Orta ve Uzun Vade İçin Hisse Önerileri
Orta-uzun vadeli portföy oluşturmak için 39 hisse
BORSA İstanbul pandemi sürcci sonrası ülkelerin ekonomik teşvikleriyle, küresel piyasalarda bol likiditenin ortaya çıkması ve yatırımcının yüksek getiri arayışıyla birleşerek rekor üstüne rekor tazeledi. ABD ve Avrupa endekslerinde yaşanan yükselişlerin de yurtiçi piyasalara pozitif yansıdığı görüldü. Borsa İstanbul’da özellikle ekonomilerin açılması ile Haziran ayından bu yana işlem hacimlerinde her geçen gün yeni rekorlar kırıldığı dikkat çekti. Zaman zaman kar realizasyonları yaşansada global likidite koşulları ve mali teşvikler devam ederken, düşük faiz ortamında borsanm cazip olmaya devam etmesi bekleniyor. Uzmanlar da mevcut koşullarda BIST-100 endeksinin, yılsonuna kâdar olan süreçte minimum 105-110 bin maksimum 145-155 bin seviyelerinde kapanabileceğini öngörüyor ve yukarı trendin devamını daha olası görüyor. Analistler bu kapsamda bayram öncesi portföy oluşturmak isteyen ve orta-uzun vadeli düşünenler için 39 hisseye dikkat çekiyor.
“YÜKSELİŞİN SÜRMESİNİ BEKLİYORUZ”
Mart ayında dip yapan global endekslerin önemli ölçüde toparlanma gösterdiğini söyleyen Global Menkul Değerler Araştırma Birim Direktörü Burak Salman, ekonomilerin yeniden açılması sürecinin, borsalardaki yükselişin en önemli nedeni olduğunu düşünüyor. Pan-deminin etkisiyle global çapta önemli merkez bankalarının ekonomiye destek için faiz indirdiği bir dönemden geçtiğimizi belirten Salman, negatif faizin bile zaman zaman gündeme geldiğim hatırlatıyor. 2019 Temmuz ayından beri faiz indirim sürecine giren TCMB’nin son bir yılda faiz oranlarında 1575 baz puan gerileme gerçekleştirdiğini kaydederek “Düşük faiz oranları getiri arayışını da beraberinde getirdi. Bu ortam da borsaya ilginin artmasını sağladı” diyor.
Borsaya olan ilginin faiz oranları düşük kaldığı sürece devam edeceğini düşünen Salman, “Son bir aydır yükseliş eğiliminin daha da ivme kazandığını söyleyebiliriz. 2Ç bilançoları sürecinde yatay-hafif pozitif seyretmesini beklediğimiz borsanm, bilanço takvimi sonrasında yükselişine devam etmesini bekliyoruz” yorumunu yapıyor.
“140 BİNDE YENİ BİR MARJ AÇILABİLİR”
BIST-100 endeksinde kısa vade için 120 bin seviyesini psikolojik eşik olarak gören Salman, endeksin bu seviyenin de üzerine çıkması durumunda kısa vadeli yeni hedefin 124 bin 500 civarında olduğunu söylüyor. Zirve seviyelerin geçilmesi ile 140 bin seviyesine doğru yeni bir marj açılacağını kaydeden Salman, negatif bir senaryoda ise 106 bin seviyesine doğru geri çekilme riski oluşabileceğim hatırlatıyor. Te-lekom, gıda perakendeciliği, gıda, sigorta ve aracı kurum sektörlerinin pandemi dönemini yaşadığımız ikinci çeyrek döneminde ön plana çıkacağını düşünen Salman şu değerlendirmeyi yapıyor: “Data kullanımının artmasıyla telekom sektörünün, evlerde gıda harcamalarının ve tüketiminin artmasıyla gıda perakendeciliği ve gıda sektörünün, kaza ve hasar riskinin düşük olması nedeniyle sigortacılık sektörünün, bor-sadaki işlem hacimlerindeki ciddi artışa paralel olarak aracı kurum sektörünün ikinci çeyrek bilançolarında ön plana çıkacağını düşünüyoruz.”
2020’nin ilk yarısında özellikle ikinci çeyrekte pandeminin etkisiyle birçok sektörde zayıflama gördüğümüzü fakat pandemi sonrası gelen teşviklerle birçok sektöründe ön planda olacağını dile getiren Salman, “Bu sektörler, beyaz eşya, mobilya, oto, gayrimenkul olarak sıralanabilir. Beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde ithalata karşı ek gümrük vergisi bulunurken, oto ve gayrimenkul sektörlerinde de bankaların sunmuş olduğu cazip kredi imkanları talebi canlı tutacaktır” diyor.
Salman bayram öncesi portföy oluşturmak isteyen ve orta-uzun vadeli düşünenlere, Arçelik, Tofaş Oto Fabrika, Ford Oto, Şişecam, Petkim, Ereğli, Garanti BBVA, Vakıfbank, Emlak GYO, Yataş, Türk Telekom, Tekfen Holding, Ülker Bisküvi, Migros, Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Torunlar GYO, Ak Sigorta, Şok Marketler ve Türk Traktör hisselerini takip etmelerini öneriyor.
“BORSANIN CAZİBESİ DEVAM EDECEK”
Global likidite koşullarındaki iyileşme ve Türkiye’de gerileyen faizlerle 2020 yılına borsa açısından olumlu beklentilerle başladığımızı belirten Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, pandemi kriziyle birlikte global borsalarla beraber, Borsa İstanbul’un da sert satışlara maruz kaldığını hatırlatıyor ve Mart ortalarında global korku endeksinin tarihi yüksek seviyeleri görerek, BIST de dahil borsalarda artan panik satışlarıyla teslimiyet yaşandığını kaydediyor. Mart ayında dip yaşandıktan sonra global ve bölgesel çiçekte alman parasal, mali ve sağlık önlemleriyle, borsalarda toparlanma yaşandığını ifade ederek, “Global ölçekte alman mali ve parasal önlemler korunurken, pandemi korkuların azalmaya başlaması hem global borsaları, hem de BIST’i destekledi. Türkiye özelinde alınan sağlık önlemleri ve ekonomide normalleşme sinyalleri, son dönemlerde en azından TL bazında pandemi öncesi seviyelere ulaşılmasına sebep oldu. Zaman zaman kar realizasyonları yaşansa da global likidite koşulları ve mali teşvikler devam ederken, düşük faiz ortamında borsa cazip olmaya devam edecektir” diyor.
İç talep ve ihracatta toparlanma sinyalleri alınırken, turizm sektöründeki sıkıntıların nasıl aşılacağı ve finansmanın nasıl sağlanacağına ilişkin gelişmelerin borsanın yönü açısından yol gösterici olacağını söyleyen Demirtaş, “Aşı bulma çalışmaları devam ederken, Ağustos-Eylül aylarında testlerden alınacak sinyaller borsaların yönünü bulmasında etkili olacaktır. Öngörülemeyen bir gelişme olmadıkça, BIST-lOO’de yukarı hareketin, ikinci çeyrek sonuçlarının açıklandığı ve üçüncü çeyrek beklentilerinin şekillendiği Ağustos-Eylül döneminde ivme kazanma olasılığı yüksek” açıklamasını yapıyor. Ancak Demirtaş Covid-19’a ilişkin korkuların yeniden artması, finansman imkanlarının azalması ve jeopolitik gelişmelerin ise risk faktörleri olarak sıralanabileceğim söylüyor.
“YUKARI TRENDİN DEVAMI DAHA OLASI”
BIST-100 endeksinin, yılsonuna kadar olan süreçte minimum 105-110 bin maksimum 145-155 bin seviyelerinde kapanabileceğini düşünen Demirtaş. dolar bazında tarihi düşük seviyelerde olduğumuzu ve göründüğü kadarıyla pandemi sürecini Türkiye’nin iyi yönettiğini göz önüne alarak, mevcut yukarı trendin devamını daha olası görüyor. Pandeminin başladığı dönemden bu yana baktığımızda, ilk etapta gıda perakende ve telekom sektörlerinin daha defansif karakterleriyle ön plana çıktığını dile getiren Demirtaş, son dönemde, normalleşmeyle birlikte iç talepte toparlanma sinyalleri alındığını belirtiyor. Türkiye’nin en önemli ihracat pazarı olan Avrupa’da da toparlanma sinyallerinin ihracat potansiyeli olan şirketlere olan ilgiyi artırmaya başladığını belirterek, “Gıda, perakende ve telekom sektöründe seçici olarak ilgi devam ederken, beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerden de iyileşme sinyalleri geliyor. Önümüzdeki dönem demir-çelik, rafineri ve petrokimya sektörlerinde de iyileşme olacağını düşünüyoruz. Mevcut düşük faiz ortamının ve finansman imkanlarının devam etmesi durumunda gayrimenkul ve bankacılık sektörlerine de ilginin artmasını ama bankacılık, havacılık ve turizm ile ilgili sektörlere olan ilginin en son gelmesini bekliyoruz” diyor.
Demirtaş, global ölçekte alman mali ve parasal önlemler göz önüne alındığında Co-vid-19 aşısına ilişkin somut gelişmeler olması durumunda, tüm sektörlerde toparlanmanın söz konusu olacağına dikkat çekiyor. Yılso-nuna kadar portföy oluşturmak isteyenlerin yüzde 45 hisse, yüzde 30 faiz ve yüzde 25 altın şeklinde bir portföy oluşturabileceğini ifade eden Demirtaş, yatırımcıları portföylerine alacakları hisselerin seçiminde özellikle dikkatli olmaları ve risklerini yaymaları konusunda uyarıyor. Demirtaş, bayram öncesi portföy oluşturmak isteyenlere ve orta-uzun vadeli düşünenlere Doğuş Otomotiv, Ford Oto, Tofaş Oto Fabrika, Türk Traktör, Turkcell, Arçelik, Türk Telekom, Migros, Şişecam, Aselsan, Ereğli, Garanti BBVA ve TSKB hisselerini takip etmelerini öneriyor.
“TEMKİNLİ İYİMSER OLMAKTA FAYDA VAR”
Borsa İstanbul’da 7 Temmuz da 35.1 milyar TL ile tüm zamanların en yüksek işlem hacmi rekorunun kırıldığını hatırlatan Noor CM Araştırma Birim Müdürü Tuğba Özay, bu rekorlarda açılan yeni hesapların payının yüksek olduğunu söylüyor. MKK’nın yayınladığı verilere göre, bu yıl Borsa İstanbul’da 300 binden fazla yeni hesabın açıldığını belirterek, bu durumun aslında zaman zaman küresel piyasalarda yaşanan ikinci dalga endişeleri ile ortaya çıkan satışlardan pozitif ayrışmamızın en önemli sebeplerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.
Ekonomilerin teşvik beklentilerinin devam ediyor olması ve reel faiz oranlarının düşük kalmaya devam etmesinin önümüzdeki dönemde de risk artışını destekleyecek unsurlar arasında yer aldığını kaydeden Özay, FED’in son toplantısında faiz oranlarının 2022’ye kadar düşük kalacağı yönünde sinyaller aldıklarını söylüyor. Bu durumun yüksek getiri arayışı nedeniyle yatırımcıların hisse senedi piyasaları ve altına olan taleplerini pozitif yönde etkileyeceğini düşünen Özay, “Aşı ile ilgili olumlu haberlerin gelmesi bu yükselişleri destekleyecektir. Ancak uzun vadeli yorumlardan ziyade piyasanın geldiği seviyeler itibarıyla temkinli iyimser olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Reel ekonomilerde yaşanacak daralmalar hala risk unsuru olarak ön plana çıkıyor” diyor.
“135 BİNLERİ GÖREBİLİRİZ”
Endekste önümüzdeki günlerde 135 bin seviyelerine varan yükselişler görmemizin mümkün olduğunu düşünen Özay şu değerlendirmeyi yapıyor: “Endeks 8 Temmuz tarihi itibari ile 120 bin seviyesini test etti. 6 Temmuz haftası itibarıyla da pandemi öncesi gördüğümüz seviyelere yaklaştık. Hatırlarsak pandemi öncesi piyasada 124 bin seviyesi test edilmişti ve bu seviyeler endekste gördüğümüz tüm zamanların en yükseği idi. Diğer yandan 2018 başında da 121 bin seviyelerini test etmiştik. Şu an itibariyle ikinci rekor seviye olan 121 bin seviyelerine yaklaşmış durumdayız. Endeksin 120 bin seviyesinden destek bulması halinde kademeli olarak önce 123 bin 500 ardından 127 bin seviyelerine kadar yükseleceğini düşünüyoruz. 127 bin seviyesinin kırılması halinde endekste 135 bin seviyelerine varan yükselişleri görmemiz mümkün. Geri çekilmelerde ise 116 bin seviyesi takip edeceğimiz ilk destek seviyesi olacak. 116 bin seviyesinin kırılması halinde yeniden 107 bin seviyelerine doğru geri çekilme görebiliriz.” Endekste yükseliş devam ederken sektörel bazda ayrışmaların devam ettiğine de dikkat çeken Özay, bankacılık ve ulaştırma sektörünün hala yeterli momentumu kazanamadığını hatırlatıyor. Özellikle bankacılık tarafında faizlerin bir süre daha düşük kalacak olması ve artan kredi hacimlerinin endeks üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini dile getiren Özay, “Ulaştırma tarafında THY, Pegasus gibi büyük ölçekli şirketlerin tam kapasite ile çalışmaması ve uçuşların bir süre daha normal kapasitenin altında seyretmeye devam edecek olması sektörde baskı yaratıyor. Bankacılık ile ulaştırma sektöründe bu baskının ve negatif fiyatlamanın bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz” diyor. Önümüzdeki süreçte şirketlerin üretime ara vermeleri sonrası düşen satışlarının yeniden toparlanmasını ve net karın pandemi öncesi kadar olmasa dahi yeniden bir toparlanma sürecine gireceğini öngören Özay, sanayi endeksi şirketlerinde yükselişin ön plana çıkmaya devam edeceğini belirtiyor. Düşük faizler ve ekonomik teşvik paketlerinin de desteği ile GYO şirketlerinin ön planda kalmaya devam edebileceğini söylüyor. Özay, önümüzdeki dönemdeki gelişmelerin teknoloji şirketlerini de desteklemeye devam edeceğini ifade ediyor.
Özay. bayram öncesi portföy oluşturmak isteyen ve orta-uzun vadeli düşünenlere Aselsan, Tüpraş, Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Otokar, Soda Sanayi, Şişecam, Koza Altın, Coca-Cola içecek, Emlak GYO, Turkcell, Tofaş Oto Fabrika, Doğan Holding, Sabancı Holding, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Trakya Cam, Ereğli, Kardemir ve Anadolu Efes hisselerini takip etmelerini öneriyor.
“BAYRAM ÖNCESİ TAKİP EDİLMELİ”
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu’da, bayram öncesi portföy oluşturmak isteyen ve orta-uzun vadeli düşünenlere Şok Marketler, Migros, Ülker Bisküvi, Logo Bilgisayar, Türk Telekom, Turkcell, İş Yatırım Menkul Değerler, Şişecam, Trakya Cam, Soda Sanayii, Sabancı Holding, Yapı Kredi, Tekfen Holding, Koza Altın, Koza Anadolu, Anadolu Grubu Holding, Türk Traktör ve Brisa hisselerini takip etmelerini öneriyor.
Yatırımcılara öneriler
Piyasalarda pandemi sonrası fiyatlamaları göz önüne aldığımızda sektörel bazda farklılaşmalar görüldüğünü hatırlatan Noor CM Araştırma Birim Müdürü Tuğba Özay orta ve uzun vade için portföy oluşturmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:
■ Portföylerde riski dağıtmak önemli.
■ Portföy oluştururken sektörel dağılım yapılmalı. Seçilecek hisselerin aynı sektörden olmaması riskin dağılmasını sağlar.
■ Portföyün yüzde 20’si sabit getirili menkul değerlere ya da kıymetli madenlere yatırılabilir.
■ Uzun vadeli portföy oluşturmak isteniyorsa çok iskontolu olması nedeniyle banka hisselerinden ekleme yapılabilir. Garanti BBVA, Akbank ve Yapı Kredi gibi endeksin gerisinde kalan büyük ölçekli hisseler uzun vadede yatırımcıya yüksek getiri potansiyeli vaat ediyor. Ancak banka ve ulaştırma sektörü hisselerinde hala baskının devam ediyor olması nedeniyle bir süre daha beklemede kalmak daha sağlıklı olabilir.
■ XUSIN ve XUTEK şirket hisseleri bu dönemde hala getiri potansiyeline sahip olan hisseler olarak ön plana çıkıyor. Bu sektör hisseleri de portföylere dahil edilebilir.
Portföy oluşturacaklara tavsiyeler
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu portföy oluşturmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:
■ Yatırım seviyeleri çıkışlarda değil, düşüşlerde oluşturulmalı.
■ Aşır alım seviyesine gelmiş isimlerden uzak durulmalı.
■ Döviz borcu olan şirketlere ancak karşılığında döviz geliri varsa yatırım yapılmalı.
■ Temel olarak belirsizlik içeren isimlerden uzak durulmalı.
■ Önümüzdeki ay açıklanacak altı aylık bilanço analizleri dikkatli yapılmalı.
■ Her zaman konservatif bir yatırım stratejisi çizilmeli.
■ Değerleme analizi mutlaka yapılmalı
Tuğba ÖZAY / Noor CM Araştırma Birim Müdürü
“Coca-Cola İçecek’te şirket karlılığı artabilir”
COCA-COLA İÇECEK: Pandemi krizinin de etkisi ile son üç aydır şirketin yüksek kar marjı negatif etkilendi. Yurtiçi satışlarının toplam satışlar içindeki payı yüzde 25 ve yurtiçi satışların ikinci çeyrekte performansının zayıflaması beklenmekte.
Diğer yandan küresel çapta önlemlerin kaldırılmaya başlaması ve şirketin Orta Asya satışlarının çok fazla etkilenmemesi nedeniyle diğer azalan satışları dengeleyeceğini ve konsolide satış performansı üstündeki riskin azaldığını söyleyebiliriz. Öte yandan şirketin uzun vadede faaliyette olduğu ülkeler güçlü büyüme potansiyeline sahip. Şirket yönetimine baktığımızda da karlı segmentler daha hızlı büyüme eğiliminde ve şirketin nakit akışı güçlü. Bunun yanında borçluluk azalmakta ve temettü potansiyeli de artıyor. 2020 satışlarında yüzde 10 daralma beklemekle birlikte pandemi öncesi satış performansını 2021’ye kadar yakalayacağını düşünüyoruz. Yurtiçi tüketim kanalında iyimserliğin beklenenden daha hızlı olması, yüksek marjlı ürünlerin toplam içindeki payı artıracağından şirket karlılığı artabilir. Diğer yandan pandemi krizi nedeni ile turizm sektöründe yaşanacak kriz satışlar üzerinde baskı yaratabilir. Coca-Cola İçecek hisselerinde yüzde 19 yükseliş potansiyeli ile 54.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz .
SODA SANAYİ: Şirket lÇ20’de beklentilerin üzerinde 403.1 milyon TL net kar açıkladı. Böylece net karı yıllık yüzde 42, çeyreksel bazda yüzde 36 arttı. Net satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 yükselerek 1.176 milyon TL’ye ulaştı. Yurtdışı satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 16 artış göstererek yüzde 26’ya yükseldi.
FAVÖK büyümesi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artarak 309 milyon TL olarak açıklandı. Söz konusu rakam piyasa beklentisinin yüzde 13 üzerinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 521 baz puan artarak yüzde 26.3 olarak açıklandı. Güçlü fınansal verilerin hisse performansına pozitif yansımasını beklesek de birleşme sürecine yönelik haber akışları performans üzerinde daha etkili olacaktır. Şirket hisselerinde yüzde 16 yükseliş potansiyeli ile 8.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
VESTEL BEYAZ EŞYA: Pandemi nedeniyle iç talepte de azalma olmasına rağmen Türkiye ekonomisinin de Haziran itibari ile kısıtlamaların ortadan kalkması ile talebi artıracağını düşünüyoruz. Şirketin nakit akışının güçlü olması ve net kardaki artış ivmesi hisseyi pozitif etkileyecek etkenlerden. Hisse 2020T için 5.1 FD/FAVÖK ve 6.5 FK çarpanları ile işlem görmekte. Bu kapsamda şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 34.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Cemal DEMİRTAŞ / Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımıcısı
“Migros’un büyümeye devam etmesini bekliyoruz”
MİGROS: Beklentilerin üzerinde daha güçlü net satış büyümesi ve borç azaltmadaki hızlanma lÇ20’nin en önemli pozitif kısımları oldu. Net borçtaki düşüş (UFRS 16 hariç) şirketin borçluluğunu azaltma ve doğru adımları atma konularındaki kararlılığını gösteriyor.
Güçlü operasyonel nakit akışı ve varlıkların elden çıkarılmasından kaynaklanan nakit girişi, şirketin net borç/FAVÖK’ünü 1Ç20 itibariyle bir önceki yılda 2.4x, ve bir önceki çeyrekte 1.4x olan oranı 1.2x oranına inmesine yardımcı oldu. Hızlı borç azaltma sayesinde Migros’un kısa döviz pozisyonu, birkaç yıl önceki 400-500 milyon euro civarından lÇ20’de çeyreksel bazda yüzde 65 azalarak 112 milyon euro oldu. Daha güçlü perakende sektöründen yararlanmaya devam ederken, TL’nin değer kaybetmesine karşı artık çok daha dirençli konumda. Önümüzdeki çeyreklerde düşük enflasyon nedeniyle net satış büyümesindeki potansiyel yavaşlamaya rağmen, büyümeye devam etmesini ve zorlu ekonomik koşullarda bile gerçekleştirdikleri satın almaların faydalarını görmesini bekliyoruz. Makroekonomik görünümdeki toparlamanın yanı sıra Türk gıda perakendeciliğindeki güçlü konumu, yatırımcıların hisseye olan ilgisini koruyacaktır. Migros hisselerinde 34 TL hedef fiyat öngörümüz değerlendirme altında.
DOĞUŞ OTOMOTİV: Haziran ayında düşük faizli ortamın tetiklediği güçlü yurtiçi hafif araç (HA] talebini göz önünde bulundurarak, mevcut değerlemelerde Doğuş Otomotiv için getirilerin risklerden daha fazla olduğuna inanıyoruz. Türkiye otomotiv sektöründe takip ettiğimiz şirketler arasında olan Doğuş Otomotiv’in 2020de en güçlü net kar artışını sağlayabilecek şirket olduğuna inanmamızda a) 2019 yurtiçi HA talebinin düşük bazı ve 2019 şirket fınansalları, b) Covid-19 salgınının tetiklediği ihracat hacimlerindeki düşüş nedeniyle Tofaş Oto Fabrikaları ve Ford Oto’nun karşılaştığı net satış büyümesi bozulmasından Doğuş Oto’nun herhangi bir ihracatı olmadığından net satış büyümesinin etkilenmemesi. Şirketin 2019 yılında 75 milyon TL olan net karının 2020 yılında 350 milyon TL’ye artmasını bekliyoruz. Bunun gibi bir net kar ivmesi olması, hisse senedinin yeniden değerlenmesinin yolunu açabilir. Doğuş Otomotiv hisselerinde 15 TL hedef fiyat öngörümüz değerlendirme altında.
EREGLİ: Erdemir’in ikinci çeyrekte önceki çeyreğe göre satışlarını yüzde 4.7, ton başına FAVÖK rakamını yüzde 21.9 artışla 2.01 milyon ton ve 103 olarak tahmin ediyoruz. Artan demir cevheri fiyatlarının, gecikmiş olumsuz etkisi üçüncü çeyrekte ton başına FAVÖK’u olumsuz etkilese de dördüncü çeyrekten itibaren artan yassı çelik fiyatlarının olumlu etkilerinin hissedilmeye başlayacağını düşünüyoruz. Global ekonomilerde normalleşme sürecinin devam etmesi durumunda 2021’de yeniden ekonomilerde büyüme beklentilerine göre dünya demir çelik sektöründe de arz talep dengelerinin düzelebileceğini ve fiyatların daha yüksek seviyelerde istikrar kazanmasını bekleyebiliriz. 2015-2016 yıllarında yaşadığımız küresel çelik fiyatlarındaki güçlü artışa benzer bir durumun ve iç talepte beklenenden daha hızlı bir toparlanma olması durumunda 2020 için 97 dolar FAVÖK/ ton ve satış hacmi tahminimiz olan 8.1 milyon tona yukarı yönlü risk olabilir. Öte yandan Ereğli, 2020T FD/FAVÖK çarpanı bazında 4.9x ile global benzerlerine göre yüzde 20 iskontolu işlem görüyor. Ereğli hisselerinde yüzde 54 yükseliş potansiyeli ile 12.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Burak SALMAN / Global Menkul Değerler Araştırma Direktörü
Arçelik’in yurtdışı satışlarında ivmelenme olasılığı var”
ARÇELİK: Beyaz Eşya sektörünün güçlü oyuncusu Arçelik’in, pandemi sonrasında özellikle yurtiçi satışlarında ivmelenme bekliyoruz. Kamu bankaların \ hazırlamış olduğu sosyal hayatı destek kredi uygulamasına Türkiye’nin 81 ilindeki tüm bayileri ile katılan firmanın bazı ithal ürünlere gelen ilave gümrük vergilerinden, yerli üretici olarak fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde 26.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TOFAŞ OTO: İlk yarıyı göreceli olarak zayıf kapatan oto sektörünün, 2020’nin ikinci yarısında hızlı büyümesini bekliyoruz. İlk yarıda 250 bin civarında araç satışı gerçekleşen yurtiçi pazarda, 2020’nin ikinci yarısında 500 bine yakın araç satışı hesaplanıyor. Bu bağlamda, yurtiçi pazarda güçlü bir oyuncu olan Tofaş’ın bu pazardan olumlu etkileneceğini düşünüyoruz. Öte yandan güçlü yurtiçi pazar ile birlikte, ihracatta al ya da öde anlaşmaları, Tofaş için destekleyici bir katalist olarak ön plana çıkmakta. Şirket hisselerinde 35.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
ŞİŞECAM: Pandemi sonrasındaki dönemde ekonomilerin tekrar açılması sürecinde, faaliyet gösterdiği ülkelerde ve Türkiye’deki toparlanmadan en çok faydalanacak şirketler arasında Şişecam’ı görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde, bağlı ortaklığı Anadolu Cam’ın Mersin’deki SİSECAM üretim tesisinde TSE’den “Covid-19 Güvenli Üretim Tesisi” belgesini alan firma, ayrıca üzerinde virüs ve bakterileri barındırmayan yeni bir cam kaplama ürünü ürettiğini açıkladı. Bu teknolojik gelişmelerin firmanın önümüzdeki dönemdeki finansallarmı destekleyeceğini düşünüyoruz. Öte yandan, Şişecam’ın, grup şirketlerini devralarak birleşmesi sürecide şirket için önemli bir katalist. Şirket hisselerinde 6.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Borsa şirketlerinde neler oluyor?
AKBANK: BDDK tarafından şirkete 155.5 milyon TL tutarında ceza verildi. BDDK’nın karar gerekçesinde Covid-19 etkilerinin sınırlandırılması hakkındaki kurum talimatına aykırı işlem tesisi yer almakla birlikte cezanın peşinen ödeneceği bildirildi.
FORD OTOMOTİV: Ford Otosan ile Dünya Bankası bünyesindeki IFC arasında 150 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Ford Otosan tarafından yapılan açıklamada, önümüzdeki dört senelik dönemde araç geliştirme ve fabrikalarda verimlilik, kapasite ve modernizasyon yatırımlarına yönelik kredi sözleşmesinin imzalandığı belirtildi.
İNDEKS BİLGİSAYAR: Şirket, LG ile LG marka telefonların TELCO Operatör distribütörlerine dağıtımı için ana distribütörlük sözleşmesi imzaladığını bildirdi.
MEGA POLİETİLEN: Şirket sermayesi 13.22 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 13.22 milyon TL artışla 26.44 milyon TL’ye yükseltilecek. Rüçhan kullanım tarihinin son günü ise 05.08.2020 olarak açıklandı.
RAY SİGORTA: Şirketin Ocak-Haziran dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.37 artışla 728 milyon TL’ye yükseldi.
ÖZAK GYO EMLAK KONUT GYO: Özak GYO’nun ortağı olduğu Büyükyalı Projesinde yılın ilk yarısında 742 milyon TL tutarında 205 adet bağımsız bölümün satışının yapıldığı bildirildi.
ALTINYAĞ KOMBİNALARI: Şirket, Tekirdağ’da kiraladığı maden kırma-eleme zenginleştirme tesislerinde deneme üretimini tamamladığını ve üretime başladığını bildirdi. Şirket ayrıca MAPEG tarafından yapılacak olan maden ruhsatları ile de ilgileneceğini açıkladı.
ANADOLU SİGORTA: Şirketin Ocak-Haziran dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 artışla 3.84 milyar TL’ye yükseldi.
HALK SİGORTA 8 GÜNEŞ SİGORTA: Halk Sigorta’nın Güneş Sigorta tarafından devralınmasına ilişkin olarak Halk Sigorta pay değiştirme oranının 0.4887’den 0.5786’ya yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvuru yapıldı. Daha önceki orana göre fiyat 2.30 olarak hesaplanmıştı. Yeni oran onaylanırsa fiyat 2.58’e yükseliyor.
ULAŞLAR TURİZM: Şirket sermayesinin 11.16 milyon TL’den yüzde 127.5 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 14.22 milyon TL artışla 25.38 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.
ASELSAN: Şirket sermayesinin 1.14 milyar TL’den yüzde 100 oranında kar payından bedelsiz olarak 1.14 milyar TL artışla 2.28 milyar TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.
BURÇELİK VANA: Şirket, Tuz Gölü Doğalgaz Yer Altı Depolama Tesisi Genişletme Projesi kapsamında sipariş aldığını bildirdi. Siparişin Kasım-2020’ye kadar teslimi bekleniyor.
ANEL ELEKTRİK: Şirket bağlı ortaklığı ANEL MEP’in Katar’da bir ihaleye ilişkin verdiği teklifin kabul edildiği ve yetkilendirme mektubunu imzalandığı bildirildi. Eylül 2021’de bitmesi planlanan işin büyüklüğü 14.16 milyon dolar tutarında. Sözleşme görüşmelerine ise başlandığı bildirildi.
EGELİ&C0 YATIRIM HOLDİNG: Şirket sermayesinin 40 milyon TL’den eş anlı olarak yüzde 95 oranında 38 milyon TL sermayesinin azaltılıp, yüzde 1900 oranında 38 milyon TL artışla 40 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.
KUYUMCUKENT GAYRİMENKUL YATIRIMLARI AŞ: Şirket sermayesinin 54.44 milyon TL’den yüzde 83.6 oranında bedelli olarak 45.56 milyon TL artışla 100 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvuru yapıldı.
ODAŞ ELEKTRİK: Şirket, iştiraki olan Çan Kömür ve İnşaat’ın 102 milyon TL olan sermayesinin 252.41 milyon TL’ye yükseltilmesine, uygun şartlar oluşması halinde ise Çan Kömür’ün halka arzına karar verdi.
TSKB: Şirket, uluslararası piyasalardan 102.5 milyon euro ve 35 milyon dolar tutarında iki ayrı dilimde sendikasyon kredisi imzaladığını bildirdi.
İDİL TARAKLI