Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Popüler İnternet Televizyonu Platformları

Televizyon kanallarının artık çok güçlü bir rakibi var; online televizyonlar. Online kanalları özellikle gençler tercih ediyor. Popüler diziler artık internet televizyonlarında yayınlanıyor…

DOĞDUĞU günden bugüne popülaritesi hiç azalmayan birkaç buluştan biri olan televizyon, 1923’te Iskoç John Logie Baird tarafından icat edildi. îlk yayınını 1929’da BBC’nin sınırlı denemeleriyle yapan çağın popüler teknolojik aletinin ülkemize gelmesi ise 60’lardan sonrayı buldu. 31 Ocak 1968’de TRT’de Mahmut Tali Öngören’in açılış konuşmasıyla yayma başladı. Türkiye’nin renkli televizyonla tanışması 1982, ilk özel kanal olan Star 1 ’in yayma başlaması ise 1990’da gerçekleşti.

Online Kanallar Popüler

Dizi izlemek, televizyon hayatımıza girdiğinden beri en büyük keyiflerimizden biri. 1974’te yayınlanmaya başlanan Kaynanalardan, 80’lerin Perihan Abla’sına, 90’ların Süper Babası’ndan 2000’lerin Ekmek Teknesi’ne kadar birçok efsane dizimiz oldu. Bu diziler 30-40 dakika aralığında sürerken zaman geçtikçe süreler arttı. Şimdilerde bu uzunluklar reklamlarla birlikte üç saate kadar çıkabiliyor. Bu durum, sadece seyirciyi değil oyuncuları da bıktırmış durumda. Kanallar, dizilerin maliyetlerini karşılamak için fazla reklam almaya başladılar. Dolayısıyla, reklamların RTÜK’ün belirlediği uzunlukları geçmemesi için bölüm süreleri artırıldı. Reklam olmadan iki saatte bitecek diziyi reklamlar yüzünden üç saatte izler olduk. Reklamların bu kadar uzun olması ve ham dizi süresinin ortalama 40 dakikadan 2 saat civarına çıkması klasik televizyon kanallarına olan ilgiyi hayli azalttı. Artık diziler reklamsız seyredilebilen internet televizyon kanallarından takip ediliyor. Bu sayede hem reklam izlenmiyor, hem de dizi başına ortalama 40 dakika tasarruf ediliyor. Sizler için dünyada ve Türkiye’de popüler olan internet televizyonu platformlarını derledik.

NETFLIX

ABD merkezli yayın şirketi Netflix, reklam göstermeden çeşitli dizi, film, program ve belgeseli internete bağlı cihazlar üzerinden sağlayan online bir platform. Her ay yeni dizi, film ve programların eklendiği platform, kayıt olunmadan evvel bir ay süreyle denenebiliyor. İhtiyaca göre üç farklı üyelik planı sunuyor. Bu planlarda aynı anda kaç kişinin aynı hesaba erişebileceği ve video çözünürlük kaliteleri belirleniyor. Aylık 15.99 TL olan temel planda aynı anda tek bir ekranda SD kalitede içeriklere erişim sağlanıyor. Aylık 27.99 TL olan standart planda aynı anda iki ekranda HD kalitede içerik sağlanırken, özel planda aynı anda dört ekranda HD ve UHD 4K kalitesiyle ürünlere ulaşılıyor. Bu paketin aylık ücreti ise 39.99 TL. Öte yandan, Netflix henüz Türkiye’de kullanımda olmayan ancak önümüzdeki günlerde ülkemizde de sunulacak olan ultra paket seçeneğiyle aynı anda dört ekranda çok yüksek kalitede görüntü ve ses imkanı sunacak ve paketin aylık ücreti 47.99 TL olacak. Üye olurken herhangi bir taahhüt istemeyen platforma üyelik istenildiği zaman sonlandırılabiliyor. 2017’de 11.69 milyar dolar gelir elde eden platformda son zamanların popüler dizileri La Casa De Papel, Stranger Things, Orange Is The New Black ve Narcos.

BLUTV

İstenilen zamanda, istenilen yerde birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayının reklamsız izlenmesini sağlayan dijital bir televizyon olan Blu TV’ye internet bağlantısıyla bilgisayar, tablet, mobil cihazlar veya akıllı televizyonlar üzerinden bağlanılabiliyor. Her ay güncellenen yerli ve yabancı filmlere, dizilere, canlı TV yayınlarına kolayca ulaşılmasını sağlayan platform, kayıt olmadan önce bir hafta boyunca ücretsiz denenebiliyor. Aylık tüm vergiler dahil 14.90 TL üyelik ücreti olan platformun yurtdışı aylık üyelik ücreti ise 5.90 curo. Blu TV hizmeti taahhütlü değil, iptal edilmesi durumunda herhangi bir cayma bedeli ödenmiyor. İçeriklere sansür uygulamayan Blu TV, tüm yabancı içerikleri Türkçe altyazı ve dublaj seçeneğiyle destekliyor. Orijinal içeriklerinde İngilizce altyazı seçeneği de sunuyor. Görüntü kalitesinin internet hızma göre otomatik ayarlandığı platformda SD ve HD alternatifleri var. Sıfır Bir, Dudullu Postası, Masum, 7 Yüz gibi son zamanların popüler yerli dizilerinin yanı sıra Galip Derviş, The, Bing Bang Theory, Vikingler gibi eski dizileri de yayınlayan platformda film arşivi de belirli periyotlarla yenileniyor.

HULU

20 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor. Eğlence ve teknolojiyi birleştiren online TV ve dizi-film platformu hem reklamlı hem de reklamsız iki opsiyon sunuyor. Reklamsız dizi ve filmlerin izlenebildiği paket aylık 11.99 dolardan, reklamlı paket ise aylık 7.99 dolardan satılıyor. Her iki opsiyon için de satın almadan önce 1 ay deneme süresi hediye ediliyor. Televizyon kanallarını kapsayan bir paket de sunan Hulu’da bu paket aylık 39.99 dolardan satılıyor ve satın almadan evvel bir hafta ücretsiz deneme süresi hediye ediliyor. Mart 2007’de kurulan Hulu’da geleneksel televizyon aboneliğinden farklı olarak sözleşme ya da taahhüt yok. ABD ve Japonya’da hizmet veren platformun Türkiye’ye de gelmesi bekleniyor.

D-SMART GO

Günlük yayın akışına bağlı kalmadan istenilen zamanda ve yerde, bilgisayardan, tabletten ve cep telefonundan izlenebilen D-Smart GO, film, dizi, spor, canlı yayın, belgesel ve çocuk içeriklerine erişilebilen bir platform. Ethernet kablosunun bir ucuna D-Smart uydu alıcısını bağlayarak televizyondan da bu içeriklere ulaşmak mümkün. Yani D-Smart GO, D-Smart TV abonelerinin faydalanabileceği bir platform. 12 ya da 24 ay taahhütle aylık 3 TL’ye, taahhütsüz olarak 5 TL’ye üye olunabilen D-Smart GO, internet üzerinden veri akışı ile gerçekleşen bir hizmet olduğu için internet paketinin kotası etkileniyor. Öte yandan, platformda izlenilen film ve diziler bilgisayara ya da tablete indirilemiyor. Sadece Türkiye içinde kullanılabilen bir hizmet olan platformda videonun ya da canlı yayının görüntü kalitesi internet bağlantı hızına bağlı. Kampüsistan, Yılan Hikayesi gibi eski dizilerin yanı sıra Deep State, The Good Doctor gibi yeni dizilerin de yayınlandığı platformda yerli ve yabancı birçok film de var. Discovery, National Geographic ve BBC gibi kanallar da mevcut.

PUHUTV

Yüzlerce dizi ve filmin yüksek görüntü kalitesiyle, üstelik ücretsiz izlenebildiği Puhutv’ye internet adresinden, mobil ve tablet uygulamalarından ya da Apple TV üzerinden erişilebiliyor. Doğuş grubuna ait olan bu online televizyon kanalı, özel bir algoritma sayesinde üyelerin alışkanlıklarına göre uygun içerikleri öne çıkarıp, yarıda kalan programlan bir sonraki girişte kaldığı yerden devam ettiriyor. Ayrıca üye olmadan da bütün içeriğe erişmek mümkün. Son zamanların çok izlenen Çukur, Şahsiyet ve Fi gibi diziler platformda yer alıyor.

TİVİBU

Tivibu GO paketinde bulunan Tivibu Web sayesinde bilgisayar üzerinden yerli ve yabancı pek çok televizyon kanalına ulaşılabiliyor. Canlı yayınlar istenildiği zaman durdurulup geri alınabilirken, diziler, filmler, belgeseller, çocuk ve müzik içeriklerine de istenilen her an ulaşılabiliyor.

Kaçırılan dizilerin bir hafta boyunca tekrar seyredilebildiği platformun mobil uygulaması da mevcut. Tivibu Cep ismi verilen bu uygulamayla Tivibu Web’in bütün özelliklerine cep telefonundan ulaşılabiliyor. Tivibu Ev sisteminde ise pek çok kanalla birlikte binlerce yerli, yabancı, eski ve yeni film izlenebiliyor. HD görüntü sisteminde 5.1 Dolby Digital ses kalitesiyle yayınlanan filmler belirli aralıklarla yenileniyor. \Veb uygulamasında 60’ı HD, toplam 150 kanalın seyredildiği, bunun yanında sinema filmleri, diziler ve diğer yaşam-eğlen-ce kanallarına erişildiği süper paket ayda 39 TL. Tivibu Cep uygulamasında ise 30’u HD, toplam 77 kanalın seyredilebildiği paket aylık 2.90 TL, 53’ü HD, toplam 138 TV kanalının ve dizi, film ve belgesellerin seyredilebildiği paket ise aylık 5.90 TL.

Ümit Selçuk ÜREL / Turkuvaz Medya Djjital Reklam Satış Grup Koordinatörü
“Gelir kaynakları üçe ayrılıyor”

Bu tip platformların gelir elde ettiği üç temel kaynak var. Bunlar sponsorluk, reklam ve üyelik gelirleri. Netflix ve BluTV reklamsız olarak yayın yaparken gelirlerini sponsorlardan ve üyelik ücretlerinden elde ediyorlar. Puhutv için ise farklı bir durum söz konusu. Kullanıcılarından üyelik ücreti almadığı için Puhutv içeriklerinde reklam da kullanıyor. Dolayısıyla gelir kaynakları reklam ve sponsorluk ücretleri.

Kısacası üyelik ücreti alan platforma reklam almazken, ücretsiz olan online televizyon kanalları reklam ücretlerinden gelir elde ediyor diyebiliriz.

KHK ile RTÜK denetimine girdiler

29 Nisan 2017’de yayınlanan 690 sayılı KHK ile internet televizyonları RTUK denetimine girdi. KHK maddesi şu şekilde…

MADDE 58-15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 2.maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine “üçüncü” ibaresinden sonra “ve dördüncü” ibaresi ile maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(4] Türkiye’ye ait uydular üzerinden Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşları, bu maddenin diğer fıkralarına bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında kabul edilir. Bu kuruluşların da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altındaki kuruluşlar gibi Üst Kuruldan yayın lisansı alması zorunludur.”

MUSTAFA EMRE SELEK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu