Organik Pamuktan Tekstil Ürünlerine Yatırım Kazandıracak
Pamuk fiyatları dünya genelinde yine artış eğiliminde. Küresel pamuk ticaretinin bu yıl yüzde 13 artarak 8.6 milyon tona ulaşması bekleniyor. Pamuk ticaretinin artmasında Çin’in pamuk ithalatının rekor düzeyde yükselmesi etkili oluyor. Çin hariç diğer ülkelerin pamuk ithalatında yüzde 18 gerileme öngörülüyor. Çin’in küresel pamuk ithalatındaki payının ise yüzde 52’ye çıkacağı hesaplanıyor. Çin’in pamuk ithalatının artması, dünya çapında pamuk arzında sıkıntı yaşanmasına yol açıyor.
Arz sıkıntısı nedeniyle ABD’nin pamuk ihracatı yüzde 21 azalarak 2.5 milyon tona gerilemiş. Öte yandan, Hindistan, Brezilya ve Avustralya’nın pamuk ihra-catlannda artış kaydedilmiş.
Çin’de pamuk stoklarının bu yıl iki kat fazla yükselmesi ve 5 milyon tona ulaşması, Çin hariç diğer ülkelerde pamuk stoklannın ise sadece yüzde 14 artarak 8.1 milyon tona yükselmesi bekleniyor.
Dünya genelindeki pamuk sıkıntısı tekstil üreticilerini polyestere yönlendiriyor. Türkiye’de görüştüğümüz birçok polyester üreticisi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da satışlardan memnun. Özellikle fast fashion dediğimiz hızlı moda üreticileri, H&M, Zara, Mango, Marks&Spencer gibi markalar da koleksiyonlarındaki polyester bazlı ürünlerinin sayısını artırıyor. Ancak bu markalar satış stratejisine son yıllarda ‘organik pamuk’ kullanımını da ekledi.
Şirketler, pamuk ağırlıklı ya da sadece pamuktan üretilen ürünlerini farklı bir sınıfta konumlandırmaya başladı. Son olarak H&M, organik pamuk ve doğa dostu materyallerden oluşan Conscious Collection’ını çıkarmıştı.
Yine 5 yıl önce organik pamuk programını başlatarak, bugün dünyanın organik pamuktan tekstil üreten sayılı şirketlerinden biri olan C&A, bu alana ayrı bir önem veriyor. 2012 için organik pamuktan üretilen tekstil satışında ikiye katlanan bir ciro yakalamayı hedefleyen şirket, 2008 yılında organik pamuktan 15.3 milyon giysi satarken, bu yıl 60 milyon parça satmayı hedefliyor. Organik pamuk, dünyada artan bir trend. Türk tekstilcisi de bu alana yatırım yapmalı.