Şimdi sıra iğne uçlarının üretimini yapmakta
COVID-19 için alınan önlemler uygulanırken aşılama süreci de başladı. Ülkemize milyonlarca doz aşı geldi ve gelmeye devam edecek. Bir konuda şanslıyız o da şırınga üretimi. Türkiye şırınga üretiminde Çin ve Hindistan’dan sonra en fazla üretici firmaya sahip üçüncü ülke konumunda, Ülkemizdeki üreticiler yurtiçi şırınga taleplerini ithalata gerek kalmaksızın karşılayabilecek güce sahip. Ancak, ülkemiz şırınga üretiminde her ne kadar iddialı olsa da ucundaki iğne konusunda dışa bağımlı. Fakat bu konuda da sevindirici bir haber verelim. Sıla Grup, alım garantisi alırsa iğne ucu üretimi için bu yıl büyük bir tesis kurmayı planlıyor. Türkiye’nin önde gelen şırınga üreticileriyle ne kadar üretim yaptıklarını, yeni yatırımlarını ve medikal ürünler pazarının durumunu konuştuk…
YILDA 1 MİLYAR ADET ÜRETİYOR
Tek kullanımlık steril şırınga üreticisi Set Medikal 1977’den beri faaliyetlerini İstanbul’da sürdürüyor. Dünyanın her noktasına ihracat yapabilmek için gerekli olan standardizasyon ve sertifikalara sahip olduklarını söyleyerek konuşmasına başlayan firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali İhsan Şerbetçi, rekabet güçlerini arttırmayı ve yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da önde gelen bir marka olmayı hedeflediklerini söylüyor. ABD’de FDA’dan şırınga onayı alan ilk Türk firması olduklarını söyleyen Şerbetçi, “44 yıllık firma olarak güzel bir çalışmaya imza attık. Kalite sistemimizin başarısı bize bu onayı getirdi. Yedi aylık bir süreç olsa da FDA’den onay alabilmek aslında 40 yıllık bir çabanın sonucu” diyor.
Pandemi nedeniyle ortaya çıkan aşı şırıngası talebine yönelik üretim kapasitelerini artırdıklarının altını çizen Şerbetçi, “Başta Türkiye olmak üzere dünyada oluşan talebi karşılamak için yıllık üretim kapasitemizi 20 milyon TL’lik ek yatırımla 500 milyon adede çıkardık” diyor. Firmanın toplam şırınga üretim kapasitesi ise 1 milyar adede ulaşmış. Şerbetçi böylece dünyanın ilk beş şırınga üreticisinden biri olduklarının altını çiziyor. Birkaç yıl öncesine kadar yılda 400 milyon adet şırınga ithal edilen bir ülke durumundan bugün 300 milyon adet ihraç eder haline geldiğimizi söyleyen Şerbetçi, “Bu yıl hedefimiz ihracatta 500 milyon adede ulaşmak. Şırınga üretiminde bölgede önde gelen bir üreticiyiz. Avrupa’da ikinci büyük fabrikayız” diyor. Türkiye şırınga pazarında yüzde 60’lık pazar payına sahip olduklarını ifade eden Şerbetçi, yıllık 20 milyon dolarlık cirolarının 6 milyon dolarlık kısmının ihracattan geldiğini belirtiyor.
YENİ YATIRIMLAR YAPACAK
Pandemi döneminde kapasite artırma amacıyla 50 milyon TL’lik yeni bir yatırım yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Şerbetçi, başka alanlarda da üretimlerinin olacağını söylüyor ve bunları kişisel tanı cihazları, giyilebilir teknolojiler ile yoğun bakımda kullanılan çeşitli cihaz ve sarf malzemeleri olarak özetliyor. Acil müdahale odasında ihtiyaç duyulan sarf malzemeleri de üretim gruplarına katmayı planladıklarını söyleyen Şerbetçi, “Perfüzyon, infüzyon ve beslenme pompaları da üretmeyi planlıyoruz. Yüksek montanlı kullanılan tıbbi cihazların üretimine öncülük etmek istiyoruz” diyor.
Şu anda 45 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Şerbetçi, “Bu ülkelerden bazıları, Almanya, Fransa, Polonya, İspanya, Cezayir, Irak, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Yunanistan, Ukrayna, Rusya, Katar, Suudi Arabistan ve BAE” diyor. Pandemiyle birlikte Avrupa başta olmak üzere, dünyadaki birçok üreticiye aşı şırıngası tedarik ettiklerini söyleyen Şerbetçi, konuşmasını şu sözlerle tamamlıyor: “ABD ile olan işbirliği görüşmelerimiz ve pazar altyapı hazırlıklarımızı ivmelendirdik. Avrupa ve ABD’de uzun dönemli çok güçlü kontratlar bağlıyoruz. Avrupa ülkeleri ile ABD artık tek kaynaktan tedariki riskli bularak başka ülkelerden de, Çin’e alternatif olarak kaliteli, sürekliliği kesilmeyen tedarik kaynaklarına yöneldi. Bu konuda en kuvvetli adaylardan biri Türkiye. Bu sektörümüz için önemli bir fırsat.”
“KENDİ KENDİMİZE YETERLİYİZ”
Genject Sağlık Ürünleri Kimya ve San Tic. A.Ş. 2010’dan bu yana Ankara’da tek kullanımlık tıbbi şırınga üretimi gerçekleştiriyor. Tek kullanımlık şırıngalarda bu yıl hedef üretimlerinin 1 milyar 400 milyon adet olduğunu söyleyen Genject A.Ş. Genel Müdürü Bülent Battal, bu rakamın 450 milyon adedinin aşı şırıngası olduğu bilgisini veriyor. Battal, üretimini yaptıkları ürünlerle yurtiçi pazarda yüzde 60’lık bir paya sahip olduklarını ifade ediyor. Yurtiçi piyasa ihtiyacının tamamını karşılayabilecek kapasiteleri olduğunu söyleyen Battal, “Yeni üretim tesisimiz ve son teknolojik yatırımlarımızla önceki dönemlere kıyasla üretim kapasitemizi yüzde 275 oranında artırdık” diyor.
Türkiye’nin şırınga üretiminde Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü ülke olduğunu sözlerine ekleyen Battal, “Ülkemiz şırınga talebini ithalata gerek kalmaksızın karşılayabilecek üretici firmalara sahip” diyor. Türkiye’de her türlü duruma hızla uyum sağlayabilen işletmelerin var olduğunu söyleyen Battal, “Şırıngada Türkiye’nin dışa bağımlılığı bulunmuyor. Özellikle ihale mevzuatında yerli üreticiyi korumak için yapılan yerli malı fiyat avantajı uygulamasına müteakip ithalatın azalması ile tüm sektörlerde hızla daha güçlü üreticiler ortaya çıkmaya başladı” diyor. Bazı yarı mamul ürünlerin ithal edildiğini söyleyen Battal, şırınga iğnelerinin üretiminin farklı bir üretim prosesi olup ülkemizde üretilmediğini söylüyor.
35 ülkeye ihracat yaptıklarının altını çizen Battal, “İspanya, Almanya, İtalya, İngiltere, Romanya, Yunanistan, Azerbaycan, Libya ve Vietnam ihracat gerçekleştirdiğimiz başlıca ülkeler” diyor. Türkiye’de şırınga fiyatlarının ebatlarına göre, 0.25 ile 1.5 TL arasında değiştiği bilgisini paylaşan Battal, “Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek üretim adetlerine sahip en kaliteli ve en güvenilir şırıngaların üreticisi olarak sürekli ihracatımızı artırarak firmamızı bir dünya markası haline getirmeyi hedefliyoruz” diyor.
İĞNE UCU ÜRETMEYİ PLANLIYOR
Yıllık yaklaşık 450 milyon adet enjektör üretim kapasitesine sahip olan Sıla Grup’un aşı enjektörü üretim kapasitesi ise yılda 150 milyon adet. Türkiye’de pazar paylarının yüzde 30 olduğunu söyleyen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Şahin, ağırlıklı olarak ihracat yaptıklarını ifade ediyor. Şahin, enjektör fabrikalarının kapasitesini yüzde 20 artırdıklarını da sözlerine ekliyor. Türkiye’de yılda ortalama 1 milyar adet enjektörün kullanıldığı bilgisini paylaşan Şahin, ülkemizin toplam üretim kapasitesinin yaklaşık 1.5 milyar adet olduğunu ve şırınga üretiminde ülkemizin kendisine fazlasıyla yetecek üretim kapasitesine sahip olduğunu hatırlatıyor, özellikle Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerine ihracat yaptıklarının bilgisini veren Şahin, bu yıl Avrupa’ya da ihracat yapmak için ciddi siparişler aldıklarını söylüyor.
Şırınga fiyatlarının kullanılan malzeme, hammadde, iğne ucu, ebatlarına ve sterilizasyon tekniklerine göre değiştiğini ifade eden Şahin, fiyatların 0.25 ile 0.50 TL arasında olduğu bilgisini paylaşıyor. Yerli üretimde şırıngaya takılan iğne ucunda dışa bağımlılığın olduğunu söyleyen Şahin, “Eğer alım garantisi alabilirsek iğne ucu için bu yıl büyük bir tesis kurmayı planlıyoruz” diyor. Hem Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak hem de ihracat yapılabilecek böyle bir tesisin yaklaşık 40 milyon dolara mal olacağını söyleyen Şahin, 500 milyon adet alım garantisi verilirse bu yatırımın rahatlıkla hayata geçirilebileceğini vurguluyor. Şahin, her yıl farklı ebatlarda ve formlarda 75 milyon dolarlık iğne ucu ithalatı yapıldığını tahmin ediyor. İğne uçlarının medikal sektörün en stratejik ürünlerinden biri olduğunu söyleyen Şahin, “İğne ucu sağlık savaşında mermi ve mühimmatınız gibidir. Mühimmatınız yoksa savaşamazsınız. Bu sebeple ülkemizde bir an önce bu eksikliği ortadan kaldırmalı ve dışa bağımlılığımıza son vermeliyiz. Bugüne kadar çok önemli ürünleri yaptık ve yerlileştirdik. İğne uçlarımızı da yakında kendimiz yapacağız” diyor.
Önde gelen yerli şırınga üreticileri
- Aldar Medical
- Ayset Tıbbi Ürünler
- Genject
- İnmed Medical
- MedPlast
- Set Medikal
- Sıla Grup
- TurkPlast
40’a yakın çeşidi var
Set Medikal, ürün gruplarını bizimle paylaştı. Firmanın 40’a yakın şırınga çeşidi var. Ürün grubu 2p şırıngalar, 3p şırıngalar, 50 mİ şırıngalar, 50ml (perfüzyon), insülin ve tüberkülin, dental şırıngalar, aşı şırıngaları, kilitli şırıngalar, beslenme şırıngaları, veteriner şırıngaları, luerlock şırıngalar, hipodermik iğneler, insülin kalem iğnelerden oluşuyor.
MERVE YILMAZ