İş Fikirleri ve İş Kurmak

Salep bitkisini laboratuvarda yetiştiriyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) Biyoloji Bölümü’nde lisans ve lisansüstü okuyan Ersan Bektaş, bitirme tezini “Doğada nesli tükenen bitkilerin yeniden üretimi” üzerine yazdı.

Bektaş, salep bitkisini biyoloji laboratuarında doku kültürü yöntemiyle üretmeye karar verdi. Ve salep tohumunu laboratuar ortamında yetiştirmeyi başardı. Doğal ürün bazında önemli ihraç kalemlerinden biri olan salep üretimi doğadan sökülen yumrulardan sağlanıyor.

salep yetistiriciligi
salep bitkisi

Bu da hem doğal tahribata hem de türün hızla yok olmasına neden oluyor. Projesini Sanayi Bakanlığı Teknoloji Geliştirme Müsteşarlığına sunan ve destek alan Bektaş, KTÜ Teknokenti’nde kendi laboratuarını kurdu.

Laboratuar ortamında beş altı ayda yetişen salep bitkisinin yüzde 100 doğal olduğunu belirten Bektaş endüstriyel üretim için birçok büyük şirketle görüşmelere başlamış durumda. Bu şirketler arasında Ülker Grubu da bulunuyor.

Ülker, üründen aldığı numuneleri şu anda test ediyor. Eğer uygun bulursa, daha büyük ölçekli üretim için finansman sağlayacak. Bektaş, ayrıca Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği’nin de projeyle ilgilendiğini ve Avrupa ülkelerine ihracat için çalışmalar yapıldığını kaydediyor.

Şifalı Bitki Yetiştiriciliği Çok Popüler İşler Arasında

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu