Bayilik Veren Firmalar İle İş Kurma FırsatlarıOto Bakım Bayilikleri

Oto Ekspertiz Bayiliği Veren Firmalar

İkinci el otomobil pazarı müthiş hareketli. Oto ekspertiz firmalarının işi çok arttı. Girişimcilere yeni iş kapısı doğdu. Çok sayıda franchise fırsatı var. Oto ekspertiz bayisi olmanın maliyeti 92 bin ile 300 bin TL arasında değişiyor…

Kurumsal Oto Ekspertiz Firmaları

GIDA, spor, tekstil derken firmaların büyüme stratejisi içerisinde yer alan franehising yöntemi şimdi de otomotiv sektörüne sıçradı. Türkiye’de araç sayısının ve ikinci el araç satışının artmasına paralel olarak büyüyen sektör, oto ekspertiz dükkanlarının iş hacmini giderek büyütüyor. Oto ekspertiz dükkanı açmak için kendi başınıza işe koyulabi-leceğiniz gibi kurumsal kimliğe sahip, franehisee yöntemiyle büyümeyi tercih eden firmaları da seçenek olarak almak mümkün. Türkiye’deki ve özellikle İstanbul’da çoğalan araç sayısını düşünecek olursak, sektörün gelecek yıllarca daha da büyümesi yüksek ihtimal.

Rakamlar tam kesinleşmese de 2019 yılında yaklaşık 7.5 milyar adet ikinci el taşıt aracı satışı gerçekleşti. Birinci el araç satışı rakamı ise 475 binde kaldı.

Oto ekspertiz
Oto ekspertiz

Bu rakamlar 2018’de bire 13 olan sıfır/ ikinci el oranının 2019’da bire 18’e çıktığını gösteriyor. Hal böyle olunca, ikinci el taşıt aracı satın almak isteyenler arasında giderek daha fazla insan oto ekspertiz bayilerine başvuruyor. Bu durumu fırsata çeviren firmalar, sadece yerinde değil mobil ekspertiz hizmeti bile vermeye başladı. Otomotiv sektörünü seven ve tamir işinden anlayan girişimcilerin tercih edebileceği sektör dallarından biri olan oto ekspertiz bayiliği, 92 bin TL ile 300 bin TL arasında bir yatırımla kurulabiliyor.

Kurumsal firmalar tarafından anahtar teslim ve eğitim seçenekleriyle beraber sunulan paketler, girişimciler için oldukça cazip. Franchisee yoluyla büyüyen oto ekspertiz firmalarını toplayarak girişimcilere kılavuz oluşturduk…

Bayilik Veren Kurumsal Oto Ekspertiz Firmaları

  • Auto Ekspertiz www.autoekspertiz.com 0236 302 01 23
  • Auto Experia www.eskisehirekspertiz.com.tr 0505 112 26 26
  • Auto Kale www.autokale.com.tr 0850 302 2127
  • Auto Survey www.autosurvey.com.tr 0216 366 44 24
  • Autoexper www.autoexper.com.tr 444 27 42
  • Code Ekspertiz www.codeotoekspertiz.com 0850 433 95 63
  • Computest www.computest.com.tr 0312 491 88 18
  • Dynomark www.dynomark.com.tr 0850 532 03 56
  • Garanti Oto www.garantiotoekspertiz.com 0216 474 52 00
  • Gümüş Oto www.gumusotoekspertiz.com 0535 06122 80
  • Hospitacar www.hospitacar.com 0212 545 00 48
  • Mobil Oto www.mobilotoservis.com.tr 0532 297 94 69
  • Mutlu Oto www.mutluoto.com 0232 435 0135
  • Oto Eksperim www.otoexperim.com 0212 543 93 93
  • Otonutanı www.otonutani.com 0850 888 57 10
  • Otorapor www.otorapor.com.tr 0216 574 95 73
  • Ototespit www.ototespit.com 0850 840 58 62
  • Pilot Garage www.pilotgarage.com 444 12 42
  • Serpauto www.serpauto.com 0362 270 51 92
  • Teknikel Oto www.teknikeloto.com 0216 457 51 61
  • Ümran Oto www.umranoto.com.tr 444 54 17
  • Uzmanel www.uzmaneloto.com 0212 565 65 20

Oto ekspertizdeki işlemler

  • Yanal Kayma Testi: Bir aracın 1 km’lik mesafe içerisinde sağa veya sola ne kadar kayabileceğinin ölçülmesidir.
  • Süspansiyon Testi: Aracın tekerlekleri yukarı aşağı hareket ettirilerek, araca kasisten geçiş, çukura düşüş etkisi verilir. Aracın süspansiyon verimliliği ölçülür.
  • Fren Testi: Cihazdaki ruloların üzerinde bulunan 3 kaplama ile tekerleklere asfalt hissi verilerek ön frenler, arka frenler ve el freni testleri yapılır. Aracın toplam fren verimlilikleri belirlenir.
  • Diagnostik Testi: İlgili aracın OBD soketi üzerinden diagnoz cihazıyla bağlanılarak genel arıza taraması yapılır. Araçta kayıtlı bulanan arızalar ekranda gösterilir. Aracın tüm elektronik sistemleri kontrol edilmiş olur.
  • Akü Testi: Bağlı akünün voltajı, şarj durumu, akü ömrü ve marş akım değeri ölçülür.
  • DYNG (Dinamometre) Testi: Araç motorunun ürettiği gücün ve bu gücün ne kadarının tekerleklere iletildiği ölçülür. Testte motor gücü, tekerlek gücü,tork değerleri, kayıp güç ölçülür.

Otomobil alırken dikkat!..

■ Aracın ekspertiz hizmeti alınma aşamasından önce tramer sorgulaması yapılmalı ve daha önce kayıt altına alınmış hasarı olup olmadığı ve hasarın boyutu öğrenilmeli.

■ En çok karşılaşılan unsurlardan biri de kilometresi ile oynanmış araçlardır. Bu aşamada yine tramer sorgusu, servis hizmeti aldığı yer yetkili servis ise en son kaç kilometrede servise giriş yaptığı sorgulanmalı.

■ Eğer yetkili serviste işlem yaptırılmadıysa hizmet alınan noktadaki kayıtlar incelenmeli ve bilginin doğruluğu sorgulanmalı.

■ Çok kilometre yapmış araçlarda yıpranma diğerlerine göre çok olacaktır. Tüketici aracın kilometresine göre bu yıpranmaları eşleştirmeli ve birbiri ile uyumlu olduğunu görmeli. ;1 Aracın lastikleri (stepne ve avadanlıkları dahil), aydınlatma ekipmanları, koltukları ve boyası kontrol edilmeli yine kilometre ile uyumlu yıpranma olup olmadığına bakılmalı.

■ Kilometre tespitinin bir diğer unsuru da mekanik ekspertiz işlemidir. TSE 13805 belgeli noktalarda yapılan ekspertiz işlemleri esnasında tüketici işlemleri birebir izlemeli.

■ Dinamometre testlerinin doğruluğundan emin olabilmek için cihazın kalitesinden emin olunmalı. Bu cihazların TSE tarafından verilen ve geçerlilik süresi olan kalibrasyon belgelerinin gösterilmesi istenebilir.

■ Kaporta-boya hususunda ekspertiz aşamasında detaylı inceleme yapılmalı.

■ Onarım yapılan yerde kullanılan parçanın orijinal mi, yan sanayi mi olduğu, onarım yapanların kimler olduğu önemlidir. Güvenirliliği belli olmayan yan sanayi parçalar veya çıkma diye tabir edilen parçalar ile onarılmış araçlarda, gerek güvenlik gerekse kalite sorunlarının çıkma ihtimali yüksektir.

Şimdi “Mobil Ekspertiz” moda

ikinci el araç almak isteyen kişinin oturduğu yerden kalkmadan bîr telefon ile beğendiği aracın tüm kontrollerini yapan sisteme ‘mobil oto ekspertiz hizmeti’ deniyor. Aracın yanına gidilerek cihazlar ve uzman personel ile gerekli tüm kontroller yapılarak sonuçları kişiye rapor şeklinde ulaştırılıyor. Mobil oto ekspertiz hizmeti ikinci el araç almak isteyen kişiler tarafından oldukça rağbet görüyor.

Hakan KAHVECİOĞLU / Makina Mühendisi
“Mekanın fiziksel özellikleri önemli”

Oto ekpertizi için, lokasyonu ve şubenin ne büyüklükte olacağı önemli. Oto sanayi bölgeleri ile merkezi işyeri bölgelerine yakın lokasyonlar cazip olabilir. Şube büyüklüğünün en az bir araba girecek şekilde olması gerekiyor. Eğer sadece iki çekerli araçlara ekspertiz hizmeti verilecekse 10 metre, dört çekerli araçla hizmet vereceğim diyorsanız, 15 metrelik uzunluk alanı gerekir.

Tabii dükkanın yüksekliği de önemli. Her tarafı değil ama lift koyacağımız bölgenin 3 ile 3.5 metre arasında olması gerekir. Kiralanacak dükkan bir apartmanın alt katındaysa ses şiddeti 100 desibele kadar çıkabilir.
Bu durum komşular için rahatsız edici olabilir. Dükkan içerisinde müşterilerin bekleyebileceği alan olmalı. Hazırlanılan raporu müşteriye anlatmanız için gerekli donanıma [sunum tahtası, bilgisayar, projeksiyon] sahip olmak şart. Araç bir yerden girip bir yerden çıkmalı. Bir aracın ekspertizi 20 dakika sürebilir. 1 saatte maksimum üç araca bakabilirsiniz.

Özgür TEZER / Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER] Genel Sekreteri
“Güvenilir yerlerden araç alınmalı”

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Motorlu Kara Taşıtları 2. El Araç Ticareti Yönetmeliği kapsamında ‘TSE 13805’ belgesine haiz olan ekspertiz noktalarının yapacağı denetimlerde hazırlanan ekspertiz raporlarının, gerçeği yansıtan raporlar olması zorunlu. Aksi takdirde ilgili kuruluşun yetkileri sorgulanır ve iptale kadar giden bir süreç oluşabilir. Muhtemel sorunların oluşmaması için araçların durumu konusunda uzman görüşü verebilecek bir diğer alternatifin yetkili servisler olduğunu unutmamalıyız.

Bazı yetkili servisler TSE 13805 belgesi alarak bu hizmetlerini yönetmeliğe uygun bir şekilde yapmakta. Diğerleri ise danışmanlık hizmeti veriyor. Araç alacak tüketiciler muhakkak güvenilir noktalardan araç almalılar ve güvenilir noktalardan ekspertiz hizmeti almalılar. Tüketicilerin satış sonrası muhatap bulabilmeleri veya muhatabından hizmet almaya devam edebilmeleri için aracı nereden aldıklarına çok dikkat etmeliler.

Ozan AYÖZGER / TÜV SÜD D-Expert Genel Müdür Yardımcısı
“Kurumsallaşan firmalar avantajlı olacak”

Yönetmelikle birlikte zorunlu hale gelen ve araç alım satımı esnasında noterler tarafından sorgulanacak olan ekspertiz raporları sadece Türkiye Standartları Enstitüsü (TSE) Hizmet Yeri Belgelendirme (HYB) özelliğine sahip oto ekspertiz merkezlerinden alınabiliyor. Tüketiciler bu ekspertiz merkezlerinin isim ve adreslerine TSE’nin web sitesinden ulaşabilir. Ekspertiz raporu her sınıf araç için alınabiliyor. Ancak hizmet verilen araç sekiz yaşı veya 160 bin kilometreyi aşmamış olmalı.

Raporla ilgili yaşanabilecek olası bir sorunda raporu veren yetkili firma sorumlu tutulabiliyor. İkinci el araç sektöründe yapılan düzenlemelerle ekspertiz merkezi açma standartları belirlenirken, yatırımlarına hız veren ekspertiz firmaları da kurumsallaşma yolunda adımlar atmaya başladı. Kurumsal firmalara ve alıcılara uluslararası tecrübesi ile bağımsız, tarafsız ve profesyonel ikinci el araç ekspertiz hizmeti veren firmalardan biri olarak şubeleşme yatırımlarımız devam ediyor. Yönetmeliğin yansımalarının net bir şekilde gözlemlenebileceği bir yıl içerisinde, sektörde kurumsallıkla ilerleyen firmaların avantajlı olacağını söyleyebilirim.

AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu