İş Fikirleri ve İş Kurmak

Şalgam Suyu Üretimine Yatırım Yapın

20 yıl öncesine kadar sadece Çukurova bölgesinde tüketilen şalgam suyu artık ülkenin her yerinde tüketilen bir içecek haline geldi. Adeta milli içecek oldu. Ünü ülke sınırlarını bile aştı. Birkaç yıl içinde tüketiminin iki katına çıkacağı tahmin ediliyor…

ŞALGAM suyu 20 yıl öncesine kadar sadece Çukurova bölgesine özgü yerel bir içecek olarak bilinirdi. Yörede de özellikle Adana kebabının ayrılmaz parçası olarak kabul edilirdi. Adana’ya gelenler içer, meraklıları da küçük bidonlarla kendi memleketlerine götürürlerdi. Ancak zamanla, ekşi ve tuzlu tadı herkes tarafından sevilince, yerelden çıkıp tüm ülkede tüketilen bir içecek haline geldi.

sžalgam suyu uretimi
Şalgam Suyu Üretimi

Her yerde karşımıza çıkmaya başladı.

Marketlerde, restoranlarda, kafelerde klasik içecekler olan ayran, kola ve diğer meyve suları ile birlikte anılır hale geldi.

Doğal olarak böylesi bir talebi ev tipi üretim ile karşılamak mümkün olmadığı için birbiri ardına sanayi tipi üretim yapan firmalar ortaya çıktı. Biz de son dönemlerin yükselen içeceği şalgam suyunu haberleştirelim istedik. Türkiye’de ne kadarlık üretim ve kaç marka var bunları belirleyerek şalgam suyu ekonomisini ortaya koymaya çalıştık…

TÜKETİMİ ÇOK HIZLI ARTIYOR

Türkiye’de şalgam suyu tüketiminin yıllık 80 milyon litre olduğu tahmin ediliyor. Çukurova’da evlerde yapılıp içilenlerle birlikte bu rakamın 100 milyon litre civarına çıktığı öngörülüyor. Sanayi tipi üretim her geçen yıl artıyor. Öyle ki, birkaç yıl içinde 200 milyon litrelik tüketim rakamlarına erişilebileceğinden bahsediliyor. Şalgam suyu acılı ve acısız olmak üzere iki tipte üretiliyor. Tüketicilerin ağırlıklı tercihi açılıdan yana.

Peki şalgam suyu nasıl elde ediliyor? Şalgam suyu üretimi ile ilgili standart bir üretim tekniği bulunmuyor. Üretiminde siyah ve mor havuç, bulgur unu, maya, kaya tuzu, şalgam ve su kullanılıyor. Sıcak iklim ürünü olan siyah havuç, Türkiye’nin bazı bölgelerinde yıl boyunca yetiştiriliyor. En önemli üretim bölgesi ise İç Anadolu. Konya, bu ürün konusunda açık ara ön sırada bulunuyor.

SEKTÖRÜN LİDERİ DOĞANAY

Şalgam suyunda ulusal çapta dağıtılan marka sayısı çok değil. Birkaç markanın öne çıktığı görülüyor. Ama ilk akla gelen, pazar lideri olan Doğanay. Şalgam suyunda açık ara lider konumunda olan Doğanay markasının üretim tesisleri Adana’da. Şalgam suyunun hammaddesinde kullanılan havuçlar Konya’da 2 bin dönümü bulan arazilerinde üretiliyor. Ayrıca sözleşmeli tarım modeliyle de üretim yaptırıyor.

Doğanay Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Doğanay, sektörde markalı üretimin çok az sayıda şirket tarafından gerçekleştiğini söylüyor. Fabrika ortamında şalgam suyu üreten ilk firma olduklarını belirten Doğanay, sadece iç piyasaya değil, yurtdışına da satış yaptıklarını söylüyor. Doğanay, “Şalgam suyu dünyanın başka hiçbir ülkesinde üretilmiyor, Türkiye’ye ait bir lezzet. Aralarında Amerika, Avustralya’nın da bulunduğu 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şu sıralar Rusya * gibi uçsuz bucaksız bir coğrafyaya girmek üzereyiz” diyor.

Doğanay Gıda 2013’te 68 milyon, 2014’te 115 milyon TL ciro gerçekleştirmiş. 2015 yılında ise yüzde 200 gibi çok iddialı bir büyüme hedefi belirlenmiş. Bu cironun yüzde 60-70’i şalgam suyu satışlarından geliyor. Firmanın sirke ve limonata üretimi de var. Şalgam suyunun tüketiciler tarafından beğenildiğini, bunun da rakamlara yansıdığını belirten Rafet Doğanay. “Şalgam suyu tüketimi her yıl en az yüzde 30 büyüyor” diyor.

SANAYİ TİPİ ÜRETİM

Şalgamın lideri konumundaki Do-ğanay’ın nasıl bir üretim sürecinden geçiyor dersiniz. Rafet Doğanay üretim süreciyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Kendimize ait Konya-Ereğli ve Niğ-de-Ulukışla’daki tarım arazilerinde üretilen mor havuçlarımız toplanarak yine buradaki tesislerimizde yıkanıp temizlendikten sonra Adana’daki fabrikamıza sevk ediliyor. Gelen mor havuçlar fabrikada teker teker elde temizle nip fırçalı yıkama sistemiyle tekrar kanarak parçalama makinesinde parçalanıyor. Tek kullanımlık torbalara doldurulan mor havuçlar diğer hammaddeler ile birlikte fermantasyon tanklarına almıyor. Şalgam suyunun fermente olması için ana hammaddesi olan bulgur gerekiyor. Bu bulgurlar Konya Karaman bölgesinin seçme buğdaylarından yalnızca bu işlem için üretiliyor.

Gelen bulgur yapılan testlerden sonra maya tanklarında sıcak suyla yıkanarak mayalanmaya bırakılıyor. Doğal mayalanma süreci tamamlanan ve setik adı verilen bu hammadde mor havucun yanında fermantasyon tanklarında yerini alıyor. Acılı şalgam suyu üretiminde kullanılan acı süs biberi ise Tarsus ve Adana civarından alınıyor. Temizlenip yıkandıktan sonra ince bir şekilde kıyılarak tek kullanımlık torbalar içerisinde fermantasyon tankına ilave ediliyor. Fermantasyon süresi iklim şartlarına göre değişiyor. Ortalama 40 ile 45 gün içerisinde tüm tanklarda bulunan şalgam suları günlük bakımları yapılarak laboratuar testlerine tabi tutuluyor. Fermantasyon süresi biten nihai ürün ise tekrar laboratuar testlerinden geçiyor ve el değmeden full otomatik dolum ünitelerinde şişeleniyor. Bizim acılı ve acısız iki tip üretimimiz var. Tüketicinin tercihi daha çok açılıdan yana. Ürünlerimizi inovatif ambalajımız olan CamPET’lerle tüketicilere ulaştırıyoruz.”

KİLİKYA’DAN 22 ÜLKEYE İHRACAT

Şalgam suyunun diğer bir markası da yine Adana merkezli Kilikya. 2006 yılında fabrika ortamında üretim yapmaya başlayan Kilikya da hem iç piyasaya hem de ihraç pazarlarına şalgam suyu gönderiyor. Kilikya Şalgam İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş., Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde 16 bin 500 metrekarelik fabrikada üretim yapıyor. Şirket ortaklarından Mehmet Ali Nas yıllık 9 bin 200 ton şalgam suyu ürettiklerini söylüyor. Yurt dışına da şalgam suyu ihraç ettiklerini belirten Nas, “Kilikya markasıyla 22 ülkeye ihracat yapıyoruz. Almanya, Fransa, Japonya, Çin, Dubai, Singapur ve Rusya önemli pazarlarımız” diyor.

Şalgamın faydaları

■ Şalgam suyu vücut için doğal ve katkısız bir besin kaynağı. En önemli hammaddesi mor havuç başlı başına A vitamini deposu. Bu özelliği ile göz sağlığına katkı yapıyor.

■ Antioksidan kaynağı olan şalgam suyunun, iştahı açtığı, vücuttaki toksinleri attığı, mide ve karaciğere faydalı olduğu, sindirimi kolaylaştırdığı, Kalsiyum-potasyum yönünden çok zengin olduğu biliniyor.

■ Ayrıca bağırsakları çok iyi çalıştırıyor ve böylece kabızlığı önlüyor, fazla kiloların atılmasına yardımcı oluyor.

■ İçeriğindeki B vitamini ile insanları rahatlatarak stresi gideriyor ve hücre yenileyici özelliği bulunuyor.

■ Özellikle kış mevsiminde grip ve soğuk algınlığına çok iyi geldiği biliniyor.

■ Mor havuç içerisinde bol miktarda şeker bulunmasına rağmen şalgamın mayalanması esnasında şalgam suyunun oluşması için şalgamın içerisine konulan doğal bulgur mayası şalgamın içerisindeki şekerin tamamını parçalayarak yiyor ve böylece şalgam suyunun içerisinde bulunan şekeri sıfırlıyor. Şalgam suyu bundan dolayı şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği sağlıklı, doğal bir içecek.

■ Özellikle hazmı zor olan yiyeceklerle, öğle ve akşam yemekleriyle birlikte içildiğinde sindirimi çok hızlı bir şekilde kolaylaştırıyor.

■ Ramazan ayında iftar yemekleriyle beraber veya sonrasında içilen şalgam suyu, ihtiva ettiği parçalayıcı enzimler sayesinde hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor.

Hızlı Para Kazanma Yolları ve İş Fikirleri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

3 Yorum

  1. şalgam tesisine çevribilir..bu fabrikadan faydalanabiliriz…Bende Adanada şalgam teisilerini tanıyan ve kuran birisiyim..Eğer düşünüyorsanız tesis projelendirme ve kurumunda hatta işletmesinde yardımcı oluruz..

    Gökhan YERLİKAYA
    0 539 5961081

  2. Merhaba
    İranın tebriz şehrinde 3000 m2 gıda üzerine fabrikamız var ve şu anda sirke üretimi yapıyoruz iranda şalgam suyu üretilmiyor ancak baya tutuluyor kaçak olarak geliyor biz gereken bütün izinleri burda aldık eğer burda çalışmayı düşünürseniz beraber çalşabiliriz
    Armin hamed
    Tel : 0098 914 114 3135

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu