Perakendenin gündemindeki müthiş teknolojiler
Orka Holding, müşterinin ölçüsünü alıp sonraki gelişlerinde hatırlayacak akıllı aynaları, Damat Tween mağazalarında bu yıl devreye sokuyor, İnci Deri, el terminali, intablet ve sıcaklık haritası teknolojilerini kullanıyor, Adidas, mağaza içine ve dışına yerleştirilen ibeaconlar’la müşterilerinin her hareketini analiz ediyor, İşte perakendenin gündemindeki müthiş teknolojiler.
MİLİ telefonlar, alışveriş sürecinde tüketicinin baş danışmam haline geldi. Bu süreçte teknolojiyi kullanarak, akıllı telefon kullanan müşterileriyle ilgili bilgilere ulaşan ve bunu kampanya olarak yine müşterilerinin hizmetine sunan markalar, rekabette bir adım öne çıkıyor. Artık müşteriyi mağazada daha uzun süreyle tutmak yetmiyor, tam o anda ona özel bir kampanyayla yepyeni bir alışveriş deneyimi sunmak gerekiyor. Teknolojik rekabette kimi markalar kişiye özel kampanyayla, kimileri ise müşterilerinin sorunlarına çözüm olacak uygulamalarla rakiplerini geride bırakmaya çalışıyor.
AKILLI AYNA GELİYOR
Süleyman Orakçıoğlu
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Orka Holding, servisle farklılaşmayı önemseyen şirketlerden… Bu nedenle de müşterileri tanımak onlar için çok önemli. Kişiye özel servis anlayışı sayesinde tüm müşterilerini farklı parametreler ve kanallar vasıtasıyla dijital olarak tanıdıklarını dile getiren Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, “İnovasyon ve teknoloji bizim markalarımızın DNA’smda var. Dolayısıyla sadece operasyonel süreçlerimizle sınırlı kalmayıp, inovasyonu ve teknolojiyi ürünlerimizde de etkin biçimde kullanıyoruz. Dijitalleşme ve akıllı projelerle ilgili çalışmalarımız her geçen gün büyüyerek devam ediyor” diyor. Orka Holding, teknolojiyi kullanarak müşterilerinin ürün ve alışveriş tercihi, kişisel nitelikleri, mağazada geçirdiği zaman gibi pek çok bilgilerine sahip olabiliyor. Bu verileri kullanarak kişiye özel kampanya ve servis sunduklarını dile getiren Orakçıoğlu, kişiselleştirilmiş dijital çek, hediye, çapraz kampanyalar, marka ortaklıkları, mil ve indirim gibi kampanyalar gerçekleştirdiklerini anlatıyor. Orka Holding, üç yıldır üzerinde çalıştığı ve patentini aldığı ‘akıllı ayna’ teknolojisini önümüzdeki sezon hayata geçirecek. Bu teknolojiyi hem e-ticarette hem de mağazalarda kullanacaklarını kaydeden Orakçıoğlu, şu bilgiyi veriyor: “Müşterilerimizin alışverişinde yaşadığımız en önemli sıkıntılardan birisi vücut ölçüleri. Akıllı ayna teknolojisiyle müşterilerimiz beden ölçülerini sisteme girebilecek ve bu şekilde internet üzerinden gönül rahatlığıyla alışverişini gerçekleştirecek. Yine mağazalarımıza koyacağımız akıllı aynalar yardımıyla müşterilerimizin beden ölçüleri alınacak. Sonrasında bir daha mağazaya gelmesine gerek kalmayacak. Biz kendisine stil danışmanlığı yaparak bedenine uygun kombinlerimizi göndereceğiz. Bir kez mağazamıza gelip ölçüsünü vermesi yeterli olacak. Bu sistem üzerinde üç yıldır çalışıyoruz. Önümüzdeki sezondan itibaren mağazalarımızda akıllı aynalarımız yerini almaya başlayacak.”
EL TERMİNALİ, İNTABLET VE SICAKLIK HARİTASI
Ali Murat Kızıltaş
İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı
Geçtiğimiz yıl itibarıyla hız kazanan çoklu kanallı satış ve pazarlama, perakende sektörünü yakından etkiledi. Bu trend ile birlikte büyük bir dönüşüme giren perakende sektöründe, e-ticaret büyük önem kazandı. Bunun tüketici nezdinde en çok fark yarattığı nokta ise 7/24 ürünlere ulaşım sağlayan web siteleri ve mobil uygulamaların, mağazalar kadar önem kazanması oldu. İnci Deri de çoklu moda perakende markası olma stratejileri çerçevesinde yatırımlarına ağırlık veriyor. Bu kapsamda yakın zaman önce e-ticaret sitesini yenilediklerini dile getiren İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, online satışları artırmak için farklı kampanyalar ve dijital marketing yatırımları yaptıklarını anlatıyor.
İnci Deri, yakın dönemde aktif hale gelecek bir mobil uygulama üzerinde de çalışıyor. Kızıltaş bu uygulamanın satışları yüzde 20 artıracağını ifade ediyor. İnci Deri, mağazalarında el terminali, intablet ve sıcaklık haritası teknolojilerini kullanıyor. El terminali tüm mağazaların stok takip verimliliğini artırmak için yapılan bir altyapı yatırımı. İntablet ise mağazada bulunamayan ürünlerin satışını yaparak müşteriye ulaştırılması sürecini kapsayan mobil uygulama. Sıcaklık haritası ile de mağaza içerisinde yoğunluğun az ve çok olduğu alanlar ölçümleniyor ve sonuca göre aksiyon almıyor. Rekabette öne çıkmak ve farklılaşmak adına sahip olunması gereken en önemli kıstasın, doğru veriye sahip olmak ve bunu doğru kullanabilmek olduğunu dile getiren Kızıltaş, şöyle devam ediyor: “Bizler de bu kapsamda İnci Deri olarak teknolojik yatırımlarımızı iş zekâsı, veri merkezi, bulut bilişim, ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ve mobil teknolojiler üzerine gerçekleştiriyoruz. Bu teknolojilere yaptığımız yatırımlarla öncelikli olarak iş süreçlerinde verimliliği ve sürekliliği sağlayarak; daha iyi bir yönetim gerçekleştirmemize yardımcı olacak teknolojilerden maksimum düzeyde faydalanmayı hedefliyoruz.” İnci Deri yapılan tüm kampanya kurgularını, değerlendirme ve ölçümlemelerini, bu teknolojik altyapıları kullanarak gerçekleştiriyor. Mobil ödeme konusunda ürün testlerinin de devam ettiğini ifade eden Kızıltaş, şunları söylüyor: “2017 yılı içerisinde mobil uygulamamızı da hayata geçireceğiz. Mobil uygulamamızı açtıktan sonra mobil ödeme kolaylıkları ile ilgili geliştirici aksiyonlar alacağız. Bu konuda yatırımlarımız tamamlanmış durumda.” Kızıltaş, perakende sektörünün son kullanıcıya hizmet vermesi nedeniyle teknolojiye olan ihtiyacının diğer sektörlerden çok daha fazla olduğuna inanıyor. Bunun için de önümüzdeki dönemde markaların satışlarını artırmak ve daha farklı deneyimler sunabilmek adına teknoloji yatırımlarını artıracağını dile getiriyor. Yeni dönemde kanal veya cihazlardan bağımsız olarak müşterilerine kusursuz bir deneyim sunmayı hedeflediklerini kaydeden Kızıltaş, “Bu deneyimin tüm kanallarımızda entegre ve tutarlı olması için müşterilerimizin gözünden gözlem yapıyor ve topladığımız bu datayı tüm satış kanallarımızda aynı şekilde yönetiyoruz” diyor.
AYNI ANDA ÇOK SAYIDA KAMPANYA
Orkun Süer
Koton Bilgi Teknolojileri Direktörü
Perakende teknolojisinde dijital dönüşüm çok farklı çözümler sunuyor. IoT (Internet of Things), mobil çözümler, dijital görüntü işleme, RFID ve beacon gibi çözümler ile müşterilerin mağaza içinde yaşadığı deneyim hem çok hızlı bir şekilde analiz edilebiliyor hem de müşteriye daha iyi hizmet sağlayabilmek için bu verilerden yola çıkarak yenilikçi adımlar atılabiliyor. Müşterilere kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak için geliştirilen teknolojiler, dünyada giderek artan bir trend… Yurtiçinde 290, yurtdışINda 191 mağazası olan Koton’un da gündeminde müşterilerinin mağazalarda geçirdikleri süre içinde yaşadıkları deneyimi mükemmelleştirmek var. Bunun için bu yıl sistem altyapılarında bir dönüşüm sürecine girmiş, mobil teknolojilere ve yenilikçi ödeme çözümlerine odaklanmışlar. Koton Bilgi Teknolojileri Direktörü Orkun Süer, bu yıl attıkları en önemli adımlardan birisinin çok sayıda kampanyayı aynı anda çok hızlı bir şekilde hayata geçirmek ve müşterilerin bu kampanyalara dönüşlerini değerlendirmek olduğunu belirtiyor. “Bakış açımız da müşterilerimizin talep ve beklentilerini merkezimize alarak en trend, en moda ve en yeni ürünleri son derece hızlı bir şekilde satışa sunmak. Tüm bunları da ulaşılabilir fiyat aralığında, uygun lokasyonlarda gerçekleştirmek. Yani kısacası bu tür teknolojiler, bizim Koton olarak benimsediğimiz iş prensiplerini destekliyor” diye konuşan Süer, müşterileri için bir sonraki adım konusunda da yön verdiğini ifade ediyor.
Mobil ödeme de Koton’un gündemindeki konulardan… Ödeme süreçlerinin müşterilerin beklentisi ve memnuniyeti açısından hızlı ve sorunsuz işlemesi gerektiğini vurgulayan Süer, şöyle devam ediyor: “Bu yıl odak noktamız gelecek 10 yıllık dönem için önemli transformasyon projelerimizi hayata geçirmek oldu.
ERP, lojistik, mağazacılık teknolojileri ve planlama çözümlerimiz için önemli adımlar attık. Mobil teknolojiler, iş zekası ve ürün yönetimi tarafında da yılın ikinci yarısında projelerimizi hayata geçireceğiz. Daha güçlenmiş olan altyapımız ile dijitalleşme yolculuğumuza büyük bir ivme kazandırma hedefindeyiz. Yaptığımız BT yatırımları ve transformasyon programlarımızın hedefinde hız, verimlilik ve çeviklik önemli bir yer tutuyor.”
BEACON’IN GÜCÜYLE…
Selin Molinas
Adidas KEY City Aktivasyon Müdürü
Adidas, geçen yıl “Key City Attack” adı verilen, şehirleri ele geçirmeyi planlayan bir strateji oluşturdu. Aralarında İstanbul’un da bulunduğu 18 kent seçen şirket, bir yandan Adidas Original mağazalarının sayısını artırırken diğer yandan teknolojiyi kullanarak müşteri memnuniyetini katlamayı hedefliyor. Adidas KEY City Aktivasyon Müdürü Selin Molinas, uluslararası marka olmanın avantajlarını Türkiye’de de yaşadıklarını anlatıyor. Müşterilerini hem dijital hem de fiziksel dünyada tanımanın, keşfedilmemiş temas noktaları ve yaratıcılık getirdiğinin altını çizen Molinas, şunları söylüyor: “Dijital envanterimizde, kullanıcıların sitemizde en çok hangi noktalara baktıkları, sitemizden çıktıktan sonra neler yaptıkları gibi birçok veriyi anonim olarak anlamlandırıyoruz. Fiziksel mağaza tarafında ise, Adidas Originals Nişantaşı Mağazası açılışı için özel bir çalışmamız oldu; ibeacon ile ‘instore anlaytics’ kullanmaya başladık. Mağaza içine ve dışına yerleştirilen ibeaconlar mağazamız önünden geçen ve mağazamıza giren kişi sayısı gibi temel verilerden, mağazamızdan çıkan kişinin beacon kurulu başka hangi mağazaya girdiğine kadar detaylı veri sağlayabiliyor.
Bir kişinin mağaza içerisinde ortalama ne kadar süre geçirdiğini, hangi raflara, ürünlere, köşelere yöneldiğini yine ibeaconlar ile anonim olarak yorumlayabiliyoruz.”
Adidas Originals Nişantaşı mağazasının açılış gününde her bir tüketicinin mağaza içinde ortalama 25 dakika geçirdiğini ifade eden Molinas, lansman günü mağaza önünden geçen kişilerin de yüzde 60’ının içeri girdiğini belirtiyor. “Bu, lokasyon seçimini doğrular nitelikteki veri aynı zamanda ürünlerimizin de hedef kitlenin uzun süre içeride kalmasını sağlayacak kadar dikkat çekici olduğunu gösteriyor” diye konuşan Molinas, dijital dünyada banner’ları gören kişilerin, mağazaya uğrayıp uğramadığı gibi verilere de çok kısa zaman içinde erişeceklerini kaydediyor. Söz konusu teknolojiler sayesinde Adidas Originals Nişantaşı mağazasının açılışını Türkiye’de ilk kez mobil medya bannerlarına entegre edilen 360 derece canlı video ile gerçekleştirdiklerini de dile getiren Molinas, şöyle devam ediyor: “Mağaza açılışından 1 hafta önceye kadar mağaza önünden geçen kişiler anonim olarak belirlendi ve 360 canlı yayını, bu kişilere mobil banner’lar ve Facebook üzerinden ulaştırıldı. Türkiye’de ilk defa hedef kitle, hedef ortamı uzaktan da deneyimleyebildi.”
ÖNCELİĞİMİZ BULUT ÇÖZÜMLERİ
Nuran Varol Erzincan
Teknosa Bilgi Teknolojileri Direktörü
Teknosa, teknolojide ürün satmanın yanı sıra servis sağlayıcı özelliğiyle de ön plana çıkıyor. Müşterilerinin her an ulaşabilmesi için yaygın mağaza ağının yanı sıra online kanallardan da hizmet sunan Teknosa, çoklu modelle kesintisiz hizmet için çalışıyor. Çoklu kanalda alışveriş yapan müşterilerin sayısının arttığına dikkat çeken Teknosa Bilgi Teknolojileri Direktörü Nuran Varol Erzincan, kanallar arasındaki entegrasyonun artık her zamankinden daha önemli olduğunu söylüyor. Erzincan şöyle devam ediyor: “Biz müşterimiz nerede, ne zaman ürün ve hizmet almak isterse orada ona Teknosa marka deneyimini yaşatmaya odaklanıyoruz. Bu anlayışla 2015’in son çeyreğinde hayata geçirdiğimiz ‘Bağlantılı Mağaza’ projesi ile tüketicilerin talep ettikleri ürünlere her an her yerde uygun imkanlarla ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz. Teknosa’daki deneyimlerini zenginleştirmek amacıyla başlatılan ve sektörde bir ilk olan Bağlantılı Mağaza projesiyle mağazalar, 10 binlerce ürün çeşidi ve tüm mağaza çalışanları birbirine bağlandı.” Teknosa satış danışmanları artık ellerinde bulunan tabletler aracılığıyla müşterilere; ürünü seçme, filtreleme, karşılaştırma, ürünün tamamlayıcı aksesuarlarındaki fırsatları görebilme, ürünün finansal opsiyonlarıyla tamşabilme imkanı ve müşterilerin ihtiyacına özel kesintisiz, daha kolay teknoloji alışverişi ve hizmet deneyimi sunabiliyor.
Donanımlı tabletler aracılığıyla ürün ve stok bilgilerini tüm mağaza çalışanlarının parmaklarının ucuna taşırken, kasa önünde beklemeden Tabletten Sanal POS’la ödeyebiliyor. Yeni teknolojileri de yakından takip ettiklerini dile getiren Erzincan, Beacon gibi teknolojileri şu anda iki pilot mağazada mobil uygulamalara entegre şekilde denediklerini ifade ediyor. Erzincan, bu sayede mağaza önünden kaç kişinin geçtiğini, kaçının içeri girdiğini, içeriye girenlerin mağazada geçirdiği zamanı, katlı mağazalarda katlar arasındaki yoğunluğu, eğer müşteri mobil app ile entegrasyon sağlamış ve veri kullanımına izin vermiş ise cinsiyet, yaş ve il bilgisini gözlemleyebildiklerini anlatıyor. Müşterilerin mağaza içerisinde 5 dakika boyunca aynı kategoride zaman geçirmesi durumunda kategorideki indirimleri ve fırsat ürünlerini anlık mesaj yoluyla kendilerine ilettiklerini belirten Erzincan, şunları söylüyor: “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde dijital dönüşüm ile birlikte öncelikle IoT teknolojilerinin müşteri memnuniyeti için kullanılmaya başlanacağı ve ürün etiketlerinin dijitale dönüşeceği bir dönem olmasını bekliyoruz. Kablosuz mobil ödeme ile ilgili yasal birtakım kısıtlar bulunuyor. Maliye tarafından izin verilmiş yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile birlikte yeni mevzuata uygun bir ödeme sistemine geçiş çalışmamız devam ediyor. Teknosa olarak önceliğimizi bulut çözümlerine verdik. İlk olarak ERP sistemlerimizin çalıştığı sunucuları Oracle ile anlaşarak yerinde bulut mimarisine taşıma çalışmamız başladı.”
MOBİL ÖDEMENİN PAYI ARTIYOR
Onur Erbay
Hopi Genel Müdürü
Perakende sektöründe beacon teknolojisi müşterilerin mağazada vakit geçirdikleri bölümleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu teknoloji ile müşterinin hangi reyonlarda “vakit geçirdiğini” anlayabiliyor ve buna uygun olarak kullanıcılara özel teklifler sunulabiliyor. Müşterinin tercihlerini, beklentilerini ve yaşam tarzlarım anlayıp kişiselleştirilmiş kampanya ve teklifler sunan Hopi için bu teknoloji son derece önemli. Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, gelişen teknoloji sayesinde Hopi kullanıcılarının alışveriş alışkanlıklarını sürekli analiz ettiklerini ve kullanıcılarını daha iyi tanıyarak kendilerini her geçen gün geliştirdiklerini dile getiriyor. Kullanıcının bugün baktığı Hopi’siyle bir hafta sonra baktığı Hopi’si aynı olmuyor. Erbay, “İşte bu noktada hem bizim CRM datasmı iyi okuma kabiliyetimiz hem de beacon gibi teknolojilerin doğru kullanımı ve yönetimi devreye giriyor. CRM teknolojisi ve big data yönetimi Hopi’nin Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak 2 yıldır, 4.5 milyon üyemizin her alışverişinde yanlarında olmamızı sağladı. Lokasyon bazlı ve gerçek zamanlı pazarlama stratejimizle, müşterinin lokasyonuna veya geçmiş alışveriş alışkanlıklarına göre kişiselleştirilmiş kampanyalar gönderebiliyoruz” diye konuşuyor. Hopi, üye marka ağının yanı sıra teknoloji anlamında da sürekli yenileniyor. Hopi’nin sürekli akıllanan teknolojik altyapısı sayesinde; kullanıcılarının ihtiyaçlarını algılayan ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda kişiye özel teklif ve kampanyalar sunan ve bu tekliflerle kazandıran 360 derecelik bir alışveriş deneyimi sunuluyor. Hopi’de bugüne kadar toplam 5 bin genel kampanya yapılmış; bunların yüzde 40’ı kişiye özel kampanyalar olmuş. Erbay, perakende sektöründe markalar için en önemli konunun müşteri deneyimi olduğunu söylüyor. Erbay, şöyle devam ediyor:
“Eskiden markaların tüketici ile buluştuğu tek nokta mağazalarken gelişen teknoloji sektöre önce tele-marketingi, çağrı merkezlerini getirdi ve böylece yeni bir erişim noktası doğdu. Daha sonra e-ticaret siteleri geldi ve perakendenin dinamikleri kökünden değişti. Bu değişime çok kısa sürede mobil ticaret de eklendi. Şimdi sesli asistanlar ve giyilebilir teknolojilerin konuşulduğu günleri yaşıyoruz. Teknoloji sürekli gelişiyor. Bu da perakendenin en güncel konusunun halen müşteri deneyimini iyileştirmek olduğunu gösteriyor.” Erbay’a göre perakendede teknoloji ve dataya dayalı yeni deneyim tasarımlarının önemi her geçen gün artarken, perakende şirketleri birer deneyim atölyesi haline gelecek. Önümüzdeki dönemde big data, CRM ve ödeme teknolojilerini bir araya getiren mobil iş fikirlerinin perakendede önem ve değer kazanacak. Hopi yakın dönemde müşterilerine mobil ödeme özelliğini de sundu. Türkiye’nin mobil ödeme pazarının çok yeni bir oyuncusu olduğunu dile getiren Erbay, “Bu nedenle mobil ödemede doygunluğa erişildiğini söyleyemeyiz.
Haber Ebru Erdoğan