Rakamlarla Yeşil Lojistik
Rakamlarla Yeşil Lojistik
■ AB; 2050 yılına kadar 1990 seviyesine göre sera gazı emisyonlarını yüzde 60 oranında azaltmayı hedefliyor.
■ Karayolu taşımacıları insan eliyle oluşturulan karbondioksitin sadece yüzde 3’ünü yük taşıyan araçların oluşturduğunu belirtiyor.
■ Euro 5 motorlu modern bir kamyon veya otobüs bugün, bundan 15 yıl önceki Euro 1 motordan yüzde 75 daha az NOx (nitrojen oksitler) ve yüzde 94 daha az partikül üretiyor. Gelecekteki Euro 6 motorlar ise Euro l’e göre sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 97 oranında daha temiz olacak.
■ 1993 yılında geçerli Euro 1 yönergesine uyan bir TIR, 2007’de Euro 5 yönergesine uyan 20 yeni TIR’ın yarattığı partikül emisyonlarını tek başına üretiyordu. Çevreye zararlı gaz emisyonları son 20 yılda yüzde 90 civarında azaltıldı.
■ Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 2007 çalışmasına göre karbon salınımında yolcu taşımacılığı dahil lojistiğin payı yüzde 13. Aynı şekilde lojistik global sera gazı emisyonlarının yüzde 24’ünü oluşturuyor.
■ Düşük karbon verimliliğini ilk taahhüt eden şirketlerin başında DHL geliyor. DHL karbon emisyonlarını 2020’ye kadar yüzde 30 oranında düşürmeyi taahhüt etti.
■ IRU’ya göre 3İ stratejisi (innovation/yenilik, incentive/teşvik ve infrastructure/altyapı) hayata geçirilmesi ile karayolu taşımacılığı, çevreye minimum zarar vererek maksimum performans gösterecek.
■ IRU’ya göre karayollarında 1990 ile 2014 arasında çevreye zarar verilen 4 tane temel kalemden karbondioksitte azalma oranı yüzde 88, partiküllerde yüzde 98 olacak.
■ Aynı birimde metan ile aynı birimde karbondioksit karşılaştırıldığında ise karbondioksite göre metan küresel ısınmaya 21 kat, nitrik oksit 100 kat, flor karbonlar 310 kat daha fazla etki ediyor.
■ Dünyada yaklaşık 400 milyar dolarlık çevre ve Yeşil Lojistik pazarının olduğu tahmin ediliyor.
■ Yeşil Lojistik konsepti olup da uygulayan lojistik firmalarda; işletme toplam maliyetleri yüzde 50 azalırken, hizmet iyileşme oranı normale göre 3 kat artıyor ve diğer firmalara oranla yüzde 80 çalışma ve rekabet avantajı sağlıyor.
■ Türkiye’de Yeşil Lojistik’in uygulanma oranı yüzde 3 seviyelerinde iken, dünyada bu oran yüzde 15 civarında bulunuyor.
■ Uzmanlara göre, Yeşil Lojistik inisiyatifleri anlamında alınacak her doğru karar başlangıçta yatırım miktarını artırıyor görünse de kısa zamanda operasyonel maliyetleri düşürüyor.
■ Ticari araçlarda 1970 yılından bu yana yakıt tüketimi ve karbondioksit salınımı yüzde 36 azaldı. Zararlı maddelerin oranı ise yüzde 98 azaldı.
■ Bilimsel raporlarla yapılan ölçümlere göre, Eco sürüş teknikleri kullanıldığı zaman çevreye salınan karbondioksit oranı yüzde 10 düşüyor.
■ Bir otobüs, yollardaki yaklaşık 80 binek aracın kullanımını azaltıyor.
■ Sadece ABD’de trafik sıkışıklığından kaynaklanan nedenlerle her yıl 100 milyar litre fazla akaryakıt harcanıyor. Bunun da karbondioksit eşdeğeri 250 milyar ton karbondioksit. Dolayısıyla da trafik sıkışıklığının karbondioksit salınımını yüzde 300 artırdığı görülüyor.