Makaleler

Sınavda Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

Öğrencilerin bütün bir yıl boyunca hazırlandığı Seviye Belirleme Sınavı 9 Haziran’da yapılacak sınava bu yıl 1.095.539, 8. sınıf öğrencisi girecek. Uzmanlar, son günlerini verimli geçirenlerin taze bilgilere sahip olacağını belirtiyor.

sinavBaşarıya endekslenmiş düşüncelerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor. Verilen emeklerin kaygı yüzünden boşa çıkmaması için sınav anını doğru yönetme konusunda uyarıyor: “Sınava en iyi olduğunuz alandan başlayın. Yapamadıklarınızla vakit kaybetmeyin. Sorudaki olumsuz ifadelere dikkat edin. En önemlisi cevap şıklarını optik forma doğru geçirdiğinizden emin olun.”

Kalan süre binlerce soru çözme imkanı tanıyor
Sevinç Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Umut Şahin:
SBS’ye kalan süre azalırken adaylar, son hazırlıklarını yapıyor. 6 gün, çalışmaları tamamlamak için yeterli, fakat şikâyet edip moral bozacak kadar uzun değil. Her öğrenci için tahmin edilemeyecek kadar tatlı sürprizlere de açık. Bunu gerçek kılmak için kalan süreyi basit bir biçimde programlamak mümkün. Sınava kalan süre sınavın provası için binlerce soru çözme şansı tanıyor. Unutmamak gerekiyor ki kalan zamanı aktif değerlendiren her aday, taze bilgilere sahip olacak. Bunun yanı sıra sınav anında yapılacaklar da büyük önem taşıyor. Önce iyi okuyarak soru kökünde istenen bilgiye ulaşın. Sorudaki “çıkarılamaz”, “değildir”, “yanlıştır” gibi vurgulara dikkat edin. Tüm şıkları okuyun ve cevapları optik forma doğru geçirdiğinize emin olun. Soruyu yapamadıysanız vakit kaybetmeden sonraki soruya geçin.

Başarıya endeksli düşüncelerden uzak durun
Sınav süresini iyi yönetebilmek için en iyi olduğunuz dersin testinden başlayın. Bu şekilde sınavın ilk aşamasını hem yorulmadan, hem de hızlı biçimde tamamlamak mümkün. Her aday başarılı olmak ister. Ama bu isteğin yerini başarısız olma endişesi alınca heyecan oluşabilir. Bunu önlemek için başarıya endekslenmiş düşüncelerden uzak durun. Herkesin bu heyecanı yaşadığını hatırlayıp yalnız olmadığınızı bilmek size güç verecektir. Sonuçta SBS altı üstü bir sınav ve sonucu ne olursa olsun yepyeni bir başlangıcın hemen öncesidir.

Hedefi yüksek olanlar bol soru çözsün
Kariyer Danışmanı Oktay Aydın:
Çabalarınızın karşılığını almaya sayılı günler kaldı. Hepinizin amacı iyi bir liseye girmek. Bu anlamda kalan zamanınızı iyi kullanmak önemli. Hedefi yüksek olan adaylar, bu sürede bolca deneme sınavı çözmeli. Yapamadığınız soruları da bilene sormalısınız. Son 5-10 yılın sorularını bulup çözmekte fayda var. Hedefi düşük olanlar ise kalan kısıtlı zamanda eksik olduğu konulara odaklanmalı. Soru çözer hale gelinceye kadar da konular tekrar edilmeli.

Bilgisayar ve internette zaman kaybetmeyin
Gece belli saatlerde yatmaya ve mutlaka zinde kalkmaya alışın. Sınav sabahı kahvaltı tarzınızı değiştirmeyin. Bilgisayar, internet ve strateji oyunlarına ara verin. Riskli spor faaliyetlerinden uzak durun. Okul ya da dershanelerdeki etüt, özel soru çözüm seansları gibi etkinlikleri kaçırmayın. 120 dakikalık süreyi nasıl geçireceğinize, hangi testten başlayacağınıza, yapılamayan sorulara karşı tutumunuza, hatta olası aşırı kaygı anlarında neler yapacağınıza varıncaya kadar sınavın planını yapın. SBS’ye gereksiz anlamlar yüklemeyin. Yapamadığınız soruları daha sonra dönmek üzere geçin. Soruları, soru köklerini ve seçenekleri acele etmeden okuyun. Sınav anında ara ara soluklanın. Süreyi sonuna kadar kullanın.

Sınava anlamlar yüklemeyin
Fen Bilimleri Dershanesi Rehber Öğretmeni Sibel Telatar:
Başarısız olma korkusu, duruma gereğinden fazla anlam yüklemek, ailenin ve çevrenin beklentisi sınav kaygısının temel nedenlerinden. Bu kaygı ise ‘ben başaramam” gibi olumsuz düşüncelere neden olabilir. Veliler, çocuklarının üzerine beklenti kurmamalı. Unutmamak gerekiyor ki sınavlar öğrencilere değer biçmek ya da onları başkalarıyla kıyaslanmak için yapılmaz. Amaç sadece akademik başarıyı ölçmektir. Bu nedenle öğrenciler zamanlarını ve enerjilerini doğru kullanıp, başarılarını artıracak şekilde programlı çalışmalı. Eksiklerini bilerek giderecek önlemler almalı. Öğretmenler ve ebeveynler de öğrencileri bu doğrultuda yönlendirmeli ve motive etmeli. Bu açıdan son günleri iyi değerlendirmek büyük önem taşıyor. Sınav anında zamanı doğru planlamak ve soru köklerini dikkatli okumak gerekiyor. Küçük molalarla kendinizi rahatlatmayı da ihmal etmeyin.

Yorum sorularında önce soruyu, sonra açıklama kısmını okuyun
Anafen Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Recep Uysal:
Sınava çok az bir zaman kaldı. Bu süre içinde kendinizi rahatlatmak büyük önem taşıyor. Sınav gününde düzeninizi bozmamak da sizi olumlu yönde etkileyecektir. Sınav günü, her zaman kalktığınız saatte kalkın. Kahvaltı düzenini değiştirmeyin. Yemeklerinizin mümkünse şekerli gıdalar içermesine dikkat edin. Vaktiniz varsa ılık bir duş alın. Sınava girerken lazım olacak belgeleri bir gün önceden hazırlayın ki gereksiz telaş yaşamayın. Sınav esnasında sizi sıkmayacak, rahat olmanızı sağlayacak kıyafetler giymeye özen gösterin. Ulaşılacak mesafeyi, o günkü yoğunluğu ve trafiği de hesaba katarak sınav yerine 30 dakika önce varacak şekilde evden çıkın.

Art arda 3 sorunun cevabı aynı şık olabilir
Sınav anında panik yapmayın. Sakin bir şekilde giriş belgenizde belirtilen yere oturun. Soruları çözmeye başlamadan önce heyecanınızı kontrol altına almak için birkaç defa yavaş ve derin nefes alıp verin. Deneme sınavlarında nasıl bir yöntem geliştirmişseniz sınavda da aynı yöntemi kullanın. Zamanı iyi bir şekilde kullanmanız gerektiğini unutmayın. Çözemediğiniz sorular üzerinde gerektiğinden fazla durmayın, daha sonra bakmak üzere işaretleyin ve sonraki soruya geçin. Açıklamalı ve yorum sorularında önce soruyu, sonra açıklama kısmını okuyun. Seçeneklerin hepsini okumadan işaretleme yapmayın. Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında dikkat edin. Art arda 3 sorunun cevabı aynı şık olabilir. Bu durumda panik yapmayın.

Yanlış sorularınızın doğrusunu öğrenin
Bilfen Okulları Rehberlik Birimi:
Geri sayımın başladığı şu günler, son hazırlıkların tamamlanması açısından büyük önem taşıyor. Kalan süreyi doğru yönetmek sınav sonucunu olumlu yönde etkiler. Deneme sınavları kalan sürede ne seviyede olduğunuzu ve hangi konuda eksik olduğunuzu görmeniz açısından önemli. Bu yüzden sık sık yapacağınız deneme sınavları, bundan sonraki süreçte yoğunlaşmanız gereken konular ile ilgili yol gösterici olacaktır. Çıkan yanlış sorularınızın mutlaka doğrusunu öğrenmelisiniz. Aynı konudan sürekli hata yapılıyorsa bu konu ince ayrıntılarına kadar tekrar edilmeli. Denemeler gelişigüzel ortamlarda, herhangi bir süre konmadan yapıldığında tam bir prova niteliği taşımaz. Elden geldiği kadar sınav ortamına benzer atmosferlerde, süre tutularak çözmelisiniz. Sınavda izleyeceğiniz yol sizlerin şu zamana kadar girmiş olduğunuz denemelerde izleyeceğiniz yol ile aynı olmalı.

Bir soruya takılarak vakit kaybetmeyin
Sınav anında soruyu tam olarak okuyup sizden ne istediğini anlamadan çözmeye başlamayın.
Sorularla ilgili kolay ya da zor gibi yorumlar yapmayın. Tüm şıkları okumadan doğru cevaba karar vermeyin. Bilmediklerinizi boş bırakın. Sınavın sonucunu olumlu yönde etkilemek istiyorsanız sürece odaklanmalısınız. Sınav esnasında sonucu düşünmek hem dikkatinizi böler, hem de kaygınızı arttırır. Her anne baba çocuğu için en güzel şeyleri ister. Ama bazen bunu ifade etmeye çalışırken yanlış yöntemler kullanabilir. Bazen söylemeye çalıştığımız şeyler karşı tarafın algısına göre amacından şaşabilir. Güveninizi ifade etmeye çalışırken beklentinizin çok yüksek olduğu duygusu yaratabiliriz. Kazanamasa da önemli olmadığını, sevginizde bir değişiklik olmayacağını ifade etmek isterken, ‘benden ümidi kestiler, kazanamayacağımı düşünüyorlar’ hissi yaratabilirsiniz. Sınava yakın günlerde çocuklarımızın kaygı düzeyi ister istemez yükseleceğinden algıları da bu durumdan etkilenir. Bu zaman diliminde mümkün olduğunca sınavdan konuşmamak en doğrusu olur.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu