Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Silvan Güneş’in Kitabı Her Hayat Bir Mirastır

Biyografi Yazarı Silvan Güneş’in Kaleme Aldığı Turizmin Duayenlerinden Berat Cömertoğlu’nun Kitabı Çıktı

Antalya ve Alanya’da; Delphin Botanik, Delphin Delux, Delphin Platinum, Delphin Palas, Delphin Diva ve Delphin Imperial otelleri zincirinin sahibi, Akdeniz’in önemli turizmcilerinden Berat Cömertoğlu’nun hayatı, biyografi yazarı Silvan Güneş’in kaleme aldığı “Her Hayat Bir Mirastır-Berat Cömertoğlu ” adlı eser, Karya Yayıncılıkta yayımlanmaya başlandı. Eser, yüz yıllık bir tarihi süreci sosyo-ekonomik, tarih, folklorik, kültürel, pazarlamacılık, insan kaynakları, turizm vb pek çok disiplinin harmanlandığı, enteresan belgelerle tarihe tanıklık ederken, aynı zamanda iş hayatındaki başarı ve başarısızlıklarımızın nedenlerini, siyasi yapının ve yönetişimdeki yetersizliklerin gerçekleriyle ortaya koyarak şimdiye kadar yazılmış biyografi kitaplarından çok farklı bir bakış açısı ile dikkat çekiyor…

unnamed

Öyle görünüyor ki Berat Cömertoğlu’nun hayatının yanı sıra ailesi ve iş ilişkileri ile şekillendirdiği ticari hayatının çetrefilli iniş çıkışlarında elde ettiği tecrübeler, turizm arenasında boy gösteren yüzlerce işletme için de önemli bir kaynak olduğu kadar çok konuşulacak, bilmediğimiz pek çok dalda okuyucuya bilgi veriyor. Eserin diğer bir başka özelliği ise özellikle turizm alanında eğitim veren lise ve üniversite ayarındaki eğitim kurumlarında öğrenim gören ve görecek olan gençlerimiz için önemli bir kaynak teşkil etmesi. Elbette, 6 adet beş yıldızlı lüks otel, 7500 yatak kapasitesi ve 2500 çalışan personeli ile Türk turizmini tüm dünyaya duyururken, verdiği hizmet anlayışı sayesinde müşteri memnuniyetinin belirlediği, dünyanın en büyük turizm acentelerinden birinci sırada yer alan bir aile şirketinin başarısı, böylesine kapsamlı bir şekilde anlatılmasının yanı sıra örnek bir işletme olarak bu tecrübelerin de örnek alınıp yayılmasını temenni etmek, en başta ülke ekonomisine bir hizmettir…

Bildiğiniz gibi bacasız sanayi dediğimiz turizm, aynı zamanda -gerek ülke sınırları içerisinde gerekse sınırlar ötesi pek çok faktöre bağlı olarak değişim göstermesinin yanı sırı- eğitim alanındaki sıkıntısı ve insan kaynaklarındaki basamaklarına göre karşılaştığı sorunları, çıkmazları, riskleri, ihtiyaçları, kapasitesi… gibi pek çok unsuru içinde barındırdığından, geleceği bir anlamda pamuk ipliğine bağlıdır. Tıpkı bir hava durumu gibi değişen her bir faktör için başka şekillere ve çizgilere bürünen turizmde hizmeti alan da veren de insan faktörü olunca; hizmeti veren ve alanların; yaşadığı coğrafya, bulunduğu şehir, kasaba, kültür, tarih, gelenek, görenek, eğitim, anlayış, algı, kapasite, vizyon vb. pek çok unsuru, -bir anda- sınırları belli bir otelde buluşuyor ve her bakımdan ortak bir dili bulmaya çalışıyorsa; sanıyorum burada sosyolojinin ve daha pek çok bilimin üstünde bir buluşmaya tanıklık edilirken; bir mucize yaşanıyordur. Bu bakımdan bu eseri her kesimden herkesin önemsemesini bekliyor ve belki de turizm alanında kaleme alınan ve turizm yapmanın önemini böylesi başarılı bir turizmin hayatı üzerinden tüm gerçekleriyle öğrenmenin önemini altını çizmek istiyorum.

Roman tadında, okuyucuyu sıkmadan kaleme alınmış kitabın her sayfasında nefes nefese bir heyecan yaşarken, biyografi yazarı Silvan Güneş’in de “Başarılı insanların hayatlarını yazdırması, anıları kaleme aldırmanın da ötesinde bir sosyal sorumluluktur.” söyleminde ne anlatmak istediğine yürekten katılıyorum. Ve yine kitabın arka kapağında dikkatimi çeken bir başka metin ise, “Unutmayınız ki gençler, onlara göstermiş olduğunuz yolda ilerlerken ancak sizleri taklit edip, alabilecekleri risk oranınca, kendilerine hedefler koyabilecek, aldıkları kararlarla emin adımlarla ilerleyebildikleri müddetçe başarılı olacak, memleketin kalkınması için kurmaları gereken hayallerin heyecanına kapılırken de duygusal zekaları gelişecektir. O nedenle, tecrübelerin gelecek nesillere ulaşmadan yok olup gitmesine izin vermek, geleceğimizi en önemli mirastan mahrum etmek demektir.” demektedir.

Dileğim odur ki Berat Cömertoğlu ve ailesi gibi turizme emeği geçmiş nice başarılı iş adamlarımızın aynı hassasiyetle tecrübelerini kaleme aldırıp, gelecek nesillere bu tecrübelerini bırakmaktır. İnanıyorum ki bu yöntemle turizmin eğitim, anlayış, sunum, üslup gibi pek çok bakımdan sorunlarının doğru tespit edilip uygulamada güzel örneklerin çoğalmasıyla kaliteyi artırarak dünya çapında önemli bir talep de yaratırken, tecrübelerimizin kütüphanelerini de kurabiliriz. Sizce de kulaktan dolma bilgilerle nereye kadar sürekli aynı sorunlarla karşılaşıp, her şeye sıfırdan başlayabiliriz? Bir de bu eserde yazılanları asla başka şartlarda bu insanlardan dinleyememe/öğrenememe gerçeği de varken… Söylenecek çok şey var elbette, cümlelerimi burada tüm turizm camiasına iyi bir sezon dileyerek kapatırken, her hayatın miras olduğunu söyleyen bu kitabı mutlaka okumanızı ve okutmanızı tavsiye ediyorum.

Kitabı sipariş vermek için TIKLAYINIZ.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu