Rusya’da iş yapmanın püf noktaları
Rusya’da İş Yapmak, Rusya’ya Yatırım, Rusya’da Yatırım Fırsatları, Rusya’da İş Fırsatları, Rusya’da Ticaret
Rusya’da iş yapmanın püf noktaları
• Randevularınıza zamanında gelmenizi ve dakik olmanızı beklerler.
• iletişim kurmak için posta çok güvenilir bir araç olarak kabul edilmiyor. Faks ve e-posta kullanımı tercih ediliyor.
• Bir iş ziyaretine gitmeden önce ticaret yapmayı planladığınız şirketi, ticari amaçlarınız ve iş teklifiniz hakkında bilgilendirmeniz bekleniyor.
• Yazılı dokümanlar ve imzalanmış belgeler, Rusya’da iş yapmak için gerekli. İmzalı olmayan belgelere genellikle güvenmiyorlar.
• Kişisel ve samimi iletişim, iş hayatının bir parçası.
• İş toplantılarında fiziksel temas, örneğin omuza dokunma olumlu bir işaret.
• Anlaşmazlık halinde resmi bir tutum içine girmekten kaçının ve unutmayın ki Ruslar size daha kişisel bir yolla yanıt verir.
• Kartvizit uygulaması, son derece önemli. Kartvizitin bir tarafının Türkçe, diğer tarafının Rusça olması yararlı olabilir.
• Sunumlar açık ve net, anlaşılması kolay olmalı.
• Temel birçok konu ofis dışında konuşulsa da nihai uzlaşma ve anlaşma ofiste yapılır.
• Genellikle toplantı başlarken, organizasyonun başkanı görüşmeyi başlatır, girişi yapar ve daha sonra önem sırasına göre diğer konuşmacılar konuşur.
Neden Rusya?
■ İstikrarlı büyüme,
■ Yüksek kredi notu,
■ Her türlü gayrimenkule yüksek talep,
■ Gayrimenkul piyasasının likit olması,
■ Bölgelerin halen yüksek potansiyele sahip olması,
■ Yapılmakta olan tüm projelere rağmen piyasanın doyuma ulaşmamış olması.
Rusya’da KOBİ yok
Colin’s Rusya Perakende Grubu Genel Müdürü Harun Rolel ise yıllık yüzde 7 büyüme oranına sahip olan Rusya ekonomisinde perakende ticaret hacminin ise yüzde 20 olduğunu söylüyor. Bu sayının Batı Avrupa ülkelerinde yüzde 1.5’te kaldığını ifade eden Bolel’in Rusya pazarına yönelik aktardığı bilgiler ilgi çekici:
“Rusya’da perakende ticaret dendiği zaman herkesin aklına Moskova geliyor. Ancak bu düşünce tarzından sıyrılmak gerekiyor. Rusya’da birçok fırsat söz konusu. Örneğin uçak, tank üretilmiş ama çay bardağı veya ayakkabı üretilmemiş. Kısaca KOBI diye bir kavram yok. Parası olan eğitimli Rus-lar, kırsal bölgelerde iklim nedeniyle hayvancılık-tarım yapamıyorlar.”
Eğitimli Rusların dikkatini bu nedenle franchising’in çektiğini belirten Rolel, “Moskova dışında bir marka olmak Rusya’da bir trend haline geldi. Tiirk markaları Moskova’da yılda 3-4 kez düzenlenen franehising fuarlarına katılarak daha aktif rol alabilirler” diyor.
Rahat ayakkabı satamadı
FIBA Holding Perakende Grubu Başkanı Oya Şener ise Rusya’nın kolay bir pazar olmadığını söyleyerek, planlama ve hesaplama yapmanın en önemli nokta olduğuna dikkat çekiyor. Rusya pazarına giren bir işletmenin gerekli sabrı göstermesi halinde pazarın potansiyeliyle birlikte büyüyeceğini kaydeden Şener, FİBA Grubu’na ait Marks&Spencer markasıyla Rusya’da yaşadığı bir zorluğu şu örnekle anlatıyor:
“Rusya pazarına girmeden önce sekiz ay pazar araştırması yaptık ama aynı zamanda çok hata da yaptık. Marks&Spencer’m Türkiye’de geliştirdiği satış stratejisi, Rusya’da olmadı. Dünyanın en rahat ayakkabılarını (İngilizce tercümesi ayakkabı çorabı olarak geçiyor) üreten Marks&Spencer, bu ayakkabılardan Rusya’da bir çift bile satamadı.”
Rusya’da kadınların sokak ve ofis ayakkabılannm farklı olduğunu söyleyen Şener, “Sokak ayakkabıları bile çok gösterişli ve estetik. Örneğin biz paltoları Türkiye’de kasım ayında vitrinlere koyuyoruz. Ancak Rusya’da eylül ayında vitrinlere koymazsanız satmazsınız çünkü ihtiyaç o zaman başlıyor” diyor.