Güncel Ekonomi Haberleri

Ön plana çıkan 45 hisse

Orta-uzun vade için hisse seçimi

BORSA İstanbul’da endeks hafta içinde yükseliş ivmesi ile tarihi zirvesini aşarak ve 1353,36 seviyelerini gördü. Analistler olumlu trendin devamı halinde 1360,0’ın direnç olarak takip edileceğini düşünüyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde ise 1375,0 bir sonraki hedef olarak izlenebilir. Olası geri çekilmelerde de 1342,0 ilk destek olmak üzere 1325,0’e kadar düşüşün devam edebileceği belirtiliyor. Borsadaki olumlu havanında etkisi ile uzmanlar beklentisi kuvvetli ve yükseliş potansiyeline sahip hisseleri belirlemeye çalışıyor. Bu noktada ise yılın üçüncü çeyrek bilançolarının önemli bir gösterge olduğuna dikkat çekiliyor. Özel durumu olanlar hariç hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin hemen tamamı yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançolarını açıkladı. Bilançoların genel olarak toparlanma dönemini gösterdiğini belirten uzmanlar bu noktada özellikle demir-çelik, otomotiv, beyaz eşya, telekomünikasyon, bilişim ve enerji sektör hisselerinin ön plana çıktığını hatırlatıyor. Dokuz aylık bilançoları ile orta ve uzun vade için 45 hissenin altını çizerek geri çekilmelerde pozisyon alınabileceğini söylüyorlar.

“ÖNEMLİ BİR GÖSTERGE”

Pandemi sürecinde otomotiv, aracı kurumlar, sigortalar, sağlık sektörü, gıda perakende sektörü hisselerinin ön plana çıktığını hatırlatan Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya, bu süreçte geride kalan ulaştırma, gıda dışı perakende, bankacılık, turizm, gayrimenkul sektörlerinin ise aradaki farkı kapatmaya çalıştığını belirtiyor. Pandeminin etkisi azaltıldıkça bu farkı kapatmalarının beklenebileceğini düşünen Kaya, “Bu yıl üçün çeyrek için bilanço tahmini yapılan borsadaki büyük 46 şirketi baz alırsak bunların 37’si beklentilerin üzerinde kâr getirirken, dokuzu beklentilerin altında kaldı. BIST-100’deki şirketlerden sadece 17’si geçen yılın aynı çeyreğine göre kârını azalttı” diyor.

Orta ve uzun vadede portföylerde yer alabilecek hisseleri seçerken üçüncü çeyreğe yönelik bilançoların önemli bir gösterge olduğunun altını çizen Kaya, bu noktada dokuz aylık bilançoları ile ön plana çıkan Eczacıbaşı ilaç, Deva Holding, Arçelik, Vestel Elektronik, Oyak Çimento, Şişecam, Ford Oto, Doğuş Oto, Yataş, Alkim Kimya, Pınar Süt, Kartonsan, Teknosa, indeks Bilgisayar, Koza Anadolu Metal, Şok Marketler, GSD Holding, Brisa Bridgestone, Iş Yatırım Menkul Değerler ve özak GYO hisselerine dikkat çekiyor ve ‘alım’ öneriyor.

hisse yorum

“GÜÇLÜ TREND DEVAM EDER”

Özel statüde olan şirketler hariç, halka açık şirketlerin ilk dokuz aylık bilançoların tamamının açıklandığını hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu, “Bilançolara baktığımızda bankacılık sektör karlarının beklentilere paralel, sanayi segmentinde de özellikle tüketici ağırlıklı sektörlerde karların ve bilanço yapılarının beklentilerin üzerinde bilanço açıklandığını söylemek doğru olur” diyor.

Bu dönemde özellikle gıda, gıda perakende, telekomünikasyon, beyaz eşya, oto, ev mobilyası ve bilişim sektörü hisselerinin beklentilerden daha iyi bilanço açıkladığını kaydeden Akkoyunlu, bu noktada düşen faiz oranlarından faydalanan tüketicinin harcama eğiliminin artması, yükselen fiyatlar ve pandemi dolayısıyla değişkenlik gösteren tüketici trendlerinin etkili olduğunu söylüyor. Gelecek dönemde de gıda ve gıda perakende, telekomünikasyon ve bilişim sektörlerindeki güçlü trendin devam etmesini bekleyen Ak-koyunlu, son dönemde artan faizler ve pandemi nedeni ile yaşanan kapanmalar sonrası diğer sektörlerdeki tüketim trendlerinde bir yavaşlama görmenin mümkün olduğunun altını çiziyor.

Orta ve uzun vade de ise dokuz aylık bilançoları ile ön plana çıkan Yapı Kredi, Brisa Brıdgestone, Tofaş Oto, Ford Otosan, Ar-çelik, Koç Holding, Sabancı Holding, indeks Bilgisayar, Logo Yazılım, Türk Traktör, Otokar, Turkcell, Türk Telekom, Migros, Şok Marketler, Coca-Cola içecek, Tekfen Holding, Enka inşaat ve Aksa Akrilik hisselerine dikkat çekiyor ve ‘al’ veriyor.

“TARİHİ TABLOLAR GÖRDÜK”

Yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançoların toparlanma dönemini gösterdiğini belirten Info Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin ise, özellikle sanayi şirketlerinde bunu çok daha net şekilde gözlemlediğini düşünüyor. Beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerde tarihi tablolar görüldüğünü kaydeden Şahin, “Yine bu sektörleri destekleyen yan sanayi ve demir çelik şirketleri için de işler iyi gidiyor. Covid-19 sonrası hem Türkiye’nin, hem de dünyanın güçlü bir büyüme trendi yakalamasını bekliyoruz. Dolayısıyla burada birçok sektör için önümüzdeki süreçte olumlu olmaya devam ediyoruz” diyor. Şahin, demirçelik, otomotiv, beyaz eşya, telekomünikasyon, bilişim ve enerji sektörlerinin bu anlamda ön plana çıktığının altını çiziyor, özellikle demir çelik tarafında sipariş miktarlarının çok yüksek olduğunu ve bunun fiyatları her geçen gün yukarı çıkarttığını hatırlatarak sektörel olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Hammadde maliyetleri artsa da ürün fiyatı ile hammadde arasındaki makas yükselmeye devam ediyor. Bu nedenle 2020 son çeyrek ve 2021 demir çelik sektörü için çok iyi geçecek diye düşünüyoruz. Burada talebi yaratan sektörlere baktığımızda da beyaz eşya ve otomotiv öne çıkıyor. Satışlar tarafında da aynı şekilde beyaz eşya ve otomotiv iyi bir trend sergiliyor.

Öte yandan Covid-19 dünyada dijitalleşmeyi artırdı ancak bu süreç henüz sona ermedi; dolayısıyla burada hem telekomünikasyon, hem bilişim sektörlerinde potansiyelin devam edeceğini öngörüyoruz. Enerji tarafında da hem fiyatlar hızlı bir toparlanma gösterdi, hem de kur tarafındaki görece sakin seyir onların borç yüklerini hafifletmelerine yardımcı olacak.”

Şahin, orta ve uzun vade de ise dokuz aylık bilançoları ile ön plana çıkan Alarko Holding, Arçelik, Arsan Tekstil, Anadolu Hayat, Ereğli Demir Çelik, Ak Sigorta, Akbank, Yapı Kredi, Good Year, indeks Bilgisayar, Despec Bilgisayar, Iş Yatırım Menkul Değerler, Tofaş Oto, Türk Telekom, Vestel Elektronik, Vestel Beyaz Eşya, Ford Otosan, Yataş, Şok Marketler ve Brisa Bridgestone hisselerine dikkat çekiyor.

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Migros’un net karı beklentilerin üzerinde geldi”

MİGROS: Net satışları üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 10.3, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19.1 artışla 7.7 milyar TL oldu. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre net satışları yüzde 22.8 artışla 21.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’ü üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 24.6 artış gösterdi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10.8 düşüşle 609.6 milyon TL oldu. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.9 düşüşle 1.6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı da üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 91 baz puan artış gösterdi. Net zararı ikinci çeyrekte 154.4 milyon TL olurken, üçüncü çeyrekte 9 milyon TL net karı bulunmakta. Sonuç olarak şirket, 3Ç20’de 7.695 milyon TL satış geliri, 610 milyon TL FAVÖK ve 9 milyon TL net kar açıkladı.

Şirketin operasyonel performansı beklentilere paralel açıklanırken, net karı beklentilerin üzerinde geldi. 3Ç20’de 23 yeni mağaza açılışı ile şirket toplam mağaza sayısını 2.301’e [3Ç19: 2.165 mağaza] çıkardı. Böylece net satış alanı yıllık yüzde 4 artışla 1.574 bin metrekare oldu. Şirketin net finansal borcu üçüncü çeyrekte, çeyreklik yüzde 50 (yıllık -%73) azalarak 547 milyon TL’ye (2Ç20 1.094 milyon TL, 3Ç19 2.062) gerilemiştir. Şirketin aynı zamanda euro cinsinden borcu da çeyreklik yüzde 27 (yıllık -%70) azalışla 135 milyon euro’ya olarak açıklandı.

Ayrıca şirket ekim ayında euro borçlarını 95 milyon euro’ya düşürdüğünü duyurdu. Böylelikle şirketin tüm euro borçlarını beklenenden daha hızlı ödeyeceği beklenebilir (2Ç20 yılsonu beklentisi: 150 milyon euro Şirket 2020 beklentilerini de revize etti. Satış gelirlerinin yüzde 22-23 (önceki %20-22] büyümesini, FAVÖK marjının yaklaşık yüzde 8 (önceki yüzde 8-8.5) ve yatırım harcamalarının 470 milyon TL (önceki 430 milyon TL) olması beklenmekte. Hisse 2020 beklentilerine göre 5.0x FD/FAVÖK ile cazip seviyelerden işlem görmekte. Migros hisselerinde yüzde 63 yükselme potansiyeli ile 65.7 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

LOGO YAZILIM: Net satışları üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 2.5, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 30.0 artışla 120 milyon TL oldu. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre net satışları yüzde 26.2 artışla 338.7 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’ü üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 9.6 düşüş gösterdi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20.7 artışla 42.1 milyon TL olarak açıklandı. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30.3 artışla 125 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK marjı ise üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 470 baz puan düşüş gösterdi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre 273 baz puan düşüşle yüzde 35.1 oldu. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 117 baz puan artışla yüzde 36.9 seviyesinde gerçekleşti. Dolayısıyla şirket, 3Ç20’de 120 milyon TL satış geliri, 42 milyon TL FAVÖK ve 31 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin operasyonel karı beklentilere paralel, net karı beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Çeyreklik bazda şirketin satış gelirleri sınırlı artış gösterirken, FAVÖK ve FAVÖK marjı daraldı. Öte yandan şirketin Romanya’daki iştiraki Total Soft’un satış gelirleri yıllık yüzde 23 artışla 43 milyon TL (2Ç20:39 milyon TL] oldu. 3Ç19’da Total Soft’un FAVÖK’ü 8.1 milyon TL (2Ç20 7 milyon TL] iken, 3Ç20’de 7.7 milyon TL olarak gerçekleşti. Diğer taraftan şirketin nakit üretimi yıl boyunca olduğu gibi üçüncü çeyrekte de tahminlerimizin üzerinde güçlü kaldı. Hisse 2020 beklentilerine göre 14.4x FD/FAVÖK ile işlem görmekte.. Logo Yazılım hisselerinde yüzde 8 yükselme potansiyeli ile 120.06 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜRK TELEKOM: Net satışları üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 5.7, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18.6 artışla 7.4 milyar TL oldu. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre net satışları yüzde 18.8 artışla 20.6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. FAVÖK’ü üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 7.3, geçen yılın aynı çeyreğine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artışla 9.6 milyar TL seviyesine ulaştı. FAVÖK marjı üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 71 baz puan artış gösterdi. Geçen yılın aynı çeyreğine göre 120 baz puan düşüşle yüzde 46.6 oldu. 2020 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre 120 baz puan düşüşle yüzde 46.3 seviyesinde gerçekleşti. Şirket, 3Ç20’de 7.366 milyon TL satış geliri, 3.477 milyon TL FAVÖK ve 432 milyon TL net kar açıkladı. Geniş bant segmenti kaynaklı artan satış gelirleri 3Ç20’de satış gelirlerini desteklerken, kur artışı kaynaklı finansal giderler net karı baskılamıştır. Şirketin operasyonel ve net kar performansı beklentilerimize paralel açıklanmıştır. UFRS-12 hariç tutulduğunda şirketin satış gelirleri yüzde 19 büyüme göstererek 6.95 milyar TL olmuştur. Genişbant gelirleri yüzde 26’lık artış gösterirken, mobil gelirleri yüzde 9, uluslararası gelirler yüzde 52 yükseliş kaydetmiştir. Pandeminin devam eden etkilerinin bir sonucu olarak yüksek talep nedeniyle üçüncü çeyrekte geniş bantta net abone artışı 534 bine ulaşmıştır.

Güçlü gelir büyümesi FAVÖK‘e destek olmuştur. Güçlü operasyonel performansa karşın, TL’de görülen değer kaybı kaynaklı 2Ç20‘de 703 milyon TL, 3Ç19’da 475 milyon TL olan finansal giderler 3Ç20’de 1.58 milyar TL ile net karı baskılamıştır. TL’deki değer kaybı ve 602 milyon TL temettü ödemesi sonrası şirketin net borcu yüzde 10 artış kaydetmiştir. Şirket 2020 yılı beklentilerini revize etmiştir. Gelir büyümesinin yaklaşık yüzde 16 (önceki yaklaşık yüzdel3], FAVÖK’ün yaklaşık 13 milyar TL (önceki 12.4-1.6 milyar TL) ve yatırım harcamalarının yaklaşık 6.6 milyar TL (önceki yaklaşık 6.4 milyar TL)olması beklenmekte. Hisse 2020 yılı beklentilerine göre 3.3x FD/FAVÖK ve 9.0x F/K ile işlem görmekte. Türk Telekom hisselerinde yüzde 31 yükselme potansiyeli ile 10.22 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yunus KAYA / Alnus Yatırım Araştırma Müdürü
“Şok’a Goldman Sachs’dan ‘alım’ önerisi geldi”

ŞOK MARKET: 2017’de yüzde 2.0 olan faaliyet kar marjını 2019’da yüzde 5.4’e, 2020/9’da yüzde 6.2’ye çıkaran şirket, yıllık FAVÖK’ünü de 345 milyon TL’den 1.8 milyar TL’ye yükseltmeyi başardı. Ancak başarısız finansman yönetimi ve diğer giderler nedeniyle nette kar etmekte zorlanıyor. En iyi yılı olan bu yıl bile ilk dokuz ayda 1 milyar TL’ye yakın faaliyet karı varken net karı 109 milyon TL olabildi.

Öz kaynakları sürekli eriyen şirketin, önümüzdeki bir yılda biraz diğer giderlerde başarılı olmasıyla; nette iyi bir karlılığa ve dolayısıyla öz kaynak karlılığına ulaşması mümkün. Son olarak Goldman Sachs’dan da alım önerisi dikkat çeken şirket hisselerinde yüzde 25 yükselme potansiyeli ve 15.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve ALIM’ önerisi veriyoruz.

VESTEL ELEKTRONİK: 2018’e kadar karlılığı düşük bir şirket olan Vestel, son dönemde iyi bir finansman ekibiyle çalışmasıyla beraber kurdaki yükselişlerden hasar almaktansa bunu avantaja çevirmeyi başardı. 2017’de 600 milyon doları bulan döviz açık pozisyonu şimdi 140 milyon dolar civarında. Üstelik finansman ve diğer giderlerde 2018’de 1.47 milyar TL net gider yazılırken, 2019’da 1.38 milyar TL’ye gerilemişti. 2019/9’da artması beklenebilirdi ancakdokuz ayda 0.88 milyar TL’ye geriledi. Bu sayede de net kar patlaması yaşandı. Diğer taraftan 2017 sonunda 4.3 olan net borç/ FAVÖK oranı son bilançoda 2.0’ye geriledi. Vestel hisselerinde yüzde 22 yükseleme potansiyeli ve 24.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve “ALIM” önerisi veriyoruz.

KOZA ANADOLU METAL: Koza Anadolu’nun bir kaç iştiraki olmakla beraber net aktif değerinin yüzde 93’ünü Koza Altın oluşturmakta. Ondan gelen temettüler şirketin nakit akışını sağlamakta. 2015‘de kayyım, 2016’da TMSF’ye geçen yönetimi hakkında mahkeme süreçleri devam etmekte. Koza Altın’ın elindeki 6 milyar TL nakit fazlası nedeniyle şirketin gelecekteki nakit akışları pozitif olacaktır. Bir madeni olan Gübre Fabrikalarının piyasa değeri 16 milyar TL’yi geçerken Koza Anadolu’nun piyasa değerinin 5 milyar TL’de kalması dikkat çekmekte. Şirket hisselerinde yüzde 32 yükseleme potansiyeli ve 17.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve “ALIM” önerisi veriyoruz.

Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Pandemi sonrasında da bilişim perakendeciliğine talep devam eder”

İNDEKS BİLGİSAYAR: Pandemi sürecinden olumlu etkilenen sektörlerin başında bilişim perakendeciliği geliyor. İndeks Bilgisayar sektörün öncü şirketi ve başarılı iştirakleriyle bu yıl satış rekorları kırmaya devam ediyor. 2019 yılına göre ciro büyümesi ilk dokuz ayda yüzde 130 iken kar büyümesi yüzde 92 seviyesinde bulunuyor.

Pandeminin hızlandırdığı dijitalleşme sürecinin pandemi sonrasında da devam etmesini ve bilişim perakendeciliği sektörüne olan talebin güçlü seyretmesini bekliyoruz. 6.3 F/K ve 5.3 FD/FAVÖK ile işlem gören şirket hem sektörün, hem de Borsa İstanbul’un çarpan ortalamalarının oldukça altında fiyatlanıyor. Üçüncü çeyrekteki güçlü gelirlerin son çeyrekte daha da artmasını bekliyoruz. İndeks Bilgisayar hisseleri için 12 ay vadeli yükseliş potansiyelimiz yüzde 45 ve 23.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

VESTEL BEYAZ EŞYA: İkinci çeyrekte çok güçlü seyreden yurtiçi beyaz eşya talebine üçüncü çeyrek itibariyle yurtdışının da katkı yapmaya başladığını gördük. Son çeyrekte de benzer şekilde hem içeriden, hem dışarıdan güçlü talep olmasını bekliyoruz. Artan çelik fiyatlarına karşın şirketin pandemi döneminde ucuz fiyatla yaptığı kontratlar maliyetleri kontrol etmeye yardımcı oluyor. Euro/dolar paritesindeki yükseliş de euro kuruyla ihracat yapan şirketin hem gelirlerine, hem de marjlarına pozitif etki ediyor. İhracat rakamlarına baktığımızda da Manisa ilindeki güçlü seyir Ekim ayının ardından Kasım’a da taşınmış durumda. 2020 yılında kısıtlamalar dolayısıyla düşük verimle temettü dağıtan şirketin 2021 yılında hisse başına 5 TL civarında temettü dağıtmasını bekliyoruz. Mevcut fiyata göre temettü verimi yüzde 14’e işaret ederken şirket 8.2 F/K ve 5.9 FD/FAVÖK çarpanıyla işlem görüyor. Vestel Beyaz Eşya hisseleri için 12 ay vadeli yükseliş potansiyelimiz yüzde 46 ve 51.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ALARKO HOLDİNG: Enerji fiyatlarındaki sert düşüş ikinci çeyrekte şirket gelirleri üzerinde yüksek baskı yaratmış olsa da üçüncü çeyrek sanayideki toparlanma enerji talebini ve fiyatlarını yükseltmeye yetti. Son çeyrekte de elektrik fiyatları iyi seyretmeye devam ediyor.

Şirketin en önemli sorunu ise uzun zamandır yüksek iştirak borçluluğu dolayısıyla negatif döviz pozisyonlarıydı. TL faizlerinin düşük olduğu dönemde kredilerin bir kısmının TL’ye çevrilmesi ve son çeyrekte devam eden yatay kur seyri son çeyrekte şirketin tarihi yüksek bir kar açıklamasını beraberinde getirebilir. Enflasyondaki yüksek seyir de dağıtım tarafında şirketin yeniden değerleme ile ekstra kar getirmesini de sağlayacaktır. Alarko Holding hisseleri için 12 ay vadeli yükseliş potansiyelimiz yüzde 38 ve 9.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BİM, Fas’taki şirketi için anlaşma imzaladı

2008’de BIM Birleşik Mağazalar A.Ş.’nin yüzde 100 iştiraki olarak Fas’ta kurulan BIM Stores SARL şirketinin hisselerinin yüzde 35’inin İngiltere merkezli Helios Investment Partners adlı özel sermaye fonuna satılmasına ilişkin anlaşma imzalandı. 2004 yılından bu yana sadece Afrika’ya yatırım yapan İngiltere merkezli Helios Investment Partners’ın halen 30’dan fazla Afrika ülkesinde yatırımları bulunuyor.

“Fas büyüdüğümüz bir Pazar” diyen BİM İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, “Ülkede bu yıl 37 yeni mağaza açtık ve mağaza sayımızı 534’e çıkarttık. Afrika bölgesinde uzmanlaşmış bir yatırım fonu olan Helios Investment Partners’ın azınlık hissedarımız olmasıyla Fas’ta yeni bir sayfa açıyoruz. Bu anlaşma Fas’taki büyüme trendimizi sürdürmemize, geliştirmemize ve yerelleşme sürecimize önemli katkı yapacak. Anlaşma BİM’in ilk yurtdışı yatırımı olan Fas’taki performansına ve stratejisine bir güven oyu anlamına geliyor.” açıklamasını yaptı. Helios Investment Partners Ortağı Zineb Abbad El Andaloussi ise şunları söyledi: “BİM markası Faslı tüketiciler tarafından benimsendi ve onların günlük yaşamlarının bir parçası haline geldi. Bu ilişki Covid-19 krizi sırasında daha da pekişti. Güçlü lojistik yetkinlikleri sayesinde BİM ürün tedariğini hiç aksatmadı ve ürünlerin yüzde 85’ini Fas’tan tedarik etti. 2009 yılından bu yana Fas’taki işine istikrarlı bir şekilde yatırım yapan BİM bu ülkeye güçlü bir taahhüt gösterdi. Şirketin yerel yetkinliklerini artırmak ve kaliteli ürünleri uygun fiyatlarla tüketiciye sunmak için işbirliği yapacağız” Satış işlemi gerekli ön koşulların sonuçlanmasının ardından tamamlanacak.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

DİTAŞ DOĞAN: Şirket sermayesinin 10 milyon TL’den yüzde 160 oranında bedelli olarak 16 milyon TL artışla 26 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Şirket ile Düzce İl Sağlık Müdürlüğü arasında 3.08 milyon TL tutarında SBYS hizmet alım sözleşmesi imzalandı.

KATMERCİLER: Şirket 2021 yılında teslim etmek üzere 2.9 milyon euro tutarında (27.4 milyon TL) araç üstü ekipman siparişi aldığını bildirdi.

LİNK BİLGİSAYAR: Şirket sermayesinin 5.5 milyon TL’den yüzde 100 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 5.5 milyon TL artışla 11 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvurdu.

RTA LABORATUVARLARI: Şirket Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’den 1 milyon adet SARS-COV-2 RT-q PCR Tanı Kiti sipariş aldığını bildirdi.

AVRASYA GYO: Şirket sermayesinin 72 milyon TL’den yüzde 55 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 39.6 milyon TL artışla 111.6 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi. Şirketin daha önceki bedelsiz sermaye artırım kararı, düzeltilmiş pay fiyatının mevzuatça belirlenen fiyatın altına düşecek olması nedeniyle güncellendi.

AKSA ENERJİ: Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Aksa Aksen Enerji’nin 150MW kapasiteye kadar Türkiye-lrak enerji iletim hattı üzerinden elektrik ihracatına ilişkin başvurusu EPDK tarafından onaylandı.

AKSU ENERJİ: Şirket sermayesinin 16.50 milyon TL’den yüzde 100 oranında 16.50 milyon TL artışla 33 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Şirket 2020 yılındaki rezerv ve kaynak aramalarına ilişkin olarak 2019 yılı ikinci yarıdaki 43.720 metre sondajını 2020 yılı Haziran-Kasım döneminde 80.147 metreye yükseltirken, kiralanan sondaj makineleri ile birlikte toplam sondaj makine sayısını 33 olarak açıkladı. Rezervlere ilişkin açıklamayı ise değerleme sonrasında paylaşacağını bildirdi.

VESTEL ELEKTRONİK: Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret ile Whirlpool EMEA S.p.A’ya (Whirlpool) ait Indesit, Hotpoint ve Ariston markalı beyaz eşya, klima ve küçük ev aletleri ürünlerinin montaj, satış sonrası servis ve çağrı merkezi hizmetlerinin verilmesine ilişkin beş yıllık sözleşme imzalandı.

BANTAŞ BANDIRMA: Şirket sermayesi 64.50 milyon TL’den yüzde 25 oranında bedelli olarak 16.13 milyon TL artışla 80.63 milyon TL’ye yükseltildi.

BURSA ÇİMENTO FABRİKASI: Şirket sermayesinin 180 milyon TL’den yüzde 177.78 oranında bedelli olarak 320 milyon TL artışla 500 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvurdu.

GÜBRE FABRİKALARI: Şirketin Bilecik Söğüt’te yer alan madenindeki değerlemeye göre Akbaştepe ve Korudanlık maden yataklarının birleştirilmiş maden kaynak tahmini 3.50 milyon ons düzeyinde. Buna ek olarak aynı bölgedeki rezerv çalışmaları sonucunda 1.92 milyon ons altın ve 152 bin ons gümüş değerine yükseldiği bildirildi.

SASA POLYESTER: Şirket 200 milyon TL azami fon tutar olmak üzere pay geri alımı yapılmasına karar verdi.

TEKNOSA: Sabancı Holding tarafından SPK’ya yapılan 11.31 milyon adet pay satışına ilişkin başvurunun onaylandığı bildirildi. Paylar MKK nezdinde işlem gören niteliğe çevrilecek. Sonrasında ise satış yapılması öngörülüyor. Satıştan elde edilen gelir ile Sabancı Holding ve Teknosa’nın yapmayı planladığı sermaye artırımında kullanılacak.

FORD OTOMOTİV: Ford Otosan’ın 20.5 milyar TL tutarındaki toplam yatırımı için teşvik belgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Teşvik belgesi detaylarına göre, yatırım programı Ford Otosan’ın önümüzdeki altı senede yapacağı toplam 20.5 milyar TL tutarındaki yatırımını kapsayacak. Bu yatırım kapsamında yıllık araç üretim kapasitesinde 210 bin adetlik artış olması bekleniyor. Şirketin mevcut kapasitesine göre yaklaşık yüzde 45 artış anlamına gelmekte. Şirket yatırım tutarının yüzde 100’ünü vergi indirimi olarak kullanabilecek. Diğer yandan KDV indirimi (yatırım harcamaları için], çalışanlara yönelik gelir vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği ve enerji gideri desteği gibi konular da teşvik kapsamında olacak.

MERKO GIDA: Şirket sermayesinin 58.97 milyon TL’den yüzde 89.8 oranında 52.97 milyon TL azaltılıp eş anlı olarak yüzde 1000 oranında bedelli olarak 60 milyon TL artışla 66 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

İDİLTARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu