MARKET zincirleri, e-ticaret siteleri, kargo firmaları… Koronavirüs tüketicileri online mobil uygulama marketlerine ve e-ticaret sitelerine yönlendirdi. Sokağa çıkma yasakları, marketlerin açık oldukları saatlerin sınırlanması, tüketicilerin kalabalık ortamlardan uzak kalma çabası, ekonomiye genel olarak darbe vururken, bazı firmaların da işlerinin artmasına neden oldu. Siparişler artınca, haliyle bunlara yetişmeye zorlanan firmalar yeni istihdam yaratma çabası içine girdiler.
Pek çok insana iş imkanı sağlayan ilanlar, insan kaynakları sitelerinde yaygın olarak görülmeye başlandı. Bazı firmalar binlerce yeni eleman alarak kadrolarını güçlendiriyorlar.
İşte bunlardan bazıları…
İçeriğe Ait Başlıklar
KENT
6 bin 500 kişiye ek istihdam
150’yi aşkın ülkede faaliyet gösteren Mondel’z International’ın çatısı altında bulunan ve bayram şekeri kategorisinin markası olan Kent, üretim kapasitesini artırırken yeni işe alımlarla kadrosunu da güçlendiriyor. Mondel’z International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, “Gebze’deki üretim tesisimizde 12 bin tonluk üretim hedefimizi gerçekleştirdik. Ekonominin ve istihdamın daha da önem kazandığı bu günlerde Türkiye genelinde kasaba pazarları da dahil olmak üzere 20 bin satış noktasında 6 bin 500 kişiye ek istihdam sağlamayı hedefliyoruz” diyor.
CARREFOURSA
350 yeni istihdam
Büyük zincir marketlerden olan CarrefourSA, pandemi süresinde müşterilerinin hem online kanalda hem de marketlerde sıkıntı yaşamaması için çalışmalarını artırmış durumda, özellikle mobil uygulama üzerinden siparişlerin artığına dikkat çeken CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, “Salgın nedeniyle evde daha fazla vakit geçirildiği için et, balık, meyve sebze ve süt ürünlerinin alışverişinde yüzde 50’ye varan bir artış gözlemledik. Süreç doğrultusunda son bir ayda sepet başına yapılan ödeme tutarlarında iki kata yakın artış söz konusu. Tüm market ve e-ticaret kanalımıza baktığımızda ise en çok sıvı sabunlar, kolonya, kuru bakliyatlar, makarnalar ve konserve ürünlerinin satıldığını görüyoruz” diyor. CarrefourSA, artan talebe yetişebilmek için 350 yeni çalışan alacak.
GİTTİGİDİYOR.COM
Yüzde 20 artıracak
Koronavirüsün başlaması ve yayılmasıyla beraber tedbirlerini artıran firmalardan biri de GittiGidiyor.com. Firma bu süreçte artan talebe yetişebilmek için işe alımlara devam ediyor. “Yazılım, kategori yönetimi, pazarlama içeriği yönetimi, müşteri mükemmelliği ve risk yönetimi departmanlarımız için ihtiyaçlarımız doğrultusunda işe alımları sürdürüyoruz” diyen GittiGi-diyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel, istihdamı yaklaşık yüzde 15-20 oranında artırmayı hedeflediklerini söylüyor. Yüksel, sadece kendi şirketlerinde değil, beraber iş yaptıkları ve dış kaynak olarak kullandıkları iş ortaklarıyla da istihdam artışına gittiklerini ifade ediyor. Firmanın çalışanlarına bu süreçte sağladığı desteklerden biri de, “Çalışan Destek Programı”. Çalışanların iş yaşam dengelerini sağlamak için yapılan programda, psikolojik danışmanlık, mindfulness ve egzersiz dersleri gibi hizmetler veriliyor.
HEPSİBURADA.COM
5 bin kişiye iş kapısı
E-ticaret satış platformlarından biri olan Hepsiburada.com da salgında istihdamını artıran firmalardan. Firma, Akıllı Operasyon Merkezi, Hepsijet ve Hepsiexpress hizmetleri için bu yılsonuna kadar 5 bin kişilik bir ek istihdam oluşturmayı hedefliyor. Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, “Türkiye’nin dört bir yanına kesintisiz teslimat yapmaya devam ediyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere daha kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilmesi için ekstra çözümler üretmeye özen gösteriyoruz” diyor. Hepsiexpress ile hizmet ağı ile taze gıda, sebze, meyve, süt, et, balık gibi tüm günlük süpermarket ihtiyaçlarını müşterilerine tedarik eden firma, yeni uygulamalarla müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyor.
İSTEGELSİN.COM
500 kişi alacak
Online alışveriş platformu îstegel-sin.com, virüs sürecinde kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek için 100 kişiye istihdam sağlamıştı. Firma bir ay içinde 500 kişiyi daha işe almayı planlıyor.
îstegelsin CEO’su Sedat Yıldırım, “Aramıza katılan yeni ekip üyeleri bu süreçte ve sonrasında bizimle çalışmaya devam edecek. Dijital altyapımıza sürekli yatırım yapıyoruz” diyor. Koro-navirüs sürecinde en yoğun sipariş veren bölgelerin Ankara’da Gölbaşı ve Çankaya, Kocaeli’nde İzmit, İstanbul’da Ataşehir, Kadıköy ve Beşiktaş olduğunu söyleyen Yıldırım, “Koronavirüs sonrası sipariş oranlarında en çok artış olan bölgelerin ise Bakırköy (yüzde 117), Şişli (yüzde 116) ve Beşiktaş (yüzde 88)” bilgisini veriyor.
PENTİ
Lojistik ağını genişletti
Türkiye’nin önde gelen iç giyim markalarından Penti de koronavirüs nedeniyle istihdamını artırdı. Pandemi sürecinden bu yana 30 kamu hastanesinde görev alan kadın sağlık çalışanlarına destek paketlerini ulaştırırken, maske üretimine de katkı sağlayan firma e-ticarette artan talebi karşılamak için lojistik ağma 120 kişiyi dahil ediyor. Penti Giyim CEO’su Mert Karaibrahimoğlu, “Salgın öncesinde toplam ciro içerisinde Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 7’lik pay alan Penti.com son bir ayda performansını yüzde 600 oranında artırarak
büyük bir başarıya imza attı” diyor.
BAMBİ YATAK
İki ayda 80 kişiye istihdam
Türkiye genelinde ve global pazarda yatak sistemlerinde yaygm hizmet ağı ile faaliyetlerini sürdüren Bambi Yatak, 520 kişilik çalışan sayısını son iki ayda 600’e çıkardı. Şirket yurtiçinde 420 konsept ve 250 korner mağazasıyla toplam 670 mağazaya ulaştı. Bambi Yatak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Gökmen, yılsonuna kadar mağaza sayısını 500’e çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor ve “Bambi Yatak tolarak ülkemizin yaşadığı bu zorlu günlerde istihdam konusundaki hassasiyetimizle destek olmaya devam edeceğiz” diyor.
SİNOZ KOZMETİK
100 yeni istihdam
Yerli kozmetik markası Sinoz Kozmetik, koronavirüs salgınına yönelik tedbir çalışmaları kapsamında hijyenik paketleme sistemlerini geliştirdi. E-ticaret talebinin artmasıyla kendi kargo şirketinin temellerini atan firma, onlarca kişiye istihdam sağlayacak. Yaklaşık bir aydır devam eden İstanbul içi pilot uygulamalarında etkili ve hızlı teslimatlar sağlayan firma, tüm Türkiye için altyapı çalışmalarına başladı. Sinoz Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Çörekçi, “Pandemi süreci ile artan e-ticaret faaliyetlerine mevcut üçüncü parti kargo şirketleri yetişmekte zorlanıyordu. Bizler de önce pilot uygulama olarak İstanbul’da başladığımız gönderimleri, altyapı çalışmalarımızı da tamamlayarak tüm Türkiye’ye yönelik gerçekleştireceğiz. Bu yeni yatırımla 100’e yakın kişiye de istihdam olanağı sağlayacağız” diyor.
RE/MAX TÜRKİYE
İstihdam dijitalleşti
Gayrimenkul ve emlak sektörünün koronavirüsü süresince farklı yöntemlerle işlerine devam etmesi, beraberinde istihdam artışım da getirdi.
Dijital ve online kanallarda aktif olan RE/MAX Türkiye, Nisan’da 160 kişiyi bünyesine katarak toplamda 3 bin 318 gayrimenkul danışmanı sayısına ulaştı. Firmada eğitimler online olarak devam ederken, önümüzdeki süreçte dijital istihdamın önü açık olmayı sürdürecek. İstihdam açısından zorlu bir dönemde kariyer fırsatı sunabilmenin çok önemli olduğunu aktaran RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, “Gayrimenkul danışmanlarını bünyemize katarken fiziksel görüşmelerle adayları değerlendirip sınıf eğitimleriyle süreci tamamlayan bir eğitim modelimiz var. Covid-19 yüzünden sınıf eğitimleri düzenlenemediği için üç günlük smıf eğitimini ZOOM üzerinden düzenlendik. İlk eğitim 25-26 Nisan 2020 tarihlerinde 140 kişilik rekor katılımla yapıldı. Tekrar sektöre dönen 20 kişi ile birlikte toplamda 160 kişi RE/MAX’e katıldı” diyor.
LİLAGROUP
125 kişiye istihdam
80’dcn fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren LilaGroup, pandemi sürecinde hijyen ürünlerine olan talebi karşılamak için istihdam artışına giden firmalardan biri. Firmanın insan Kaynakları Direktörü Nezih Akçınar, “Planladığımız yeni yatırımımızı 2020 Mart’ında faaliyete geçirerek tam kapasite üretime devam ettik. Toplam yatırım bedeli 450 milyon TL ve aynı kampüsteki Avrupa’nın en yüksek kapasiteli ikinci entegre tesisi olan yeni tesisimizle istihdamda yüzde 35’lik artış öngörmüştük” diyor ve 2020 başından bu yana üretim çalışmaları dahil olmak üzere 125’in üzerinde kişiyi istihdam ettiklerinin altını çiziyor.
Aselsan, bu yıl 1300 kişi alacak
Savunma sanayinin öncü şirketlerinden Aselsan, 2020 Ocak ayından bu yana 201 mühendis, 307 teknisyen ve 33 uzman daha istihdam etti. Firmanın bünyesine kattığı mühendis kadrosunun yüzde 59’u tasarım ve Ar-Ge, yüzde 12’si program alanlarında çalışırken, yüzde 29’u ise lojistik, üretim, yönetim destek, kalite ve iş geliştirme alanlarında görev alıyor. 2019’da yaklaşık 1200 yeteneği bünyesine katan Aselsan, zorlu koşullara rağmen büyümeye devam ediyor. Şirket, 2020 istihdam planlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 1300’ün üzerinde yeni istihdam sayısına ulaşarak yılı kapatmayı hedefliyor.
Boris MINIALAI / Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı
“40 bin sektör emekçisine destek olduk”
Metro Türkiye olarak 30 yıldır HORECA müşterilerimizin yanında yer alıyoruz. Bu dönemde onlar için yaptığımız çalışmalar sonucunda yeni bir adım atarak “#kücükisletmemicin” hareketini başlattık. Bu proje ile yeme içme sektöründeki küçük işletmelerin bulundukları zor durumla ilgili kamuoyunda bir farkındalık yaratmayı ve kapılarını müşterilerine tekrar açtıkları gün, ihtiyaçları olan ürün ve çözüm desteğini sağlamayı hedefliyoruz. İlk adımı 500 işletmeye destek olmak üzere attık ve şimdiden partnerlerimizin desteğiyle yaklaşık bin işletmeye destek olacak konuma ulaştık. Hedefimiz, projenin yeme içme sektöründeki 5 bin küçük işletmeye destek olmasını sağlamak.
Böylece yaklaşık 40 bin sektör emekçisini istihdam eden bu işletmelerin işlerini devam ettirebilmelerini sağlamanın yanı sıra hem yerel ekonominin canlanmasına hem de yerel lezzetlerin korunmasına katkıda bulunacağız.
Mustafa BARTIN / Migros Ticaret A.Ş. Büyük Mağazacılık, Toptan ve E-Ticaret Genel Müdür Yardımcısı
“5 bin ek istihdam sağladık”
Geçtiğimiz sene ailemize katılan ve hızlı teslimat modeliyle öne çıkan Migros Hemen hizmeti sunduğumuz mağaza sayımızı hızla yüzde 50 artırdık. Ayrıca yoğunlaşan talebi karşılayabilmek için Mağazadan Teslim seçeneğini de hayata geçirdik. Müşterilerimiz, Migros Sanal Market web sitesi ya da uygulamasından seçtikleri ürünlerin ödemesini online olarak yapıyor ve istediği saat aralığında, seçtiği mağazadan ürünlerini teslim alıyor. Toplumun ihtiyaçlarını kesintisiz karşılamak, süreçlerimizi geliştirmek ve beklentilere hızlı cevap vermek amacıyla 45 bin kişilik çalışan ailemize 5 bin ek istihdam sağladık.
Uğur DEMİREL / Şok Marketler CEO’su
“5 bin kişiyi istihdam etmeyi hedefliyoruz”
10 Mart tarihinden sonra devreye aldığımız ücretsiz adrese teslimat hizmetiyle internet kanalı üzerinden yapılan satışlarda ve müşteri trafiğinde artış gözlemlendi. Bu dönemde sektördeki tüm adrese teslimat modellerinde bir talep artışı olduğu görülüyor.
Cepte ŞOK hizmetimiz için son bir ayda 600’ün üzerinde yeni istihdam sağladık. İşe atımlarımız devam ediyor. 2020 sonuna kadar toplamda 5 bin kişiyi istihdam etmeyi hedefliyoruz.
“Dijital alanlarda 150 bin yeni istihdam sağlanacak”
Özellikle yazılım, e-ticaret, veri analitiği, siber güvenlik, otomasyon sistemleri gibi alanlarda çalışan uzmanlara ihtiyacın artmasını bekliyoruz. Dijitalleşme sadece teknoloji alanında çalışanların ajandası olmaktan çıkacak, finans, pazarlama, insan kaynakları, satış gibi tüm departmanlarda çalışan profesyonellerin dijital çağın gerekliliklerine ve yetkinliklerine hâkim olması beklenecek. Ayrıca gündemden düşmüş gibi görünse bile, bu kriz ortamı sonrasında yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve yeşil ekonominin getirdiği diğer yeni iş alanlarındaki mesleklere de ilgi artmasını bekliyoruz. 2021 yılında veri tabanı uzmanından yazılım mühendisine, iş zekası uzmanından , bilgi teknolojilerine kadar pek çok dijital alanlarda 15G bin yeni istihdam sağlanacak. İçinde bulunduğumuz kriz dönemi kısa vadedeki iş gücü ihtiyacını da hızla değiştirdi. Kısa vadede sağlık bilişimi, güvenlik bilişimi, e-ticaret, e-devlet uygulamaları geliştirmeleri için acil 35 bin kişilik bir istihdam sağlanması bekleniyor.
Ayşegül Küçükkurt Zor