Para basan gişeler kiraya verilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 376 müze ve ören yerinin gişelerini beş yıllığına kiraya verecek. Tahmini bedelin 1.2 milyar TL olduğu ihale 7 EylüVde. 21 Eylül’deki ikinci ihalede ise 181 müze ve ören yeri ile geleneksel el sanatları mağazaları kiralanacak. Bu İhalenin tahmini bedeli İse 103.4 milyon TL…
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, adeta “para basan” müze ve ören yerlerindeki gişelerle, satış ve ticari alanları kiraya veriyor. Bakanlık 7 Eylül’de düzenleyeceği ilk ihale ile 376 müze ve ören yerinin gişelerini beş yıllığına toplu olarak ki-raya verecek. Geçici teminat tutarının 35.7 milyon TL olarak belirlendiği ihalede, tahmin edilen bedel 1.2 milyar TL olacak. Bakanlık 21 Eylül’de gerçekleştireceği ikinci ihaleyle ise 181 müze ve ören yerinde bulunan satış ve ticari alanlar ile beş geleneksel el sanatları (GES) mağazasını 10 yıllığına kiraya verecek. Geçici teminat tutarının 3.1 milyon TL olarak belirlendiği ihalede tahmin edilen bedel 103.4 milyon TL olacak. İhaleleri alan şirketler, işe 1 Ocak 2017’de başlayacak.
GİŞELER KİRAYA VERİLECEK
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 73 ildeki 376 müze ve ören yerinin gişesi için ihale, 7 Eylül 2016 Çarşamba günü saat 10.00’da Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nde (DÖS1MM) Ankara’da yapılacak. İhale, pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek. Müze ve ören yerleri gişe ihalesinde İsteklilerin tekliflerini ihale günü 08:30-09:55 saatleri arasında ihalenin yapılacağı adrese teslim etmeleri gerekiyor. Posta ile yapılacak müracaatlar kabul edilmeyecek. Tekliflerin geçerlilik süresi en az 90 takvim günü olacak. 5 bin TL olarak belirlenen ihale dokümanı, DÖSlMM’den alınabiliyor.
İhalede tahmini bedel, 1 milyar 190 milyon 366 bin TL, geçici teminat tutarı 35 milyon 710 bin 981 TL olacak, ihale beş yıl için gerçekleştirilecek. İş 1 Ocak 2017 tarihinde başlayacak, 31 Aralık 2021’de sona erecek.
YATIRIMLAR YÜKLENİCİYE AİT
Bakanlıktan alman bilgiye göre 376 müze ve ören yeri listesinde de yer alan, bir önceki dönem ihale kapsamında bulunan 154 müze ören yerinin gişe ve turnike sistemleri ile yazılım ve donanım sistemlerinin kullanımı, ye ni yükleniciye bırakılacak.
376 müze ve ören yerinin tek bir ihale ile kiraya verilmesiyle, çalışmaları devam eden ve yeni açılacak müze-ören yerleriyle birlikte Türkiye genelinde kültürel varlığın dünya standartlarına ulaştırılması, Türkiye’nin her yerinde aynı kalitede hizmet verilmesi hedefleniyor. Ayrıca, ziyaretçi memnuniyetini daha da artırmak, ziyaretçi erişimini kolaylaştırmak ve özendirmek üzere satış imkanlarının artırılması ile kültür turizmi hacminin büyütülmesi, ziyaretçi hizmetlerinin iyileştirilmesi de amaçlanıyor.
İLK SÖZLEŞME 2010’DA İMZALANDI
Bakanlığa bağlı müze ve ören yerleri gişelerinin işletimiyle ilgili ihale 13 Eylül 2010 tarihinde gerçekleştirildi. ”Müze ve Ören Yerleri Gişelerinin İşletimi, Giriş Kontrol Sistemlerinin Modernizasyonu ve Yönetimi” işi ihalesiyle 50 müze ve ören yeri gişesi kiraya verildi. Sözleşme 28 Eylül 2010’da imzalandı. Tüm giderleri yükleniciye ait olmak üzere sözleşme çerçevesinde yürütülen projeyle, gişenin bilgisayar aracılığı ile ortak işletim sistemine entegrasyonu gerçekleştirildi. Güncel teknoloji kullanılarak yenilenen bilet ve turnike sistemlerinde karekod kullanımı ile akıllı bile uygulamalarına geçilerek, azami güvenlik sağlandı. Müze giriş biletlerinin internet üzerinden satışı da devreye alındı.
Yapısal ve teknolojik iyileştirme kadar ekonomik potansiyelin kamu yararına daha verimli kullanımını da sağlayan bu projede, firma tarafından tüm sözleşme süresi boyunca ciro garantisi taahhüdü ile gelirler garanti altına alındı. Proje kapsamında Bakanlıkça, kamuya ait değerler olan müze ve örenlerine vatandaşların yapacağı ziyaretleri kolaylaştırmanın bir sosyal sorumluluk olduğu bilinci ile Müzekart uygulaması hayata geçirildi.
GARANTİ EDİLEN CİR01.6 MİLYAR TL
Bakanlık, bu proje kapsamı dışında kalan 103 müze ve ören yeri gişelerinin işletimi, giriş kontrol sistemlerinin modernizasyonu ve yönetimi işini de 30 Ekim 2013’te ihale etti. Sözleşme 21 Kasım 2013’te imzalandı.
Bakanlığa bağlı birçok müze ve ören yerinde olduğu gibi Denizli Pamukkale Hieropolis Ören Yeri de, ziyaretçi erişimini kolaylaştırmak, özendirmek üzere satış imkanlarının artırılması ile kültür turizmi hacminin büyütülmesi amacıyla modernizasyon projesi kapsamına dahil edildi.
Müze ve ören yeri gişelerinin kiraya verilmesine yönelik olarak 2010 ve 2013’te imzalanan bu sözleşmeler, 31 Aralık 2016’da bitecek. Bakanlıktan alınan bilgiye göre mevcut ihalelerin garanti edilen ciro toplamı 1 milyar 600 milyon TL düzeyinde bulunuyor.