Saksıyı Geliştirmek
Saksı deyip geçmeyelim! Onlar tüm insanlığın estetik evrimini yansıtıyor. Tazelik, ferahlık ve geleceğin müjdeleri bu nesnelerde gizli.
Saksıyı geliştirmenin tam zamanı!
Nur Demirok / Para ; BAŞLIKTAKİ ifade sizde hemen başka çağrışımlar yaratabilir. Örneğin şu bizim ‘saksıyı çalıştırma’ metaforunu… Elbette böylesine ciddi bir konuda ilgi çekmek için bu türden esprilerle konuya girmek biraz hafiflik ve nezaketsizlik olur, diye düşünmüşümdür hep.
Buradaki ‘saksıyı geliştirme’ ifadesi, şu bildiğimiz çiçek saksılarının günümüzde önemli bir girişim unsuru olabileceğiyle ilgili. Konuyu biraz daha basitleştirip söylersek; bizim kastettiğimiz şey geleneksel kültürümüzde çok özel bir yeri olan ve çoğu da el emeğine dayanan ‘çömlekçilik’ sanatını geliştirmek içindir. Onu günümüzün beslenme koşullarında üç boyutlu koruyucu olarak da daha sık hatırlatmaktır önemli olan.
Öne Geçebileceğiniz Bir Uğraşı Alanı
Evet ‘çömlek’ ve ‘çömlekçilik’, bizim halk kültürü ve edebiyatımızda ayrıcalıklı yerini koruyan, yüzyılların süzgecinden geçmiş el emeği, göz nuru bir halk sanatıdır aslında. ‘Çanak Çömlek’ metaforu da buradan doğmuştur aslında.
Çömleğin içine neler konmaz ki; peynir, yağ, pekmez, yoğurt gibi mutfak sanatının demirbaşları ve kimi zaman onların olgunlaşıp ‘fermente’ olmalarını sağlayan bir sihirli yapıttır o! Üstelik yapım formülü de epey ilgi çekicidir; çoğumuzun bildiği çabuk çamurlaşıp dağılmayan özel nitelikte toprak karışımını bir güzel yoğurmak; defalarca bu işlemi tekrar etmek ve onu özel yöntemlerle pişirip, mükemmel yer tutan bir ‘kap’ haline getirmektir hedef!
Üstelik bunu mutfak ürünleri başta olmak üzere; çiçekçilikte, şarap, sirke gibi ürünlerin muhafazasında ve hemen her yerde kullanmak mümkündür. Vc dc üstelik ‘Çinicilik’ gibi sanatsal faaliyetlerde de ‘baz madde’ olarak estetik dünyamızı bir güzel ışıklandırarak!..
Peki, saksıları günümüzün estetik anlayışına konu ederken acaba başka ne yapmamız gerekir? ilk yaklaşım saksı çeşitlerinin inanılmaz bir hızla arttığını görüp; bu konuya yeni bir sanatsal girişim gözlüğüyle bakmak ve dünyadaki gelişmeleri çok iyi izlemekten geçiyor işin sırrı.
Günümüzde hızla artan yeni nesil saksıları sadece çiçekçilikte değil, konut içinde ve dışında yeni bir akımın en önemli bileşenlerinden biri olarak da değerlendirmemiz gerekiyor.
Standart konut ve villaların dış yüzey kaplamalarında, turistik plajların sınırlarını belirlemede, park ve bahçelerde asırlık ağaçların gövdelerine estetik birer unsur katmak ve onları korumak amacıyla cadde ve sokakların süslenmesinde, bulvar tipi caddeler ve daha birçok yerde… Tüm mesele çiçekleri ve ağaçları birer ‘vital bileşen’ olarak görmekten geçiyor.
İnsanlığın Evrimini de Simgeleyebilirsiniz
Asıl konumuza dönersek; saksıların estetik mesaj vermesini sağlamak en önemli konular arasmda bugün. Tam burada Mısır Piramitlerinden; Batı dünyasındaki devasa gökdelenler ile çeşitli deniz araçlarına benzetilen saksılar günümüzde epey ilgi görüyor. Üstelik çağdaş estetik konular da saksılara yeni bir değer katabiliyor.
Sonuç olarak kısaca söylemek gerekir ise yeni nesil saksılar her yönüyle insanların rahatlayıp ferahlamasını, modern dünyanın simgelerini gündeme getirirken, doğada fenomen hale gelmiş unsurları da tüm özellikleriyle bünyesinde topluyor.
Dünyanın en önemli müzelerindeki heykelleri ve yapıları da bıı bağlamda birer minyatür sanatsal saksı formu haline getirmek de mümkün. Örneğin ünlü ‘Pisa Kulesi’ ve ‘Coloseum’ bunların en tipik örneklerinden…
Eğer bu işi aynı zamanda bir ihraç metaı olarak görüyorsanız hedeflediğiniz ülkelerdeki önemli tarihsel simgeleri de rahatça sanatsal saksı portföyünüze katabilirsiniz. Burada dikkat edeceğiniz nokta, tüm ülkelerin ibadethanelerini bu işin dışında tutmanızdır. Kısacası, buluşsal nitelikte bir performans göstermeniz halinde ihracat kapılarını da rahatça açmanız mümkün… Önemli olan bu i$i çanak çömlek diye küçümsememek ve yenilik ufkunuzu genişletmektir.
Nur Demirok / Para