Tanyer Sönmezer, kendilerinin ise 400 yönetici ile bu hizmeti Türkiye’de vermece başladığını belirtiyor.
“TÜRKİYE HAZIR DEĞİL”
Şu anda yedi proje yürüttüklerini söyleyen Sönmezer, bu şirketi kurmayı yıllar önce düşündüklerini ama Türkiye’nin bu işe hazır olmadığını gördükleri için ertelediklerini anlatıyor. Sönmezer, şöyle konuşuyor: “Türkler sahip olmak istiyor. Bu düşünce özellikle kiralık araç kullanımının yaygınlaşmasıyla bir nebze kırıldı. Ne zamanki 10 şirketten 9’unun kiralık araç kullandığını gördük, o zaman bu şirketi kurmaya karar verdik. Daha ilk kurduğumuz hafta hemen ilk projemizi tamamladık. Bir yönetici ihtiyacını beş günlük sürede karşıladık. Ülke müdürü ve CEO talebi oluyor ama daha çok oturmuş endüstrilerde sorunlu fonksiyonlar için geçici yöneticiye ihtiyaç duyuluyor.”
TALEPTE ARTIŞ VAR
Yaklaşık dört yıldır Türkiye’de danışmanlık dışında bu hizmeti de verdiklerini söyleyen Ravera Danışmanlık’ın sahibi Rana Beyaz, üst düzey yönetici açığını belli bir süreyle karşılayabilmek için oluşturulmuş bu çözümün son yılların en gelecek vaat eden yönetim uygulamalarından biri olduğunu ifade ediyor.
Beyaz, genellikle üç ay ile iki yıla uzayan dönemler arasında çalışan geçici yöneticilerin birleşme, satın alma, proje yönetimi gibi belli bir amaca yönelik kritik görevlerde proje süresince veya beklenmedik işgücü kayıplarında yeni yönetici atanıncaya kadar şirketlere yönetim desteği sağladığını anlatıyor.
Kendilerinin daha çok tK ve finans pozisyonları için geçici yönetici çözümü sunduğunu belirten Beyaz, özellikle yabancı şirketlere satış sürecinde olan kuramların deneyim ve donanım olarak üst seviyede kişilere dönemsel olarak ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor.
Son iki yıldır kendilerine gelen talebin arttığının da üzerinde duran Beyaz, orta ölçekli Türk şirketlerinin de bu konuda hizmet ihtiyacını görüp kendilerine geldiğini söylüyor.
Proje bazlı yönetici hizmeti vermeye yeni başlayan şirketlerden olan Humanera Danışmanlık kurucusu Göksel Önder, hız, deneyim, tarafsızlık, sorumluluk, etkililik, taahhüt ve yatırım geri dönüşü anlamında geçici yöneticilerin güçlü bir yönetim kaynağı seçeneği haline gelmeye başlayacağını belirtiyor.
NEDEN TERCİH EDİLİYOR?
Nöbetçi yönetici olmak isteyenler çoğunlukla emekli olmuş kişiler. Bilgi birikimlerini ve deneyimlerini değerlendirmek istiyorlar ama uzun vadeli çalışmak niyetinde değiller. Ya da kurumsal politikanın içine girmek istemiyorlar. Bu yüzden tercihleri bu yönde şekilleniyor.
Peki ya ücretlendirmeleri nasıl oluyor? E&E Danışmanlık kurucu ortağı Kıvanç Ersöz, geçici yönetici olarak çalışan kişilerin bazen danışmanlık şirketinin bordrosunda yer aldığını, bazen ise yöneticinin var olan şirketinde sigortasının ödendiğinden bahsediyor. “Bir geçici yönetici, getirildiği pozisyonda sürekli olan çalışan bir kişiyle aynı ücreti alıyor” diye konuşan Ersöz, konuşmasına şöyle devam ediyor:
“Doğum iznine ayrılan bir pazarlama direktörünün yerini altı ay dolduracak bir yönetici o pazarlama direktörü kadar maaş alıyor. Şirket iki direktöre de maaşını ödüyor. Ancak o kritik pozisyonu boş bırakmıyor ve kendi çalışanından da vazgeçmek zorunda kalmıyor. Bazı danışmanlık şirketleri bu hizmet için para alırken, bordrolamayı kendi yapan şirketler hem danışmanlık hizmeti bedelini hem de çalışanın maaşını kendi alıyor. Ve maaşı yöneticiye kendisi veriyor.”
GEÇİCİ YÖNETİCİ KULLANMANIN 6 NEDENİ
- iyi performans sergilemeyen bir şirket, iş birimi, fabrika ya da işletmenin fonksiyonunu canlandırmak.
- iş değerinde önemli bir artış için yatırımcı beklentilerini karşılamak.
- Fon çıkışı ya da halka arz sürecinde başarı sağlamak.
- Kârı artırmak, maliyetleri azaltmak, verimliliği artırmak.
- Yeni pazarlar, kanallar veya özel alanlar açmak.
- Önemli bir satın alma ya da birleşmeyi yönetmek.
‘GEÇICP YÖNETİCİNİN 6 AVANTAJI
- iş için fazlasıyla deneyimli ve donanımlılar.
- Sadece performans göstermek ve hedeflenen iş çıktılarına ulaşmak için sonuç odaklı çalışırlar.
- Başlattıkları uygulamalar onlar ayrıldıktan sonra da devam eder.
- Motivasyon kaybına uğramadan çalışırlar.
- Kurum kültürüyle uyumlu çalışmakla birlikte mevcut ofis politikalarından etkilenmezler.
- Profesyonel yöneticiye ve danışmanlık hizmetine oranla şirkete maliyetleri daha azdır.