Güncel Ekonomi Haberleri

Reel sektör güveni

Piyasalar artan sermaye girişiyle bahar havası yaşıyor. Merkez Bankası yeni başkanının faiz mesajı olumlu karşılandı. Reel sektör güveni nisanda yükselirken kapasite kullanımı da arttı…

KÜRESEL piyasalarda bahar havası devam ediyor. Amerikan Merkez Bankası FED’in nisan toplantısında da faizi değiştirmemesi olumlu havayı artırdı. Avrupa, Japonya ve Çin tarafından gelen parasal genişleme adımları küresel büyüme beklentilerini yükseltiyor. Artan risk iştahı gelişen ülke piyasalarına sermaye akışını artırıyor. İçerde geçen hafta önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın enflasyon raporuydu.

Merkez Bankası’nda yaşanan görev değişikliği sonrasındaki ilk toplantıda yeni Başkan Murat Çetinkaya, faiz politikasında sadeleştirme mesajı verdi. Merkez Bankası 2016 yılsonu için yüzde 7.5 olan enflasyon tahmininde değişikliğe gitmedi. Aynı şekilde 2017 yılsonu için de yüzde 6’lık enflasyon tahminini korudu.

Reel sektor

Merkez Bankası’nın yeni yönetimi ve faiz politikası duruşu piyasalarda genel olarak olumlu karşılandı. Nitekim hisse senedi piyasasında yükseliş eğilimi korunurken, döviz ve tahvil faizinde gevşeme devam ediyor. Makro görünümle ilgili de olumlu hava sürüyor. Geçen hafta açıklanan reel kesim güveni ve kapasite kullanım oranında yükseliş eğilimi korundu. Dış açıkta da daralma eğilimi sürerken ekonomik güven endeksindeki düşüş büyük oranda hizmetler ve perakende sektörlerindeki düşüşten kaynaklandı.

REEL KESİM GÜVENİ ARTTI

2016 Nisan ayında Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 4.1 puan artarak 110.1 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış endeks ise bir önceki aya göre 1.6 puan artarak 105.7 puana yükseldi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, genel gidişat, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

EKONOMİK GÜVEN AZALDI

TÜİK tarafından hesaplanan ekonomik güven endeksi, 2016 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 6.1 oranında azalarak 78.27 değerinden 73.46 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, perakende ticaret ve hizmet sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 5.9 oranında azalarak 103.95 oldu. Hizmet sektörü güven endeksi ise, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3.8 oranında azalarak 93.50 değerinden 89.93 değerine düştü, inşaat sektörü güven endeksi ise yüzde 0.1 oranında artarak 81.54 oldu.

KAPASİTE KULLANIMI YÜKSELDİ

Merkez Bankası ve TÜtK işbirliğiyle yapılan İktisadi Yönetim Anket sonuçlarından hesaplanan Kapasite Kullanım Oranı, 2016 Nisan ayında bir önceki aya göre 1 puan artarak yüzde 75.3 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0.2 puan artarak yüzde 75.4 seviyesinde gerçekleşti. Kapasite Kullanım Oranı mal gruplarına göre değerlendirildiğinde, yatırım malları, ara mallar ile gıda ve içeceklerde artış, dayanıklı tüketim mallarında azalış görülürken, dayanıksız tüketim mallarında değişim görülmedi.

DIŞ AÇIK DARALIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre, ihracat 2016 yılı Mart ayında, 2015 yılının aynı ayına göre yüzde 2.3 artarak 12 milyar 811 milyon dolar, ithalat yüzde 5.2 azalarak 17 milyar 758 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece mart ayında dış ticaret açığı yüzde 20.3 azalarak 6 milyar 205 milyon dolardan 4 milyar 946 milyon dolara geriledi. îhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 72.1’e yükseldi. Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat, 2015 yılının aynı ayma göre yüzde 18.1 artarak 6 milyar 295 milyon dolar olarak gerçekleşti. İngiltere’ye yapılan ihracat 2016 yılı Mart ayında 1 milyar 386 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla Almanya, Irak ve İtalya takip etti.

“İÇ TALEP CANLANACAK”

Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, mart ayından bu yana hisse senedi ve tahvil piyasasma sermaye girişinin sürdüğünü belirterek, bunun bir süre daha devam edeceğine dikkat çekiyor. Bu sermaye girişinin ise reel sektörün tamamına yansıyacağını bu sayede iç talebin canlanacağını söylüyor. “Bu yansıma yavaş oluyor ama dinamik bir süreç” diyen Derici, ekonomik güven endeksindeki azalmayı sektörel güven endekslerinin düşüşüne bağlıyor. Buna karşın reel kesim güveni için aynı şeyi söylemenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Merkez Bankası’nın yaptığı doğrudan faiz indiriminin ticari ve kurumsal kredilere destek olacağını söylüyor. Derici, yatırım harcamalarının ve toplam siparişlerin de aynı şekilde artmasının reel sektör güveninde etkili olduğunu dile getiriyor. Dış açık konusunda ise petrol ve diğer emtia fiyat artışlarının dünya ekonomisinde toparlanma anlamına geldiğini ifade ediyor. Bu sayede Türkiye’nin ihracat pazarlarının düzelmesiyle ihracatın toparlayacağını kaydediyor.

“İHRACATTA TOPARLANMA VAR”

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, son dönemde dövizde oynaklığın azaldığına dikkat çekerek, Merkez Bankası başkanlık atamasının da kazasız atlatıldığını söylüyor. Gürcan’a göre, petroldeki toparlanma gelişen ülkelerin de büyümelerinin kıpırdanmaya başladığı anlamına geliyor. Hepsi bir araya gelince reel kesim güveninde artış şaşırtıcı değil. Piyasa son terör ve siyasi olaylardan etkilenmişe benzemiyor. Avrupa Birliği’ndeki toparlanma da sürüyor. Bu durum ihracat pazarlarının düzeleceği anlamına geliyor. Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde ise güven azalması var. Son dönemde iflas ertelemeleri kaynaklı bir endişe söz konusu olabilir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu