Başarılı Girişimcilik

Organik Tarım’da Başarılı Girişimciler

Organik tarım alanında iş fikirleri düşünen girişimciler için başarıyı yakalamış girişim örnekleri paylaşıyoruz.

Cirosu 20 milyon TL’ye ulaşan keçi çiftliği, Japonya’ya meyve suyu satan girişimci, Almanya’ya organik makarna ve Dubai’ye organik tavuk ihracatı yapan işletmeler… İşte, girişimcilik performansları örnek alınan, Türkiye’nin öncü organik tarımcıları…

ULUSLARARASI Organik Tarım Hareketi Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye organik tarım alanlarının en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında dünya genelinde dördüncü sıraya yükseldi. İlk üçte sırasıyla Yunanistan, Meksika ve Kazakistan bulunuyor. Evet, Türkiye’deki organik tarım hızla büyüyor. 2002’de 12 bin olan organik ürünler üreten çiftçi sayısı günümüzde 70 bini aştı. Organik tarım bitkisel üretim alanı ise 89 bin hektardan 515 bin hektara yükseldi. Üretim miktarları ise 310 bin tondan 1 milyon 829 bin tona ulaştı. Üstelik bu alana yatırımcıların ilgisi sürekli artıyor. Özetle, üretimde oldukça iyi bir noktadayız. Ancak satış, pazarlama ya da markalaşma konularmda alınacak daha çok yolumuz var. İşlenmiş organik sertifikalı ürünlere özellikle gelişmiş ülkelerde büyük bir talep olduğunu vurgulayalım.

organik tarim

500 MİLYON $’UK PAZAR

Türkiye’de organik tarım 1984’te başladı. Bugün Türkiye’de üretilen organik ürünlerin yüzde 85’i ihraç ediliyor. Sektör temsilcilerine göre organik tarım pazarının hacmi 500 milyon dolara ulaşmış durumda. Özellikle GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlerle ilgili tartışmalardan etkilenen tüketiciler organik pazarda muazzam bir talep yarattı. İşte bu yüzden, görüştüğümüz birçok üreticinin yüzü gülüyor. Organik ürünlerin satıldığı dükkanlar da ilk kez yüksek cirolar elde etmeye başladıklarını söylüyor. Birçoğunun cirosu geçen yıllara oranla ciddi oranlarda artmış. Şimdi bu mağazalar şube sayılarını artırmak için yoğun bir tempoda çalışıyorlar.

ÇOK HIZLI BÜYÜYOR

Sektör temsilcilerine göre, Türkiye organik ürünler pazarında artık ikinci döneme giriyor. Bu alana geç girilmiş olmasına rağmen Üretimde epey yol alındı. Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu’nun verilerine göre, Türkiye organik tarım alanlarının en hızlı büyüdüğü ülkeler arasında dünya genelinde dördüncü sıraya yükseldi.

Organik tarımda kendi markasını yaratmış, önemli ihracat bağlantıları kurmuş firmaları araştırdık. Söz konusu firmalar uluslararası standartlarda üretim yapıyor. Kendilerini yaptıkları işe adamış dinamik kadrolarıyla Türkiye’de hatta dünyada ilklere imza atıyorlar. İşte girişimci ve yatırımcılar tarafından işlerini geliştirme modelleriyle örnek alınabilecek üreticiler…

BALTALI GIDA

Günde 12 bin litre keçi sütü üretiyor

Hadi hafızanızı zorlayın biraz. Bir dönem doktorundan mühendisine, kuyumcusundan inşaatçısına kadar birçok farklı meslekten insan birikimleriyle keçi çiftlikleri kurdular. Ne yazık ki çoğunun sonu hüsran oldu. Çünkü arzu edilen başarıya ulaşmak için tek başma sermaye yeterli değildi. Bazıları da bugün yabancı yatırımcıların gelip takip ettikleri örnek birer çiftliğe dönüştü. Bunlardan biri de İzmir Seferihisar Düzce Köyü’nde faaliyet göstermekte olan Baltalı Gıda.

Firma, 2008’de Funda Özer Baltalı tarafından kuruldu. En önemli avantajı yüksek verimli özel bir keçi ırkına sahip olması. Keçiler uzmanların gözetiminde, tüm kontrolleri yapılarak sağlıklı koşullarda yetiştiriliyor. Bununla yetinilmeyip gıda güvenliği bakımından gerekli uluslararası sertifikalar birbiri ardma alınıyor. Yani son derece titiz bir çalışma ortaya konuluyor.

Baltalı, tarımsal zincir üzerinde üretilen ürünlerin katkısız, en kaliteli haliyle tüketicilere sunulduğunu söylüyor. Şirket yeni ürün ve projeler üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Örneğin şu sıralar alerjik çocuk ve yetişkinlere yönelik özel ürünler hazırlanıyor. Bunun için üniversitelerle işbirliği içinde ürün geliştirme çalışmaları yapılıyor. Şirket, 130 dönüm arazide yüzde 100 keçi sütünden katkısız ürünler üretiyor.

Firmanın sahibi Funda Özer Baltalı, “Keçi sütü anne sütüne en yakın değerlere sahip olmasma rağmen zorlukları nedeniyle yatırımcıların ilgi göstermediği bir alandı. Biz önce iyi bir süt keçisi ırkı elde etmek ve hammadde tedariğimizi en sağlıklı şekilde sağlamak için bir keçi çiftliği kurarak yola çıktık. Daha sonra düzenli olarak yüzde 100 keçi sütünden günlük süt ve peynir üretmek üzere bir tesis kurduk. Türkiye’de bir ilke imza atarak fark yarattığımızı düşünüyorum” diyor.

Sadece yüzde 100 keçi sütünden üretim yapan Baltalı Gıda’nm ürün yelpazesinde, günlük pastörize süt, 1000 ve 200 mİ UHT uzun ömürlü süt, kefir, çikolatalı süt, geleneksel peynirlerden keçi Seferihisar peyniri, kaşar peyniri, lor, labne, tulum, light keçi peyniri, Fransız geleneksel keçi peyniri olan büş ve tatlı kırmızı pul biberli büş, süzme yoğurt, evde kolayca geleneksel yöntemlerle yoğurt yapmanıza imkan veren kolay yoğurt ve keçi tereyağı bulunuyor. Şirket günde 12 bin litre keçi sütü işliyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu