Reklam ve ürün tanıtımında etkili yöntemlerden biri
Mesajlarınızı tüketicinin belleğine yerleştirmenin en kolay yolu! Reklam ve ürün tanıtımında etkili yöntemlerden biri. Çocukluğumuzun sevinç simgesi balonlar işte yine gündemde!
İçeriğe Ait Başlıklar
Neşe ve farkındalıkla verilen reklam mesajları asla unutulmaz!
BALON deyince aklınıza hemen geleneksel hava taşıt araçlarından biri gelmesin. Burada söz konusu edeceğimiz ‘balonlar’ çocukluk anılarımızın başlıca öğelerinden kolayca şişirip bir güzel eğlendiğimiz o rengarenk balonlar. Tek farkla ki, bunların tamamı zararsız özel bir gazla şişirilmiş, her an elinizden kaçıp göğe yükselmeye aday basit nitelikteki balonlar.
Renkli balonların her birinin üzerinde bu kez çocuklara değil, büyüklere: özellikle de farkındalık meraklısı yetişkin tüketicilere zarif, anlam derinliği olan mesajlar yerleştirilmiş. Mesajların hemen hepsi aynı zamanda tek ya da birkaç markayı hatırlatıyor ve o markaların özelliklerini anlatıyor. Çocuksu gibi görünen mesajlar aslında tam anlamıyla neşeli birer reklam olup, tüketicilerin bilinçaltına da hitap ediyor.
Konu Giderek Çeşitleniyor
Bu rengarenk karnaval şenliği modunda ki yönteme özellikle büyük marketler, giyim mağazaları ilgi gösteriyor. Tekstil sektöründe yer alan mağazalar da kimi zaman bu sıra dışı gösteriye kampanya modunda katılıyorlar. Balonlar belli ürünlerin üzerine bağlanabildiği gibi, reyonların önündeki tezgahlara da özenle yerleştiriliyor, insanların yetişemeyeceği yükseklikte ‘dalgalanan’ balonların üzerine kısa çarpıcı mesajlar, sloganlar, hatta sadece şok ediciliğine inanılan indirimli fiyatlar yazıyor.
Uygulama tüketicilerin algısına ve de özellikle bilinçaltına da hitap ettiği için hayli etkili. Özellikle büyük mekanlarda havalandırmanın da etkisiyle balonlar yalnız sallanmıyor; mevcut atmosferi bir çocuk şenliğine dönüştürüyor. Aslında bu iş göründüğü kadar basit ve kolay değil. Sadece özel günleri kapsamıyor. Belli aralıklarla sık sık yenileniyor olmaları ve çoğu zaman profesyonel dekoratörleri görevlendirme gereği bu konuyu tümüyle bir uzmanlık alanına dönüştürüyor. Örneğin kimi Batı ülkelerinde bu konu başlı başına bir uğraşı haline gelmiş. Uluslararası literatürde bu işe ‘Balloon Decorating’ deniyor. Uygulama tam anlamıyla profesyonel reklam ve tanıtım alanı.
Kullanım Alanları Genişliyor
Bazı kurumlar bu işi sadece vitrin düzenlemeleri için kullanırken, çoğu mağazalar da devamlı ya da belli günleri kapsayan bir etkinlik olarak sergiliyor.
İşin profesyonel ajansları ise hazırladıkları ‘gösteri planını’ müşterilerine yalnız broşürlerle değil, mağazaya özel proje şeklinde sunuyorlar. Bu açıdan bakıldığında bu iş, herkesin ve da mağaza sahiplerinin kolayca yapabileceği bir iş olarak görülmüyor.
Böyle bir ajansın kurulması için yaratıcılık ve mağaza bazında proje üretmek önemli. Film gösterileri, afişler, hatta yazım tekniğinde kullanılan harflerin ve rakamların mağazaya özgü nitelikler taşıması gerekiyor. Böyle bir ‘ajans’ kurmak ise aslında büyük sermayeye gereksinim göstermiyor.
Buna karşın bu ajansların bazıları da gerekli her türlü materyali sadece kendileri üretiyor. Öyle ki, bu materyallerin içinde özel balon üretimi ve balonların bağlanacağı mermer tablalar dahi var. Tüm bu faaliyetler için sipariş verenlere güvence sağlayacak lisans sahibi işletmelerin bulunması da ilginç.
Amerika Bu İşlerin Öncüsü
Hatırladığım kadarıyla, sadece Amerika’da lisans veren merkezlerden biri ‘National Balloon Centers’ adını taşıyor ve Kaliforniya’da bulunuyor. Bu da gösteriyor ki, bu iş hayli profesyonel uğraşı gerektiren ve kendine özgü incelikler taşıyan incelikleri olan sanatsal bir uğraşı. Bu kurum işi profesyonel olarak yapacak kişilere lisans vermekle kalmıyor; öğrenci de yetiştiriyor.
Yine Kaliforniya’da bulunan ‘Balloon Wrap Inc.’ ise bu işlerde uzmanlık kazanmak isteyenlere yardımcı oluyor. Ancak bu kurumlar günümüzde halen aktif olarak çalışıyor mu pek de bilemiyorum. Araştırmakta yarar var. Keza sadece bu işlere angaje olmuş mağazaların da öteden buyana çoğu ülkede bulunması da hayli ilginç.
Bu tür işlere yatırım yapacak olanların hedeflerini genişletmelerini de önermek isterim. Yine kimi ülkelerde bu konuyu hedefleyen imalatçıların çoğalması, bu konuyu daha da cazip hale getiriyor. Dolaysıyla konu sadece dekorasyonla ilgili değil, bu tür balon çeşitlerini de üretmek başlı başına sektörel bir uğraşı alanı. (Bir başka yazımda bu konuya da etraflıca değineceğimi ümit ediyorum.)
Balon Çeşitleri Şaşırtıyor!
Şimdi bazı ülkelerde özel balon üretimi de yapılıyor. Çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerini kuşlardan ve zararlı hayvanlardan koruyacak sadece tarla düzeni iğinde yer alan işlevsel balonlar dahi var. Bunlar yine ‘uçucu tipte’ özel gazla muamele edilmiş balonlar ve ekilen mahsule zararlı olabilecek her türlü uçan böcek ve kuşları bulundukları (korudukları) yerlerden kaçırıyor. Çoğu bildiğimiz klasik ölçülerin dışında ve dev sayılabilecek boyutlarda. Patlaması halinde ise ekilen alanlara zarar vermiyor. Bunların özel şişirme aparatları var. Balonlarda kullanılan elastik malzeme ise bilinenlerden biraz daha farklı. Hem daha kalın hem de dayanıklı.
Son olarak şunu da belirtmiş olalım: Klasik balonlarla ilgili mecralarda yatırım yapacakların konuyu çok iyi etüt etmeleri gerekiyor. Halen İtalya, Fransa ve Ingiltere’de bu işi çok iyi bilen firmalar var. Öyle ki, çeşit geliştirme açısından vitrin dekorasyonu için özel balonlardan tutunuz; çok maksatlı artistik balonlar dahi üretiliyor.
NUR DEMIROK / PARA