Organik Keçi Eti ve Ürünleri İçin Keçi Çiftliği Kurabilirsiniz
Keçi eti, keçi sütü, keçi yünü… Neden keçi? Çünkü organik beslenmeyi doğası icabı alışkanlık haline getirmiş hayvanların başında keçi var da ondan!
Bu ilginç hayvan, hangi ırktan olursa olsun, koyun ya da inek gibi beslenmiyor. Son derece seçici.
Eğer doğada yayılabiliyorsa ağaç sürgünlerini, yaprakları, acı ıtırlı otları yiyor. Özellikle de Anadolu’ya özgü kıl keçileri…
Güya, orman katliamına neden olan bu hayvanların popülasyonu giderek azalıyor. 1960’larda keçi nüfusu 20 milyonu aşıyordu. Şimdi bu rakam 5 milyonun altına indi. Et fiyatları arttıkça keçi nüfusunun azalışı devam ediyor. Nedeni, fiyatı koyundan ucuz olduğu için etinin koyun niyetine pazarlanıyor olması. Çoğu kasapta keçi eti olmayışının sırrı da bu aslında. Keçi etini iyi bilen bu işin erbabına göre, bildiğimiz kıl keçisinin eti kuzeydeki tundralarda yaşayan geyiklerin etinden daha değerli. “Keçi eti sindirim sistemini bozar” lafı ise abartılı bir şehir efsanesinden ibaret. Günümüzde bazı yörelerde “Saanen” keçileri bulunuyor. Süt verimleri yüksek. Ankara keçileri ise çok azaldı ama yünleri dünya pazarlarında hala “kaşmir” kadar aranıyor. Kılkeçileri ise sayıları azaldığı için entansif tarımın içine alınıyor; “organik safiyetleri” bu yüzden az da olsa bozuluyor. Yine de tüm mesele keçinin organik beslenmeyi simgeleyen bir hayvan olmasında. Entansif yetiştiricilikte bile keçinin diyeti çok özel, doğal besinleri tükettiğinde eti de sütü de bir başka oluyor. Anadolu’ya özgü kıl keçilerini özgür bırakmanın yolları eninde sonunda bulunacak. Çünkü onlar orman zararlısı değil, ormanın ve çevrenin dostu. Bu gerçeği artık çevreciler de kabul ediyor. Keçi, Akdeniz tipi ormanlarda sağlıklı çevrimin en önemli parçalarından biri. Durum giderek berraklaşıyor. Kıl keçisi yetiştiriciliğine daha özel destekler ve izinler gelebilir.
Ve büyük kentlerimizde “organik keçi eti” popüler olmaya aday. Az da olsa pazara sunulan keçi sütü ve süt ürünlerine olan rağbet bunun ilk işaretçileri. Eğer bir keçi çiftliğini organik sertifikası desteğiyle kurarsanız, gelecekteki işiniz hazır. Birbirini destekleyen tüm projeler “organik keçi eti satan kasaplar”a kadar gidebilir. Hatta büyük marketlerde tüm etlerden daha pahalıya satılan organik keçi eti çeşitleri üretilebilir.
Nur Demirok / Para Dergi
böyle bir çiftlik kurmayı istiyoruz ama elimizden tutan yok