Part-Time İş Ararken Part-Time İş Bulunduran Site Açtılar
Üniversite yıllarında part-time iş arayıp, bulamayınca öğrencileri ve part-time eleman arayan firmaları bir araya getirmeye karar veren iki genç girişimci, bugün binlerce üniversite öğrencisine iş imkanı sağlıyor.
Part-time çalışıp, harçlığını kazanmak zorunda olan, belki de başka bir geçim kaynağı olmayan pek çok öğrenciye “ekmek” kapısı açan Cemil Erol ve Uğur Akkuş, basit bir fikirden yola çıktılar aslında. www.unisbul.com sitesinde, part-time eleman arayan firmaların ilan vermesini sağlarken, üniversite öğrencilerini bu siteye topladılar. Böylece kullanıcıların işini kolaylaştıran bir iş fikrine hayat verdiler. İki girişimci, siteyi daha da geliştirip, öğrencilerin kendilerini her alanda geliştirebildiği bir platforma dönüştürmek istiyorlar. Cemil Erol ve Uğur Akkuş ile girişimlerini konuştuk.
İçeriğe Ait Başlıklar
Bu fikir bir ihtiyaçtan mı ortaya çıktı?
Üniversiteye başladığımız ilk yıllarda harçlığımızı kazanmak için part-time işlerde çalışmak istiyorduk. Fakat part-time iş bulmakta zorlanıyorduk. Ayrıca internet forumlarında, mağaza önlerinde part-time çalışacak eleman arıyoruz diye ilanları görüyorduk. Bunları bir çatı altında toplamak, üniversite öğrencilerine faydalı olabilmek amaçlı bu siteyi kurmaya karar verdik. Part-time işi kapı kapı dolaşarak bulmak oldukça fazla zaman alıyor. Biz istedik ki, üniversite öğrencileri için parttime iş olanaklarını topluca görebilecekleri bir platform kuralım. Böylece www.unisbul.com kuruluş hikayesi başladı.
Part-time çalışmak öğrenciler için neden önemli?
Üniversiteye başlangıç çoğu kişi için bir ayrılıktır, bu ayrılık gençlerin yaşamla tanışmasını, kendi ayakları üzerinde durmasını, maddi giderlerini karşılamalarını gerektirmektedir. İşte bu noktada üniversite öğrencilerinin derslerini aksatmadan maddi giderlerini karşılayabilecekleri part-time bir işe ihtiyacı oluyor.
Sitenizin sistemi tam olarak nasıl çalışıyor?
Unisbul.com, birçok üniversiteli gencin okurken part-time çalışmasına öncülük ederek, iş dünyası ile üniversiteler arasında bir köprü görevi görüyor. Sitemiz, üniversite öğrencilerine part-time işler ve staj imkanı sunuyor, dünyanın önde gelen iş adamları, yazar ve sanatçılarıyla, üniversiteden hocalarla görüşmelerini sağlayarak iş dünyasına hazırlıyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin kendilerini ifade edebilmelerine yönelik çalışmalar da devam ediyor.
Site ne zaman açılmıştı?
2008 Mayıs ayında site olarak faaliyete başladık. 2010 Mart ayında şirketleşerek Unisbul İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Tic.Ltd.Şti. kurduk. Şu an ofisimiz Beylerbeyi’nde.
Ziyaretçi sayınız ve cironuz nedir?
Ziyaretçi sayısı günlük 500 – 700 arasında. Aylık ciromuz ise 3.000 TL – 4000 TL’ye ulaşıyor.
Benzeri olmayan bir proje
Benzeri bir girişim yok muydu daha önce?
Bu benzeri olmayan bir girişim. Sitemi, üniversiteli ve yeni mezunları kitlesine katarak tüm firmalara part- time ve dönemsel işlerde aracılık ediyor.
Girişimcilik nasıl başladı, proje için destek aldınız mı?
Girişimci olmak içimizde olan bir duyguydu. Uzun zamandır internet projeleriyle ilgileniyorduk. Projeye başladıktan sonra bir iş adamından ofis, ofis malzemeleri gibi destekler aldık. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden de başarılı girişimimizden dolayı tebrik mektubu aldık.
İnternet girişimcisi olarak ne gibi zorluklar yaşadınız?
İnternetten iş yapıyorsanız tüm müşterilerinizin interneti kullanıyor olması gerekiyor. Bir mağazanız olsa ürününüzü orada sergilersiniz, biz ise internette sergiliyoruz. İnternetten iş yapıyorsanız güvenilir olmak çok önemli. İnsanlar internet üzerinden hizmet alırken bir kere daha düşünüyorlar. Güvenilir olup olmadığını sorguluyorlar.
Sizin gibi girişimcilere söylemek istedikleriniz var mı?
İster internet girişimcisi, ister normal bir girişimci olun yapmak istediklerinizi bir yere yazın, araştırın ve hayata geçirin. Hayata geçirmediğiniz her gün sizin için kayıp bir gündür.
Eğer internet girişimcisi olmadan yapacağınız girişimin ne getirisi olup olmadığını tahmin edemiyorsanız, uygulamaya soktuktan sonra daha rahat göreceksiniz. Yaptığınız işin güvenilir ve kullanışlı olduğunu müşterilerinize bir şekilde anlatmanız gerekiyor.
eTohum sayesinde pek çok kişiyle tanıştık
Etohum’un size katkıları oldu mu?
Etohum destekçi arama konusunda ilk adım oldu. Etohum’dan destek alamadık ama başka nerelerden destek alabiliriz derken, sektörün birçok kurumsal firmasıyla tanışma fırsatı bulduk. Ayrıca Etohum’da yapılan seminerlerin ve tanıştığımız kişilerin katkısı oldu. Etohum’da destek alanların sevindiği, alamayanların hayal kırıklığına uğradığı bir ortam oluşuyor diyebilirim. Destek alamadığınızda yaptığınız işin getirisi olup olmadığını tekrar tekrar düşünüyorsunuz. Birçok yatırımcıya destek anlamında sunum yapıyorsunuz. Onlardan bir cevap gelmeyince de üzücü oluyor.
Gelecekle ilgili planlarınızdan nedir?
Gelecek planımız, www.unisbul.com’u part-time alanda lider konumda tutmak, tüm üniversitelilerin üye olup, iş bulduğu bir web sitesi haline getirmek.
Unisbul.com Kurucu Ortağı Cemil Erol kimdir?
1985 yılında Bozkurt- Kastamonu’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitmenliği Bölümünden mezun oldu. Üniversite son sınıfta ortağı Uğur Akkuş ile 2010 Mart ayında Unisbul İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Hizmetleri Ltd.Şti. kurdu.
Cemil Erol kendini şöyle anlatıyor: “Hayatımı dolu dolu geçirmeyi, çalışmayı ve gerektiğinde dinlenmeyi, seyahat etmeyi severim. Felsefe, kişisel gelişim ve güncel konular üzerine yazılan kitapları okurum. Haftalık olarak gazete takip eder, bloğuma yaptığım işlerle ve gördüğüm olaylarla ilgili yazılar yazarım. Projemi insanlara anlatmayı, yeni projeler üreten insanlarla diyalog kurmayı, onlarla fikir alışverişinde bulunmaktan hoşlanırım.”
Unisbul.com Kurucu Ortağı Uğur Akkuş kimdir?
1987 yılında İstanbul’da doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 8 yıldır yazılım ile uğraşıyor. Kendimi web yazılım alanında yetkinleştirdi. Birçok firmada yazılım uzmanı olarak çalıştı. Firmaların ihtiyaçları doğrultusunda siteler yapmaya başladı.
Uğur Akkuş kendini şöyle anlatıyor: “İstanbul’da yer alan seminerleri, fuarları kaçırmamaya çalışıyorum. Bu tür aktivitelere katılmak kişisel gelişimimi çok etkilediğini düşünüyorum. Yeni insanlarla tanışmak, kendimi tanıtmak ve insanları dinlemek hoşuma gidiyor. Sosyal çevre insana çok şey katıyor ve bazen o kadar değerli kişilerle tanışıyorsunuz ki. Kitap okumayı severim. Her kitaba başladığımda, daha başlardayken hemen atmak isterim sıkıcı gelir bana ama sonraları kitap o kadar bağlar ki beni, bitirdiğimde yeni bir ben daha olurum.”