Güncel Ekonomi Haberleri

Orta/uzun vadeli portföy oluşturma

ÜÇÜNCÜ dalga endişesinin yanı sarı Merkez Bankası Başkanının görevden alınması ile geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da satış baskısı etkili oldu. Analistler ise böylesi sert geri çekilişlerin bir fırsat olduğunu, orta ve uzun vadeli bir bakış açısı ile kademeli alım yapılabileceğine ya da yüksek getirili hisse senetlerinde karların realize edilebileceğine dikkat çekiyor. Yukarı yönlü trendin geri dönmesi ile özellikle sanayi banka ayrışmasının etkili olması bekleniyor, öte yandan uzmanlar bu dönemde pozisyon almakta acele edilmemesini ve daha seçici olunmasını, ayrıca muhafazakar portföylerin tercih edilmesi konusunda yatırımcıları uyarıyor. Beklentisi ve hikayesi olan hisselerin ön plana çıkacağını kaydeden analistler, bu kapsamda 29 hisseye orta ve uzun vadeli portföyler için geri çekilmelerde “alım” veriyor.

“KADEMELİ ALIM YAPILMALI”

BIST-100 endeksinin Mart 2020’den itibaren, yani son bir sene içerisinde yüzde 60’ın üzerinde değer kazandığını hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyun-lu, buna ek olarak aynı dönemde BIST-100 dışı hisselerin getirisinin yüzde 130’a yaklaştığına dikkat çekiyor. Öte yandan, özellikle varlık arayışı içerisinde olan global ve yurtiçi likidite göz önünde bulundurulduğunda yer yer oluşan volatilitelerin doğal karşıladığını söylüyor. Yatırımcılara ise yükselişlerde değil, ancak sert geri çekilişlerde orta ve uzun vadeli bir bakış açısı ile kademeli alım yapmanın yanında, yüksek getirili hisse senetlerinde karlarını realize etmelerini öneriyor. Akkoyunlu, endeks için maksimum 1.750, minimum ise 1.150 seviyelerini öngörüyor.

Yıl içinde portföy dağılımlarının aktif bir şekilde yönetilmesi gerektiğini düşünen Akkoyunlu, içinde bulunduğumuz ayda biraz daha muhafazakar bir portföy yapılanmasının daha faydalı olacağını belirterek, “Portföy yönetiminde kişinin risk ve getiri beklentileri farklı dağılımlar gerektirir. Ancak biz sermaye piyasalarının risk ve getiri perspektifini bilen ortalama bir yatırımcı için TL faizlerdeki cazip oranlar nedeni ile bu dönemde portföylerde yüzde 40 civarı sabit getirili ürünleri öneriyoruz. İlerleyen dönemde daha fazla artırmak kaydıyla yüzde 20 civarı hisse ve bahsettiğimiz kısa vadeli düzeltme risklerini de göz önünde bulundurarak yüzde 20 altın ve yüzde 20 dolar dağılımın makul olacağı kanaatindeyiz” diyor.

hisse oneri
hisse

“HİSSE SENEDİNİN BİR HİKAYESİ OLMALI”

Hisse seçimlerinde önceliğin şirketi ve değerlemesini anlamak olduğunu dile getiren Akkoyunlu, yatırımcılara öncelikle almayı düşündükleri şirketin finansman yapısı ve bilançosunu inceleyip, özellikle orta ve uzun vade beklentilerine, öngörülen çeyrek kar trendlerine hakim olmalarını öneriyor. Bu kapsamda aracı kurum raporlarını takip ederek, aracı kurum uzmanlarından görüş almalarını, varsa şirket ile ilgili soru sormalarını tavsiye ediyor. Hisse senedinin “bir hikayesi olması şart” diyen Akkoyunlu, “Bu sektörel gelişmelerin şirketin karlılığına yansıması, ürüne olan talebin veya ürün fiyatlarının artması, yani karlılığa katkı sağlayacak her husus olabilir. Haliyle alınacak hissenin beklenen getirisi de mevcutta olan yatırım ve yatırımcının beklenen getiri oranına, risk algısına uygun olmalıdır. Diğer bir önemli tavsiyemiz yatırımcının tüm birikiminin kesinlikle hisse senedine yatırılmamasıdır. Zira düşen bir hisse senedine ek yatırım yapılarak maliyet düşürülebilir, ya da bazen yatırım getiri süreleri uzayabilir” diyor.

Akkoyunlu, hikayesi olan ve beklentisi kuvvetli Logo Yazılım, Mavi Giyim, Sabancı Holding, Koç Holding, Akbank, Yapı Kredi, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Garanti BBVA, Koza Altın, Migros, Şok Marketler, Turkcell, Türk Telekom, Koza Anadolu, Ülker Bisküvi ve Coca-Cola İçecek hisselerine orta ve uzun vadeli portföyler için geri çekilmelerde “alım” veriyor.

“ALTIN KURAL, ÇEŞİTLENDİRMEYE GİTMEK”

Geçtiğimiz haftaya sert düşüşle başlayan BIST-100 endeksinde yılsonu için 1.700’ü hedefleyen Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Gözde özar’a göre 2021’nin muhtemelen dördüncü çeyreğinde başlayacak olan faiz indirimi döngüsünün de değerlemelere katkıda bulunarak endeksin itici gücü olmaya aday olduğunu söylüyor. 2021 için 1.700 seviyesini öngören özar, “22 Mart 2021 günü başlayan paniği takip edeceğiz. 2020 Mart ayından gelen yükselen trend çizgisi her geçen haftada bir 10 puan daha yukarıya taşınıyor. Pazartesi günü 1.400’ün üzerinde tutunabilen endekste 1.290 seviyesi kalıcı bir şekilde kırıldığı takdirde 1.200 seviyesini minimum olarak görebiliriz.” diyor.

Yatırımcıların risk algısına ve kazanç beklentisine göre portföy oluşturması gerektiğinin altını çizen özar, “Dilerseniz portföyünüzün yüzde 100’ünü de borsaya ayırabilirsiniz. YüzdelOO’e yakın hisse senedinden oluşan fonlar TEFAS’ta işlem görüyor. Bunlardan kimileri de oldukça başarılı sonuçlar alıyor. Ancak bu işin altın kuralı çeşitlendirmeye gitmek. En oynak fiyatlamalara konu olan hisse senedi yatırımlarının oranını portföyün yüzde 60-40 veya 20’sine ayarlamak, yatırımcıların alacağı şahsi kararlar” yorumunu yapıyor.

“DEFANSİF HİSSE YATIRIMCISINI ÜZMEZ”

Hisse seçiminin de aynı portföy seçimi gibi çok kişisel olabileceğinin altını çizen özar, yatırım stratejisi doğrultusunda, seçilen şirketin stratejisine göre değerlendirme yapılabileceğini söylüyor. Görece küçük şirketlerin büyüme potansiyelinin yüksek olacağını ancak köklü firmaların mali yapıları sağlam olduğu için defansif yapısı ile yatırımcısını en büyük düşüşlerde bile çok panikletmeyeceğine dikkat çekiyor.

özar, olmazsa olmaz denilebilecek birkaç maddeye de değinerek, “Bu kapsamda şirketin sermayedarları, yöneticileri, yönetimin geleceğe yönelik öngörüleri, markalarının güvenilirliği ve bilinilirliği, ürün ve hizmetlerinin müşterilerini memnun eder nitelikte olup olmadığı gibi maddeler hayati öneme sahip. Finansal tablolar ve karlılık gibi göstergeler emin olun yukarıda saydığım koşullar sağlandıktan sonra geliyor” diyor. Ekonomi biliminin temel varsayımlarından ‘homo economicus’ kavramının, insanın rasyonel bir düşünce yapısıyla kendisi için maksimum faydalı kararları alacağını öngördüğünü belirten Özar, şu değerlendirmeyi yapıyor:

“1970’den beri gelişen bir alan olan davranışsal finans, bu temel varsayımların tam tersini iddia ederek Nobel ödüllü birçok bilim insanı yetiştirdi. Rakamlar ne kadar önemli olursa olsun insanoğlu duygusal kararlar vermekte ve tek başına mekanik bir şekilde açıklanan finansal verilere göre karar almamakta. Finansal ve yönetimsel başarısının yanında hikayesi de olan şirketler, yatırımcısına ekstra güven sağlayabiliyor. Son tahlilde hisse fiyatlarını belirleyen olgu, yatırımcıların verdiği alım-satım kararları ve bunun oluşturduğu fiyatlar” özar, hikayesi olan ve beklentisi kuvvetli Koç Holding, Logo Yazılım, Şok Marketler, Türk Telekom, Turkcell, Yapı Kredi ve Ak-bank hisselerine orta ve uzun vadeli portföyler için geri çekilmelerde “alım” öngörüyor.

“BEKLENTİMİZ POZİTİF”

Borsada yaşanan sert geri çekilmenin orta ve uzun vadede yatırımcılar için alım fırsatı oluşturabileceğini düşünen Tera Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, ancak piyasada hala çok fazla belirsizlik olduğu için yatırımcıların yüksek miktarlarda alımlardan kaçınmalarını ve hisse seçiminde temkinli olmalarını öneriyor.

Kısa vadede BIST-100 endeksinin teknik açıdan 200 günlük üssel hareketli ortalama seviyesine denk gelen 1.330 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde toparlanma görülebileceğini ifade ederek yıl-sonu için borsada beklentisinin hala pozitif olduğunun altını çiziyor. Bu kapsamda endeks için 2021 yılında maksimum 1.700 puanı, minimum ise 1.100 puan seviyelerini öngörüyor.

Mevcut durumda artan belirsizlik ve riskleri göz önüne alırsak yatırımcıların borsadaki yatırım yüzdelerini azaltabileceğini kaydeden Tavacı “Yüzdesel olarak söylemek gerekirse yatımcılar toplam yatırım tutarlarını dörde bölerek eşit miktarda altın, döviz, hisse ve nakde geçebilir” diyor.

“PERAKENDE, TİCARET, GIDA POZİTİF AYRIŞABİLİR”

Ramazan ayında perakende ticaret ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin, endeksteki diğer şirketlere göre pozitif ayrışabileceğim hatırlatan Tavacı, “Yaptıkları ya da yapmayı planladıkları yatırımlar ile katma değer yaratma potansiyeli olan şirketlere yatırım yapmak orta ve uzun vadede yatırımcıların lehine olabiliyor. Bu tarz hisseler uzun vadede elde ettikleri büyüme ile alternatif yatırım araçlarının ve de diğer hisse senetlerinin çok üzerinde getiri sağlayabiliyor. Bu kapsamda yatırımcılar hikayesi ve beklentisi olan hisselere yatırım yapmayı değerlendirebilirler” yorumunu yapıyor.

Borsada her zaman orta ve uzun vadeli düşünmek gerektiğini de ifade eden Tavacı, bu noktada hisselerin uzun vadeli fiyat hareketlerinin incelenmesi gerektiğini söylüyor. Düzenli temettü ödeyen ve temettü verimi yüksek hisselerin seçilmesi gerektiğini hatırlatarak yine düzenli olarak Ar-Ge ve yatırım harcaması yapan şirketlere öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.

Tavacı, hikayesi olan ve beklentisi kuvvetli Arçelik, Aselsan, Ak-bank, Enka İnşaat, Şişecam, Vestel Elektronik, Garanti BBVA, Özak Gayrimenkul, Sabancı Holding, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi, İş Bankası (C), Kordsa Teknik Tekstil, Ereğli Demir Çelik, Anadolu Grubu Holding, Koç Holding, Türk Telekom, Turkcell, Ford Otosan ve Türk Hava Yolları hisselerine orta ve uzun vadeli portföyler için geri çekilmelerde “alım” veriyor.

Sert düşüşün ardından yatırımcılara öneriler

  • Sert geri çekilişlerde orta ve uzun vadeli bir bakış açısı ile kademeli alım yapılabilir.
  • Yüksek getirili hisse senetlerinde karlar realize edilebilir.
  • Orta ve uzun vadeli düşünülmeli.
  • Hisselerin uzun vadeli fiyat hareketleri incelenmeli.
  • Mevcut koşullarda daha muhafazakar bir portföy yapılanmasının daha faydalı olacağı unutulmamalı.
  • Seçilecek hissenin bir hikayesi, beklentisi olmalı.
  • Şirketin finansman yapısı ve bilançosunu inceleyip, özellikle orta ve uzun vade beklentilerine, öngörülen çeyreksel kar trendlerine hakim olunmalı.
  • Sektörel gelişmelerin şirketin karlılığına yansıması göz ardı edilmemeli.
  • Piyasa düştü diye tüm birikim kesinlikle hisse senedine yatırılmamalı.
  • Düşen bir hisse senedine ek yatırım yapılarak maliyetin düşürülebileceği ya da bazen yatırım getiri sürelerinin uzayabileceği göz önünde bulundurularak portföy dağılımı belirlenmeli.
  • Düzenli temettü ödeyen ve temettü verimi yüksek hisseler seçilmeli.
  • Düzenli olarak Ar-Ge ve yatırım harcaması yapan şirketlere öncelik verilmeli.

“Finansal tablo ve kârlılık sonra gelir”

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Gözde Özar olmazsa olmaz denilebilecek hayati öneme sahip aşağıdaki maddelerin finansal tablolar ve karlılık gibi göstergelerden sonra geldiğine dikkat çekiyor.

  • Şirketin sermayedarları, yöneticileri.
  • Yönetimin geleceğe yönelik öngörüleri.
  • Markalarının güvenilirliği ve bilinilirliği.
  • Ürün ve hizmetlerinin müşterilerini memnun eder nitelikte olup olmadığı.
  • Bu koşullar sağlandıktan sonra finansal tablolar ve karlılık gibi göstergeler.

Borsa İstanbul’un yeni Genel Müdürü Dr. Korkmaz Enes Ergun

Borsa İstanbul Genel Kurulunda genel müdürlük koltuğuna, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Enes Ergun getirildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü’nü 1997’de tamamlayan Ergun, aynı yıl Borsa İstanbul’da çalışma hayatına başladı. Yüksek lisansını ve doktorasını Marmara Üniversitesi İktisat Anabilim Dalında tamamladı. 24 yıllık borsa ve sermaye piyasaları tecrübesine sahip olan Ergun, çok sayıda şirketin halka arzının değerlendirilmesi ile işlem gören şirketlerin incelenmesini ve piyasa faaliyetlerini yönetti. Ergun, Kotasyondan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Gözde ÖZAR / Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı
“Kordsa küresel talebin ihtiyaçlarını karşılıyor”

KORDSA: Lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri pazarlarında global ölçekte hizmet veren Kordsa’da beklentilerimiz güçlü. Çünkü küresel talebin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir iş modeline sahip. Şirketin lastik segmentinde satışları son çeyrekte bir önceki seneye göre yüzde 27 arttı.

Otomobil satışları ve havacılık sektöründeki canlanmaya bağlı olarak orta vadede beklentimiz pozitif. Güçlü yurtdışı iştirakleri ile ihracat kaynaklı döviz nakit akışları, Kordsa’yı yüksek kur dönemi için en doğru yatırımlardan biri haline getiriyor. Şirket hisseleri için 12 aylık periyotta 28.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Yurtiçinde beyaz eşya satışlarındaki güçlü artışa bağlı olarak Vestel’de satışlar arttı, kar maıjları yükseldi. 2021 için Vestel’in hisse başına 5.98 TL net temettü dağıtması bekleniyor. Buna göre şirketin yorum yaptığımız andaki fiyat üzerinden temettü verimi yüzde 23’e karşılık geliyor. Şirket büyüme potansiyelinin yanında kuvvetli de bir temettü hissesi olma yolunda ilerliyor. Şirket hisseleri için 12 aylık periyotta 38.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜPRAŞ: Pandemi sürecinde havacılık ve otomotiv sektörleri kaynaklı petrol ve petrol ürünlerinin fiyatlarının düşmesiyle Tüpraş’ın kar marjları olumsuz etkilenmişti.

Hisse fiyatı üzerindeki baskı da 2020 boyunca devam ederek Tüpraş’a bugün düşük fiyatlardan yatırım imkanı sunuyor. Küresel talepteki toparlanmaya bağlı olarak satışlarının yükselmesi ve kar marjlarının düzelmesini bekliyoruz. Motorin ve diğer satışlarda halihazırda düşüşler telafi edilirken, havacılık sektörünün toparlanmasına bağlı olarakjet yakıtı satışlarındaki artış hisse fiyatı için olumlu potansiyel etki sağlayacaktır. Şirket hisseleri için 12 aylık periyotta 130 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Hüseyin Emre TAVACI / Tera Yatırım Araştırma Uzmanı
“Tekfen Holding’in yeni iş alma kabiliyeti devam eder”

TEKFEN HOLDİNG: 4Ç20 sonuçlarında piyasa beklentisi olan 219 milyon TL net karın oldukça altında 195 milyon TL zarar açıkladı. Operasyonel sonuçlar ortalama piyasa beklentisinin altında gerçekleşirken, şirket bu dönemde kar beklentisine karşın artan finansal giderlerin de etkisiyle zarar açıkladı. Öte yandan Al Khor projesinin hedeflendiği şekilde 2020 sonunda tamamlanmaması da net kar hedefinden negatif sapmaya neden oldu. Yılsonu itibariyle Al Khor projesinden kalan 173 milyon dolarlık işin lÇ21‘de tamamlanması hedeflenmek. Kârlılığında ve iş akışlarında normalleşmenin gelecek çeyreklerde de gerçekleşmesi beklentimiz devam ederken şirketin yeni iş alma kabiliyetinde azalma beklemiyoruz. Bu kapsamda şirket hisseleri için yaptığımız değerlendirme sonucunda 12 aylık periyotta 17.57 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SASA POLYESTER: 4Ç20’de 367 milyon TL net kar açıkladı ve geçtiğimizi yılın aynı dönemine göre net karını yüzde 267 oranında artırdı. (4Ç19 net kar: 100 milyon TL) Son çeyrek karının da eklenmesiyle şirketin 2020 toplam net karı ise 312 milyon TL oldu. [2019/12 net kar: 1.06 milyar TL] Şirketin satış gelirleri 4Ç20’de 4Ç19’a göre yüzde 142 artışla 807.5 milyon TL’den 1.95 milyar TL’ye yükselirken yıllık bazda ise toplam satış geliri yüzde 82 artışla 5.04 milyar TL oldu. (2019/12 satış geliri: 2.76 milyar TL) Güçlü satış performansı ile dikkat çeken şirketin ana faaliyetlerinden elde ettiği kar son çeyrekte yıllık bazda yüzde 679 oranında artarak 529 milyon TL’ye yükselirken (4Ç19 esas faaliyet K/Z: 68 milyon TL) 2020 tamamında elde edilen ana faaliyet karı ise yüzde 316 artışla 1.02 milyar TL oldu. Ar-Ge faaliyetlerine verdiği önemle sürekli yeni yatırım gerçekleştiren şirket, 2017’de toplam 450 milyon dolar tutarındaki Poy ve Tekstürize İplik Üretim Tesisi ile Pet Tesisi (Şişe Cipsi) yatırımlarını 2020 içerisinde devreye aldı. Bu iki yatırımının ciroya toplam 700 milyon dolar katkısı olacağını düşünüyor. Şirket için 12 aylık periyotta 56.54 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

AKSA ENERJİ: 4Ç20’de ortalama piyasa beklentisi olan 128 milyon TL’nin altında 115 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde 26 azalırken, çeyreksel bazda yüzde 14 geriledi.

Operasyonel tarafta net satış gelirleri ve FAVÖK rakamı beklentimizin üzerinde gerçekleşirken şirket 1.96 milyar TL satış geliri ve 397 milyon TL FAVÖK elde etti. Öte yandan Özbekistan Buhara’da 270MW kapasiteli doğal gaz çevrim santrali kurulması için sözleşme imzaladı. Bu anlaşma ile şirketin Özbekistan’daki toplam kapasitesi 740MW’a çıkacakken anlaşmanın şirketin toplam kapasitesine etkisini yüzde 11 olarak hesaplıyoruz.

Covid-19 salgını sonrasında hem dünya genelinde, hem de ülkemizde enerji talebinde yaşanan artışın 2021 genelinde de sürmesi beklenirken bu durumun şirketin satış gelirlerini ve net karını pozitif etkileyeceğini düşünüyoruz. Şirket hisseleri için 12 aylık periyotta 12.68 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

“Stop-loss ile işlem yapılmalı”

Bu dönemde hisse seçiminde yatırımcıların önceliği konusuna da değinen Tera Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı şu noktalara dikkat çekiyor:

  • Likit hisseler seçilmeli.
  • Gerek bilanço gerekse teknik açıdan yükseliş potansiyeli olan hisselerde pozisyonlar orta ve uzun vadeli olarak düşünülmeli.
  • Aynı sektörde faaliyet gösteren hisselerden ziyade farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere yatırım yapılmalı.
  • Olumsuz haber akışı düşünülerek ‘Stop’ yani ‘Zarar Kes’ seviyesi ile işlemler yapılmalı.
  • Yatırımcılar yatırım hesaplarında hisse-nakit dengesini gözetmeliler. Mevcut oynaklık düşünüldüğünde hisse-nakit oranı yüzde 50’nin üzerinde olmamalı.

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Migros, BIST’teki en güçlü şirketlerden”

MİGROS: Portföyümüzde en beğendiğimiz şirketlerden biri olma konumunu koruyor. Şirket finansal borçluluğunu, beklentilerimizin üzerinde yarattığı nakit akışı ile (yıllık beklentimiz 2 milyar TL] hızla azaltıyor. Döviz cinsi borcu 2019 sonundan bu yana 430 milyon euro’dan 50 milyon euro’ya geriledi. 2019 sonunda 2 milyar TL olan net finansal borcu da, 2020 sonunda 600 milyon TL’ye düştü. Tahminlerimize göre, şirketin 2021’in ilk yarısı sonunda finansal borcu kalmayabilir. Net karı baskılayan finansal giderlerin, 2021 içerisinde azalması hisse için katalizör olabilir. Büyüme beklentileri ele alındığında, enflasyon üzerinde ciro büyüme sürdürülebilirliği ile BIST dahilindeki en güçlü şirketlerden biri. Önümüzdeki dönemde, finansal borçluluğundaki düşüş trendinin piyasa değerine olumlu katkı yapmaya devam etmesini bekliyoruz. Şirket 4.5 2021T FD/FAVÖK çarpanları ile işlem görürken, aynı sektörde işlem gören ve güçlü net nakit pozisyonu olan BİM’in 7.4 FD/FAVÖK çarpanıyla işlem gördüğünü belirtmekte fayda var. Migros hisselerinde 65.9TL hedef fiyat ile “Al” tavsiyesinde bulunuyoruz.

KOÇ HOLDİNG: Yüksek net aktif değer iskontosu ve dengeli 5irk=t portföyü ile ön plana çıkıyor. Cari net aktif değer iskontosu yüzde 33 seviyesine bulunurken son beş yıllık ortalama olan yüzde 4’ün oldukça üzerine seyretmekte. Otomotiv ve dayanıklı tüketim segmentlerinin görece olumlu performansı finansallarına olumlu yansımakta. Eneıji segmentinde yıl içerisinde olası toparlanma ise yine iskontosunun azalması yönünde katalist olabilir. 1.9 milyar dolarlık brüt nakit pozisyonu [solo] ve 375 milyon dolarlık net nakit pozisyonu dalgalanmaların olduğu dönemlerde koruyucu etkisi ile ön plana çıkarken yeni yatırımlar için fırsat yaratmakta. Grup bünyesindeki şirketlerle birlikte yurtiçi ve dışında yeni yatırım fırsatlarını da sürekli incelemekte. Koç Holding hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 26.60TL’iik hedef fiyat öngörüyor ve ‘Al’ tavsiyesi ile en beğendiğimiz şirketler arasında tutuyoruz.

TÜRKTELEKOM: Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen, güçlü gelir ve karlılık büyümesini devam ettirmesi sayesinde beğendiğimiz şirketler arasında yer almaya devam ediyor. Özellikle artan geniş bant talebi ve burada daha yüksek hızda veri paketi seçenekleri, gelirleri destekleyen bir unsur olarak ön plana çıkıyor.

Bunun da katkısı ile gelirlerinin 2021’de yüzde 15 artarak 32.5 milyar TL seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Gelirlerdeki artış ve maliyetlerin kısılmasıyla şirketin FAVÖK performansının da olumlu olmasını bekliyoruz. FAVÖK rakamının 2021’de yıllık yüzde 14 artışla 15 milyar TL seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. FAVÖK marjı ise yine yüzde 46 civarında güçlü seyrini koruyacaktır. Şirketin lisans ödemelerinin geçtiğimiz yıllarda tamamlanması sonrasında güçlü nakit yaratma kapasitesi borçluluğa olumlu yansıyor. Şirketin 2020 sonunda 15.4 milyar TL bulunurken, net borç/ FAVÖK çarpanı 1.15 seviyesine kadar geriledi. Kur pozisyonu 46 milyon dolar ekside bulunurken, bu rakam geçtiğimiz yıllara göre ciddi bir iyileşmeye işaret ediyor. Bu sayede net kar rakamında da bu iyileşmenin etkilerinin görülmesi beklenmekte. Şu anda 2021 beklentilerine göre 2.9x FD/FAVÖK çarpanından işlem görmekteyken, benzer şirketler ortalaması ise 5.2x seviyesinde. Türk Telekom hisselerinde 10.70 TL hedef fiyat ile Al’ tavsiyesinde bulunuyoruz.

Qua Granite’in halka arzı 5-6 Nisan’da

2015 yılında kurulan Qua Granite’in halka arzı 5-6 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleşecek. 16.46 TL fiyatla Borsada Satış yöntemi ile İnfo Yatırım aracılığıyla gerçekleştirilecek halka arz sonrasında şirketin yüzde 20’si BİST Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak. Ortak satışı ve sermaye artırımı yöntemi ile gerçekleştirilecek halka arzda Talep Toplama yerine Borsa’da Satış yöntemi uygulanacak. Halka arzda Qua Granit’in sermayesi 105 milyon TL’den 15 milyon TL artışla 120 milyon TL’ye çıkarılacak.

Qua Granite, 2020 sonu itibariyle 703 milyon TL hasılat elde eden ve yıllık 11 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip Türkiye’nin yalnızca teknik granit üretimi yapan en büyük tesislerinden biri.

İŞBİR Sentetik halka arz hazırlığında

2020’de İstanbul Sanayi Odası’nın yayınladığı “2019 Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Kuruluşu” listesinde 19’uncu sırada yer alan İşbir Sentetik, şirket paylarını halka arz etmek için geçtiğimiz hafta Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvuruda bulundu. Kurum, halka arz sonrasında payların Borsa İstanbul Yıldız Pazar’da işlem görmesi için de başvuru yaptı,1968’de kurulan, İşbir Holding’in ilk ve en büyük şirketi olarak faaliyetlerini sürdüren İşbir Sentetik’in, çıkarılmış sermayesinin yüzde 32.25’ine karşılık gelen 50.376.911,05 TL nominal değerli payların halka arz edilmesi planlanıyor.

Halka arz edilecek payların ise yüzde 60’ı İşbir Sentetik’in sermaye artırımı ile ihraç edeceği paylardan, kalan yaklaşık yüzde 40’ı ise İşbir Holding ve diğer bazı azınlık hissedarların satacağı ortaklık paylarından oluşuyor. İşbir Sentetik’in halka arz süreci için ise Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.’nin yetkilendirildiği açıklandı.

Ambalaj ve teknik tekstil sektöründe kaliteli, yenilikçi ve güvenilir ürünleriyle müşterilerinin küresel çözüm ortağı olma misyonuyla çalışmalarını yürüten İşbir Sentetik, hali hazırda dört kıtadaki 40 ülkeye ihracat yapıyor. Balıkesir’de gerçekleşen üretiminin yüzde 65’ini ihraç eden kurumun, ABD, Almanya, İngiltere, İsrail’de satış ofisleri ve Hindistan’da ise bir diğer üretim tesisi bulunuyor.

Halka arz sürecini değerlendiren İşbir Holding CEO’su Metin Gültepe, bağlı bulundukları İşbir Holding’in yaklaşık 350 bin metrekare arazi üzerinde 2 bin 500’den fazla kişiye direkt ve endirekt istihdam sağlayan yapısına ve 50 milyon doları aşan ihracat gücüne dikkat çekti.

Gültepe, “Halihazırda borsada işlem gören İşbir Holding’in birçok bireysel ve kurumsal yatırımcısı var. Üretim tarafında 2020’nin ilk aylarında başlattığımız yatırım planlarımızı pandemiye rağmen ertelemedik. Çalışmalarımız devam ediyor. 2021’de de planlı olarak büyümemizi devam ettirmek istiyoruz” dedi.

Yarım asrı aşkın tecrübeye sahip İşbir Sentetik’in, teknik tekstil ve bigbag sektöründe her zaman ilkleri gerçekleştiren öncü bir kurum olduğuna değinen Gültepe, “500’e yakın çalışanımız ile ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyoruz. Balıkesir’de yer alan 130 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamız ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük bigbag üretim tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor. Türkiye’deki 60 bin ton olan yıllık üretim kapasitemize ilave olarak Hindistan’da açtığımız bigbag fabrikamız ile dünya çapında büyümeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.

Halka arz sonucu İşbir Sentetik’in sermaye artırımı ile elde edeceği fonun kullanımı konusunda da bilgi veren Gültepe, “Halka arz gelirinin yüzde 25 ila 30 seviyesinde bir kısmını büyüme ve verimlilik artışına yönelik olarak başlamış, devam eden ve yeni yatırımlarımıza ayıracağız. Yüzde 40 ila 45’ini devam eden finansal yükümlülüklerimizin yerine getirilmesinde kullanmayı ve bu sayede şirketimizin sermayesini güçlendirmeyi planlıyoruz. Geri kalan yüzde 25 ila 30’u ise büyüyen operasyonlarımızın bir gereksinimi olarak işletme sermayesi ihtiyacımızın finansmanında kullanılacaktır” dedi.

OYAK Yatırım, halka arz için SPK’ya başvurdu

OYAK Yatırım, hisselerinin yüzde 30’unu halka arz etmek amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. Firma, halka arzında sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemlerinin birlikte kullanılacağını açıkladı. Arz sonrası halka açıklık oranı yüzde 30 olarak belirlenirken, ek satış hakkının kullanılması durumunda ise bu oranın yüzde 35’e çıkacağı belirtildi. Mevcut tüm ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak bedelli sermaye artırımı yöntemiyle halka arz edilecek payların toplam nominal değerinin 5.7 milyon TL olacağı kaydedildi. Bu miktar, toplam halka arzın yaklaşık yüzde 20’lik bölümünü oluşturuyor. OYAK Yatırım, Sabjt Ryat He Ta!ep Top|ama yöntemiyle yapılması planlanan halka arzın, yasal sürecin sonuçlanmasına bağlı olarak yılın ilk yarısında gerçekleştirmeyi hedefliyor. OYAK Yatırım, en çok faaliyet iznine sahip “Geniş Yetkili Aracı Kurum” olarak yetkilendirilmiş ilk aracı kuruluşlar arasında yer alıyor.

Hikayesi olan ve 2021 beklentisi güçlü 20 hisse

FORD OTOSAN: 2021’de ihracatının yüzde 30 artmasını bekliyor İhracatı Şubat ayında geçen seneye göre yüzde 44 artış dönemde yüzde 17 artış). Şirket yönetimi 2021 ihracatı için beklentisini 2020’ye göre yaklaşık yüzde 30 artışla 225-235 bin adet bandında açıkladı. İhracatın Şubat temposu 2021 beklentisiyle uyumlu ilerliyor.

ŞOK MARKET: Yüzde 25 satış büyümesi öngörüyor 2021’de yüzde 25 satış büyümesi ve yüzde 9.5 civarında FAVÖK marjı bekliyor. (2020 FAVÖK maıjı yüzde 9.8). 2020 karından yaklaşık yüzde 1.0 temettü verimine denk gelecek şekilde hisse başına 0.13 TL nakit temettü dağıtım kararı almıştı.

Şirketin 4Ç sonuçları da beklentilerin üzerinde açıklandı. 4Ç’de piyasa beklentisi 50 milyon TL net kar açıklanması yönünde olmasına karşın 164 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin yılın ilk dokuz ayında 109 milyon TL net karı, geçen sene son çeyrekte ise -148 milyon TL net zararı bulunuyordu.

TÜRKİYE İLAÇ VE SERUM SANAYİ: Hepatit B aşı üretecek Hepatit B aşısının Türkiye’de üretimi için Kore Menşeili LG Chem ile sözleşme imzaladı. Şirket, Türkiye İlaç Eczacılık Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından gerekli onayların alınması için süreci hızlandırdığını açıkladı.

ÜLKER BİSKÜVİ: 2018’den beri ilk kez temettü dağıtacak 2018’den sonra ilk kez tekrar temettü dağıtım kararını açıkladı ve hisse başına brüt 0.8088 nakit temettü dağıtımı kararının Genel Kurul onayına sunulacağını belirtildi. Net karı ise beklentileri aştı; 4Ç’de yıllık yüzde 12 artışla 287 milyon TL net kar açıkladı. Piyasa beklentisi net karın 215 milyon TL olması yönündeydi. Satış büyümesi son çeyrekte yüzde 23.5 oldu ve beklentilerin yaklaşık 5 puan üzerine çıktı.

BİZİM TOPTAN: 2021 net kar beklentisi 43 milyon TL 2021 tahminlerinde yüzde 23-25 aralığında ciro büyümesi (2020: yüzde 19) ve yüzde 4.8 FAVÖK marjı (2020: yüzde 4,7) beklediğini açıkladı. 2021 net kar beklentisi ise 43 milyon TL seviyesinde. (2020: 38 milyon TL). Kendi işlettiği mağaza sayısını 2021 sonunda 178 adete yükseltmeyi hedeflerken (2020 sonu: 173 adet), franchise yöntemiyle faaliyet gösteren SEÇ market sayısının ise 2021 sonunda 1.800 adete ulaşmasını öngörüyor. (2020 sonu: 1.209 adet). Şirket yönetimi 2020 karından hisse başına brüt 0.32 TL nakit temettü dağıtım kararını Genel Kurul onayına sunacak, (temettü verimi yüzde 2,2) 4Ç sonuçları da beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 4Ç’de 18.7 milyon TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 12.9 milyon TL yönündeydi. 4Ç net karı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 66 artış gösterdi.

BİM: İki taksitte nakit temettü dağıtacak 2021’de yüzde 20-25 arası satış büyümesi ve yüzde 8.0 civarında FAVÖK marjı bekliyor. (2020 yılı FAVÖK marjı yüzde 9.1). 2020 karından Mayıs ayında hisse başına 2.0 TL ve Kasım ayında hisse başına 1.50 TL olmak üzere iki taksit halinde ödenmek üzere toplam hisse başına 3.50 TL nakit temettü dağıtım kararı aldı. Toplam temettü verimi yüzde 5.2’ye denk gelmekte. 4Ç net karı yıllık bazda yüzde 159 artış gösterirken, ciro büyümesi yüzde 45 oldu ve 4Ç sonuçları beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

INDEKS BILGISAYAR: Yeni bir distribütörlük sözleşmesi imzaladı Tayvan’da yerleşik QNAP System ile distribütörlük sözleşmesi imzaladı. Şirket QNAP ürünlerinin satışından yıllık 3 milyon dolar üzerinde satış gerçekleştirilmesini öngörüyor. Şirket, sermayesinin 56 milyon TL’den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 168 milyon TL artışla 224 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvurdu.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: 1.92 milyon euro’luk iş için teklif verdi Çin’de faaliyet gösteren Titan Wind Energy’den daha önce aldığı 3.60 milyon euro tutarındaki siparişe ek olarak 1.92 milyon euro tutarındaki iş için teklif verdi.

PETKİM: 2021 tahmininde yukarı yönlü potansiyel oluşabilir 2021’de FAVÖK seviyesinde 330-350 milyon Petkim dolar sonuç elde etmeyi bekliyor. (2020: 258 milyon dolar). Ocak ve Şubat aylarında gözlenen güçlü marj ve spreadlerin devam etmesi halinde şirket 2021 tahmininde yukarı yönlü potansiyel oluşabileceği belirtti. Star Rafineri pay alımı için son ve üçüncü taksit ödemesini (240 milyon dolar) ise Haziran’da yapmayı ve hisse alimim tamamlamayı planlıyor. Son üç yılda nakit temettü ödememeyi tercih eden şirket yönetimi, bu sene için piyasa koşullarına göre nakit temettü ödeme veya ödememe karar alınacağını, şu anda kesin bir karar bulunmadığını belirtti.

KERVAN GIDA: Walmart ile tedarikçi sözleşmesi imzaladı Dünyanın en büyük organize perakende firmalarından Walmart ile ABD’deki zincir mağazalarında Bebeto markalı ürünlerin satışına ilişkin tedarikçi sözleşmesi imzaladı ve ürün tedarikine başladı. Walmart’ın Güney Amerika’da yer alan zincir mağazaları için de görüşmeler devam ediyor. Ayrıca Trendyol ve N11 kanallarına ek olarak Banabi (Yemeksepeti) ve İngiltere’de dünyanın en büyük e-ticaret firmalarından Amazon ile Bebeto markalı ürünlerin satışı için anlaşmaya vardı.

MIGROS: Açık döviz pozisyonunu sıfırladı 4Ç’de beklentilerin aksine zarar açıkladı. Şirket 4Ç’de -121 milyon TL net zarar açıklarken, piyasa beklentisi şirketin 33 milyon TL net kar açıklaması yönündeydi. Ancak Migros 2021 Şubat itibariyle açık döviz pozisyonunu sıfırladığını açıkladı. (2019 sonunda yaklaşık -325 milyon euro açık pozisyon bulunmaktaydı). Şirket yönetimi 2021’de yüzde 15-18 aralığında satış büyümesi ve kendi tanımlarına göre yüzde 8-8.5 aralığında FAVÖK marjı (2019 yüzde 8.2) beklediğini bildirdi.

TEKFEN HOLDİNG: Yüzde 13 büyüme öngörüyor 2021’de inşaat iş kolunda dolar bazında yaklaşık yüzde 11 artışla 1.1 milyar dolar ciro bekliyor. FAVÖK marjı beklentisini ise yüzde 5.9 olarak açıkladı. 2021’de satış hacminde hafif düşüş yaşanmasını ve 2.1 milyon ton satış yapmayı hedeflerken, ciro olarak artan fiyatların etkisiyle dolar bazında yüzde 13 büyüme öngörüyor. Konsolide olarak 2021 için FAVÖK beklentisi 1.250 milyon TL, net kar beklentisi ise 631 milyon TL.

GÜBRE FABRİKALARI: Hizmet alım sözleşmesi imzaladı İskenderun’daki tesis modernizasyonu için 200.000 ton/yıl kapasiteli NPK tesis yatırımı için hizmet alım sözleşmesi imzaladı. Yatırımın 2023’de devreye girmesi beklenirken, NPK üretim kapasitesinin ise 1.000.000 ton/yıla yükselmesi bekleniyor.

TÜPRAŞ: Rafineri marjının 2.5-3.5 dolara yükselmesini bekliyor 2021 için paylaştığı beklentilerde, rafineri marjının 2.5-3.5 dolar aralığına yükselmesini beklerken, kapasite kullanım oranında ise yüzde 90-95 aralığına çıkılmasını tahmin ediyor. (2020: %82). Artan kapasite kullanım tahminine paralel olarak şirketin satış hacminin de 24.5 milyon tondan, 26-27 milyon ton seviyesine yükselmesi beklenmekte. Açıklanan beklenti yıllık olarak marjlarda yaklaşık 2.0 dolar/varil iyileşmeye işaret ediyor.

DOĞAN HOLDİNG: Galata Wing Enerji’yi halka açacak Bağlı ortaklığı olan Galata Wing Enerji’nin halka arzına ilişkin olarak bir aracı kurum ile halka arz aracılık yetki sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

ASELSAN: Büyüme hedefi yüzde 40-50 Şirket, 2021 için büyüme hedefini yüzde 40-50, FAVÖK marjı beklentisini ise yüzde 20-22 aralığında paylaştı.

VESTEL BEYAZ EŞYA: Kapasitesini yüzde 52 artıracak Manisa’daki tesislerine ek yatırım yapma kararı alırken, üretim kapasitesinin 2023 sonuna kadar yüzde 52 artırılmasını planlıyor. Yatırımın tutarı 160 milyon euro olup öz kaynak ve orta, uzun vadeli finansman ile yatırım yapılacağı açıklandı.

İZMİR DEMİR ÇELİK: İzdemir Enerji’yi halka açacak Bünyesinde bulunan İzdemir Enerji’nin halka arzına ilişkin olarak TSKB ile danışmanlık sözleşmesi imzaladığını bildirdi.

TÜRK TRAKTÖR: 250-320 milyon TL yatırım hedefliyor 2021 beklentilerine göre iç pazar satışlarının 26.000-29.500 adet, ihracat satışlarının 13.500-15.000 adet seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Bunların yanında yatırım harcaması beklentisini 250-320 milyon TL olarak açıkladı.

İHLAS HOLDİNG: Özel Medicine Hospital ile ortaklık planlıyor Özel Medicine Hospital ile ortaklık konusunda işbirliği yapmak için görüşmelere başladığını açıkladı. Söz konusu hastane 75 bin metrekare kapalı alan içerisinde 400 yatak ve 18 ameliyathane ile hizmet veriyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu