Pamuk Fiyatları Düşermi Pamuk Fiyatlarında Son Durum
Pamuk fiyatlarında son durum. Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tarık Bozbey de pamuk fiyatının son 20 yılda ortalama kilogramının 1,5 dolar seviyelerinde seyrettiğini söyledi.
TÜRKİYE’NİN PAMUK ÜRETİMİ
Son bir yılda ise tepe noktasının 5,3 dolar, ortalamasının ise 3,7 dolar seviyelerinde olduğunu belirten Bozbey, ”Pamuk fiyatları önümüzdeki yıllarda 2,5 ile 3,5 dolar bandında olacak ve bir daha 1,5 dolar seviyelerine inmeyecektir. Pamuk fiyatları makul dengelere oturacak” diye konuştu.
Bozbey, dünyada pamuğa olan talebin, nüfus ve doğal gereklerden dolayı artacağını belirterek, ”Buna karşın üretim aynı oranda artamayacak. Ülkemizin neredeyse 2 milyon tona yakın olan üretim kapasitesi kullanılmıyor. 360 bin tona kadar gerileyen balya pamuk üretimimizin bu yıl ülke genelinde en az yüzde 50 artacağı bekleniyor. Yani 500 bin tonu geçecek. Keşke herkes daha fazla pamuk ekebilseydi” diye konuştu.
Tuna YILMAZ / Destek Menkul Değerler Genel Müdürü
Pamuk fiyatlarında yön aşağı doğru
Pamuk: Ekim ayı boyunca yüzde 15 oranında değer kaybeden pamukta fiyatlardaki düşüşün devam etmesi bekleniyor. ABD Uluslararası Tarımsal Ürünler Servisi’nin yayınladığı “ürün durum raporuna göre bu yıl pamukta koza açım oranı yüzde 92 civarında. Tarımsal ürünlerin genelinin hasadının yüzde 50’si tamamlanırken, pamuğun bu yıl geç ekilmesi nedeniyle hasadının 1.4 ay geç bitmesi bekleniyor. Öte yandan, pamuk fiyatlarındaki satış baskısında ABD’deki hasattan çok Çin’in bu konuda politika değişikliğine gitmesi etkili. Dünya pamuk ithalatında ilk sırada yer alan Çin, artık pamuk stoklarını açıklamıyor. Çin’deki pamuk stoklan ve Çin’in pamuk ihracatı politikasındaki değişikliklerden dolayı 2014 yılında da pamuk fiyatlarında aşağı yönlü risk devam edecek. Bu durum, Aralık 2014 fiyatlarındaki 1.01 cent/lb kayıpla 76,51 cent/lb seviyesinden kapanışta destekliyor.
Dolar / TL: 2.08 seviyesi görüldükten sonra 1.9350 TL’ye kadar gerileme yaşanmıştı. Ancak şimdilerde tekrar 2 seviyesi üzerindeyiz. Kur, son üç ayda 1.92-2 TL arasında kaldıkça talep canlı kaldı. Kısa vadede kritik seviye 2.04; bu seviye aşılırsa Merkez Bankası’nın müdahaleleri olsa da tekrar 2.08, hatta 2.15 TL’yi görmek mümkün. Yurt içinde kuru dolar talebinin yanı sıra FED kararları da yukarı itebilir. ABD’de yüzde 7 üzerinde işsizlik, yüzde 2 altında enflasyon oldukça, bol ve ucuz dolar politikası yani doların değersiz kalma süreci devam edecek. Bu süreç dolar/TL’de sert kırılmaları engelleyebilir. FED’in varlık alım programında azaltıma gitmesi halinde ise kur daha üst seviyelere taşınır.
Sterlin / Dolar: Üst üste birbirini teyit eden toparlanma sinyalleri 1.49 civarında dolaşan pariteyi 1.6250 seviyesine kadar taşıdı. Yaklaşık yüzde 10’luk yükseliş sonrasında parite zirvelerine yakın yerde seyrediyor. Şimdilik İngiltere ekonomisi diğer AB ülke ekonomilerine göre daha ümit verici; bu umut da etkisini güçlü sterlinde gösteriyor. 1.63 seviyesi aşılabilirse hedef 1.67 olacak. Bu arada FED doları değerli kılacak adımlar atarsa İngiltere ekonomisi ne kadar toparlansa da paritenin 1.57 seviyelerine gerilemesi kaçınılmaz olacak.
Ham petrol: Son iki yılda ham petrol fiyatı 75 ile 115 dolar arasında dalgalandı. 2013 yaz dönemini 100 dolar üzerinde geçiren ham petrol, son gelişmelerle birlikte 100 dolar altına geriledi. Burada İran’ın yeni cumhurbaşkanının olumlu girişimleri de etkili oldu. İran’ın yeni lideri ambargoyu kaldırabilirse İran petrolü piyasaya girer. Öte yandan küresel ekonomideki ‘büyüyememe’ durumu da petrole olan talebi azalttığı için fiyatlarda geri çekilmelere neden oldu. 95 dolar seviyelerindeki ham petrol için düşüşün devamında 92 dolara kadar geri çekilme beklenebilir.
Sonrasında önemli bir gelişme olmadığı takdirde bu seviyelerde yatay bir hareket görebiliriz.
Brent petrol: Brent Petrol’de satışlar 107 USD seviyelerinden karşılandı. Kısa vadede 109 seviyelerine doğru yükseliş yaşanabilir. Yukarı yönlü bir hareket başlayabilmesi için küresel talepte ciddi bir artış olması gerekiyor. 2013 yılının son iki ayı için böyle bir görünümden bahsetmek güç. Anlaşılan o ki 2014 yılında ülke ekonomileri genişlemeci para politikalarına devam edecekler. Beklenilen iç talep yaratılır ve ekonomik canlanma sağlanırsa petrol fiyatlarında yeniden bir artış görebiliriz.
Bakır: Bakırda üçgen formasyonu aşağı yönlü kırıldı ve 3.14 seviyesine kadar hızlı bir düşüş gerçekleşti. Bu hafta Çin’de açıklanan önemli bir veri bulunmazken, GSCI’de (Goldman Sachs Emtia endeksi] gerçekleşen üçgen kınlımı bakır fiyatları üzerinde etkili oldu. Comex Bakır kontratlarında da, kirilim ile birlikte açık pozisyon sayılarındaki ve hacimdeki artış, aşağı yönlü baskının devam edebileceği şeklinde yorumlanabilir. Yedi aylık zaman dilimine yayılmış bir ters omuz baş omuz formasyonu geçerliliğini korurken, 3.1240 ve 3.05 seviyesi önemli destek olarak takip edilebilir. Orta ve uzun vadede yukarı yönlü hareket beklentimizi koruyoruz.
Gram altın: Altının ons bazında 1.305 dolar seviyesini geçmeden yukarı hareketten bahsetmek oldukça zor. 2014 yılı içinde doların değer kazanacağı beklentimizi koruyoruz. Altının ons cinsinden değer kaybedeceğini düşünmemize rağmen dolar/TL’deki yukarı hareket beklentimiz, gram altın fiyatlarında çok büyük değişimler olmayacağını düşündürüyor. Gram altın fiyatlarının 80 dolar altına sarkmasını beklemiyoruz. Bu seviyeler de alım için uygun.
SBP 500 Endeksi: Endeksin büyük bir düzeltme içine girilebileceği yönündeki sinyaller, dolar endeksindeki yükselişle de destekleniyor. 1.796 seviyesi yukarı yönlü takip edilmesi gereken direnç. 1.740 seviyesinin kırılması ise orta vadeli düşüş trendini teyit edecek.
Kahve: Dünya kahve üretiminin yaklaşık yüzde 57’lik kısmını Brezilya ve Vietnam üretiyor. Kahve üretiminin yoğun olduğu söz konusu tropikal iklimlerde yaşanan yağışlı havanın etkisiyle verimin arttığını belirtelim. Bu da dünya kahve arzında artışa neden oldu. Ancak talep yönünde istenen artış sağlanamadı. Bu da fiyatları düşürdü.
Teknik olarak bakıldığında kahvede yükselen trend desteği konumundaki 130 dolar desteğinin kırılması sonrasında satış baskısının arttığı görülüyor.
Düşüşün sürmesi halinde 100.58 ve 87.34 dolar destekleri önemini hâlâ koruyor. Yukarı yönlü hareketlerde 127.85 dolar ilk direnç seviyesi, ardından 145.00 dolar takip edilmeli. Fiyatlar 145 dolar direnci üzerine tekrar çıkmayı başaramadığı sürece kahve fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket devam edebilir.
ben bir pamuk üreticisiyim bırakın bikarı elimizdekiler kalsın bu fiyatla giderlerin 3 de 2 ödenir 3de 1 biri kalır kalan gelecek yılı bekler bu 3/1 olur 3/4 gelde bu işte bir kazanç ara
ARKADAŞLAR BEN ÜRETİCİYİM MAZOT 4,TL+ GÜBRE 1750 TL,PAMUĞUN MASRAFLARI COK PAMUGUN HASADINI HESAPLADIGIMIZDA GERCEKTEN 2 TL NİN ALTINDA OLURSA ZARAR CİFTCİ ZORDURUMDA EYER BUSENEDE FİYAT DUŞUK OLURSA ONUMUZDEKİ YIL ZOR PAMIK URETİLİR OZELİKLE BUSENE COK MASRAFIMIZ OLDU ALLAH URETİCİLERE YADIM ETSİN …….
araba alıpta ne yapacan araba karı gibidir devamlı seni yer araba alacağına ev al ki sana kira bedeli karşılığında para getirsin akıllı…
tansu çillar zamanında çiftçi çok rahat idi; ben izmir bergama ilçesine bağlı şirin bir kasabada ikahmetkah ediyordum ama 2003 yılında izmir’e kaçtım, devlet hiç bir zaman daimi güzel bir pamuk fiatı çiftçiye vermez çiftçinin eline güzel yüklü bir fiyet verirse bu çiftçi izmirde her yıl ev alır ve bu ev ile her ay kendisine kira gelir haaaaaaaaaa bunu yapanlar var tabiiii bu kişiler akıllı olan kişilerdir çiftçinin eline 365 günde bir eline para geçer zengin olan çiftçi izmirden şeğirden aldığı ev ile kiradan gelecek olan gelir ile har ay eline 500 ytl geçecek ve seneye pamuk masulu için daha özgüven daha büyük çesaret ile tarlasını çalıştıracak 7 veya 10 sene devamlı pamuk’a hak ettiği deheri yada değerinin üzerinde bir fiyat verilse çiftçi çok zengin olur fakat devlet bunun farkında benim vekilim sizlerin vekiliniz bunu biliyor devlet büyükleri her şeyi biliyorla ama yapmazlar VERMEZLER….
pamuk fiyatları fırlayacak
merhaba arakadaşlar yorumlarınıza ben de bir şeyler eklemek istedim .bence mart sonunda herşey belli olur .diye düşünüyorum araba alacak arkadaşada hitap ediyorum . bir gün bir çiftçi ölmüş kalbini açmışlar ne var diye içinde bakmışlar ki 40 yıllık ümütleri varmış .sende kafana fazla takma :))
DÜNYA STOKLARINDA PAMUK ÜRETİM OLARAK AZALIYOR AMA NİSAN AYINA KADAR BEKLEMEK ÇOK MANTIKLI . BİR BORSA INIS ÇIKSINDA YAPILACAK EN DOGRU KARAR yatırımı ORTAYA ÇIKARMAMAK OLACAKTIR.TÜRKİYE DIŞA İHRACA YENİ YENİ BAŞLIYOR BU SEBEPLE ÜLKE İÇERİSİNDE PAMUK ARZI DÜŞÜK OLACAK BU KARARA EK OLARAK 2012 YILI PAMUK ALANLARINIDA GÖSTERİRSEK PAMUK FİYATLARININ EMİN ADIMLARLA YÜKSELİŞE GEÇECEĞİNİ GÖRÜRÜZ. O ZAMAN EN LÜKS ARABADA ALIRSINIZ VEYA FARKLI ALANLARDA KAR GETİRECEĞİNE İNANDIĞININ BORSALARADA YATIRIM YAPABİLİRSİNİZ.SAYGILARIMLA…
bak kardeşim babanda biraz beklesin cünkü bu ayın sonlarında artış olcak… bu yıl araba almayın sizde bu yıl at arabanı alın kardeşim……..
şimdi pamuk 2 tl olsaydı benim babam bize araba alacaktı am pamuk şimdi 1,10 tl olduğu için babam zarar ediyor lütfen bu pamuk artışı başlasın. tüccarların yüzünde pamuk para etmiyor kardeşim belki babam bize araba alırdı….
pamuk fiyatı üretici için düşük . özellikle bu yıl 2011 de üreticiler beklentilerinin yüzde 40 kını ancak alabildiler.pamuk fiyatı ne kadar artarsa üretimi de fazla olur.bazıları varki bu tarlaların icaresini verip twela sürüyorlar onlar kesinlikle zarar ettiler. kütlü pamuk fiyatı en düsük 2 tl olmalıdır. o zaman herkes pamuğa yönelir ve üretim artar.