İş Fikirleri ve İş Kurmak

Restoran, Yeme İçme Söktörüne Yatırım Yapmak

Restoran
Küçük girişimciye de büyük girişimciye de yer var

yeme icmeKısa bir süre öncesine kadar yatırımcıların hobi olarak gördüğü yeme içme sektörü şu sıralar adeta paylaşılamıyor. Sektör her hafta yeni bir satın alma haberiyle çalkalanırken yabancı gruplar Türkiye’ye girmek için yarışıyor. Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk, Yandex Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Sabancı, Demsa’nın patronu Demet Sabancı Çetindoğan, Teknik Yapı’nın ikinci kuşak patronu Umut Durbakayım, Aksa Jeneratör’ün sahibi Kazancı Holding Başkan Vekili Cemil Kazancı… Hepsinin ortak noktası son dönemde yiyecek içecek işine merak sarmış olmaları.

Elbette bugüne kadar büyük sermayenin dönüp de bakmadığı bu sektöre dev sermaye gruplarının ginmiş olması, küçük girişimciye bu alandaki fırsat kapılarını kapattığı anlamına gelmez. 2010’da dışarıda yeme içme oranı ayda bir kere iken 2011’de bu oran ayda ikiye yükseldi. Sektör 2012’de yüzde 15 büyürken yıllık cirosu da 7 milyar dolara ulaştı. Özellikle temalı restoran konseptinin önümüzdeki döneme damgasını vurması bekleniyor.

1. Perakende gıda sektörü büyüdükçe, tüketicilerin beklentileri de yükseliyor. Buna bağlı olarak da sektörde temalı restoran artıyor. Sektörde iş yapan yatırımcılar potansiyel hedef kitlelerine yeni ve değişik şeyler sunarak öne geçmeye çalışıyor.

2. Temalı restoranların artması hem tüketiciye farklı deneyimler sunuyor hem de alternatiflerini çoğaltmış oluyor.

3. Kutlama ve davet kültürü gelişti. Türkiye’de restoranlarda çeşit ve lezzetin yanı sıra hijyen de üst noktalara gelmeye başladı. Bu durum yerli müşterilerin yanı sıra yabancı müşterilerin de ilgisini çekiyor.

Öncelikle, bir tema belirlemekte fayda var. Bu dünya mutfağından çeşitli lezzetler de olabilir, Türk mutfağını da kapsayabilir. Hatta tek bir kepçe yemeği ile bile büyük bir çıkış yapabilirsiniz. Yeter ki hizmet ve lezzet mükemmel ve ayırt edici olsun. Tabii dekorasyonda bir konsept belirlemek de gerekiyor. Örneğin sadece av eti ürünlerine yönelik restoran işletmeciliği yapan Urza, kamuoyu tarafından çok sevildi. İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa Havalimanı, ¡DO Güzelyalı Hızlı Feribot iskelesi, İDO Yenikapı Hızlı Feribot iskelesi olmak üzere dört noktada hizmet veren Tadında Anadoluda yine iyi bir örnek.

Restoran açma maliyeti, restoran türüne, büyüklüğüne, tasarımına, bulunduğu şehre ve bölgeye göre farklılık gösteriyor. Ortalama maliyet ise 50 bin ile 200 bin TL arasında değişiyor.

Urza Restoran Yöneticisi Sirel Coşar

“Restoran işinde lokasyon çok önemlidir. Öncelikle iyi bir yerde restoranınızı açmanız lazım.
Ben son dönemde restoran açacaklara özellikle alışveriş merkezlerini tavsiye ediyorum.”

Tadında Anadolu CEO’su Sadettin Cesur

“2013’te mevcut Tadında Anadolu noktalarının gelişmesi, ürün gamının genişletilmesi ve Anadolu’nun tüm şehirlerinden ürünleri raflarımıza taşımak hedefimiz.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu