Para Kazandıran Tarım Ürünleri
İçeriğe Ait Başlıklar
Yetiştirebileceğiniz En Karlı Tarım Ürünleri
Tarımsal ürün yetiştiriciliğine yatırım yapacak çiftçiler için para kazandıran ürünlerden bahsedeceğiz. Daha çok kazanç sağlamak isteyen girişimci ve çiftçiler için paylaştığımız tarım tredlerini değerlendirebilir. Öncelikle Meyve ve sebze bahçesinin maliyeti hakkında bilgi vererek konumuza başlayalım.
Meyve bahçesi kurmanın maliyeti
Meyve bahçesi kurmanın maliyeti oldukça makul seviyelerde. Bu işin uzmanları artık yarı bodur ya da tam bodur meyve ağaçlarını öneriyor. Bir dönüm araziye 60 ağaç dikebiliyorsunuz.Bodur fidan fiyatı ise 30-45 TL arasında değişiyor. Yani yaklaşık 2 bin 500 TL fidan maliyeti karşımıza çıkıyor.
Bu maliyetlerin üzerine tarla, sulama, budama ve en az dört yıllık ürün yetişme süresini de eklemek gerekiyor. Uzmanlar, daha çabuk büyüyen ve çok meyve veren bodur ağaçları tavsiye ediyor. Fidanlar, genelde sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikiliyor. Kısacası, 1 dönümlük arazi için fidan, sulama, bakım ve ilaçlama dahil arsa maliyeti hariç yaklaşık 5 bin TL’lik bir maliyet söz konusu. Uzmanlar bu işin ekonomik ölçeklerde olabilmesi için en az 50 dönümlük arazilerde yapılmasını tavsiye ediyor. Aksi halde para kazanmanın zor olduğu belirtiliyor. Sanayicilerse bin dönüm ve üzeri ölçeklerde üretim yapılmasını arzu ediyor.
Sebze bahçesi kurmanın maliyeti
Sebze bahçeleri meyveler gibi bir defalık yapılmıyor. Her yıl yenilenmesi gerekiyor. Maliyetler tarla
ve seraya göre farklılık gösteriyor. Ancak ortaya fazla maliyetli bir tablo çıkmıyor. Tarla ya da seraya göre maliyet farklılaşıyor. Sera biraz daha profesyonel bir iş. Hele topraksız tarım yapacaksanız ciddi bir sermaye ayırmanız şart. Seracılık merkezlerinde asıl maliyet arsada karşınıza çıkıyor. Arsa kendinize ait ise anahtar teslimi seranın kurulum maliyeti dekar başına 30 bin ile 80 bin TL arasında değişiyor. Burada fiyatı kullanılan malzemeler ve içindeki teknoloji belirliyor. Açık alanda bahçe kurmanın maliyeti ise yine arsa kendinize aitse 5 bin TL’yi geçmiyor. Ancak serada kazanç çok daha yüksek.
Tarımda yeni sezon trendleri
Hasat mevsimi bitmek üzere. Birkaç meyve dışında arazide tarımsal ürün kalmadı. Yeni sezon hazırlıkları başladı. Yeni tarım sezonunda üreticiler için fırsat olan, kazandırma potansiyeli yüksek ürünler için uzmanların önerilerini aldık…
TAKIM sektörünün önemi bütün dünyada giderek artıyor. Ülkeler için tarım artık en stratejik sektörlerin başında geliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) verilerine göre, dünyada 800 milyonu aşkın insan yeterli gıda maddesine ulaşamıyor. Sadece bu rakam bile tarımın gelecekte ne kadar büyük bir öneme sahip olacağını gösteriyor. Tarım sektöre yeni girecek üreticiler için de gelecek vaat ediyor. Hasat dönemi büyük oranda eylül ayında tamamlandı. Nar, ayva gibi birkaç meyve ve ikincil ürün mısır dışında neredeyse arazide ürün kalmadı. Çiftçiler artık yeni sezonda neler ekeceklerini düşünmeye başladı.
Çiftçiler için ekim ve dikim iki dönemi kapsıyor. İlk ekim hububat ile başlıyor. Bu dönemde yağan yağmurlarm ardından hububat ekimleri başlayacak. Birçok çiftçi tohumunu hazırlamış uygun iklim koşulunu bekliyor. Meyvecilik içinse bugünler tam karar verme zamanı. Ağır kış şartları başlamadan kasım ayı içinde meyve fidanlarının toprakla buluşması gerekiyor. Aksi takdirde mart ayını beklemek zorundalar. Seralarda ise yeni sezon dikimleri çoktan yapıldı. Aralık, ocak ayında domates ve biberi pazara çıkarmak isteyen üreticiler seralarda harıl harıl çalışıyor.
Bakliyat grubu ürünleri ise ekim için nisan ve mayıs ayını bekliyor. Nohut, fasulye, çeltik, börülce gibi ürünlerin ekim dönemi Mart sonu, Nisan başı. En geç Mayıs ayında ekimleri yapılıyor. Endüstriyel ürün grubundaki pamuk, mısır ve tütün gibi tarımsal ürünlerin ekimleri de yine Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşiyor. Mısırda ikincil ürün ise Temmuz ayında yapılıyor. Temmuzda ekilen mısırın hasadı ise Ekim ve Kasım aylarında yapılıyor.