Pazaryerleri ile Çalışmak İçin Yapmanız Gerekenler
Pazaryerleri ile çalışmak, e-ticarete girmek için tercih edilen en güvenilir yolların başında gelir. Türkiye’nin önde gelen online pazaryerlerinde açılan mağazalar aracılığı ile kendi e-ticaret sitesine sahip olmayan pek çok işletme, seçtiği platformun marka gücü ve müşteri potansiyelinden yararlanarak satış yapabilir.
Türkiye’de pazaryerleri satışı yapılan ürün tipine bağlı olarak değişen komisyon oranı, listeleme ücreti, aylık kullanım ve mağaza açma ücreti gibi farklı tarifelerle hizmet verir. Pazaryerlerinde üstlendiğiniz bu maliyetler, elde etme potansiyeli bulunan satış hacmi düşünüldüğünde oldukça cazip kalır. Düzenli olarak büyüyen e-ticaret pasta payından tatmin edici bir pay almak isteyen girişimciler tercih haklarını pazaryerlerinden yana kullandıklarında, başarılı olmak için etkili stratejiler izlemelidir. Pazaryerlerinde yüksek satış yapma başarısı getirecek tüm detayları yazımızda sizler için derledik.
İçeriğe Ait Başlıklar
Pazaryeri Nedir?
Pazaryeri alıcı ve satıcıların bir araya geldikleri, ürün veya hizmetlerin el değiştirerek ödeme işlemlerinin gerçekleştirildiği dijital platformlardır. İngilizcede “Marketplace” olarak tanımlanan pazaryerleri, satıcılara işlek dijital platformlarda mağaza açarak tüketicilere satış yapma olanağı tanır. Satıcılar “pazaryeri yöneticisi” sıfatı ile satışını yaptıkları ürün veya hizmetleri listelerken, tüketiciler “alıcı” sıfatı ile listelenen ürün veya hizmetlere erişerek alışveriş yapabilir.
Online pazaryerleri 7/24 alışveriş yapabilme avantajı sunmanın yanında, mağaza için seçilen platformun tanınırlığı ve reklam kampanyalarından da yararlanma opsiyonu tanır. Mağaza sahipleri ve satıcılar için farklı artılara sahip pazaryerleri, alıcı ve satıcı dışında ürün tipi ve satış yöntemi gibi detaylara bağlı olarak yatay, dikey ve küresel pazaryeri olarak üç farklı tipe ayrılır. Pazaryeri tiplerini ayıran farklarla ilgili merak edilen bilgileri aşağıda sıralanan başlıklardan takip edebilirsiniz.
● Yatay Pazaryeri
Yatay pazaryeri birbirinden bağımsız ürün veya hizmetlerinin satışını sunan e-ticaret siteleridir. Türkiye’de en yaygın türolan yatay pazaryeri, geniş ürün yelpazesi ileürün ve sektör sınırlandırmasını ortadan kaldırır. Bu pazaryerleri aynı site içerisinde giyim, gıda, oyuncak ve elektronik eşya gibi farklı nitelikteki ürünler bir arada satılabilmektedir.
● Dikey Pazaryeri
Dikey pazaryerleri tek bir ürün grubuna yönelik olarak satış yapılabilen pazaryeri modelidir. Bu platformlarda niş müşteri kitlesihedeflenir vefarklı sektörlerde satış yapılmasına izin verilmez. Örneğin elektronik ürün üzerine hizmet veren dikey pazaryerlerinde, yatay pazaryerlerinde olduğu gibi farklı ürün tipinin satışı yapılamamaktadır.
● Küresel Pazaryeri
Dünyanın farklı ülkelerine satış yapma imkanı sunan küresel pazaryerleri, e-ihracat modeline yönelik girişim yapmak isteyen satıcılara hizmet verir. Her tip ürünün satışının yapılabildiği küresel pazaryerinde geniş müşteri kitlesine ulaşılabilir.
İlginizi Çekebilir: Girişimcinin üç temel direği vardır: İnovasyon, iş modeli, iş planı
Kimler Pazaryerleri ile Çalışabilir?
Düşük miktar komisyon ve listeme ücreti ödeyerek geniş müşteri kitlesine erişmek isteyen herkes pazaryerleri ile çalışabilir. İşini e-ticaret üzerinden geliştirmek isteyen fiziki mağaza sahipleri, yöresel ürün satan yerel işletmeler, kendi e-ticaret sitesi üzerinden satış yapanlar ya da girişimciler pazaryerleri ile çalışarak kendilerine sunulan avantajlardan yararlanabilirler.
Türkiye’de mağaza açılmasına imkan tanıyan online pazaryerleri, talep ettikleri bazı şartlar ile kimlerin pazaryerleri ile çalışabileceğine yönelik sınırlandırmalar getirmiştir. Tüm platformların istediği şartlara göre pazaryerleri ile çalışmak isteyen kişiler tanımlanırken fatura kesme zorunluluğuna değinilerek şahıs, limited ya da anonim şirket sahip olunması ve pazaryeri hizmet kurallarına uyulması şartları tanımlanmıştır. Ek olarak online pazaryerlerince talep edilen komisyon, listeleme ve reklam ücretlerinin de ödeneceğinin kabul edilmesi gereklidir.
Pazaryerleri E-Ticaret Sitelerine Ne Tür Avantajlar Sağlar?
E-Ticaret site sahipleri, pazaryerlerinde kiracı sıfatı ile mağaza açarak daha geniş kitlelere hitap etme avantajı yakalayabilirler. Online pazaryerleri önemli marka değerine ve sabit müşteri kitlesine sahiptir. Tüketiciler, karşılayacakları her ihtiyaç öncesi önde gelen pazaryerlerini ziyaret ederek fiyat araştırması yapmakta ve ihtiyaçlarını yine bu platformlardan giderme yoluna gitmektedir. Günlük milyonlarla tanımlanan tekil hit sayıları ile online pazaryerleri, e-ticaret sitelerine sağladığı avantajlar aşağıdaki 6 başlıkta incelenebilir.
● Düşük Maliyet
Pazaryerleri düşük maliyetlerle daha geniş kitlelere ulaşma ve operasyon yapabilme becerisi kazandırır. Markanın yayımladığı reklamlar ile pazarlama giderlerinizi kısabileceğiniz gibi anlaşmalı kargo opsiyonları ile lojistik maliyetlerinizden tasarruf edebilirsiniz.
● Geniş Müşteri Kitlesine Ulaşma Şansı
Önde gelen online pazaryerleri günde milyonlarla ifade edilen tekil ziyaretçiyi ağırlar. Özel kampanya dönemlerinde bahsedilen milyonluk ziyaretçi sayısı sadece anlık kullanıcısayısını ifade etmektedir. Pazaryerlerinde mağaza açarak e-ticaret sitenizle ulaşamayacağınız hedef kitleye satış yapma şansı yakalayabilirsiniz.
● Marka Güvenilirliğinden Yararlanarak Tanınırlığı Artırma
Pazaryerlerinin markalaşma süreci tamamlanmış ve kendilerine güvenen milyonlarca müşteriye sahiptir. Açtığınız mağaza ile tüketici güveninden yararlanarak markanızın tanınırlığını artırabilirsiniz.
● Rekabet Gücünü Artırma
Seçmiş olduğunuz online pazaryerlerinde sizinle birlikte rakipleriniz de yer alır. Rakiplerinizin ürünlerini inceleme ve haklarında yapılan yorumlar takip etme şansı tanıyarak, rekabette sizi öne çıkartacak stratejiler üretmek için gereken her veriye ulaşabilirsiniz.
● Uluslararası Pazarlarda Satış Yapabilme
Türkiye’de Amazon gibi dünyanın en değerli markaları arasında yer alan online pazaryerleri, küresel pazarların kapılarını da ardında kadar açar. E-İhracat hedefleyen site sahipleri, pazaryerleri ile uluslararası pazarlarda satış yapma şansı yakalayabilir.
● Güvenilir Alışveriş Cazibesini Kullanabilme
İnternetten alışveriş yapan tüm tüketiciler, online pazaryerlerine güvenmektedir. E-Ticaret sitenize karşı mesafeli yaklaşım sergileyen pek çok tüketiciye pazaryerlerinde satış yapabilirsiniz.
Pazaryerlerinde Satışı Arttırmak İçin Bilmeniz Gereken Temel Konular
Pazaryerlerinde açılan mağazalar, yüksek satış rakamlarına ulaşmak için tek başına yeterli değildir. Başarınızı artıracak bazı temel konulardaki düzenlemeler ile satış rakamlarınızı artırarak rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz. E-Ticarete başlamadan hemen önce halletmeniz gereken pek çok ayrıntı, pazaryerleri için de geçerlidir. İyi bir analize dayanarak üretilen doğru stratejiler ile online pazaryerlerinin sunduğu tüm avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Takip edilecek strateji oluşturulurken mağaza açacağınız platformu, rakiplerinizi ve müşterilerinizi analiz etmekle işe başlamanız gerekir. Ticaretin en bilinen bu kuralını uygulamanın yanında dijital dünyada sizi önce çıkartacak bazı optimize çalışmalarını aksatmadan yerine getirerek başarınızı artırabilirsiniz. Pazaryerlerinde yüksek satış rakamları hedefliyorsanız, aşağıda başlıklar halinde sıralanan temel konuları bilmeniz ve marka stratejinizin gereğini yapmanız halinde hayal edemediğiniz satış rakamlarını kolayca yakalayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Pandemi pazarlama algısını nasıl değiştirdi?
● Pazar Analizini İhmal Etmeyin
Satışı yapılacak ürünün pazarını iyi tanımanız önemlidir. Hangi üründen kaç adet satış hedefi belirlemenize yardımcı olan bu analiz, pazarda fikir üretebilmeniz açısından da önemlidir. Katılacağınız platformda çok sayıda rakibin sizi beklediğini ve müşteriye ulaşma noktasında başarılı olmak için üreteceğiniz her fikrin temelinin pazarı iyi tanımaya dayandığını unutmayın!
● Rakipleri ve Fiyatları İyi Analiz Edin
Pazaryerlerinde öne çıkabilmek için mevcut fiyatları iyi bilmeniz ve rakiplerinizi tanımanız önemlidir. Rakip ve Pazar analizi yapmadan satış yapamayacağınızı unutmamanız gerekir. Online pazaryerleri muazzam büyüklükte bir çarşıdır ve bu çarşı içerisinde sizinle aynı ürün satan çok sayıda satıcı yer alır. Fiyat ve memnuniyet açısından öne çıkabilmek için mutlaka pazara giriş öncesi fiyat analizi yaparak, mevcut maliyetlerinizle karşılaştırma yapmanız gereklidir.
● Gerçek ve Kaliteli Ürün Resimleri Kullanın
Pazaryerlerinde satışa yapılan ürünlere ilişkin gerçek resimler kullanılması gereklidir. Satılan ürünü tam olarak ifade edilen resimler kullanılmadığı taktirde bu yaklaşım, müşteriyi yanıltmak olarak değerlendirerek yaptırımla karşılaşmanıza ve markanızın itibar puanının düşmesine yol açar. Görsellerinizin gerçek ürünü yansıttığından emin olmanın ardından kaliteli olmasına da özen gösterin. Gerek SEO uyumu gerek müşterinin satın alacağı ürünü her yönü ile tanıması için bu iki kriteri yerine getiren ürün fotoğraflarını mağazanızda kullanın.
● Ürün İsim ve Başlıklarını Kullanıcı Arama Niyetine Hazırlayın
Kullanıcılar satın alacakları ürünleri ararken belirli bir kelime öbeğini kullanır. Siz de ürünlerinizin isimlerine ilişkin başlıkları hazırlarken kullanıcı arama niyetine önem vererek ilk listelenen satıcılar arasına girebilirsiniz. Ayrıca pek çok tüketici doğrudan pazaryerlerine giriş yaparak aramak yerine günümüzde Google’ı kullanarak işlem yapmaktadır. Hazırlayacağınız ürün başlığında anahtar kelime kullanarak Google aramalarında da ön sıralara çıkma şansı yakalayabilirsiniz.
● Doğru, Ayrıntılı ve SEO Uyumlu Ürün Açıklamaları Oluşturun
Ürün açıklamaları mağaza içinde ve arama motorlarında öne çıkmanın anahtarını elinde tutar. Fiyatlarınız her ne kadar ucuz olsa da yetersiz ürün açıklaması ile satış yapmaya çalışmanız, müşterilerinizin sizi bulmasını zorlaştırır. SEO uyumlu ve anahtar kelime kullanımı ile hazırlanmış detaylı ve bilgi verici ürün açıklamaları kullanarak hem fark edilir, hem de müşterilerinizin talep ettiği bilgiyi aktarma şansı yakalayabilirsiniz.
● Söz Verdiğiniz Tarihlerde Ürün Teslimini Gerçekleştirin
E-Ticarette güven tesisi, söz verilen tarihte ürünün teslim edilmesinden geçer. Pek çok online pazaryeri teslimat konusunda büyük hassasiyet göstermekte ve belirlediği kurallara uymayan mağaza sahiplerine maddi yaptırımlar uygulamaktadır. Gerek ceza almamak, gerek mağaza kurallarına uyarak müşteri memnuniyeti kazanmak için kargo ve teslimat sürelerini doğru belirlemeniz ve belirlenen tarihlerde ürünü kargoya vererek müşteriye ulaştırmalısınız.
● Stok Takibini Aksatmayın
Mağazanızda stokta olmayan ürünlerin satılabilir durumda görünmemesi önemlidir. Alacağınız bir siparişin ürüne ait stokun bulunmaması nedeniyle iptali,markanıza büyük itibar kaybettirir. Bu nedenle stok takibini aksatmamanız ve birden fazla ürün satışı yapıyorsanız stok takibine yönelik entegrasyon çözümlerinden yararlanmanız gereklidir.
● Müşteri Mesajlarına Geri Dönüşler Sağlayın
Müşteriler satın alacakları ürün öncesi sizi ve ürünün kalitesini anlamak için sorular sorar. Bu sorulara hızlı ve doğru yanıtlar ile karşılık vererek marka güveni oluşturabilirsiniz. Müşterilerinizden olumlu geri dönüşler almak ve satışı artırmak için cevap bekleyen sorunun bulunmaması, tüm soruların en hızlı sürede yanıtlanması gereklidir.
● Her Satışı Faturalandırın
Pazaryerleri yapılan satışların faturalandırmasını talep etmekte ve bu nedenle mağaza açma şartlarına “şirket olma” zorunluluğu getirmektedirler. Yapılan satışlara ilişkin tek başına fatura kesmek yeterli değildir, kesilen faturaların müşteriye iletilmesi de önemlidir. İade ve değişim için de gerekli olan ürün faturalarının her teslimatta müşterinin eline ulaştığından emin olun!
● Mağaza Puanı ve Yorumlarını Önemseyin
Pek çok müşteri satın alım öncesi mağaza puanını ve mağazaya yapılan yorumları takip ederek karar verir. Pek çok mağaza sahibi yorum bulunmaması ya da olumsuz yorumların sayıca çok olması nedeniyle uygun fiyatla satış yapsa bile tercih edilme noktasında büyük kayıplar yaşar. Bu noktada yorum veya değerlendirme satın almak yerine, müşterilerinizin memnuniyetini kazanacak uygulamalara dikkat etmeniz önemlidir. İtinalı paketleme, zamanında ve hızlı ürün teslimi ya da küçük hediyeler göndererek müşteri memnuniyeti kazanabilir ve mağazanıza olumlu bir geri dönüş alarak tercih edilirliğinizi artırabilirsiniz.
● Pazaryerinin Sunduğu Tüm Reklam Platformlarını Kullanın
E-Ticaretin en önemli kuralı, reklama her zaman bütçe ayırmaktır. Özellikle mağazanızın açılışını ilk yaptığınız günlerde bilinirliğini artırmak için pazaryerinin sunduğu tüm reklam platformlarını kullanmanız tavsiye edilir. Zamanla marka bilinirliğiniz arttığında reklam için ayırdığınız bütçe elde edilen kar yanında düşük kalacak ve müşteri tercihi noktasında önemli bir avantaja sahip olabileceksiniz. Bu noktada verilen öneri ise bu konuma gelene kadar reklam maliyetlerinizi artırmanız yönündedir.
● Pazaryeri Entegrasyon Çözümlerinden Yararlanın
Ürün stok takibi, ödeme ya da farklı konularda hazır entegrasyon çözümlerinden yararlanarak pek çok olumsuzluğu yaşama riskini ortadan kaldırabilirsiniz. E-Ticarete yeni girmiş olsanız bile birden fazla mağazada satış yapmak isteyebilirsiniz. Tüm bu platformlarda uyumu yakalamak ve müşteriyi mağdur edecek uygulamalardan kaçınmak için entegrasyon çözümlerinden yararlanın.
Pazaryeri Çözümü Nasıl Çalışır?
Alıcı satın alacağı ürün/hizmet için pazaryerindeki ödeme sayfasında ödemesini başlatır ve ödeme PayTR tarafından işlenir. PayTR ürün/hizmet bedeli olan ödemeyi satıcı hesabına ve komisyon bedelini Pazaryeri hesabına aktarır. Pazaryerine ve satıcıya yapılacak para transferleri PayTR tarafından pazaryerinin isteğiyle ve tercihleri doğrultusunda gerçekleşir.
Detaylı Bilgi: https://www.paytr.com/pazaryeri-cozumu
Pazaryerlerinde Stok Takibi Nasıl Yapılır?
Pazaryerlerinde stok takibi yapmak, stok eksiği nedeni ile tedarik sorunu yaşama ve maliyet artışlarından etkilenme risklerinden kaçınmanızı sağlar. Satışı yapılan ürünün stoklarda yer almaması özellikle ithal ürünlerde dalgalı kur nedeniyle yüksek maliyetlerden zarar görmenize yol açar. Ek olarak ürün termin süresinde yaşanan gecikmeler teslimat sürenize yansır ve müşteri güvenini kaybetmenin yanında online pazaryerlerince uygulanan maddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Başarılı bir stok takibi, geri dönüşüm oranını da azaltır. Stok kaynaklı sorun yaşamamak adına pazaryerlerinde satışı yapılan her ürünün stoklardan düşülmesi ve güncel olarak stok durumunun kontrol edilmesi önemlidir. Bu nedenle stok yönetimi ile profesyonelce ilgilenilmeli, iyi bir ekip ya da entegre yazılımlar aracılığı ile bu süreç sıfır hata ile yönetilmelidir. Bu süreci yönetirken başarıyı elde etmek için profesyonel bir yaklaşım sergilenmelidir. Pazaryerlerinde stok takibinin nasıl yapılacağına ilişkin merak edilen stratejiyi aşağıda paylaşılan açıklamalardan takip edebilirsiniz.
● Stok Takip Ekibini Kurun
Ürün çeşitliliğinize bağlı olarak stok takibi için ekip kurmanız gerekebilir. Satış sürecinin tamamını tek başına yönetemeyeceğiniz için deneyimli bir kişi ya da ekibe stok takibini devretmeniz gereklidir. Oluşturacağınız ekip ile stoklarınızın profesyonel bir şekilde takibini sağlayarak enerjinizi satış yapmaküzerineharcayabilirsiniz.
● Stoktaki Ürünleri Kategorilere Bölün
Stok takibini kolaylaştırmak adına satışını yaptığınız ürünleri kategorilere ayırarak kontrolü kolaylaştırabilirsiniz. Kategoriler oluştururken en verimli yöntem, ürün satış adetlerine göre parçalamak olacaktır. Bu sayede her stok grubu içintakip takvimi oluşturabilir, takip işlemlerinin organize bir şekilde sürdürülmesi için gerekli sistemi oluşturabilirsiniz.
● FIFO (İlk Giren İlk Çıkar) İlkesine Uyun
İngilizcede First In, First Out tabirinin baş harfleri ile oluşturulan FIFO kuralı, stok takibinin can damarıdır. Türkçeye “İlk Giren, İlk Çıkar” olarak çevrilebilen bu deyim, eskiyen ya da kullanım süresi geçmiş ürünlerin ekstra maliyetlerini üstlenmenizi önler. Stoktaki ürünler her daim yeni kalmasını sağlamak için FIFO kuralını harfiyen uygulayabilirsiniz.
● Yeniden Sipariş Verme Oranlarını Ölçün
Azalan ürünün bitmeden tedarikinin yapılabilmesi için yeniden sipariş verme oranlarının belirlenmesi gereklidir. Özellikle satışı sık yapılan ürünlerde büyük öneme sahip olan bu ölçüt, stok eksikliği nedeniyle yaşanacak satış kaybının önlenmesini sağlar. Stok adedinizi her daim optimum düzeyde tutabilmek için tekrar sipariş verme oranlarınızı belirlemeyi ihmal etmeyin!
● Stok Fazlası Ürünleri Yakından İzleyin
Stok fazlası ürünler depo maliyeti anlamına gelir. Diğer ürünlerinize göre daha az satılan bu ürün grubu, depo kiralama maliyetleri yanında eskime veya bozulma gibi risklere karşı açıktır. Gereksiz maliyetler üstlenerek kar marjınızı düşürmek yerinestok fazlası ürünleri yakından takip etmeniz ve onları elden çıkarmak için özgün satış stratejileri izlemeniz stoklarınızı optimize etmenize yardımcı olur.
● Stok Takibinde Pazaryeri Entegrasyon Çözümlerinden Yararlanın
Kusursuz stok kontrolü için pazaryerleri ile uyumlu hazır çözümlerden yararlanabilirsiniz. Kolayca entegrasyonu sağlanan bu çözümler ile yapılan her satışın otomatik olarak stoklardan düşmesini sağlayabilir, stoklarınızdaki hakimiyeti tamamen elinize alabilirsiniz. Özellikle birden fazla pazaryerinde satış yapan e-ticaret sitesi sahipleri, bu yazılımlar aracılığı ile tüm süreci otomasyona çevirerek zamanını satışını artıracak stratejiler üretmeye ayırabilir.
Pazaryerlerinde Satış Yapmak İçin Şirket Gerekiyor Mu?
İnternetten satış yapmak için şirket kurulum zorunluluğu bulunmamaktadır. Pazaryerlerinde ise durum farklıdır. Yapılan her satış için fatura gerekmesi yanında pazaryerleri, mağaza açmak isteyen girişimcilerin şirket bilgilerini istemektedir. Kısaca şahıs, limited ya da anonim şirket olmadan online pazaryerlerinde mağaza açamaz ve satış yapamazsınız.
Pazaryerlerinde Ne Kadar Komisyon Alınmaktadır?
Satıcıların tüketiciler ile buluştuğu online pazaryerleri, satışı yapılan ürün tutarına göre hesaplanan komisyon oranları tahsil etmektedir. Komisyon oranı belirlenirken satılan ürüne ait kategori ön planda yer alır. Mağaza açma ve aylık/yıllık ücretler dışarıda bırakıldığında, Türkiye’nin en popüler online pazaryerlerinin 2021 yılı komisyon oranlarını aşağıda ilgili alt başlıktan takip edebilirsiniz.
- Amazon Türkiye
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Ayakkabılar, Kol Çantaları ve Ayakkabı Aksesuarları | %10 |
Bebek Ürünleri (Giyim hariç) | %10 |
Bilgisayar | %6 |
Cep Telefonu | %6 |
Elektronik | %6 |
Elektronik Aksesuar | %10 |
Fotoğraf Makinesi | %6 |
Giyim | %10 |
Güzellik | %10 |
Kişisel Bakım Cihazları | %10 |
Kitaplar | %10 |
Mutfak (Küçük Ev Aletleri) | %6 |
Ofis Ürünleri | %10 |
Oyuncaklar ve Oyunlar | %10 |
Sağlık ve Kişisel Bakım | %10 |
Spor | %10 |
Yapı Market, Mutfak Eşyaları ve Dekorasyon | %10 |
- N11 Komisyon Oranları 2021
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Anne ve Bebek | %14 – %20 |
Bisiklet ve Otomotiv | %5 – %20 |
Elektronik | %5 – %15 |
Kitap, Müzik ve Film | %4 – %15 |
Kozmetik ve Kişisel Bakım | %14 – %15 |
Mücevher ve Saat | %5 – %20 |
Outdoor ve Spor | %6 – %15 |
- Trendyol Komisyon Oranları 2021
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Aksesuar | %5 – %20 |
Çocuk | %8 – %18 |
Elektronik | %6 – %25 |
Ev ve Yaşam | %5 – %13 |
Giyim | %17 – %20 |
Kozmetik ve Kişisel Bakım | %5 – %17 |
Spor Ürünleri | %8 – %10 |
Süper Market | %12 – %15 |
- Hepsiburada Komisyon Oranları 2021
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Aksesuar | %17 |
Altın | %4 |
Ayakkabı | %17 |
Bahçe | %9 – %18 |
Bebek ve Anne | %12,50 |
Beyaz Eşya | %7,50 – %10 |
Bilgisayar | %5 – %11 |
Cep Telefonu | %4 |
Cep Telefonu Aksesuarları | %10 – %20 |
Cilt Bakım | %12,50 |
Çanta | %15 |
Dijital Ürünler | %8,50 – %10 |
Ev Aletleri | %8,50 – %10 |
Evcil Hayvan | %12 |
Ev Tekstili | %10 – %16 |
Fotoğraf ve Kamera | %8,50 – %10 |
Giyim | %17 |
Hobi Oyun | %12,50 |
Kitap, Film, Müzik | %5 – %12 |
Makyaj | %13,50 |
Mobilya | %16 |
NON TV | %12,50 – %20 |
Outdoor ve Outdoor Branşları | %10 |
Outdoor ve Spor | %8 – %10 – %13 |
Oyuncak | %12,0 |
Parfüm | %13 |
Sağlık | %12,50 – %14 |
Tablet | %5 |
Taraftar | %12,50 |
Temel Tüketim | %12,50 |
Televizyon | %5 |
Yapı Market | %12 – %17 |
Züccaciye | %16 |
- Gittigidiyor Komisyon Oranları 2021
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Antika ve Saat | %15 |
Bebek ve Anne | %12 – %17 |
Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri | %9 – %17 |
Cep Telefonu ve Cep Telefonu Aksesuarları | %7 – %17 |
Enstrüman, Plak ve Müzik | %17 |
Ev ve Bahçe Dekorasyonu | %14 – %20 |
Evcil Hayvan | %12 – %17 |
Giyim Aksesuar | %17 – %20 |
Görüntü ve Ses Sistemleri | %6 – %10 |
Hobi ve Oyuncak | %17 |
Kamera ve Fotoğraf | %12 |
Kişisel Bakım ve Kozmetik | %5 – %17 |
Kitap, Dergi ve Koleksiyon | %15 |
Motosiklet ve Otomobil Aksesuarları | %15 |
Mücevher Takı | %10 – %20 |
Ofis Kırtasiye | %11 – %16 |
Outdoor ve Spor Malzemeleri | %12 – %17 |
Oyun ve Konsol | %10 |
Süpermarket | %11 |
VCD, CD, DVD ve Blu-ray | %17 |
Yapı Market ve Tamirat Ürünleri | %14 |
- Çiçek Sepeti
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Aksesuar | %15 |
Altın Takı | %15 |
Anne & Bebek | %15 |
Beyaz Eşya | %8 |
Bijuteri | %20 |
Bilgisayar, Tablet | %6 |
Cep Telefonu | %5 |
Ev & Yaşam | %16 |
Fotoğraf Makinesi | %10 |
Gümüş Takı | %15 |
Hobi | %10 |
Moda | %15 |
MP Food | %25 |
Ofis, Kırtasiye | %15 |
Oto Aksesuar | %10 |
Oyuncak | %15 |
Parfüm | %18 |
Petshop | %10 |
Saat | %15 |
Sağlık Medikal | %10 |
Spor &Outdoor | %15 |
Süpermarket | %10 |
Takı | %20 |
Tasarım Çiçek | %30 |
Televizyon | %6 |
Video Oyun Konsol | %10 |
Yapı Market & Hırdavat | %15 |
- EPTTAVM Komisyon Oranları 2021
Ürün Kategorisi | Komisyon Oranı |
Anne, Bebek, Oyuncak | %15 |
Besin Takviyeleri | %10 |
Beyaz Eşya | %5 |
Bilgisayar, Tablet | %5 |
Bilgisayar, Tablet Aksesuar | %10 |
Elektrikli Bakım Ürünleri | %5 |
Ev Dekorasyon | %10 |
Ev Elektroniği | %5 |
Film, Müzik, Oyun | %8 |
Fitnes, Kardiyo | %10 |
Fotoğraf, Kamera | %5 |
Fotoğraf, Kamera Aksesuarları | %10 |
Giyim, Aksesuar | %10 |
Hobi, Oyuncak | %10 |
Kamp Malzemeleri | %10 |
Kitap | %8 |
Kozmetik, Sağlık, Bakım | %10 |
Ofis, Kırtasiye | %8 |
Oto Lastiği | %5 |
Otomotiv, Motosiklet | %10 |
Outdoor, Ayakkabı | %10 |
Petshop | %10 |
Pilates, Yoga | %10 |
Spor, Outdoor | %10 |
Süpermarket | %10 |
Takı, Gözlük, Saat | %10 |
Telefon | %5 |
Telefon Aksesuarları | %10 |
Yapı Market, Bahçe | %10 |
Türkiye’deki Pazar Yerleri Hangileri?
Türkiye’de faaliyet gösteren E-Ticaret pazaryerleri, irili ufaklı pek çok işletmenin gerekli koşulları sağlayarak satış yapmasını sağlar. Bahsi geçen pazaryerlerinin marka gücü ve müşteri potansiyelinden yararlanmak isteyen pek çok işletme, kendi e-ticaret sitesine sahip olmasa bile online alışveriş pazarının büyümesinden farklı oranlardan yararlanabilmektedir. Kendi e-ticaret sitesine sahip olan girişimciler de web siteleri yanında birden fazla pazaryerine mağaza açarak hem satışını artırabilmekte hem de marka tanınırlığını artırarak kendi sadık müşteri kitlesini oluşturabilmektedir.
Ülkemizde faaliyet gösteren Hepsiburada, Amazon Türkiye, Gittigidiyor, Trendyol, N11, EPttAVM ve Çiçek Sepeti gibi popüler pazaryerleri; ürün kategorisine göre belirlenen belirli bir satış komisyonu ile hizmet vermektedir. Komisyon oranına ek olarak ürün listeleme, pazarlama, mağaza açılış ve mağaza aylık/yıllık kiralama fiyatı gibi farklı ücretler talep edebilmektedir. 2021 yılı için uygulanan komisyon oranları yukarıda belirtilen popüler pazaryerleri hakkında merak edilen detaylara aşağıdan ulaşılabilir.
● Hepsiburada
Ayda 85 milyona ulaşan ziyaretçi sayısı ile Hepsiburada, Türkiye’nin en çok tercih edilen e-ticaret siteleri başında gelir. Mağaza açmak isteyen işletmeler için pazaryeri hizmeti veren markada, mağaza açılışı ücretsizdir. Satılan ürün çeşidine göre %4 ile %20 arasında değişen komisyon oranları belirleyen platformda, ek olarak özel günlerde yapılan reklamlar için mağaza sahiplerinden ek ücret talep edilmektedir.
● Amazon Türkiye
Amazon Türkiye’de satış yapmanın maliyeti nispeten yüksektir. Dünyanın en değerli markaları arasında yer alan Amazon, Türkiye pazarına giriş yapmanın ardından işletmelere aylık 99 TL + KDV ücret ile mağaza açma şansı tanıdı. Markanın 2 milyonu aşan ziyaretçi sayısı her geçen gün artarken, komisyon oranları da satışı yapılan ürünün kategorisine bağlı olarak %6 ila %10 arasında değişmektedir.
● Gittigidiyor
Aylık 50 milyonu aşan ziyaretçi sayısı ile E-Ticaret pazaryerlerinin gözdeleri arasında yer alan Gittigidiyor, %6 ila %20 arasında değişen komisyon oranları ile internetten ürün satmak isteyen işletme sahiplerini milyonlarla buluşturur. İşletmeler için farklı paket seçenekleri bulunan platformda, mağaza açmadan 10 ürün satışı yapılabilmektedir. Gittigidiyor mağaza açılış ücreti almamaktadır.
● Trendyol
200 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Türkiye’nin en çok ziyaret edilen pazaryeri olan Trendyol, kategoriye göre %5 ile %25 aralığında değişen komisyon oranı uygular. Trendyol’da mağaza açmak ücretsizdir. Marka mağaza sahiplerinden ek özellik, pazarlama destek veya listeleme gibi farklı isimler altında ücret talep etmemektedir.
● N11
80 milyon aylık kullanıcı sayısı ile mağaza açmak isteyen işletmelerin ilk tercihleri arasında yer alan N11’de mağaza açılışı ücretsizdir. Satışı yapılan ürün kategorisine göre %4 ile %20 arasında komisyon alan N11, firmalardan hizmet bedeli ve listeleme ücretleri de talep etmektedir.
● EPttAVM
Aylık 5 milyon kullanıcının ziyaret ettiği EPTTAVM, üyelik ve mağaza açılış ücreti istemeden ürün satışı yapmak isteyen girişimcilerce tercih edilmektedir. İşletmesinin satış hacmini artırarak büyüme hedeflerine yaklaşmak isteyen her girişimci, EPttAVM marka gücünden yararlanmak için %5 ila %10 arasında değişen komisyon oranları eşliğinde açtığı mağazadan satış yapabilir.
● Çiçek Sepeti
Çiçek Sepeti yaşadığı dönüşüm ardından ayda 15 milyon ziyaretçi çekebilen online pazaryerine dönüştü. Ücretsiz mağaza açılarak satış yapılabilen platformda, satıcıların yaptığı her satıştan ürün kategorisine bağlı olarak %5 ila %30 arasında değişen komisyon oranları uygulanır.
PayTR ile Pazaryeri Çözümleri!
PayTR, Türkiye’nin en güvenli pazaryeri API sistemiyle hizmet sunuyor. Pazaryeri transfer teknik entegrasyonuna sahip sistemi ile sanal dükkanınızda yaptığınız satışlarda kredi kartı, havale yöntemleri ve diğer kanallar üzerinden kolayca ödemenizi alabilirsiniz.
Esnek bir yapıyla hazırlanan PayTR pazaryeri çözümleri, birçok ihtiyacınıza hızlı ve kolay cevap veriyor:
- Parçalı iade,
- Sipariş tutarı değiştirme,
- Farklı komisyon uygulamaları gibi geniş bir yelpazede çözümler sunuyor.