Başarılı Girişimcilik

Outliers Notebook, Akıllı Not Defteri Girişimi

Eray Altunbozar Girişimcilik Hikayesi

“İlk olma yolunda ilerliyoruz”

Eray Altunbozar, Outliers Notebook ve AirCar’ı kurarak girişimciliğe adım attı Dijital not defteri Outliers Notebook ile şimdi el yazısını text yazısına çevirmeye odaklanan girişimci “Bunu yapabilen dünyadaki ilk defter ve mobil uygulama olma yolunda ilerliyoruz” diyor.

Eray Altunbozar, parlak bir eğitim hayatının ardından kurumsal bir şirkete girerek kariyerinin ilk adımını attı.

Bir teknoloji şirketinin 400 milyon dolarlık bütçesinin satın alma danışmanlığını yürüttü.

Ardından Outliers Notebook ve AirCar’ı kurarak girişimciliği denedi. Outliers Notebook, dijitalleşebilen not defteri olarak çözüm sunarken AirCar da elektrikli otonom uçan araba yapımına odaklanıyor.

Her iki girişimiyle de hızla yol alan Altunbozar, Outliers Notebook için gerçek kırılma noktasının defterdeki el yazısını text yazısına çevirmesi olacağına inanıyor. “Bunu yapabilen dünyadaki ilk defter ve mobil uygulama olma yolunda ilerliyoruz” diyor. Outliers Notebook ve AirCar’ın kurucusu Eray Altunbozar, girişimciliğe nasıl başladığını, fikirlerini nasıl hayata geçirdiğini ve bundan sonraki hedeflerini şöyle anlatıyor:

Outliers Notebook
Outliers Notebook, dijitalleşebilen not defteri

“BABAMA VERDİĞİM SÖZ”

“1987 doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Karadeniz Ereğli’de tamamladım. Liseden sonra Amerika’ya gitme kararı aldım. O zamanlar babamla anlaşma yapmıştık. Okul masraflarımı o ödeyecekti, yaşam masraflarımı ise kendim karşılayacaktım. Şimdi dönüp bakınca 18 yaşında nasıl büyük bir söz verdiğimi düşünüyorum. İlk birkaç yıl mühendislik eğitimi aldıktan sonra bölümümü işletmeye çevirip New York Eyalet Universitesi’nden 3,5 yılda onur belgesiyle mezun oldum. Bu dönemde New York’ta 12 farklı işte çalışmıştım. Haftada 60 saat çalışıp okuldan alabildiğim en fazla krediyi alırdım. Bu dönemin girişimcilik için çok değerli olan çalışkanlık ve sorumluluk özelliklerini bana kattığını düşünüyorum. Sonrasında dört yıl kadar profesyonel kariyerle birlikte Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Harvard’ın son dönemi okulu bırakıp girişimciliği öğrenmek adına üç yıl önce Outliers Notebook şirketini, geçen yıl da AirCar şirketini kurdum.

KURUMSAL DENEYİM

Girişimci olmadan önce kurumsal bir şirketin teknoloji satın alma süreçlerini yönetiyordum. Aynı zamanda 400 milyon dolarlık bir bütçenin satın alma danışmanlığını yürütüyordum. Bunlarla paralel olarak Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans çalışmalarına devam ediyordum. Kalan vakitlerimde de ileri teknolojilerle ilgili bulabildiğim tüm bilgileri öğreniyordum. AirCar şirketinin kuruluşu için gerekli bilgi birikimi bu 2-3 yıllık araştırmaların sonucu.

DİJİTALLEŞEN NOT DEFTERİ

İş fikrinin nasıl oluştuğuna gelince… Öncelikle Outliers Notebook şirketinden başlayayım. Kurumsal şirkette çalışıyorken çok not tutardım ve bu notların fotoğrafını çekerdim. Sonra bu fotoğrafları bulmak için ayrı bir çaba sarf ederdim. Bu süreci kolaylaştırmak için aklımadijitalleşebilen not defteri fikri geldi ve Outliers Notebook’u kurdum. Outliers Notebook ile hem not alma sürecini kolaylaştırabileceğimi hem girişimciliği öğrenebileceğimi düşünmüştüm. Sonrasında bu defterin nasıl sürdürülebilir olması gerektiği ile ilgili biraz düşündüm ve mikrodalga fırında silinme yöntemini geliştirdik ve Outliers Notebook bugünkü halini aldı.

OTONOM UÇAN ARABA

AirCar ise farklı bir süreç sonrası doğdu. İnsan hayatını çok önemsiyorum. Bu yüzden yaptığım işlerde topluma ne kadar yardımcı olabilirsem o kadar iyi bir amaç uğruna yaşadığımı düşünmek beni motive ediyor. Bu nedenle uzun bir süre insanoğlunun çözmesi gereken problemler üzerine düşündüm ve araştırmalar yaptım.

Bir süre sonra aklımda AirCar belirdi. Yani elektrikli otonom uçan araba. İstanbul trafiğinin de etkisi olmadığını söyleyemeyeceğim.

“ÜRETİME GEÇİYORUZ”

Outliers Notebook fikri geldikten sonra yazılımcı arkadaşlarımla bir araya geldik ve ilk defteri-uygulamayı çıkarttık. Sonrasında Kickstarter ve takiben Arıkovanı fonlama süreçleri oldu. Özellikle Arıkovam’nda beklentimizin sekiz katı fon topladık. AirCar ise daha zorlu geçti. İlk fikir aklıma geldikten sonra aylarca fizik formülleri, tedarikçi görüşmeleri ve konsept tasarımı üzerine çalışmaya başladım. Bu süreçte yapay zeka yazılımı, batarya sistemi, kompozit malzeme, sensör, aerodinamik gibi kompleks alanlarda bulabileceğim tüm kaynakları tükettikten sonra AirCar’ın ilk tasarımını tamamladık. Sonrasında 1/3 boyutlu prototip üretimini tamamladık. Şu sıralarda ise tam boyutlu modelin üretimine geçiyoruz.

“HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK”

Outliers Notebook firmasını kurarken ilk olarak Amerika’da ürünü satmayı planlamıştık, ancak ben o zamanlar İstanbul’daydım ve Amerika’da isteğimiz başarıyı elde edemedik. Hem lojistik problemler hem tecrübe eksikliği sonucu bir hayal kırıldığına uğradık.

Ancak vazgeçmedik ve ekip olarak aradığımız başarıyı Türkiye’de yakaladık. Şimdi tekrar yurt dışına açılmaya başlıyoruz ve bu sefer daha iyi ilerliyoruz. AirCar’ı kurarken en çok zorlandığım kısım, yakın çevremi fikre inandırmak oldu. Aynı zamanda AirCar yatırım gerektiren bir start up ve ülkemizin içinde bulunduğu süreç AirCar’a Türkiye’de yatırım almaya pek müsait değil. Bu konuda finansman bulmakta ciddi zorluk yaşadığımız ve sırf bu yüzden projeyi yavaşlattığımız dönemler oldu.

İLK BÜYÜK İŞ

Outliers Notebook için ilk büyük iş Arıkovanı fonlama sürecinde gerçekleşti. 40 bin TL fon hedeflerken 60 günde 340 bin TL fona ulaştık. Kurumsal bir şirketten yeni çıkmıştım ve hiç yatırım almadan iki ay gibi bir sürede bu boyutta fona ulaşmıştık. Bu, insanların ürünümüzü sevdiği anlamına geliyordu ve çok değerli bir mesaj almıştık. AirCar için ilk büyük işimizi 2019 yılına, Galata’dan Üsküdar’a yapılacak insanlı test uçuşuna saklıyoruz.

“BAŞARDIM DEDİĞİM AN”

Outliers Notebook için “Tamam işte başlıyorum galiba” sözünü dört ay önce söyledim. Defter satışları hızlı bir artış gösterdi ve en önemlisi yurt dışından siparişler gelmeye başladı. Son dört ayda kârımız son 30 ay kârının üç katı olarak gerçekleşti. Ekip, global bir şirket olma yolunda motivasyondu bir şekilde çalışıyor ve en önemlisi iki yıldır hayalini kurduğum teknolojik geliştirmeleri yapacak duruma ulaştık. Outliers Notebook için gerçek kırılma noktası, defterdeki el yazısını text yazısına çevirmesi olacağına inanıyorum ve bunu yapabilen dünyadaki ilk defter ve mobil uygulama olma yolunda ilerliyoruz. AirCar içinse henüz bunu söylemek için biraz erken.”

“YA VAZGEÇERSEM DİYE ENDİŞELENDİM”

SORUMLULUK: “Ya vazgeçersem” diye endişem oldu, ancak “Ya başarısız olursam” diye endişem olmadı. Çünkü vazgeçmediğimiz sürece başarısız olmayacağımızı düşünüyorum. Sadece girişimcinin başarılı olmak için yüklendiği maddi ve manevi sorumluluk dönemsel olarak ağır gelebiliyor.

UÇAN ARABA FİKRİ: Outliers Notebook, AirCar’a kıyasla daha kolay bir şirket. Outliers Notebook için hiç endişem olmadı, ancak AirCar ile ilgili dönemsel endişelerim oluyor. Kabul etmem gerekir ki Türkiye’de full otonom, elektrikli uçan araba yapma fikri biraz endişe verici…

Berrak Kutsoy

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu