Organik ürün arayışı mekan açtırdı
Bebeği olduktan sonra organik ürün arayışına giren ve uzun yıllar yaptığı araştırmalar sonucunda yöresel lezzetleri organik ürünlerle sunan bir konsept yaratmaya karar veren Selin Doğan, Good Food by Selin ismiyle ilk şubesini İstanbul Mecidiyeköy’deki Trump Cadde’de açtı. Girişimcinin şimdiki hedefi önümüzdeki yıl İstanbul’da iki yeni şube açmak ve ardından Almanya’ya açılmak.
Son dönemin popüler yatırım alanlarından yeme içme sektöründe organik ve doğal ürünlerin olduğu konseptlerin sayısı giderek artıyor. Tüketicilerin sağlık bilincinin artması girişimcileri de yeni konseptler geliştirme konusunda cesâretlendiriyor. Bunlardan biri de yaklaşık 2,5 ay önce Trump Cadde’de açılan Good Food by Selin. Sadece organik ürünlerin satıldığı bu konseptin arkasındaki isim Selin Doğan, Erzincan’da mühendislik fakültesini yarıda bırakarak İstanbul’a geldi ve çocuk gelişimi üzerine eğitimler aldı. Birkaç yıl çeşitli eğitim ku-rumlarında yöneticilik yaptıktan sonra aslında yemek işinde mutlu olduğuna karar vererek bu alana yönelmeye karar verdi.
“Hayallerimde hep yemek işi yapmak vardı ve ben hayallerimin peşinden profesyonelce gitmek istedim” diyen Doğan, bu konuda öncelikle eğitim almaya karar verdi. Hobisini profesyonel hale getirmek için Mutfak Sanatları Akademisi’nde restoran işletmeciliği ve Türk mutfağı eğitimi alan ve pek çok vvorkshop’a katılan girişimci, yiyecek içecek sektöründe deneyim edinebilmek için ilk olarak bir restoran markasının franchise’ını aldı.
Organik ürünlere yöneldi
Bu süreçte yeme içme sektöründe deneyim kazanırken kendi konseptiyle ilgili fikirleri kafasında oturmaya başladı. Uzun yıllar organik konusunda araştırmalar yapan ve kızı doğduktan sonra organik ürünlere yönelik araştırmaları hız kazanan Doğan, “Aslında tam da hamilelik dönemine denk geldi. Doktorum sağlıklı, doğal hatta organik beslenmemi tavsiye edince ürünleri araştırmaya başladım. Ancak 11 sene önce maalesef kolay ulaşılabilir değildi. Hatta pek bilinmeyen ve önemsenmeyen bir konuydu ve çok çok pahalıydı. Zamanla bu benim yaşam şeklime dönüştü ve hayatımdan çıkartamadım” diyor.
Zaman içinde özellikle dışarıda yenilen pek çok yemeğin sadece gösteriş olarak çok güzel ama içerik olarak çok zararlı olduğunu gören Doğan, ilk aşamada konseptini iyi malzemeden salata ve makarnacı olarak düşündü. Ancak işin içine iyi eti de katınca, bu işin gerçekten hak edeceği bir marka olması hedefiyle, konsepti yöresel ürünlerin satıldığı ve zeytinyağlı yemeklerden etli ürünlere kadar pek çok yemeğin olduğu bir mekana dönüştürmeye karar verdi.
20 ili gezip ürün aradı
Genç girişimci, yiyecek içecek sektörünün önemli isimlerinden Osman Serim’in danışmanlığında çalışmalara başladı. Sekiz ay boyunca 20’den fazla ili gezerek organik üretim yapan üreticilerle görüşen Doğan, yüzlerce üreticinin ürünlerini denedi, analizler yaptırdı. Doğan, bu işin en önemli detayının ürünlerin güvenilir ve gerçekten organik ve doğal olması olduğunu belirtiyor. Bugün üreticilerin yaklaşık yüzde 70’inin kadın olduğunu belirten Doğan, “Hepsinin hikayesi inanılmaz. Genelde anne olduktan sonra kadınların organik ilgisinin başladığını gördük” diye konuşuyor.
Mekanların çok büyük bölümünün ithal ürünler kullandığını söyleyen Doğan, şöyle konuşuyor: “Halbuki peynirden una her şeyin en iyisi Türk üreticilerde var. Ben yerli üretimi de destekleyen birformatla ilerlemek için araştırmalarıma başladım. Türkiye’deki tüm üreticilerin ürünlerini inceleyerek ve danışman gıda mühendisimiz ile analiz ederek en iyi ürünleri buldum. Burada önemli olan organik, doğal ve yerel ürünlerin bu-lunmasıydı ve biz bunu yüzde 100 sağladık.”
15 kişilik mutfak ekibi var
Menüde yöresel çorbalar, sebze çorbaları, salatalar, ızgara etler, makarnalar ve erişteler bulunuyor. Annesi Egeli babası Doğulu olduğu için iki kültürün tam arasında büyüyen Doğan, menüye de bu etkiyi yansıtmış durumda. Bu tip konsept-lerde genellikle salata ve makarna gibi yemekler olduğuna dikkat çeken Doğan, “Biz ette de iddiaIıyız, salatada da. En çok mutlu olduğum yer mutfaktı, evimde misafir ağırlamaktan zevk alırdım” diye konuşuyor. Doğan, pek çok işletmeciden farklı olarak mutfağı çok iyi bildiğini ve önlüğü giyerek işe devam edebileceğini belirtiyor.
Good Food by Selin’de sabit bir menü yok. Mesela makarnalar günlük el yapımı… Günlük 20 çeşide yakın salata ve meze bulunuyor. Ayrıca günlük olarak tatlılar hazırlanıyor. Bu tatlıları mevsim meyveleri ile tatlandırdıklarını söyleyen Doğan, şeker yerine genelde meyvelerin şekeri yeterli değilse organik pekmez tercih ettiklerini belirtiyor.
Şu anda mekanın mutfak danışmanı Ahmet Yerlikaya yönetiminde toplam beş aşçı bulunuyor. Diğer şeflerin de MSA’lı olduğunu belirten Doğan, toplamda 15 kişilik bir ekip olduklarını belirtiyor. Önümüzdeki dönemde il il gezerek yöresel lezzetlerle ilgili tarifler toplamaya hazırlanan Doğan, önümüzdeki yıla kadar iki yeni mekan daha açmayı planlıyor. Ardından ise hedef Almanya’dan başlayarak yurtdışına açılmak. Yurtiçinde franchise vererek büyümeyi planlayan girişimci, franchise altyapısıyla ilgili hazırlıkların sürdüğünü söylüyor.
Good Food by Selin’de ürünler
25 farklı ilden geliyor. Örneğin i etler Bolu’daki bir kadın yetiştiriciden almıyor. Balıklar Cunda’dan günlük geliyor. Makarna için Güneydoğu’dan organik semolina geliyor ve makarnalar burada şefler tarafından günlük kesiliyor. Zeytinyağı ödüllü ve Kaz Dağları’ndaki bir kadın üreticiden geliyor. Peynirlerin büyük kısmı ise Kars’tan alınıyor. Tuz Erzincan’dan doğal kaya tuzu. Şeker Erzincan şeker fabrikasından geliyor ve gerçek şeker pancarından üretiliyor. Konsepti gereği herhangi bir kola markasıyla anlaşma imzalamayan Selin, mekanında işlenmiş bir gıda olduğu için esmer şeker ve mikrodalgaya bile yer vermiyor. Alkol olarak ise menüde özel organik şaraplar ve organik rakı bulunuyor.