Sanatsever Girişimcilere
Sanatsever girişimcilere beklentilerin üzerinde para kazandırıyor. Sıradan eşyalarınızı konuşturmanın tam zamanı! Gardıroplar, komodinler ve dahası… Her şey sizin algı ve yaratıcılığınıza kalmış…
İçeriğe Ait Başlıklar
Standart eşyaları birer sanat eserine dönüştürün!
Nur Demirok / Para ; BİR zamanlar Paris’in ‘Nation Meydanı’ndaki komşumuzda görmüştüm: Oturduğumuz evin hemen üst katındaki Italyan asıllı bir hanımefendi elinde tüm ressamların simgesi olan büyükçe bir palet, beyaz renkli sıradan sayılabilecek bir komodini boyuyor; büyük bir zevk ve hatta kadim bir inançla.
Ama ne boyama! Elindeki fırça, komodine her dokunuşunda adeta sihirli desenler oluşuyor; o zamanların ‘non-figüratif tablolarına benzer bir sanat şaheseri ortaya çıkıyor…
Eşim, “Bunu nereden öğrendiniz” diye sorduğunda gayet sıradan bir ifadeyle “Bu estetik bir sanattır; babam bu işi yapardı geçmiş yıllarda, çok iyi para kazandı bu işten, biz de hep bu parayla okuduk, büyüdük ve bu günlere geldik; bu evi de bu paralarla satın aldık’ demişti.
Daha sonra davet üzerine yaptığımız bir ziyarette komodin üzerinde sanki Hollandalı ünlü ressam Rembrandt’ın fırçasından çıkmış gibi duran bir tabloyu görünce adeta şaşkına döndük.
Bu, Yeni Nesil Bir Sanat…
Uzun yıllar sonra İstanbul Nişantaşı’ndaki Amerikan Hastanesi yakınındaki bir restoranda yine benzer bir tablo gördük eşimle birlikte. Tek fark, tabloda halı desenine benzer figürler yerleştirilmişti. Hem de bir basit dolap üzerine.
Biraz araştırınca öğrendik ki, bu işin meraklısı bir amatör tarafından yapılmış tüm bunlar; hem de akrilik basit bir boyayla…
Evet, tüm bunları neden anlattım? Eğer böyle bir yeteneğiniz varsa sıradan komodinlere, giysi dolapları ve gardıroplara sihirli dokunuşlarınızla değişik bir kimlik kazandırabilir; yeni dinamik bir pazar oluşturabilirsiniz.
Öğrendiğim kadarıyla bu yeni nesil sanatsal eşyalar, dünyanın her yerinde büyük ilgi görüyor ve standart dışı özellikleriyle sanatsever girişimcilere beklentilerin üzerinde para kazandırıyor. Dahası, tüm bunlar spesifik bir ihraç ürünü haline de geliyor.
Sanatsever Girişimcilere Standart Dışı Örnekler…
Yapmanız gereken tek şey, alışılmışın dışına çıkarak tüm bunları hem iç pazarda hem de dış pazarlarda aranılan çok değerli birer sanatsal eşya haline getirmek.
Bu işte ‘fabrikasyon dışı bir emek’ söz konusu olduğundan her ‘ürünün’ kendine özel bir karakteri ve estetik yanı ortaya çıkıyor, bu da sizi iç pazarda ve ihracatta ayrıcalıklı bir konuma kavuşturuyor.
İhracat söz konusu olduğunda ise hedef ülkelerin estetik ve sanatsal algılarını analiz ederek o ülke tüketicilerinin büyük ilgisini çekmeniz mümkün. Elbette kullandığınız yöntem ve sanatsal figürlerin birer tablo gibi ‘ihtira beratlarını’ alarak ve sanatçı imzanızı koyarak…
Bunları non-fîgüratif tarzda göz alıcı renklerle ifade etmek de mümkün; yeter ki oluşturulan ‘desenler’, insanların iç dünyasına da anlamlı vc derin bir huzur versin.
Sergi Açmakta Yarar Var…
Biz burada ne kadar yazarsak yazalım bu ‘eserleri’ kolayca göz önüne getirmek mümkün değil. Ben yıllar sonra yine Paris’te kurulan bir sergide bazı standart örnekleri gördüğümü hatırlıyorum.
Bu işe yatırım yapacaklara benim tavsiyem ise tüm sergi ve sanatsal faaliyetleri izleyerek bu işi bir “özel girişim’ niteliğine taşımak. Çünkü yıllar geçse de işin standartlarını oluşturup yeni bir kategoriyle sanatsever tüketicilerin ilgisini çekmek, burada en önemli unsur.
Umarım ki, biz bu ayrıcalığı yeni baştan oluşturabilecek birikim ve güce sahibiz. Uluslararası sergilere bu ‘yeni ekol’ ün temsilcileri olarak katılmamız, ülkemizin sanatsal yaratıcılığını ve girişimsel heyecanını da ortaya koymuş olacaktır. Ben bu konuda geleceğin girişimcilerini şimdiden kutluyorum…
Her bir girişimciye kolay gelsin diyorum…
Nur Demirok / Para