Okan Üniversitesi, girişimciyi kolejden yetiştirecek
Okan Üniversitesi, girişimciyi kolejden yetiştirecek
Geçtiğimiz yıl Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi’nin temelini atan ve 2006 Nobel Barış ödülü sahibi Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus’u kadrosuna katan Okan Üniversitesi şimdi de kolej kurdu. Kolejde genç yaşlardan itibaren girişimciliğe yönelik eğitimler verilmesi ve girişimci, özgüven sahibi öğrencilerin üniversite yaşamına hazırlanması hedefleniyor.
Son yıllarda özel üniversite sayısında bir hayli artış var. Yeni kuru-lan üniversitelerde özellikle girişimciliğe ayn bir önem verildiği bir gerçek. Çoğu üniversite girişimcilik dersleri veriliyor, bunun için ayn kürsüler oluşturuluyor. Bu üniversitelerden biri olan Okan Üniversitesi, geçtiğimiz yıl Tuzla Kampüsü’nde, Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi ile 2006 Nobel Barış Ödülü sahibi Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus’u kadrosuna katmışa Bu yıl Okan Koleji’ni kuran kunım, girişimciliği genç yaşlardan itibaren vermeyi planlıyor. Okan Eğitim Kurumlan Kurucu Temsilcisi Işıl Okan, “Kolejde bir yandan öğrencilerimizin liderlik, güvenilirlik, firsatlan anlayabilme, sorumluluk ve risk alabilme yeteneği gibi özelliklerini geliştirirken diğer taraftan da psikoloj ik açıdan atak, girişken, yarancı, kendini geliştirme arzusu yüksek, öz güveni güçlü öğrenciler yetiştiriyoruz. Bu anlamda lise öğrencilerimize planlama, planlı çalışma ve araşnrma, fizibilite ve proje yönetimi gibi teknik konularda da donanım katıyor olacağız” diyor.
Işıl Okan, sorulanmızı şöyle yanıtladı:
KOBI Girişim: Öncelikle Okan Üniversitesi’nin bugün ulaştığı konumdan bahseder misiniz?
l§ıl Okan: 1999 yılında yükseköğrenim hayatına hızlı bir giriş yaptık. Altı fakülte ve üç yüksek okulumuz bulunuyor. Okan Üniversitesi’nin eğitime başladığı ilk yılda 85 öğrencisi vardı. Şimdi ise 9 bine ulaştık. Kampiisiimüzü il dışına taşıma, başka illerde meslek yükse okulu (MYO) açma projelerimiz de var. Biz eğitim gönüllüleriyiz, öğrencilerimizin yüzde 90 bizden burslu olarak eğitim görüyorlar.
Okan Üniversitesi’nin verdiği eğitimi nasıl tanımlıyorsunuz.” Örneğin girişimciliğe yönelik eğitimleri ya da eğitim stratejisi var mı?
Okan Üniversitesi kendisini ‘iş hayatına en yakın’ üniversite olarak konumlandırıyor. Fakültelerde bölümler açılmadan önce piyasa araştırması yapılıyor. Dünyada ve Türkiye’de ihtiyaç duyulan elemanlar hangi alandaysa ona göre bölümler oluşturuluyor. Ayrıca üniversitemiz, sanayi işbirliğine de çok önem veriyor, üniversite içerisinde kurulan çeşitli laboratuvarlarla ya da şirketlerle yapılan staj işbir-likleriyle öğrenciler iş hayatına adapte ediliyor. Aynca Türk iş dünyasının önemli isimlerini bilgi birikimlerini paylaşmak adına üniversitemizde ağırlıyoruz. Okan Üniversitesi, iş dünyasının ihtiyaçlarını da çok yakından takip ediyor. Bu bağlamda Türkiye’de ilk Rusça ve Çince mütercim tercümanlık bölümünü açan üniversiteyiz. Buradan mezun olan bazı öğrencilerimiz hali hazırda Türkiye’de yatınm yapan Çinli şirketlerde çalışıyorlar.
Son olarak Okan Koleji’ni kurdunuz. Üniversiteden sonra kolej kurmak konusunda yaptığınız bu girişimin amacı neydi?
Bizim aile olarak eğitime karşı bir sıcaklığımız var. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, Gaziantep’te ilk üniversiteye hazırlık dershanesini açan kişi. Üniversite kurulduğu günden bu yana kolej fikri vardı. Amacımız yükseköğrenimde sahip olduğumuz bilgi birikimi ve gücü, koleje taşımaktı. Kokj kısmında da ‘geleceği yetiştiriyoruz’ sloganıyla yola çıktık. Öğrencilere anaokulundan üniversiteye uzanan kaliteli bir eğitim ani*1 yışıyla hizmet veriyoruz.
Kolejde nasıl bir eğitim modeli benimseyeceksiniz?
Okan Koleji’nde öğrenciler anaokulundan itibaren çok güçlü İngilizce’nin yanı sıra, altı yaşından itibaren de Çince, Rusça, İspanyolca veya Fransızca dillerinden seçecekleri birisini ikinci dil olarak öğrenme şansını yakalıyor.
Okan Koleji Tuzla Kampüsü’nde fizik, kimya, fen ve teknoloji laboratuvarlan, teknoloji ve tasanm derslikleri, konferans salonu, yan olimpik kapalı yüzme havuzu, tenis kortlan, basketbol- futbol sahalan, çok amaçlı kapalı spor salonu, kütüphane, güzel sanatlar uygulama atölyeleri, sosyal faaliyet stüdyoları ile öğrencilerin kendilerini sosyal ve sportif alanda geliştirebilecekleri fiziki imkânlar sunuluyor. Öğrencilere yetenekleri doğrultusunda sunulan eğitim modeli, başanyı da beraberinde getiriyor.
Son yıllarda özel üniversite ve kolejlerin sayısında önemli bir artış var. Bu aynı zamanda nitelikli eğitim tartışmasını da beraberinde getiriyor. Siz bu konuya nasıl yaklaşıyorsunuz?
Biz eğirime bir bütün olarak bakıyoruz. Üniversite tecrübemiz de bize nitelikli eğitimin, bütünleşik olarak; anaokulundan başlayarak verilmesi gerektiğini gösterdi. Buradan hareketle Okan Koleji’ni kurma kararı aldık. Okan Koleji’nde kendine güvenli, sosyal, kendine ve topluma faydalı bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de hem özel sektör hem de devlet okullarında uygulanan geleneksel yöntemlerin geleneksel sonuçlar ürettiğine inanıyoruz. Bu sonuçlar ihtiyaca cevap vermekten çok uzak kalıyor. Bu yüzden yakın gelecekte eğitimde ülkemizde ve dünyada çok büyük ve köklü değişimler yaşanmasını bekliyoruz. Biz Okan Koleji olarak bu konuda beklentilere tam anlamıyla cevap verebilmek için yola çıktık ve misyonumuz ülkenin ihtiyacı olan genç girişimcileri, mucitleri, sporcuları, sanatçıları, sosyal liderleri çok boyutlu yetiştiren, geliştiren ve geleceğe hazırlayan bir okul olmak.
Eğitime yönelik yeni girişimleriniz, atıkmlanmz olacak mı? Bundan bahseder misiniz?
Eğitimi bir bütün olarak gördüğümüz için sadece öğrencilerin değil, ailelerin de eğitim sürecinde önemli bir yere sahip olduğuna inanıyoruz. Buradan hareketle başlattığımız yeni girişimle; “Geleceği Yetiştirenler Kulübü” adı altında okul – aile ve çocuk üçgeninin en sağlıklı şekilde kurulmasıyla velilerin de eğitim sisteminin bir parçası haline gelmeleri hedefleniyor. Bu sayede veliler, çocuk gelişimi, eğitimi ve daha birçok alanda Okan Koleji’nin farkındalıklannı geliştirmekle kalmayarak aynı zamanda eğitim politikalannın belirlenmesinde deneyimleri ve görüşleri ile söz sahibi olabiliyorlar. Velilere, konferans, seminer, kurslar ve çeşitli eğitimlerle kendilerini zenginleştirmeleri sağlanıyor.
Bildiğiniz gibi girişimcilik konusu küçük yaşlardan itibaren işlenmeye başlandığında daha olumlu sonuçlar almıyor. Bu noktada sizin de kolejde vereceğiniz eğitimlerde böyle bir stratejiniz olacak mı?
Okan Koleji olarak bu konuyu ilköğretim seviyesinden ele alıyoruz ve üniversite için bu alanda altyapısı güçlü öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. 2011 Aralık ayında Tuzla Kampüsü’nde temelleri atılan Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi ile 2006 Nobel Barış Ödülü sahibi Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus’u kadrosuna katan Okan Üni-versitesi’nin girişimcilikteki öncü misyonunu, Okan Koleji’ne de taşıyoruz. Okan Üniversitesi Türk iş dünyasının duayen isimlerini ağırladığı ve dört yıldır devam eden girişimcilik dersleriyle üniversite öğrencilerine girişimcilik alanında bir gelişim alanı sağlıyor. Okan Koleji’nde uyguladığımız eğitim modeliyle bir yandan öğrencilerimizin liderlik, güvenilirlik, fırsatları anlayabilme, sorumluluk ve risk alabilme yeteneği gibi özelliklerini geliştirirken diğer taraftan da psikolojik açıdan atak, girişken, yaratıcı, kendini geliştirme arzusu yüksek, öz güveni güçlü öğrenciler yetiştiriyoruz. Bu anlamda lise öğrencilerimize planlama, planlı çalışma ve araştırma, fizibilite ve proje yönetimi gibi teknik konularda da donanım katıyor olacağız.
11 ilde 15 okul açacak
Beş yıl içinde 11 ilde 15 yeni okul açmayı planladıklarını söyleyen Okan Eğitim Kurumlan Kurucu Temsilcisi Işıl Okan, şöyle devam ediyor: ((Çalışanlarımızın kurumuyla gurur duyacağı ve bu alanda kariyer yapmak isteyenler için en çok tercih edilen eğitim kurumu olmak da önemli. Bunun için çalışanlarımıza mutlu olacakları çalışma ortamları, kariyerlerinde ilerlemeleri için cazip fırsatlar, kurumun gelişiminde katkı sağlayacak süreçlere aktif katılım, kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak eğitim desteği gibi imkanlar sunuyoruz, sunacağız.”
Burcu Tuvay
üniversitenin konuyu daha erken yaşa taşıması güzel.