Seyirci çok, reklamveren ve sponsor az
Gündemdeki hareketlilik konser ekonomisini de olumsuz etkiledi. Hemen bütün konser ve etkinliklerin bilet satışı iyi giderken reklam ve sponsorluk gelirleri düşüşte…
BU hafta İstanbul’da Enrique Iglesias rüzgarı vardı. Türkiye için çok parlak bir gün olmasa da 19 Ağustos akşamı Maçka’da kilometrece uzanan bir kuyrukta bekleyen hayranları KüçükÇiftlik Park’ı kelimenin tam anlamıyla doldurdu.
Böyle bir dönemde konserler dursun ve müziğin sesi kısılsın tartışmalarını bir yana bırakıyorum; tüm bu olup bitenler her yıl yaz aylarının özellikle son günlerinde bir festival kentine dönüşen İstanbul’u bu sene pek tabii ki hüzne boğmuş durumda. Bunun artık her yıl büyüyen konser ekonomisini baltaladığı aşikar. Geçen yıllarda Lady Gaga ve Justin Timberlake gibi isimlerin konserleri aynı zamanda şirketler için bir tür açık hava reklam ve sponsorluk mecralarına da dönüşmüştü. Iglesias’m konseri, bu anlamda diğerlerinden ne yazık ki geride kaldı. Şimdi sırada Tarkan, Sertap Erener, Sıla ve Gülşen konserleri var.
BEYAZ YAKA VE ÖĞRENCİYE ULAŞMANIN YOLU
Oysa şu bir gerçek ki bu konserleri izlemeye devam edebilmemiz için şirketlerin reklam ve sponsorluk desteği sunması şart. Aksi takdirde Türkiye’de yalnızca bilet satışından elde edilen gelirle konser düzenlemenin mümkün olmadığını biliyoruz. Öte yandan Türkiye’de konser ve festival sektörünün büyüklüğünün yan sektörlere katkısıyla birlikte yılda 1 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Yine açıklanan rakamlara göre, yılda yaklaşık 3 milyon lise ve üniversite öğrencisi bu konserlere en az bir kez katılıyor. Konserlerin diğer sadık kitlesi ise beyaz yakalı 25-45 yaş arası çalışanlar. Bu nedenle öncelikle bu kitleye hitap etmek isteyen markalar için bu konserlerin eşsiz bir mecra olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.
TARKAN’A BİLET KALMADI, REKLAMVEREN ARANIYOR
Konser denildiğinde akla ilk gelen yerli yıldızların başında ise Tarkan var.
Kitlelerin onu istemesi haliyle reklam ve sponsorluk bedellerine de yansıyor.
Tarkan’ı Sezen Aksu, Sıla, Ajda Pekkan ve Gülşen takip ediyor. Rock müziğinde ise liderlik Duman ve Şebnem Ferah’ta… Bu isimlerin listenin en tepesinde bulunması, aynı zamanda İstanbul’da planlanan konserlerin reklam ve sponsorluk anlaşmalarının daha şubat ayından tamamlanması anlamına geliyor. Oysa başta da belirttiğimiz gibi bu yıl durum ne yazık ki farklı; firmaların reklam-sponsorluk anlaşmalarını durdurması Tarkan konseri için bile hala reklamveren arayışının sürmesine neden oluyor. Bu arada konsere kısıtlı sayıda bilet kalmış olduğunu da bilgi olarak ekleyelim.
SPONSORLUK BEDELLERİ DÜŞTÜ
Bu tablonun böyle sürmeyeceğine ve konserlerin reklam-sponsorluklar kapsamında eski, havalı günlerine döneceğine şüphem yok. Türkiye’de sanatçı konser ve etkinliklerine imza atan Pasion Turca Prodüksiyon Amiri Ahmet Erkasap’ın açıklamaları da bu yönde. Firmaların bu yıla kadar özellikle İstanbul’da düzenlenen konserlerde aylar öncesinde pazarlama ve reklam çalışmalarım ciddi anlamda değerlendirdiklerini söyleyen Erkasap, “Bu kitleye ulaşmanın en direkt yollarından biri olduğu için konser reklam ve sponsorluklarının yeniden önemli bir araca dönüşeceği kanısındayım” diye ekliyor. Konser sponsorluklarının şirketlere yan olarak birçok avantaj sağladığını da hatırlatan Erkasap sözlerine şöyle devam ediyor:
“Şirketler kurdukları stantlar aracılığıyla direkt pazarlama yapabildikleri gibi, konserden alınan görüntüleri sosyal mecralarda algı çalışması olarak kullanabiliyor. Konserleri kendi VIP müşterilerine ayrıcalıklı sunma hakları da bulunuyor. Tüm bunlar tek taşla birden çok kuş vurmak anlamına geliyor.”
Sponsorluk bedelleri ise konserin tarzına, satılabilecek bilet sayısına ve karşılığında verilen avantajlara göre çeşitlilik gösteriyor. Bu konuda kırılmış rekor Madonna’ya ait. Türk starlarda ise yukarıda belirttiğimiz gibi Tarkan açık ara önde. Ahmet Erkasap, geçen yıllarda rakamın 250 bin dolara kadar çıktığını, ancak bu yıl bu rakamın hayal bile edilemeyeceğini de vurguluyor.
MELİS TOSYALI / PARA