Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Perakende Şirketleri Yurtdışında Mağazalar Açıyor

TÜRK perakende şirketleri global marka olma yolunda son yıllarda çok önemli adımlar attı. Öyle ki bugün modanın merkezi İtalya’dan tutun da Peru ve Ekvador gibi Güney Amerika ülkelerinden Gana ve Kamerun gibi Afrika ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyada Türk markalarının bayrağı dalgalanıyor.

Yurtdışında Mağaza Açan Markalar

Yaptığımız araştırmaya göre Türk markalarının yurt dışındaki yayılmaları bu yıl da tüm hızıyla sürecek. Hatta pandemi nedeniyle son birkaç yılda yurt dışında istedikleri büyümeyi sağlayamayan firmalar, bu yıl gözlerini iyice yurt dışına çevirmiş dürümdalar. Perakende zincirlerinin Macaristan, Mısır gibi çevre ülkelerin yanı sıra Meksika. Namibya gibi uzak coğrafyalarda da bu yıl tüketicilerle buluşacakları birçok pazar var.

Türk ürünlerinin dünyada beğeniyle karşılandığını belirten perakende şirketlerinin yetkilileri, yeni girecekleri pazarların yanı sıra mevcut pazarlarda da yeni mağazalar açarak derinleşeceklerini söylüyorlar…

Perakende şirketleri
TÜRK perakende şirketleri

İtalya’da Çok Başarılı

Türkiye’nin en yaygın perakende zincirine sahip firmalarından Kiğılının yurt içi ve yurt dışında 364 mağazası bulunuyor. Yurt dışında mağazalarının bulunduğu ülke sayısı 51. İtalya, en çok satış noktasının olduğu ülke. İtalya’nın en büyük departman store’larından Coin’lerde Varese, Livorno ve Torino’da üç yeni noktada daha yer alarak 22 satış noktasına ulaştı. İtalya’yı sırasıyla Romanya, Sırbistan ve Azerbaycan, cn çok mağazalarının olduğu ülkeler olarak takip ediyor.

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilal Suerdem, Almanya Düsseldorf havaalanında yeni bir konsept mağaza açtıklarını belirterek, böylece uluslararası bir havaalanında ilk kez mağazası olan Türk markası olduklarını vurguluyor. 2022 yılında yurt dışında 30 mağaza açmayı planladıklarını belirten Suerdem, Almanya, İtalya ve Sırbistan’da kendi yatırımlarını artıracaklarını söylüyor. îtalya’nın yanı sıra Azerbaycan, Bulgaristan, Sırbistan, Özbekistan ve Irak’ta büyümeye devam edeceklerini ifade eden Suerdem. bu yıl ilk kez girecekleri pazarları ise Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan, Hırvatistan ve

Arnavutluk olarak sıralıyor. Açılacak bu mağazaların bazılarının franclıise olacağını kaydeden Suerdem, “Yeni açılacak AVM sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az. 2022’de dünyada ve ülkemizdeki savaş ve ekonomik sıkıntılardan dolayı biraz adımlarımızı dikkatli atmamızı gerektirecek gibi görünüyor. Önümüzdeki yıllar içinde önceliğimiz yurt dışında markalaşmaya ve büyümeye devam etmek” diyor.

Yurt dışında cn çok talebi İtalya, Azerbaycan, Romanya ve Sırbistan’da gördüklerinin altını çizen Suerdem, girdikleri her ülkede yaptıkları sponsorluklarla markanın bilinirliğine katkı sağladıklarını vurguluyor. Suerdem, “Yurt dışında girdiğimiz ülkelerde spor kulüpleri ve ülkelerin ulusal takımları, ve federasyonlarıyla sponsorluk anlaşmaları yapıyoruz, böylelikle ulaşmak istediğimiz hedef kitle ile de yakın temas kuruyoruz. İtalya Seri A’nın köklü takımlarından Fortitudo Bologna basketbol takımına isim sponsoru olduk. Azerbaycan milli takımı AFFA, Romanya Milli Futbol takımı, Makedonya Milli Olimpiyat Komitesi ve Basketbol milli takımı ile Kızılyıldız Futbol takımının da sponsoruyuz” şeklinde konuşuyor.

Dört Kıtada, 53 Ülkede

Perakende devi LC Waikiki,nin dört kıtada, 53 ülkede tam bin 173 mağazası bulunuyor. LCW Balkanların tamamında, Endonezya ve Malezya gibi Uzak Doğu ülkelerinde, Türk Cumhuriyetlerinde, Kenya, Tanzanya, Uganda gibi Afrika ülkelerinde, Peru ve Ekvador gibi Güney Amerika ülkelerinde müşterilerine hizmet veriyor. Gelirlerinin yüzde 50’si, yurt dışı mağazalardan geliyor. Firma bu yapısıyla şu anda Avrupa’daki en büyük altıncı giyim perakendecisi durumunda. Kazakistan, Ukrayna, Romanya, Fas, Mısır ve Sırbistan, 50 mağaza eşiğini geçen veya bu eşiğe yaklaşan ülkeler arasında. Bu ülkelerle birlikte birbirinden farklı özelliklerdeki toplam 22 ülkede pazar lideri.

LC Waikiki Mağazacılık Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Berna Akyüz Öğüt bu yıl yurt içi ve yurt dışında toplam 150 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini, yıl sonunda toplam 60 ülke ve bin 300 mağaza sayısını aşacaklarını söylüyor. Öğüt, yeni girecekleri pazarlar arasında Afrika ülkelerinin çoğunluğu oluşturduğunu kaydediyor.

Mağaza yatırımlarını öz sermayeleriyle gerçekleştirmeyi tercih ettiklerini, ancak bazı ülkelerde mevzuatlar gereği kendilerinin giriş yapmasının uygun olmadığı durumlarda, franchise mağazalaşma sistemini uyguladıklarını belirtiyor. Öğüt, yurt dışındaki 121 mağazanm franchise operasyonu olduğunu söylüyor. Öğüt, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bizim için en önemli bölgelerden biri olan Afrika, bu yıl yine gündemimizde olacak. Geçen yıl Senegal, Gana ve Kamerun’da açtığımız mağazalarla kıtadaki ülke sayımızı 12’ye çıkardık.

Bu yıl içinde Namibya, Ruanda, Nijerya ve Somali gibi yeni Afrika ülkeleri ile bölgede toplam 20 ülke sayısına yaklaşmayı hedefliyoruz. 2021 yılının Temmuz ayında Peru ve Ekvador’da açtığımız mağazalarımızla Güney Amerika kıtasına giren ilk Türk markası olduk. Bölgedeki müşterilerimizden aldığımız olumlu geri bildirimler bölgeye olan ilgimizi artırdı, bu sebeple yatırımlara devam edeceğiz. Orta Amerika’da Guatemala ve Kuzey Amerika’da Meksika bu yıl gündemimizde olacak.

Yeni coğrafyalarda yeni ülkelere giriş yaparken, diğer yandan da hali hazırda bulunduğumuz coğrafyalarda derinleşmemizi sağlayacak şekilde yaygınlığımızı artırmaya devam edeceğiz. Avrupa’nın ilk üç moda perakende markası olmayı hedefleyen bir şirket olarak en önemli önceliğimiz; yurt dışındaki yayılım stratejimizin ivmesini artırmak, bu yıl açmayı planladığımız 150 yeni mağaza ve sekiz yeni ülke hedefini, bir sonraki yıl daha da artırarak yurt dışı operasyonlarımızı genişletmek.”

Kosova ve Libya’da İlk Mağazasını Açacak

Gürmen Group’un Ramsey ve Kip markalarıyla yurt içinde 96, yurt dışında ise 46 mağazası bulunuyor. Her iki markanın Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Rusya, Dubai ve Katar’ın da aralarında bulunduğu 21 ülkede mağazaları var. Bu ülkeler arasında en çok mağazasının bulunduğu ülkeler Türk Cumhuriyetleri. Gürmen Group Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, hedeflerinin uzun vadede her iki markayı da globalleştirmek olduğunu söylüyor.

Bu yıl Ramsey ve Kip markalarıyla Dubai, Kuzey Irak, Özbekistan ve Kosova’nın aralarında bulunduğu lokasyonlarda toplam 10 mağaza açmayı hedeflediklerini belirten Doğan, bu yatırımları o coğrafyanın dinamiklerini bilen, markaların pazarda doğru konumlandırmasını sağlayacak yerel iş ortaklarıyla franchise olarak gerçekleştireceklerini ifade ediyor. Ramsey ve Kip’in bu yıl ilk kez gireceği ülkeler arasında Kosova ve Libya da bulunuyor. Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu pazarlar henüz modern perakendede doygunluğa ulaşmayan, AVM yatırımlarının yeni geliştiği, ekonomik anlamda gelişim sürecinde olan, Türk markalarının beğenildiği, talep edildiği, özellikle Türk dizi endüstrisinin popülerliğiyle Türk markalarının farkındalığının yüksek olduğu, operasyonel olarak da coğrafi yakınlığı bulunan ülkeler.

Yurt dışı büyüme stratejimizde her iki markamız için de öncelikli pazarlarımız; Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu, Balkanlar ve Doğu Avrupa. Yurt dışındaki marka bilinirliğimizi artırırken yurt dışı penetrasyonumuzu da güçlendirecek doğru lokasyonlarda yer alma konusundaki hassasiyetimizi koruyoruz. Bu yıl ve sornasında da yakın coğrafyalarda bölgesel bir güç olarak, derinleşerek büyümeyi sürdüreceğiz.”

Hedefinde Mısır Var

Ayaydın-Miroglio Grup çatısı altındaki îpekyol-Twist-Machka markalarının yurt içi ve yurt dışında toplam 307 mağazası bulunuyor. Grubun mağazaları ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Körfez ülkelerinde. En fazla mağazası ise Suudi Arabistan’da. Bunun yanında Azerbaycan, Gürcistan, Libya gibi ülkelerde de mağazaları var. lpekyol-Twist-Machka Genel Müdürü Uğur Ayaydın, bu yıl Orta Doğu’da yedi mağaza açmayı planladıklarını belirtiyor. Bunlar Irak, Gürcistan, Katar, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Ürdün’de hizmete girecek. Ayaydın, “Bulunduğumuz pazarlardaki büyüme performansının yanı sıra yeni hedef pazarımız Mısır. Kahire’de iki büyük mağaza açmayı hedefliyoruz.

Franchise sistemiyle büyümeyi tercih ediyoruz. Mağaza açmayı planladığımız mevki ve konumu da özenle seçiyoruz. Mağaza açmayı düşündüğümüz lokasyonlarda öncelikle bölgenin potansiyelini belirlemek, müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını anlamak için düzenli olarak pazar araştırmaları yapıyoruz.

Kahire’ye diğer uluslararası markaların da ilgisinin oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Ülke, uluslararası yatırımcıların ilgisiyle özellikle AVM ve perakende mağazacılık konularında hızlı bir şekilde büyüme kaydediyor. Mevcut nüfus yoğunluğu ve satın alma gücü de bizi bu konuda destekliyor Hedefimiz, Mısır’da beş yılda 20 yeni mağaza açmak. Müşterilerimize ürünlerimizi en iyi kalitede sunmak ve müşteri beklentilerini en doğru şekilde karşılamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor.

Faaliyet gösterdikleri ülkelerde yeni mağazalar açarak franchise sistemiyle büyümeye devam edeceklerini vurgulayan Ayaydın, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Yurt dışı yatırımlarımızda lojistik olarak stratejik; coğrafi anlamda lokasyon olarak avantajlı konumları tercih ediyoruz. Dolayısıyla Körfez bölgesinin yanı sıra, CIS bölgesi ve Kuzey Afrika da odağımızda. Bu bölgelerde offline kanallarla birlikte, eş zamanlı olarak önüne mağazacılığımızı da iyileştirerek geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Smart Casual Rüzgarı

Avva’nın 40’ı yurt dışında olmak üzere, toplam 140 konsept mağazası ve 500’e yakın satış noktası var. Özbekistan, Rusya, Azerbaycan, Kıbrıs, Libya, Suudi Arabistan, Umman. Güney Afrika, İsviçre. Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan. Kazakistan ve İrak, Avva mağazalarının bulunduğu ülkeler. En çok mağazası ise Özbekistan ve Azerbaycan’da. Firma bu yıl yurt dışında 10 mağaza daha açmayı planlamış durumda. Bunlar Dubai, Ürdün, Macaristan, Hollanda, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Irak’ta hizmete girecek.

Yurt dışındaki mağazaları franchising sistemiyle açtıklarını söyleyen Avva Yönetim Kumlu Başkanı Volkan Atik, ‘‘Hedef pazardaki hedef müşteri kitlesinin koleksiyonumuza olan yatkınlığı ve ilgisi, bu pazarlarda global markalar ile hem kalite hem de fiyat konusunda rekabetçi bir yapıda olmamız tercih sebeplerimiz arasında. Özellikle Dubai’ye girme sebebimiz; dünyanın farklı noktalarından turist alan bir ülke olması oldu. Hedefimiz marka bilinirliğimizi kıtalar ötesine taşımak, Türk modasmı ve tasarım çizgilerini dünyayla buluşturmak.

Avva olarak uzun yıllardır Türkiye’de erkek giyim kategorisinde sahiplendiğimiz ‘smart casual’ stili tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Bu tarzı benimseyen ve moda dünyasına yenilik getiren rafine tasarımlarımızla tüm dünyada Türk rüzgârını estirmek istiyoruz. Koleksiyon yapımız, tasarımlarımızın trendleri ve smart casual stili yansıtması, ulaşılabilir kalite sunmamız, talep görmemizin en önemli nedeni” diyor.

“Yeni İş Birliklerine Odaklandık”

Kadın giyiminden aksesuara, kozmetikten dekorasyona geniş bir ürün gamıyla hizmet veren Yargıcı’nın sekizi yurt dışında olmak üzere 57 mağazası bulunuyor. Yurt dışındaki mağazalarının dördü Azerbaycan’da, ikisi Birleşik Arap Emirlikleri’nde. Polonya ve Lübnan’da da birer mağazası var.

Yargıcı CFO’su Aykut Yalçınkaya, Azerbaycan’daki mağaza sayısını, önümüzdeki Ağustos ayında açılması planlanan White City Mail ile birlikte beşe çıkartacaklarını belirtiyor. Diğer yandan 2022 ikinci yarısında Birleşik Arap Emirlikleri Dubai Mall’da yeni bir mağaza açacaklarını söyleyen Yalçınkaya, yine bu yıl içerisinde Bahreyn, Katar, Kosova ve Kazakistan’da toplamda beş mağaza açmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

Böylece Yargıcı’nın 40 yılı aşkın süredir sunduğu butik hizmet anlayışını bu yıl ilk defa mağaza açacakları Bahreyn, Kosova, Katar ve Kazakistan’a da taşıyacaklarını dile getiren Yalçınkaya, bu mağazaların Kosova’da Priştina, Bahreyn’de Manama, Katarda Doha ve Kazakistan Almatı’da franehise sistemiyle hizmete gireceğini vurguluyor. Yalçınkaya, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“öncelikli olarak yurt dışı pazarlarında yeni iş birliklerine odaklanmış durumdayız. Türkiye’den sonra en başarılı olduğumuz ülke Azerbaycan. Bir pazara girmeden önce, öncelikli olarak pazarın büyüklüğü, rekabet durumu, fiyat yapısı, müşteri profili ve fırsatlarını değerlendinyor; risk ve kar potansiyelini analiz ediyoruz.

Ayrıca ülkenin politik ve ekonomik durumu, ülkemizle olan fiziksel ve kültürel yakınlıkları da incelediğimiz diğer kriterler arasında yer alıyor. Eğer söz konusu yeni ülkeye bir franehise ortaklığıyla giriş yapacaksak iş ortağımızın perakendecilik sektöründeki tecrübeleri de dikkat ettiğimiz noktalar arasında yer alıyor. Bu pazarlarda gelecek yıl operasyonlarımızı büyütmek öncelikli hedefimiz.”

ÖZBEY MEN / PARA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu