Bakmayın siz konunun “oyun” olmasına. Bu çok ciddi bir iş. Küresel oyun pazarı sinema endüstrisinin büyüklüğüne ulaştı. Türkiye’de de bu alanda öne çıkan ihracatçı firmalar var. Pazarın ve Türk geliştiricilerin Önü çok açık…
OYUN yazılımları geliştiren Tale Worlds’ün Mount&Blade adlı oyunu 212 ülkede 7 milyondan fazla kopyasını satarak Türk oyun piyasasında bir rekora imza attı. TİM tarafından gizli ihracat şampiyonu seçilen firmanın Genel Müdürü Ali Erkin, ödülünü Aralık ayında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin elinden aldı. Kısa bir süre sonra da Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni’nde Türk Hava Yolları, Digiturk ve Turksat gibi dev firmalarla birlikte ödül alan Tale Worlds özelinden oyun sektörü dikkatleri bir anda üzerine çekti. Biz de bu başarılı ihracatçıdan ilham alarak, oyunları yurtdışında da indirilen ‘gizli ihracat şampiyonlarını’ bir araya getirdik. Dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan ve yıllık pazarı 110 milyar dolar seviyesine erişerek Hollywood’un tacını elinden alan oyun endüstrisinin ülkemizdeki payını araştırdık. Kahramanlarının ağzından başarı hikayelerini dinledik…
İçeriğe Ait Başlıklar
INGAMEGRUP
Bilardo ile Hindistan pazarına girdi
Ingamegrup, 2012 yılında Tuncay Büyükoğlu ile Özgür Soner tarafından kuruldu. En popüler oyunu Zula. Firmanın 2.5 milyon kayıtlı oyuncusu bulunuyor ve aylık yüzde 10’luk bir hızla büyüyor. 2016 sonunda Avrupa’da yedi dilde yayma girdi. Ayrıca iki aydır Güney Amerika’da İspanyolca konuşulan ülkelerde de yayında. Brezilya’ya bu ay açıldı, İran ve ardından da Tayland’da yayınlanacak.
“Bu tip oyunların dünyadaki pazarı hali hazırda 3 milyar dolar civarında. Biz de bu pastadan büyük bir pay almak hede-findeyiz” diyen Tuncay Bü-yükoğlu, Pool Elite adındaki bilardo oyunlarının hızlı bir yükseliş yaptığını ifade ediyor. Dünya bilardo şampiyonumuz Semih Saygmer’in katkıları ile geliştirildi. Facebook’da 600 bin aktif oyuncu ile dünyada dördüncü social bilardo oyunu olmayı başardı. Pool Elite mobil versiyonu çok yakında Hindistan’da Nazara tarafından yayınlamaya başlayacak. Nazara, Bollywood’un ünlü aktörlerinden Hrithik Roshan’ı oyunun yüzü yaptı. ABD’de de yakında lansmanına başlanacak. “Tüm oyun projelerimiz için Tübitak desteklerinden yararlandık” diyen Büyükoğlu, oyun sektöründe başarılı olmak ve globale açılmak için doğru iş ortaklıklarının çok önemli olduğunu ifade ediyor.
UDO GAMES
Oyuncular yüzde 90 ABD’den
Udo Games’in temelleri, 2011 yılında Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Türker Karahan, Andaç Altak ve Gökhan Güngör tarafından atıldı. ODTÜ Teknokent’in kuluçka merkezi, kısa adıyla ATOM yani Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi’ne taşındıktan sonra şirketleşen Udo, şimdiye kadar çok sayıda başarılı işe imza attı. Hem PC oyunları hem de mobil oyun geliştiren Udo’nun en ünlü oyunu Incre-dible Toys. Türkiye’nin oyun Oscar’ları olarak düzenlenen Kristal Piksel 2014 oyun ödüllerinde “Yılın Oyunu” ve “En İyi Tasarım” ödüllerini aldı. Aynı zamanda Avrupa’da düzenlenen oyun festivallerinde de aday gösterildi.
“Alictus firmasıyla beraber yeni yayınladığımız Blobie.io oyunumuz şu an mobil marketlerde. Bu oyunların yanında kendi adımıza ve başka firmalarla beraber yayınladığımız 10 oyunumuz daha mevcut” diyen Türker Karahan, günlük toplam 20 bin aktif oyuncuları olduğunu ve oyuncuların yüzde 90’mm ABD’den olduğunu ifade ediyor.
Sektörde yetişmiş insan sıkıntısı olduğuna vurgu yapan Karahan sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Dünyada oyunla ilgili çok sayıda lisans programı mevcut. Türkiye’de şu anda yalnızca ODTÜ, Hacettepe ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin başı çektiği yüksek lisans programları var, o kadar.
Ekonomi Bakanlığı’nm teşvikleri, Tübitak ve KOSGEB destekleri sevindirici ancak şöyle bir sıkıntımız var; destekler Ar-Ge öğelerine ve teknik gelişimlere bakarak dağıtılıyor. Ama oyun içinde neler yapıldığım, ne gibi yeni şeyler üretildiğini yetkililere anlatamıyoruz maalesef. O nedenle genelde eğitsel içerikli oyunlara destek alabiliyoruz sadece. Bu da bizi zevk almadığımız projeler üzerine çalışmaya itiyor.”
JOY GAME
“Türkiye pazarı 600 milyon doları geçti”
Türkiye’nin uluslararası bir oyun şirketi tarafından satın alman ilk oyun şirketi Joy Game 2009’da kuruldu. 2013’de Güney Koreli dünya oyun lideri Netmarble tarafından satın alman stüdyoda şu an 100 kişi çalışıyor. Dünya mobil oyun pazarında ilk beşte yer alan Netmarble’m EMEA CEO’su Barış Özistek, Türkiye’deki stüdyoda uluslararası oyunların yerelleştirme çalışmalarım yaptıklarını belirterek, oyun endüstrisinin büyümesi için sadece teşvik ve desteklerin yeterli olmadığını, küresel ağlar kurulması gerektiğini ifade ediyor.
“Güney Kore’de devlet oyun stüdyolarına teşvik vermenin yanı sıra dünya oyun devlerinin yöneticilerini her yıl Kore’de ağırlayarak, yerli 050ın stüdyoları ile tanıştırıyor. Böylece fuarlarda elde edilemeyen bağlantılar kolaylıkla kurulabiliyor. Oyun sektörü bilgi transferi gerektiren bir alan. Bu nedenle teşviklerden ziyade devlet düzeyinde uluslararası organizasyonlar yapmak ve ağ oluşturmak daha kıymetli” diyen Özistek, bu strateji ile Güney Kore ve Çin’in 10 yılda dünya oyun pazarında lider konuma ulaştıklarını aktarıyor.
“Devlet stüdyolara fuarlara katılması için ne kadar para desteği sağlarsa sağlasın, küçük stüdyolar o fuarlarda dünya liderleriyle randevu alıp tanışamıyor bile. Bu da devlet desteklerinin boşa harcanmasına yol açıyor” diye konuşan Özistek, Kore’deki gibi devlet bünyesinde kurulacak bir uzman kurumun dünya oyun pazarıyla ağ yaratmasının gerekliliğine vurgu yapıyor.
Riskli yatırımlar olduğu için oyun stüdyolarına yatırımcı çekmenin de zor olduğunu ifade eden Özistek, bu zorluğu aşmak için Çin ve Güney Kore’de devletin oyuna yatırım yapan her yatırımcıya ortak olduğunu belirtiyor. Böylece 10 stüdyo yerine 100 stüdyoya yatırım yapılarak, başarı yakalama şansı artırılıyor. Çünkü piyasaya sürülen oyunlardan yalnızca küçük bir kısmı başarılı oluyor. Başarılı olan oyunlarda ise milyonlarca dolarlık cirolar söz konusu olduğu için yatırımcı başarısız oyunlara harcadığı parayı kat kat çıkarabiliyor. Türkiye’de 30 milyon kişinin günde ortalama 40 milyon saat oyun oynadığını aktaran Özistek sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Dünya oyun pazarı yıllık 110 milyar dolar. Sinema ile başa baş gidiyor neredeyse. Hollyvvood’un yılda kasasına giren toplam tutar şu an 93.8 milyar dolar. 110 milyarlık pazarın 40 milyar dolarını ise mobil oyunlar oluşturuyor. Türkiye’de de pazar 600 milyon doları geçti. Hızla büyüyor sektör. Netmarble olarak Starters-hub Girişim Hızlandırma Gamegaraj programı kapsamında oyun girişimlerine destek veriyoruz.”
AHOY GAMES
İngiliz arkadaşına okey öğretmek için oyun yaptı
Ahoy Games 2012 yılında Deniz Piri tarafından kuruldu. Kuruluş hikayesi oldukça ilginç. İngiliz bir arkadaşına okey öğretmek için mobil platformlarda okey oyunu bulmaya çalışan Piri, içine sinen bir oyun bulamayınca ve bu arama sırasında ökeye talebin büyük olduğunu anlayıp, mobil bir okey oyunu yapmaya karar verir. “Bu aşamada hala bir şirkette full-time olarak çalışıyordum, akşamları da Okey Pro adım verdiğim oyunu geliştirmeye çalışıyordum. Bir kaç ay sonra işimi bırakıp Ahoy Games’i kurdum; üç çalışanla işe başladım. Böylece arkadaşıma Türk oyunu öğretmek isterken oyun işine girmiş bulundum” diye oyun sektörüne girişini.
Başlarda amacı sadece masa oyunları geliştirmek olan Ahoy Games’in bugün yayınlanmış üç oyunu bulunuyor ve farklı kategorilerde yeni oyunlar geliştirmeye devam ediyor. Okey ‘ Pro’nun Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da popüler olduğunu ifade eden Piri, “Özellikle yurtdışmda yaşayan Türkler tarafından oynanıyor. Bunun dışında Romanya ve Bulgaristan’da da oyuna ilgi duyan büyük bir kitle var” diyor.
ALICTU S
Cep telefonlarını oyun makinesine dönüştürüyor
Alictus, Ecem Baran ve Arif Emre Taş tarafından 2013 yılında KOSGEB’in Ar-Ge ve İnovasyon desteğiyle kuruldu. Oyun ve oyun teknolojileri üzerine faaliyet gösteren şirket, ODTÜ Tek-nokent’te yer alıyor. Endüstri mühendisi olan Baran, oyun endüstrisindeki bilgisayar mühendisi tekelini kırdıklarını ifade ederek “Ortağım da fizikçi. Biz genel algının aksine, yaratıcı emek gücünün ve veriye dayalı sonuç çıkarmanın ön planda olduğu bu endüstride farklı disiplinlerden gelmemizin çok faydasını görüyoruz” diyor.
KOSGEB ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan Gamepho uygulaması ile tüm cep telefonlarını birer oyun makinesine dönüştüren Alictus, bu teknolojiyi yurtdışmdaki çok sayıda 030ın firmasına lisanslıyor. Aym zamanda Android ve iOS’da milyonlarca indirmeye ulaşan ve tüm dünyada günlük on binlerce oyuncu tarafından oynanan mobil oyunlar üretiyor. Çok oyunculu çevrimiçi mobil oyunlara odaklanan Alictus’un, pazarda kendi geliştirdiği Landk.io ve Twix.io oyunları ile, yine yerli bir oyun firmasıyla ortaklaşa geliştirdiği Blobie.io ve Jellies.io adında toplam dört oyunu bulunuyor.
“Oyuncularımızın büyük bir bölümünü sırasıyla Kuzey Amerika, Güney Kore ve Fransa’daki 25 yaş altındaki oyuncular oluşturuyor” diyen Baran, oyun firmaları olarak global pazarda yer alabilmek ve bu potansiyeli kullanabilmek için sürekli üretmeye, sektörde fark yaratabilecek projeler geliştirmeye mecbur olduklarını söylüyor. Ojoın sektöründeki firmaları ciddi anlamda ivmelendirebilecek devlet destekleri olduğuna da değinen Baran, Ekonomi Bakanlığı’nın özellikle 030ın sektörünü özel olarak desteklediğini, Tübitak ve KOSGEB desteklerinden de faydalanmanın mümkün olduğunu belirtiyor. Oyun sektöründe çalışanların dağılımına bakıldığında, sektörün yaklaşık yüzde 80’inin erkekler tarafından domine edildiğini söyleyen Baran sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Oyun sektöründe çalışan bir kadın olarak, sektörde yer alan kadın yoğunluğunu yeterli bulmuyorum. Konu ile ilgili farkındalık arttıkça, kadınların oyun sektörüne katılımını sağlamaya yönelik yapılan çalışmaların sayısı da artıyor. Biz Alictus olarak kadın geliştiricilerin iş ve staj programlarına başvurmalarını elimizden geldiğince teşvik etmeye özen gösteriyoruz. Bazı üniversite topluluklarının da bu yönde çalışmalarda bulunduğunu biliyorum. Bu gibi çalışmalar arttıkça kadınların oyun endüstrisine katılımlarının artacağı görüşündeyim.”
GENETIC STUDIOS
Google, Silikon Vadisi’ne davet etti
Firma 2014 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi hazırlık okulunda tanışan Uluslararası ilişkiler öğrencisi Abdülmecid Dündar ile İç Mimarlık öğrencisi Salih Yörük tarafından kuruldu. Yö-rük’ün kardeşi Yusuf ile beraber geliştirdiği The Fear isimli oyunu Dündar pazarladı. Oyun Google Play platformunda satışa çıktıktan sonraki ikinci haftasında yeni ve en çok indirilen oyunlar arasında dördüncü sıraya yükseldi. Şu an 185 ülkeden 1.5 milyonun üzerinde oyuncuları var. Bu başarı Google yöneticilerinin de dikkatini çekti. 0301nun pazarlamasını yapan Dündar geçen 30i Silikon Vadisi’ndeki Google Kampüsü’ne davet edildi. Hala üniversitede öğrenci olan ortaklar, bir de Bus Simulator 2017 cock-pit go adında bir simülasyon geliştirdi. Kısa sürede 500 bin kişiye ulaşan bu 030ın da Çince, Japonca, Fransızca, Almanca, Rusça, Portekizce, İspanyolca, İngilizce ve Endonezce dillerine çevrildi.
“Ülke seçimlerini simülasyon oyununa sempatisi olan milletlere göre yaptık. Trafik işaretlerini bu kadar dilde öğretme fırsatımız oldu. Şu anda bir araba park oyunu üzerinde çalışıyoruz, bitmek üzere. Önda da tüm dünya oyuncularım Türk usulü park etme üzerine bir simülasyona tabi tutacağız” diyen Dündar, bir de uzay konseptli simülasyon üzerine çalıştıklarını belirtiyor.