Güncel Ekonomi Haberleri

Sanayide ciro ve kâr beklentileri çok aştı

2017 ilk yan bilançoları tamamlandı ve sanayi şirketleri beklentilerin üzerinde ciro ve kârlara ulaştı. Bu dönemde ihracatçı şirketlerin öne çıktığım belirten uzmanlar, teşviklerin ve vergi düzenlemelerinin de bu sonuçlarda etkili olduğunu söylüyor» ilk yanda otomotiv, cam, havacılık, telekom, gıda ve petrokimya öne çıkarken, ikinci yanda da bu sektörlerden olumlu sonuçlar bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarına ilişkin endişelerin yükselmesi ve Ispanya’daki terör olaylan önceki hafta BlST-100’ü de etkilemiş ve endeks 106.825’e kadar gerilemişti. Geçen haftaya ise 108.615’ten başlayan BÎST-100,25 Ağustos’ta 109.755 ile yeni zirve kapanışını gerçekleştirdi.

BİLANÇOLARDA DURUM

Borsadaki yukan yönlü eğilimde, geçen hafta itibanyla tamamlanan 2017 yılı ikinci çeyrek bilançolannın da etkili olduğu göze çarpıyor, ikinci çeyrekte ve ilk yarıda sanayi şirketlerinin kârlannın güçlü, ciro ve satış hacimlerinin olumlu geldiği görülürken, bankalar da beklentiler dâhilinde dengeli kârlar açıkladı. Uzmanlar, Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın etkisiyle ihracatçı şirketlerin olumlu sonuçlarla öne çıktığını belirtiyor. Havacılık, cam, otomotivdeki yıllık büyümenin kârlılık ve operasyonel bazda daha güçlü olduğu, çimentonun kârlılıkta zayıf kaldığı ifade ediliyor.

sanayi

ÜÇ RASYOYA GÖRE 37 ŞİRKET

ilk yarıyıla ilişkin görüşler böyleyken, sonuçları analiz etmek için bir tablo hazırladık. Tabloda finans sektörünü, yatırım ortaklıklarını ve GYO’ları liste dışı bıraktık. 2016 ve 2017 ilk yanyılda sanayi şirketleri bilançolarında satış geliri, net esas faaliyet kân ve net kâr rakamlarını dikkate aldık. 2017 ilk yarıda 100 milyon TL’nin altında satış geliri olan şirketlerle, esas faaliyet zararı ve net zarar açıklayan şirketleri çalışmaya dâhil etmedik. Her üç rasyoda, ilgili kriterler sonucu eleme yaparak toplamda 37 sanayi şirketine ulaştık. Bu bilançoları da değişimlerine göre sıraladık ve her üç kriterde en iyi bilançolara ulaştık. Tablomuzda bu şirket hisselerini görebilirsiniz. Ulusoy Elektrik, Karde-mir, Isdemir, Asil Çelik, Tüpraş, Erdemir, Anel Elektrik, Yataş ve Sasa Polyester her üç kriterde de yer alan şirketler oldu.

BEKLENTİLERİ GEÇTİ

Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, banka kârlarının Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) etkisiyle 20l6’ya göre güçlü gelmeye ve artış göstermeye devam ettiğini söylüyor. Onurcan Bal, sanayi şirketlerinin hem 2016’nın hem beklentilerin oldukça üzerinde kâr açıkladıklanm belirtiyor. Bal, şu bilgileri aktanyor: “İkinci çeyrekte bankalann toplam net kârı 2016 ikinci çeyreğe göre yüzde 9 artışla 7,25 milyar TL’ye, toplam net faiz gelirleri yüzde 28 artışla 15,7 milyar TL’ye, faaliyet kârları yüzde 10 artışla 8,7 milyar TL’ye ulaştı. Bu dönemde sanayi şirketlerinin satış gelirleri yüzde 29 artışla 138,3 milyar TL’ye, faaliyet kârları yüzde 62 artışla 16 milyar TL’ye, net kârları yüzde 6l artışla 11,3 milyar TL’ye çıktı.”

Onurcan Bal, bu dönemde özellikle Ege Endüstri, THY, Tofaş, Ford Otosan, Vestel Elektronik, Arçelik, Coca Cola, Çemtaş, Trakya Cam, Enka Enerji, İzmir Demir Çelik, T. Şişecam, Soda Sanayi, Otokar ve Tüpraş’m güçlü sonuçlarla bir adım öne çıktığını kaydediyor. Bu şirketlerin satış gelirlerinde ihracatın ağırlıklı olduğunu, dolar ve Euro’nun TL karşısında 2016 ikinci çeyreğe göre yaklaşık yüzde 20 değer kazanmasının da bu şirketleri olumlu etkilediğini belirtiyor.

HANGİ SEKTÖRLER?

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, referandum belirsizliğinin bitmesinden sonra tüketici güveninin ve iç talebin arttığını dile getiriyor. Bunda sektörel teşvik ve tedbirler ile vergi düzenlemelerinin etkisi olduğunu söyleyen Erkan, mak-roekonomik tedbirlerin de büyümeyi desteklemesiyle ciro ve satış hacimlerinde güçlü artış görüldüğünü ifade ediyor.

Enver Erkan, sektörel bazda şu değerlendirmede bulunuyor: “Havacılıkta 2016’nın kayıp yıl olması nedeniyle bu yıl trafik verilerinde çift haneli büyüme görüldü. Otomotivde, artan dış talep ve yükselen Euro/dolar paritesi, ihracatının çoğu Avrupa’ya olan ve Euro geliri elde eden bu şirketlere pozitif katkı sağladı. Yoğun veri kullanımı ve ortalama kullanıcı başına gelirlerdeki artışla telekom, artan gıda enflasyonuyla gıda, rafineri marjlarındaki iyileşmeyle petrokimya ve cam ikinci çeyrekte öne çıktı.”

İKİNCİ YARIYIL BEKLENTİLERİ

îlk yanyılm güçlü sonuçlarla geride kalmasıyla dikkatler ikinci yarıya ilişkin öngörülere çevrildi. Sektörel eğilimlerin yılın kalanına da taşınması beklenirken, makroekonomik göstergelerin ise risk teşkil edebileceği belirtiliyor. Özellikle sıkı para politikasıyla artan fonlama maliyetlerinin bankaların mevduat maliyetlerini yukarı çekerek kârlılıkları baskılayabileceğine vurgu yapılıyor.

Üçüncü çeyrekte baz etkisiyle bilançolarda güçlü kârlılık bekleyen Alnus Yatırım Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, son çeyrekte ise küresel finans piyasalarındaki ortamın gerginleşeceği ve ekonomilerde büyümenin düşeceği tahminiyle daha zayıf sonuçlar öngörüyor. Vahap Taştan, yılın kalanında bankalar arasında Halkbank, Akbank ve Garanti’nin, sanayide Tüpraş, Yataş, Trakya Cam, T. Şişecam, Tekfen, Çelebi Hava Servisi, Aselsan, Koç Holding, Turkcell, Tofaş, Türk Telekom, Net Turizm ve Alarko Holding’in iyi sonuçlarla öne çıkabileceğini kaydediyor. Taştan, yatırımcılara, “Özellikle FVAÖK yaratan hisseler seçilmeli. Faaliyet kâr marjı yüksek olsa da finansman gideri nedeniyle net zarar yazan şirketlerde ise şimdilik izlemede kalınmak” önerisinde bulunuyor.

Ceren Oral

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu