Güncel Ekonomi Haberleri

Sanayiye Kadın Eli Değdi

Onlar Türkiye sanayisinin kadın temsilcileri. Hepsi erkek egemen sektörlerde şirketlerini başarıyla yönetiyor.

Bu dönem İstanbul Sanayi Odası’nm (İSO) meclis başkanlığım ilk kez bir kadın üstlenirken, odanın çeşitli organlarında 16 kadın patron ve yönetici görev aldı.

sanayi kadinSANAYİDE kadının adı yok’ diye düşünenler artık yanılıyor. Son yıllarda erkek egemen olarak görülen alanlardaki kadın patron ve üst düzey yöneticilerin sayısı giderek artıyor. Döküm, madencilik, matbaa, makine gibi sektörlerde varlık gösteren kadın patronlar kamuoyunda daha bir görünür hale geldi. Türkiye’nin en büyük sanayicilerini temsil eden İstanbul Sanayi Odası’nın çeşitli organlarında bu dönem 16 kadın patron ve yönetici görev aldı. Erdal Bahçıvan başkanlığındaki İSO’da ilk kez bir kadın meclis başkanı oldu. İSO’nun kurucularından İbrahim Bodur’un kızı Zeynep Bodur Okyay babasının izinden gitti ve sanayicileri temsil etme hakkını kazandı. İstanbul Sanayi Odası’nın 105 meclis üyesinden yedisi kadın… Ayrıca İSO meslek komitelerinde de altı kadın sektörlerinin temsilcisi olurken, İSO disiplin kurulu üyelerinden de ikisi kadın. Bu arada ISO’nun genel sekreterliğini yeni dönemde Melek Us üstlendi. Us’un üç yardımcısından ikisinin de yine kadın olduğunu belirtelim, tstanbul Sanayi Odası’nın yeni başkanı Erdal Bahçıvan, İSO’da kadın ağırlığının artmasından gurur duyduklarını belirtiyor. İSO’daki organlarda kadın oranının yüzde 8’e ulaştığını belirten Bahçıvan, “Bu oran dünyada bir ilk.

Meclis başkanımızdan genel sekreterimize kadar odamızın önemli birçok organında kadınların sorumluluk yüklenmesi bize gurur veriyor. İstanbul Sanayi Odası Vakfı’nın yönetiminde de Efsane Turan ve Aynur Ayhan hanım yani iki kadın üyemiz bu yıl ilk kez görev alıyor” diye konuşuyor. İşte ISO’nun kadın patronları ve yöneticileri…

ARZU ASLAN KESİMER

Koç Holding’iıı şirketlerinden Tat Konserve’nin ilk kadın genel müdürü… Tat, SEK, Maret ve Pasta-villa markalarından sorumlu olan Kesimer, 1970 doğumlu. Marmara Üniversitesi İngilizce iktisat mezunu

olan Kesimer, iki yıllık bankacılık deneyiminin ardından 1994’te Koçtaş’ta çalışmaya başladı. Koçtaş’ta genel müdür yardımcısı olarak da görev alan Kesimer, Ekim 2011’de Tat Konserve Genel Müdürü oldu. İSO’da 3. Grup’tan Meclis Üyesi olarak gıda sektörünü temsil ediyor.

AYNUR AYHAN

Sanayide erkek işi olarak görülen döküm sektöründe çalışan Aynur Ayhan baba işine devam ediyor. 1965 doğumlu olan Ayhan, makine mühendisi. Kız kardeşi Ayşin ile birlikte şirketi yönetiyor. Ayhan kardeşler, 200 metrekarelik küçük bir atölyeyi, ih-AV’ıan racat yapan bir şirkete dönüştürmeyi başardılar. Ağır sanayi işini bilinçli seçtiklerini söyleyen Ayhan, aynı zamanda İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçılar Birliği Denetim Kurulu Üyesi.

EFSANE TURAN Fatma

Türkiye’nin köklü markalarından Hate-moğlu Giyim’in üçüncü kuşak yöneticisi… Ertuğ-rul Saykı’nın kızı olan Turan, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. İSO’da 13 Grup’tan Meslek Komitesi Üyesi olan Tu ran, aynı zamanda disiplin kurulu üyesi. 48 yaşındaki Turan, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu.

EUF ATA

İSO’nun en genç kadın meslek komitesi üyesi… 1984 İstanbul doğumlu olan Elif Ata, FaWWe Teksan Jeneratör’ün kurucusu Özdemir Ata’nın kızı. Şirkette satış sonrası hizmetler müdürü olarak görev yapan Ata, 32. Grup Meslek Komite-si’nden lSO’ya girdi.

FATMA SARAL KAYA

Halkalı Kağıt Fabrikası’nın Yönetim Kurulu Üyesi olan Fatma Saral Kaya, 16. Grup meclis üyesi olarak sektörünü temsil ediyor. Oflu Saral ailesine mensup olan Kaya, 1965 doğumlu. Babası Orhan SaraFın 1976’da kurduğu şirkette sorumluluk üstleniyor. Halkalı Kağıt 50 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde atık kağıttan, fluting ve imitasyon kraft kağıt üretiyor.

FATMA TUBA YAZICI

Diler Holding’in erken yaşta vefat eden kurucusu Recep Sami Yazıcı’nın eşi… 39 yaşındaki Fatma Tuba Yazıcı, eşinin yolundan giderek ISO Meclis Üyesi oldu. Forbes Dergisi’nin hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesinde 900 milyon dolarlık kişisel servetiyle vaz’C’ 46’ncı sırada yer aldı. 1973 İstanbul doğumlu olan Yazıcı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu.

FAHRİYE YÜKSEL

1970 doğumlu olan Fahriye Yüksel, Trakya Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı. Kauçuk sektöründe 21 yıllık geçmişi var. Sektörde 1990 yılından itibaren yer alan Özlem Kauçuk firmasını iki yıl önce ekip ve ekipmanlarıyla birlikte devraldı.

Vizyon Kauçuk adıyla kendi şirketini kuran Yüksel, ağırlıklı olarak matbaa ve tekstil sektörleri için baskı merdaneleri üretiyor.

GÜLDAL ŞEYDA ÇAĞLAYAN Türk Maadin Şirketi’nin Genel Müdürü. 1918 yılında Osmanlı Alman ortaklığıyla kurulan Türk Maadin, Eskişehir, Muğla ve Denizli’deki sahalarında yüksek tenörlü krom konsantre cevheri üretiyor. Çağlayan, bu şirketin genel müdürlüğünü 2007 yılından beri yürütüyor. İstanbul Teknik Üniversite-si’nden yüksek maden mühendisi olarak mezun olan Çağlayan, maden sektörünseyda Çaü’a’ deki ender kadın genel müdürlerden.

ISO’da görev üstlendiği için memnun olduğunu söyleyen Çağlayan, “Bundan altı yedi yıl önce erkek egemen olarak görülen bu sektörde kadınlar işe 5-0 mağlup başlardı. Artık bu durum aşılmaya başlandı. Kadınların detaycı yaklaşımları nedeniyle emek yoğun iş lerde başarılı olduklarını düşünüyorum. Pozitif ayrımcılığa karşıyım ama kadın sayısının maden sektöründe artması sevindirici” diyor.

GÜZİN KURT

Masam Makine’nın genel müdürü olan Güzin Kurt, 1967 yılında Trabzon’un Araklı ilçe sinde doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu olan Kurt, babasının kurduğu, kendisiyle yaşıt şirketi yönetiyor. Masam Makina 1967 yılından bu yana madencilik ve inşaat sektöründe kullanılan kaya delme ve kırma makineleri ile yedek parçalarının üretimini yapıyor. Güzin Kurt, 28. Grup’tan Meclis Üyesi olarak sektörünü temsil ediyor.

HÜLYA GEDİK SADIKLAR

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı olan Hülya Gedik, babası Halil Kaya Gedik’in kurduğu şirketleri yönetiyor. Gedik Holding Türkiye’nin en büyük kaynak teli ve elektrodu üreticisi. 51 yaşındaki Hülya Gedik Sadıklar, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Üniversite hayatı boyunca çalışarak kendini iş hayatına hazırlayan Gedik, daha önce yaptığımız bir söyleşide “Bu iş bizim yaşam şeklimiz-di. Başka bir iş yapmayı hiç düşünmedim.

Kesinlikle soğuk ve sevilmeyecek bir iş değil. En keyif aldığım şey kaynak fuarları” demişti.

SEVDA ARIKAN

Sevda Arıkan, 16 yıllık profesyonel iş yaşamından sonra girişimci olma cesaretini gösteren bir iş kadını. 1946 Samsun doğumlu olan Arıkan, kimya yüksek mühendisi. Deva Holding ve Başer Kimya’da kazandığı deneyimle Uzay Kimya’yı kurdu. İlk yerli mobilya cilasını ve halı şampuanını üreten Arıkan, halen Hadımköy’deki 2 bin 500 metrekarelik fabrikasında deterjan ve ev bakım ürünleri üretimi yapıyor. Koç Hol-ding’den Stratejik Planlama Grubu Başkanı olarak emekli olan merhum Necati Ajrkan’ın eşi olan Arıkan, lSO’da 19. Grup Meslek Komitesi Üyesi olarak sektörünün sözcüsü…

SULTAN TEPE

ODTÜ’den ‘elektrik mühendisi’ olarak mezun olan Tepe’nin profesyonel çalışma yaşamı yedi buçuk yıl sürmüş. Eşinin kurduğu şirkete 1994’te ortak olan Tepe, halen eşi Haşan Tepe ile birlikte şirketi yönetiyor. Türkiye’nin en büyük telef (tekstil kırpıntısı) ihracatçısıyken bu işi bırakıp 2004’te sanayiciliğe adım atan Tepe çifti, şimdi teknik tekstilde kullanılan nitelikte iplik üretiyor. Geçen dönem meslek komitesi üyesi olan Tepe, bu dönem 7. Grup’tan Meclis Üyesi olarak ISO’ya girdi.

ÜLKÜ BÜYÜKGÖNENÇ

Matbaanın duayen kadın patronu olarak biliniyor. Tanıl Küçük başkanlığındaki ISO yönetiminde geçen dönem görev alan Büyükgönenç, bu dönem 16. Grup’tan Meclis Üyesi olarak tSO’da görev aldı. 1952 doğumlu olan Büyükgönenç, 1967’de daktilo ve sekreterlik kursuna gidince hayatı değişmiş. Abisi ile birlikte 1980’de Cağaloğlu’nda bir matbaaya ortak olmuş. Halen Ekol Ofset Yönetim Kurulu Üyesi olan Büyükgönenç, aynı zamanda şirketin dış yüzü konumunda. Ekol Ofset’in 2011 cirosu 33 milyon euro. Ağırlıklı olarak gıda ambalajları üreten şirket, karton bardak üretiminde de Avrupa’nın ilk üç şirketinden biri.

ZEYNEP BODUR OKYAY

Türk sanayinin duayenlerinden İbrahim Bodur’un kızı. Kale Grubu’nun kaptan köşkünde oturan Okyay, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü’nden 1989 yılında mezun oldu.

1990 – 92 yılları arasında Harvard Üniversitelinde lisansüstü yönetici yetiştirme programına katıldı.

1992’de Türkiye’ye döndükten sonra grupta çeşitli sorumluluklar üstlenen Okyay, 1997’den beri de Kale Grubu’nun başkanlığını sürdürüyor. Kale Grubu, 1.2 milyar TL cirosu ve 5 bin 600 çalışanıyla Avrupa’nın üçüncü büyük seramik karo üreticisi, iş hayatında babasının izinden giden Zeynep Bodur Okyay, son yıllarda İSO’da da sorumluluklar üstlendi. Bilindiği üzere İSO’nun kurucularından biri olan İbrahim Bodur, kurumda 20 yıl meclis başkanlığı yaptı. Kızı Zeynep Bodur Okyay da İSO’nun ilk kadın meclis başkanı olmayı başardı.

Rahime Baş Uçar / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu